Skocz do zawartości

zakończenie sznura muchowego

jacob1993

Rekomendowane odpowiedzi

co myślicie o zakończeniu sznura poprzez przewleczenie igła żylki 0.40-0.50 przez sznur i zrobienie od razu pętelki do której zakładał bym przypon koniczny nie chce zakładać w ten sposób całego przyponu ponieważ zdarza mi się go czasami poplątać i jest do wyrzucenia a pętelki i łączniki  podobno płoszą ryby dodam ze sznur będzie używany jedynie do suchej muchy 

Edytowane przez jacob1993
  • Like 1

NIe kumam ? Weż,  zrób zwykłą pętelkę na końcówce sznura i do tego dowiązuj przypon. Wędkarstwo muchowe to naprawdę prosta rzecz, lecz komplikowana przez niepotrzebne szczegóły. Jakie płoszenie ryb ? Lipienie potrafią brać pod nogami, to moim skromnym zdaniem najłatwiejsza ryba do złowienia na muchę ! Jak zaczynałem łowienie na  muchę to też czytałem, pytałem, oglądałem. Kupowałem plecione, koniczne a wystarczy zwykłą żyłkę dowiązać, odpowiedniej długości i będziesz łowił !

Pozdr.mk.

• Like 1

W moich początkach muszkarskich też robiłem na sznurze pętelkę z żyłki za pomocą igły, ale nie jest to konfortowe rozwiazanie bo przy wypuszcaniu sznura blokule się na przelotkach i przy okazji węzeł może ulec zmęczeniu. Petelka wykonana z samego sznura to już pełen konfort. Polecam.

Ja robię pętelkę w następujący sposób...Z ostatniego odcinka linki (na którym ma być zrobiona pętla) ścinam (wzdłuż linki - jak obieramy marchewkę :) - ok 0,5 do 1 mm tworzywa - w zależności jaka średnica linki) żyletką (nożykiem modelarskim lub skalpelem) otulinę z na długości ok 6 cm (z ok 1 cm przerwą po środku tego odcinka), ale tylko z jednej strony linki.

Następnie biorę w palce pętelkę tak aby ścięte strony się ze sobą stykały i zakładam rurkę termokurczliwą (na odcinek, który ma był ścięty - nie na pętlę). Delikatnie podgrzewam zapalniczką rurkę i "roluję" w palcach linkę w miejscu gdzie jest rurka tak aby podgrzana linka podczas topienia, połączyła się ze sobą. Jeżeli do tego wykorzystam rurkę termokurczliwą bezbarwną to będę widział przez tę rurkę czy linka się stopiła i połączyła (nie powinno być widać miejsca połączenia tych linek). Jak zobaczę, że jest jednolita struktura to czekam na wystygnięcie linki i zdejmuje rurkę.

Efekt jest zbliżony do fabrycznego zakończenia. Sposób jest dość prosty, ale wymaga ostrożności bo można uszkodzić linkę nadmiernie ją podgrzewając.

Powodzenia :)

• Like 5

co myślicie o zakończeniu sznura poprzez przewleczenie igła żylki 0.40-0.50 przez sznur i zrobienie od razu pętelki do której zakładał bym przypon koniczny nie chce zakładać w ten sposób całego przyponu ponieważ zdarza mi się go czasami poplątać i jest do wyrzucenia a pętelki i łączniki  podobno płoszą ryby dodam ze sznur będzie używany jedynie do suchej muchy 

Witam !!!

Tu fajnie to robi A.Sikora... https://www.youtube.com/watch?v=DVNO1WVdML0

Pozdrawiam Mario

Odkupiłem od górala zestaw . Na końcu sznura nie ma pętelki tylko jest proste zakończenie, które nie plącze i dodatkowo nie chlapie jak to nieraz jest przy dużej pętli. W końcówce linki jest wmontowane pół haczyka z oczkiem. I powiem szczerze,że rewelacja. Bardzo prosto zawiązać do tego oczka przypon i tak samo łatwo go odciąć.  Poszukajcie w internecie a znajdziecie. Dla mnie ten patent rewelacja. Kleniom to nie przeszkadza a to dla mnie najważniejszy argument. 

Sorry za jakość ale zdjęcia z kamerki. Coś tam zawsze widać o czym piszę... :)

post-56006-0-80332000-1440760246_thumb.jpg

post-56006-0-99131500-1440760259_thumb.jpg

Edytowane przez Mikas
  • Like 1

Sposób jak najbardziej dobry, bo subtelniejszy. Pętelki na sznurze są masywniejsze i czasem bardziej chlapią. To ma mimo wszystko znaczenie a wędkarstwo muchowe nie ogranicza się do łowienia głupich rybek spod nóg.

Podobne pętelki z żyłki były np. w sznurach Orvisa (nie przechodziły przez sznur, były na sznurze wiązane jak na trzonku haczyka, nigdy nie spadały). Przechodzi to przez przelotki nie gorzej niż pętelki fabryczne czy łączniki a na pewno lepiej niż pętelki wiązane ze sznura.

Osobiście wolę wiązać w ten sposób przypon bezpośrednio do sznura. Można delikatniej podać muszkę.

Jedyny mankament to że jedni twierdzą że to obciążenie sznura (niezgodne z przepisami) a inni jak ja że łącznik linki. Ja się tego będę trzymał i na pewno nie przyjmę mandatu tylko pójdę nawet do sądu bo w Polsce trzeba zacząć interpretować przepisy a nie wszystko wkładać do jednego worka. 

Odkupiłem od górala zestaw . Na końcu sznura nie ma pętelki tylko jest proste zakończenie, które nie plącze i dodatkowo nie chlapie jak to nieraz jest przy dużej pętli. W końcówce linki jest wmontowane pół haczyka z oczkiem. I powiem szczerze,że rewelacja. Bardzo prosto zawiązać do tego oczka przypon i tak samo łatwo go odciąć.  Poszukajcie w internecie a znajdziecie. Dla mnie ten patent rewelacja. Kleniom to nie przeszkadza a to dla mnie najważniejszy argument. 

Sorry za jakość ale zdjęcia z kamerki. Coś tam zawsze widać o czym piszę... :)

attachicon.gifSchowek01.jpg

attachicon.gifSchowek02.jpg

Nie wiem na ile jest ten drut solidny, ale można wykorzystać do tego sposobu montażu igłę do mocowania kulek proteinowych:

http://www.wedkarnia.pl/boilie-pin-igla-do-kulek-mini-20szt-browning,id155567.html

• Like 1

Fajne te igły  :D !!!! Najważniejsze, że mają zamknięte oczko. Trzeba tylko naciąć je lekko (zęby w przeciwną stronę) żeby nie wyskoczyły i będzie cacy. Na razie łowię tylko na suchą i mogę powiedzieć, że takie rozwiązanie nie zatapia linki pływającej.

W tych igłach jest jeden zadzior. Są też takie z dwoma zadziorami :)

http://www.nordfishing77.at/zubehoer-kleinteile-schirme-blei2/kleinteile-wirbel-clip-stopper/stopper-spike-pin-up_s/anaconda-boilie-spike-mit-ring-laengen-ww.html

Edytowane przez Flame
  • Like 1

Można też użyć gotowych łączników - igieł. Zresztą od iluś lat dostępnych w Polsce :)

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/mustad-laczniki-do-linki-muchowej-77121-g6-a66-p1218-k6706.html

Jednakowoż, będę polecał wiązanie przyponu wprost do sznura przeprowadzając przypon centrycznie.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...