Skocz do zawartości

Hel ,Kuźnica

lesiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

W związku namówieniem mnie przez żonę na wrześniowy wyjazd na Hel a dokładnie do Kuźnicy mam pytanie.

Czy jest sens brać ze sobą spining.

Jednym słowem czy można tam pobawić się z brzegu z jakimiś rybami typu belona, czy też okoń?

Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

mam info takie, ze w tym roku na Zatoce Puckiej słabo z okoniem 

tu moja propozycja:

attachicon.gifłowisko.jpg

a z Dębek tylko 14km  ;)

No tak ale to ma być głównie wyjazd rodzinny a ja chciałem po prostu na dwie-trzy godzinki wyskoczyć i pomachać.

Na jeziorze to najlepiej mieć zapewniony środek pływający, albo chociaż znać miejsca żeby połowić z brzegu. Ale dzięki za propozycję.

W porcie w Jastarni, to trochę jakbyś na Starówce łowił. Ale miejscowi operują mało finezyjnym sprzętem i jak zlejesz im dupska na spina, to stawiam browarek - dla własnej satysfakcji  :)

Byłem w tym porcie niedawno i nic nie złowiłem, ale miejscowi, co to krewetki zakładają na dwie dowieszki przy bocznym troku, łowili przyjemne okonie. Przy mnie padł tylko jeden, ale widziałem fotki z ich połowów. Gadatliwe całe towarzystwo, które tam się kręci, więc o spokoju zapomnij. Chyba, że wstaniesz o 3 i wrócisz do domu o 6  :D

Tydzień temu byłem na Helu i w porcie złowiłem sporo okoni. Nie były to specjalne okazy, ale za to pierwszy raz łowiłem je na wahadłówki do tego przy pomocy zestawu na trocie, ale jak się nie ma co się lubi  ;) Myślę, że bardziej finezyjny zestaw i większy wybór przynęt i na pewno przyjemnie połowisz. 

Możesz w Jastarni i w Helu połowić okoni na boczny trok. Z plaży na małe, smukłe i  ciężkie wahadłówki możesz połowić fląder z plaży  w Helu na cyplu, Jastarnia, Kuźnica od strony północnej. Proponuję godziny późne popołudnie i wieczór lub świt.

• 11 miesięcy temu...

W tym roku w porcie w Jastarni gość łapał 10 centymetrowe okonie z opadu na czerwone robaki... Podobno większych tam nie ma i jest to jedyny gatunek jaki można złowić... Pozwolenie 30 PLN chyba za 3 dni. I wystarczy potwierdzenie dokonania przelewu.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez szczupły Krzysiek

• 10 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...

Witam, ktoś coś łowił urlopowo w Jastarni? Jakieś rady, spostrzeżenia? Jadę za 2 tygodnie. Tylko boczny trok i okonki w porcie? Chodzi mi oczywiście o spining z brzegu z doskoku. Wiecie, jak to na wakacjach z rodzinką. Jaki kijek zabrać, i na co się nastawiać? Jakie przynęty? Bagaż ograniczony:)

Pozdrawiam!!

• 3 lata później...

Ja teraz jestem w Rewie i okolicach to z brzegu ciężko cokolwiek złowić. W większych portach chyba ma tylko sens łowienie. Byłem w Gdyni, Gdańsku to wedkarzy jak na lekarstwo. Coś się trafia ale okoń podobno koło sierpnia dopiero wejdzie.

Ja teraz jestem w Rewie i okolicach to z brzegu ciężko cokolwiek złowić. W większych portach chyba ma tylko sens łowienie. Byłem w Gdyni, Gdańsku to wedkarzy jak na lekarstwo. Coś się trafia ale okoń podobno koło sierpnia dopiero wejdzie.

I jak tu żyć? Chyba się przejadę złowić coś "z brzegu"...

• 3 lata później...

Pany w okolicach Jastarni w kierunku Helu łowi coś ktoś ? Czy może cofnąć się kawałek i w Rozewiu większe szanse na rybę i tam lepiej próbować ? I przy okazji: zezwolenie na wody morskie tak najłatwiej to w necie gdzie zakupić ?