Skocz do zawartości

zakończenie sznura muchowego

jacob1993

Rekomendowane odpowiedzi

dobry, ale jedynie do głowic ewentualnie jeśli linki to Intermediate lub tonące.

Przy pływających fizyka robi swoje, rdzeń nasiąka wodą i końcówka linki tonie.

Rdzeń jest nienasiąkalny w większości linek. Ja do tej pory nie zauważyłem problemów z tonięciem moich linek, a mam tak zarobione: Vision Presentation 2 WF4F i Vision Target WF4F. Poza tym napięcie powierzchniowe trzyma na powierzchni ten kawałeczek połączenia. Takie to są moje doświadczenia.

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...

dobry, ale jedynie do głowic ewentualnie jeśli linki to Intermediate lub tonące.

Przy pływających fizyka robi swoje, rdzeń nasiąka wodą i końcówka linki tonie.

Venom, jaki sposob polecasz?

Kupiłem linkę bez pętli i muszę coś wymyślić, na ten moment najbliżej mi do perfection loop.

Koszulka termokurczliwa zapalniczka i robisz loopa.

Jak fabryczny

Używam tego sposobu ale rurka termokurczliwa powinna być przezroczysta, ja stosuję te "karpiowe", łatwiej obserwować topienie się otuliny pod wpływem temperatury. Z zapalniczką też ostrożnie, łatwo przegrzać tworzywo otulające rdzeń linki.

• Like 1

Koszulka termokurczliwa zapalniczka i robisz loopa.

Jak fabryczny

O ile z linką Airflo 40+ intermediate wyszła mi za pierwszym razem i wygląda jak fabryczna, o tyle z pływającą RIO Trout LT próbowałem trzy razy i za każdym razem linka była częściowo niesklejona, lub przegrzana.

31ccbd2f7d5cde205e59f72a247a3d56.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Powłoka linek Airflo zdecydowanie fajnie zgrzewa się pod koszulką termokurczliwą (pewnie rodzaj materiału). Z innymi linkami jest już zdecydowanie gorzej. Przy Airflo ustawiam na lutownicy powietrznej 180 stopni i robię piękna pętelkę. Przy innych linkach nawet 220 st. C jest za mało.

• Like 1

Zgrzewanie stało się popularne bo mając odrobinę wprawy 'ładnie' wygłąda ale zapalniczką zawsze można przegrzać.

Po drugie trochę sobie poobciążałem dobrze zgrzane pętelki i zawsze puszczało na zgrzewie.

Fabrycznie jest to jednak inaczej robione.

Praktycznie nie ma znaczenia przy polskim standardzie ale jak potrzebujesz coś więcej to trzeba 'fizycznie' zawiązać.

tomaszek11

Powłoka linek Airflo zdecydowanie fajnie zgrzewa się pod koszulką termokurczliwą (pewnie rodzaj materiału). Z innymi linkami jest już zdecydowanie gorzej. Przy Airflo ustawiam na lutownicy powietrznej 180 stopni i robię piękna pętelkę. Przy innych linkach nawet 220 st. C jest za mało.

Na Vision Attack bez problemu zrobiłem pętelkę, na Ego Micro Skagit też się udało ale troszkę przegrzałem otulinę, na Vision Vibe 85 dwa razy próbowałem i się poddałem, na "trociowej" #8 z Aliexpress wyszło pięknie jak z fabryki. Efekt końcowy zależy od materiału, z którego wykonana jest linka, zauważyłem, że na tańszych linkach zgrzewane pętelki wychodzą ładniejsze.

Cortlanda 444sl ostatnio zgrzewałem i wyszło ok. Prócz tego żeby nie przypalić otuliny trzeba pamiętać aby na gorąco rozmasować łączenie.Wtedy będzie pięknie.Jeszcze ważna sprawa żeby jakimś ostrym cienkim nożykiem zdjąć po długości trochę otuliny żeby łączenie nie było zbyt grube.

• 1 rok później...

Cześć, czy ktoś z was jest w stanie podesłać link w jaki sposób wykonać zakończenie sznura, z użyciem oczka od haczyka? Coś takiego jak kolega pokazuje na zdjęciu na pierwszej stronie tego wątku. Bardzo interesujące rozwiązanie. Z chęcią bym spróbował u siebie. Ciekawi mnie jak z wytrzymałością.