jacob1993 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) co myślicie o zakończeniu sznura poprzez przewleczenie igła żylki 0.40-0.50 przez sznur i zrobienie od razu pętelki do której zakładał bym przypon koniczny nie chce zakładać w ten sposób całego przyponu ponieważ zdarza mi się go czasami poplątać i jest do wyrzucenia a pętelki i łączniki podobno płoszą ryby dodam ze sznur będzie używany jedynie do suchej muchy Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez jacob1993 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishfighter Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja używam pętelki, ale czy płoszą ryby to nie mam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 NIe kumam ? Weż, zrób zwykłą pętelkę na końcówce sznura i do tego dowiązuj przypon. Wędkarstwo muchowe to naprawdę prosta rzecz, lecz komplikowana przez niepotrzebne szczegóły. Jakie płoszenie ryb ? Lipienie potrafią brać pod nogami, to moim skromnym zdaniem najłatwiejsza ryba do złowienia na muchę ! Jak zaczynałem łowienie na muchę to też czytałem, pytałem, oglądałem. Kupowałem plecione, koniczne a wystarczy zwykłą żyłkę dowiązać, odpowiedniej długości i będziesz łowił !Pozdr.mk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 http://www.trout-salmon-fishing.com/mono-loop-1.jpgktoś już wpadł na to wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 W moich początkach muszkarskich też robiłem na sznurze pętelkę z żyłki za pomocą igły, ale nie jest to konfortowe rozwiazanie bo przy wypuszcaniu sznura blokule się na przelotkach i przy okazji węzeł może ulec zmęczeniu. Petelka wykonana z samego sznura to już pełen konfort. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Ja robię pętelkę w następujący sposób...Z ostatniego odcinka linki (na którym ma być zrobiona pętla) ścinam (wzdłuż linki - jak obieramy marchewkę - ok 0,5 do 1 mm tworzywa - w zależności jaka średnica linki) żyletką (nożykiem modelarskim lub skalpelem) otulinę z na długości ok 6 cm (z ok 1 cm przerwą po środku tego odcinka), ale tylko z jednej strony linki.Następnie biorę w palce pętelkę tak aby ścięte strony się ze sobą stykały i zakładam rurkę termokurczliwą (na odcinek, który ma był ścięty - nie na pętlę). Delikatnie podgrzewam zapalniczką rurkę i "roluję" w palcach linkę w miejscu gdzie jest rurka tak aby podgrzana linka podczas topienia, połączyła się ze sobą. Jeżeli do tego wykorzystam rurkę termokurczliwą bezbarwną to będę widział przez tę rurkę czy linka się stopiła i połączyła (nie powinno być widać miejsca połączenia tych linek). Jak zobaczę, że jest jednolita struktura to czekam na wystygnięcie linki i zdejmuje rurkę.Efekt jest zbliżony do fabrycznego zakończenia. Sposób jest dość prosty, ale wymaga ostrożności bo można uszkodzić linkę nadmiernie ją podgrzewając. Powodzenia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 co myślicie o zakończeniu sznura poprzez przewleczenie igła żylki 0.40-0.50 przez sznur i zrobienie od razu pętelki do której zakładał bym przypon koniczny nie chce zakładać w ten sposób całego przyponu ponieważ zdarza mi się go czasami poplątać i jest do wyrzucenia a pętelki i łączniki podobno płoszą ryby dodam ze sznur będzie używany jedynie do suchej muchy Witam !!!Tu fajnie to robi A.Sikora... https://www.youtube.com/watch?v=DVNO1WVdML0Pozdrawiam Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Odkupiłem od górala zestaw . Na końcu sznura nie ma pętelki tylko jest proste zakończenie, które nie plącze i dodatkowo nie chlapie jak to nieraz jest przy dużej pętli. W końcówce linki jest wmontowane pół haczyka z oczkiem. I powiem szczerze,że rewelacja. Bardzo prosto zawiązać do tego oczka przypon i tak samo łatwo go odciąć. Poszukajcie w internecie a znajdziecie. Dla mnie ten patent rewelacja. Kleniom to nie przeszkadza a to dla mnie najważniejszy argument. Sorry za jakość ale zdjęcia z kamerki. Coś tam zawsze widać o czym piszę... Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Mikas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Sposób jak najbardziej dobry, bo subtelniejszy. Pętelki na sznurze są masywniejsze i czasem bardziej chlapią. To ma mimo wszystko znaczenie a wędkarstwo muchowe nie ogranicza się do łowienia głupich rybek spod nóg.Podobne pętelki z żyłki były np. w sznurach Orvisa (nie przechodziły przez sznur, były na sznurze wiązane jak na trzonku haczyka, nigdy nie spadały). Przechodzi to przez przelotki nie gorzej niż pętelki fabryczne czy łączniki a na pewno lepiej niż pętelki wiązane ze sznura.Osobiście wolę wiązać w ten sposób przypon bezpośrednio do sznura. Można delikatniej podać muszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Jedyny mankament to że jedni twierdzą że to obciążenie sznura (niezgodne z przepisami) a inni jak ja że łącznik linki. Ja się tego będę trzymał i na pewno nie przyjmę mandatu tylko pójdę nawet do sądu bo w Polsce trzeba zacząć interpretować przepisy a nie wszystko wkładać do jednego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Odkupiłem od górala zestaw . Na końcu sznura nie ma pętelki tylko jest proste zakończenie, które nie plącze i dodatkowo nie chlapie jak to nieraz jest przy dużej pętli. W końcówce linki jest wmontowane pół haczyka z oczkiem. I powiem szczerze,że rewelacja. Bardzo prosto zawiązać do tego oczka przypon i tak samo łatwo go odciąć. Poszukajcie w internecie a znajdziecie. Dla mnie ten patent rewelacja. Kleniom to nie przeszkadza a to dla mnie najważniejszy argument. Sorry za jakość ale zdjęcia z kamerki. Coś tam zawsze widać o czym piszę... Schowek01.jpg Schowek02.jpgNie wiem na ile jest ten drut solidny, ale można wykorzystać do tego sposobu montażu igłę do mocowania kulek proteinowych:http://www.wedkarnia.pl/boilie-pin-igla-do-kulek-mini-20szt-browning,id155567.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Fajne te igły !!!! Najważniejsze, że mają zamknięte oczko. Trzeba tylko naciąć je lekko (zęby w przeciwną stronę) żeby nie wyskoczyły i będzie cacy. Na razie łowię tylko na suchą i mogę powiedzieć, że takie rozwiązanie nie zatapia linki pływającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) W tych igłach jest jeden zadzior. Są też takie z dwoma zadziorami http://www.nordfishing77.at/zubehoer-kleinteile-schirme-blei2/kleinteile-wirbel-clip-stopper/stopper-spike-pin-up_s/anaconda-boilie-spike-mit-ring-laengen-ww.html Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Flame 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Można też użyć gotowych łączników - igieł. Zresztą od iluś lat dostępnych w Polsce http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/mustad-laczniki-do-linki-muchowej-77121-g6-a66-p1218-k6706.htmlJednakowoż, będę polecał wiązanie przyponu wprost do sznura przeprowadzając przypon centrycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 zrobiłem żyłkową petęlke najbardziej spodobało mi się to rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Sprawdz kolego jeszcze ostatni nr "Sztuki Łowienia". W krótkim artykule, okraszonym zdjęciami, Piotr Gybej pokazuje prosty sposób na pętelkę ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucekfish Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 najlepiej sciagnac oslone sznura i zarobic petelke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 zapomniałem jak wykonać węzeł na pętelkę z rdzenia linki i nie mogę tego nigdzie znależść .proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Już było : http://jerkbait.pl/topic/62449-zako%C5%84czenie-sznura-muchowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 nie o to mi chodzi ! jakieś dwa lata temu robiłem pętelki z rdzenia tylko za pomocą specjalnego węzła i przy pomocy pęsety teraz nie pamiętam jak? było na youtube ale nie mogę znależść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A to nie wiem, nie widziałem. Ja używam takiego owiniętego nicią wiodącą i działa więc nie szukałem innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Może perfection loop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 dzięki Kacper dokładnie o to mi chodziło- Perfection loop !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubas Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Czesc ktoś może mi pomóc znalazłem kiedyś fajny instruktaż jak zrobić przy pomocy kilku gadżetów kółeczko na końcu linki czy ktoś mógłby pomóc i podać link ?? ..nie chce używać żadnych łączników więc ..Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Ja mam pętelkę zarobioną termokurczką Pozdrawiam nick Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi