Skocz do zawartości

Sport na żywo - aktualne lub przyszłe wydarzenia

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Bayern wygrał LM o rok za wcześnie. RL nie wygra ZP bez spektakularnego sukcesu drużyny. Do tego dochodzi szum medialny i prestiż klubu, a tu pozycja PSG jest wyższa niż Bayernu. Podświetlenie wieży Eiffla ładnie się w to wpisuje. W reprezentacji Polak nie błysnął, drużyna tym bardziej. Nagroda tyle prestiżowa, co często budząca kontrowersje, bo jak w tej dyscyplinie ocenić kto jest najlepszy? Były lata, gdy wybór nie budził wątpliwości, lecz najczęściej wywołuje on gównoburze i niezdrowe emocje.

Kwestia gustu i narodowego wymachiwania szabelką. Gdyby w Galacie jakiś Turek strzelił w sezonie sto goli, pewnie obejrzałby galę w Stambule przed telewizorem. Jego rodacy prawdopodobnie wróciliby z tego powodu pod Wiedeń. Reszta piłkarskiego świata nawet nie zapamiętałaby nazwiska. Obejrzyjcie powtórkę meczu Polska-Słowacja i cieszcie się z historycznego drugiego miejsca.

Jestem kibicem Barcelony, kochałem ten klub z Messim, uważałem, że do dziś te złote piłki mu się należały. Dziś jednak skurwiele wręczając mu piłkę uchamili ten plebiscyt. To nagroda za przyjście do psg. Mogę nie kochać lewego, ale kur..a w tym roku mu się złota piłka należała jak psu buda.

• Like 5

Kwestia gustu i narodowego wymachiwania szabelką. Gdyby w Galacie jakiś Turek strzelił w sezonie sto goli, pewnie obejrzałby galę w Stambule przed telewizorem. Jego rodacy prawdopodobnie wróciliby z tego powodu pod Wiedeń. Reszta piłkarskiego świata nawet nie zapamiętałaby nazwiska. Obejrzyjcie powtórkę meczu Polska-Słowacja i cieszcie się z historycznego drugiego miejsca.

buuuuu :( zmartwiłeś mnie :huh:

To była Złota Piłka za 2021, a nie za ostatnie 2 lata. W pierwszej 30-ce jest 10 piłkarzy z Championship, z Bundesligi jest 2. Robert Lewandowski zajął 2 miejsce i został najlepszym napastnikiem. Grając w mocnej, ale nie topowej lidze oraz grając w reprezentacji średniej/słabej, która nie zdobyła medalu na żadnej imprezie od 30 lat. Jest piłkarzem wybitnym... i niestety długo takiego nie będziemy mieli.

PS. Moim zdaniem, znacznie wyżej powinien być Donnarumma, ale ja jestem kibicem reprezentacyjnym, a nie klubowym (ewentualnie klubowym 4 ligowym ????)

A może kwestia kompleksów względem zagranicy.

Jak przytaczamy Słowację, to trzeba też uczciwie Hiszpanię i Szwecję.

Tendencyjne wybieranie pod tezę. Można przypomnieć ostatnią bezpośrednia konfrontacje w miarę wyrównanych drużynach...

Ostatnio oglądałem w LM jednego i drugiego. Pierwszy strzelił gola z przewrotki i idzie po króla strzelców, drugi człapał po boisku.

PS

Ligue 1 nie jest silniejsza od Bundesligi ;)

Edytowane przez korol
  • Like 3

Nic nikomu się w tym plebiscycie nie należy :D i nie, RL9 nie był, nie jest i nie będzie najlepszy piłkarzem na świecie. Czy to się nam podoba czy nie. Rekordy bramek itp. się nie liczą.

RL9 ma wyniki w lidze niemieckiej, Messi wyszedł poza strefę swojego komfortu. Możesz być najlepszym strzlecem, napastnikiem ale nie piłkarzem ogólnie.

Ten balonik pompujemy sami machając szabelką.

Może wyłączmy emocje. To nagroda o charakterze plebiscytu, ludzi z branży i o nieokreślonych kryteriach wyboru. Nie ma chyba wątpliwości, że duże znaczenie odgrywa lobby pracodawców i działaczy. Można sobie gdybać, czy Lewandowski, będąc dziś graczem PSG, czy Realu nie zostałby laureatem. Z pewnością byłoby mu łatwiej. O budowaniu prestiżu w piłce reprezentacyjnej może zapomnieć i tu przewagę mają inni. W przyszłym roku ZP będzie przyznana przed wyłonieniem Mistrza Świata, więc pewnie otrzyma ją któryś ze zdobywców LM. Może z Bayernu?

• Like 1

Robert wylatuje  z Paryża tylko z nagrodą pocieszenia, nagrodą absolutnie nieadekwatną do tego czego dokonał w ostatnich dwóch latach. Mógł, a nawet powinien mieć dwie Złote Piłki, a wciąż nie ma żadnej...

Jak dla mnie skurwysy...two

Edytowane przez Mariusz54
  • Like 3

Messi jest wielki i to nie podlega dyskusji, ale jakże pięknym gestem byłoby oddanie trofeum komuś, komu bardziej się ono należało! Tyle się mówi o fair Play na boiskach i trybunach-czemu nie na takich galach?

tak jak nie smakuje zdobyta Piłka Messiemu (schowa ją gdzieś w tapczan), tak nie smakowałaby oddana Lewemu (szybko trafiłaby na jakąś charytatywną aukcję).......jak ja się cieszę, że mam to w głębokim poważaniu.......kupiłem kuchenkę turystyczną i sporo kartuszy, ma to większy sens, niż cała ta gala/gała :ph34r:

Edytowane przez cristovo
  • Like 3

Tak jeszcze odnośnie złotej piłki.

Machać szabelką znaczy zaczepiać silniejszego udając groźniejszego niż się jest w rzeczywistości.
Na przykład, jakby Mateusz M. zaczął grozić Rosji wojną. To by pasowało.
W tym przypadku po prostu komentujemy wyniki.

Ja tam nie jestem zbyt emocjonalny. Większość znajomych osób powiedziałaby "zimna kalkulacja".
Teraz też komentuje na spokojnie. Przed galą byłem pewien, że ze względu na popularność oraz schyłek kariery wygra Messi.
Wymyślona w ostatniej chwili nagroda pocieszenia dla Lewego to tylko potwierdzała.

Niezależnie od tego wyniki są denerwujące. Może dlatego, że w mojej ocenie konkurencja nie była uczciwa.
Akurat bardzo dobrze wiem, jak to jest. Gdy nie można być tylko trochę lepszym, kiedy trzeba całkowicie przeważać, dominować, bo innym wypadku się przegra.

I tak było tym razem.
Od ostatniej złotej piłki Lewy miał najlepsze indywidualne statystki, stabilnie przez dwa lata. Dodatkowo, w poprzednim sezonie wygrał wszystko klubowo. W tym co prawda tylko klubowe MŚ i Mistrzostwo Niemiec, ale świetnie się prezentuje w LM i jeszcze mocniej podkręcił indywidualne statystyki. Wyróżniony Messi miał w tych sezonach przebłyski - na wiosnę w Barcelonie i podczas Copa. Klubowo, wszystko co ważne przegrał, zawodził w najważniejszych meczach. Nie uratował Barcelony przed Bayernem, nie przeważył ostatnio szali w meczu z MC. To niby dlaczego Lewy miałby poprowadzić naszą słabą reprezentacje w półfinału Euro?

Ale dobra, niech będzie, że liczą się osiągnięcia drużynowe. Wtedy najlepszy jest Jorginho - wygrał LM i Euro. Jakby nie liczyć, Messi nie zasłużył.
Już pomijając naszego rodaka, ta nagroda wypacza rywalizację z Cristiano Ronaldo. Akurat ten ostatni wybrał prawdziwe wyzwanie idąc do MU, a nie super silnego MC.
Kiepska gra w ostającym od reszty ligi PSG to żadna ucieczka ze strefy komfortu. Tak by było, gdy zagościł w lidze angielskiej.

• Like 2

Kontynuując.
Fajnie nas reprezentował. Potrafił się ładnie wypowiedzieć w obcym języku.
Inni mieli wczoraj problemy ze składną wypowiedzią w języku ojczystym.

Uważam, że poza ciężką pracą to właśnie inteligencja jest kluczem do jego sukcesów.
Miał trudniejszy start, a jednak swoje wyszarpał, pomimo mniejszego talentu (chociażby od tych, obok których wczoraj siedział).
Złota może jeszcze wpadnie. Jeśli Bayern wygra LM. Prawdopodobieństwo wysokie.

W przypadku Lewego już uznajemy za pewniak, że będzie się utrzymywał na najwyższym poziomie.
A tymczasem popatrzmy - Donnarumma, świetna gra podczas Euro, a teraz przegrywa konkurencje z Navasem...

Jeszcze taka refleksja.
Sam na nim wieszałem psy za Węgry. A potoczyło się zabawnie.
Pewnie w pierwszej połowie wykorzystałby okazje Piątka. Wygralibyśmy zdecydowanie z Węgrami, a na liście rozstawionych zastąpilibyśmy kogo?
Tak, Portugalię :D

Lepiej byłoby przy remisie, wtedy rywalizowalibyśmy z Walią.

Edytowane przez korol

Ale dobra, niech będzie, że liczą się osiągnięcia drużynowe. Wtedy najlepszy jest Jorginho - wygrał LM i Euro. 

Piotrze to byłby dopiero szum. Połowa polskich psychofanów Roberta Lewandowskiego pewnie nie wie co to za gość  :D . Messiego przynajmniej kojarzą.

• Like 1