Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na razie nie wiem jak miałoby to technicznie być zrobione. Natomiast powiem jak to można zrobić fizycznie. Tuż przed zakończeniem sprzedaży wejść do wiadomości, edit, skopiować treść (do notatnika etc.) i ... kiedy dostaniemy powiadomienie o akcji moderatorskiej wstawiamy nowy post.

• 0

1. Z działu „Giełda” jerkbait.pl korzystać mogą Użytkownicy posiadający uprawnienia nadane przed administratora. Administrator zastrzega sobie prawo do modyfikacji uprawnień w każdym czasie, bez podania przyczyn. Od dnia wejścia w życie niniejszego regulaminu (07.09.2015r) do korzystania z Giełdy uprawnieni są Użytkownicy zarejestrowani na portalu jerkbait.pl dłużej niż 30 dni, mający minimum 30 napisanych wiadomości.

----->>>   czy można zrobić opcję 10 wiadomości przy jednoczesnym np 6-miesięcznym stażu?

To ukłon w stronę mniej wygadanych a jednak użytkowników.

• 0

o widzę, że już napisaliście rozwiązanie - super!

...się forum robi samowystarczalne :lol:

widzisz Remku! Jeszcze trochę zmian i tworząc problemy sami będziemy je rozwiązywać, wspierać wzajemnie, a może nawet nastanie era samomoderacji!

ehhh, pomarzyć zawsze można...

• 0

...się forum robi samowystarczalne :lol:

widzisz Remku! Jeszcze trochę zmian i tworząc problemy sami będziemy je rozwiązywać, wspierać wzajemnie, a może nawet nastanie era samomoderacji!

ehhh, pomarzyć zawsze można...

To już nie marzenia, właśnie niedawno dwóch Seniorów Jb.pl  popełniło samobana. :( (ale ja myślę że nie tak całkiem do końca) :)

Edytowane przez slawek_2348

• 0

Jestem na Jerkbait od niedawna ale obserwatorem forum od bardzo dawna.Giełda w poprzedniej wersji bardzo mi się podobała.Jasna,czytelna i taka że jak nawet kupić się nic nie chciało i tak z przyjemnością się tam zaglądało.A teraz to będzie eldorado dla oszustów (moje zdanie) Otworzyła się furtka na przekręty.Forum kolerzeńskie ale wszędzie znajdzie się czarna owca.Wystawiając coś może taki paru osobom na priv wcisnąć że właśnie jemu sprzedajei kasa leci.A w starej byli świadkowie komu sprzedane.A i życzliwi w wątku podpowiadali że ten to buble wciska że jest niuczciwy i takie tam.A teraz to cicho wszędzie,głucho wszędzie,co to będzie ...

• Like 10

• 0

Witam Kolegów :)

Nie będę się rozpisywać ile w tych zmianach jest plusów a ile minusów tylko tak pokrótce - mnie osobiście nie podoba się zmiana, że trzeba pisać np. prywatną wiadomość do osoby sprzedającej bo najczęściej jest odpowiedz nieaktualne.

Można w tym momencie pomyśleć sobie czy faktycznie przedmiot został już sprzedany , zarezerwowany a może ktoś się targuje itp.

Było wszystko czarne na białym kto decyduje się na 100% lub rezerwuje teraz nie widać tego.

W pewnym sensie byli również świadkowie odbywających się transakcji.

Co do osób które podbijały temat, komentowały cenę itp. od kopa dawałbym bana na giełdę np. na jeden miesiąc lub dłużej w taki sposób szybko by się takie towarzystwo nauczyło szanować zasady ustalone przez moderatorów Jerka.

Teraz to będzie wielka loteria i trzeba będzie mieć więcej szczęścia niż do tej pory żeby coś fajnego trafić po pieniążkach.

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez krakus
  • Like 5

• 0

Czemu zakłamaniu ? Forum C&R gdzie jak 10% całości forumowiczów to wyznaje to sukces, gdzie (nie będę wskazywał palcem) osoba, która wpiernicza złowione ryby hurtem , jest przez największych maniaków C&R okrzyknięta guru i tylko marzą aby z nim połowić.Lizusostwo (też nie będę pokazywał) osoby piszące o tyłku cioci kloci w co drugim giełdowym temacie teraz nagle dostały objawienia jakie to super zmiany nastały.

Temat o zmianach także lepiej przy nim zostańmy.Wcześniejsza giełda wymuszała na sprzedającym jak i kupującym trzymanie klasy i poziomu , teraz to jak wcześniej pisałem - robta co chceta...

Edytowane przez Szymon82
  • Like 5

• 0

Jestem mało aktywny na forum,ale śledzę go codziennie.Nie bardzo rozumiem do czgo ma służyć tzw.,,nabijanie postów"-ale to mniej ważne.Do rzeczy.Powinny być dopuszczone posty wystawiających:sprzedane dla... .Posty dla kupujących:biorę,rezerwuję do... ,jestem następny do kupna.A wszelkie pytania dotyczące towaru to jak najbardziej priv.

• Like 4

• 0

Zrozumcie że Remkowi i Moderatorom chodziło o całkowite odcięcie się od moderowania tego działu bo poza tym, że - można było coś w nim zarezerwować (co też uważam za bzdurę bo albo się kupuje albo nie, jak ma się kasę to się kupuje, jak się nie ma nie kupuje, a nie jakieś dyrdymały że muszę policzyć czy mnie stać albo pomyśleć czy kupić czy nie) albo kupić i sprzedać - było w nim mnóstwo zaśmiecających tematy wątków od ochów i achów, przez porady że to złe kup sobie inne, po krytykę i oczernianie sprzedających. Teraz ktoś wystawia coś na sprzedanie i reszta na priv. Komu zechce to sprzedający sprzeda i nie ma zbędnych rezerwacji, kłótni że ja byłem pierwszy a Ty drugi itp. Nie ma krytyki i porad bo na te są inne działy w jakich można merytorycznie rozwinąć temat. Dale wielu co się udzielają opisując negatywy zmian widać giełda to podstawa forum z tego co zauważyłem i pierwsze co przeglądają po zalogowaniu to właśnie ją. Moim zdaniem bardzo dobre posunięcie ze strony Remka i Modów co do giełdy a tym co się na niej dzieje niech się martwią teraz Ci co sprzedają, kupują, zamieniają. Moim zdaniem limit postów udostępniających wstęp na giełdę jest jednak za mały - 30 postów (nawet merytorycznych względem tematu) nastukać to godzina pisania w tematach forum w jakich posty są zliczane.

• 0

.Powinny być dopuszczone posty wystawiających:sprzedane dla... .Posty dla kupujących:biorę,rezerwuję do... ,jestem następny do kupna.A wszelkie pytania dotyczące towaru to jak najbardziej priv.

Sprzedający poprzez edycje wpisuje co sprzedane / zarezerwowane. 

A kupujący mieli możliwość pisać biorę / rezerwuję.  ....i zrobił się śmietnik.

Miało to wiele plusów, jak wspomniane ostrzeżenie przed wystawionym towarem lub sprzedawcą. Czy polecenie.

Ale dla moderatorów - upilnować tego to koszmar.

Może zaktualizować regulamin podpięty na giełdzie ???????????????

http://jerkbait.pl/topic/54637-regulamin-gie%C5%82dy-jerkbaitpl/

• 0

Ostatnio bardzo nie zaglądałem do tego działu, ale skoro mówicie, że tak źle i tak niedobrze to zgłaszam wniosek formalny. W strukturze tworzonych na JB wątków znajduje się funkcjonalność pt. "ankieta". Być może dobrym pomysłem byłaby możliwość dodawania postów jednie w formie ankiety poprzez zaznaczanie opcji: "kupuję", "rezerwuję", "rezygnuję", przygotowywana przez autora w trakcie tworzenia wątku bez możliwości dodawania postów innej treści oraz podbijania przez sprzedającego (jest chyba też ograniczenie w formie komunikatu "nie możesz pisać w tym wątku" czy coś takiego). O ile jest to w ogóle do zrobienia...

• 0

Ok , może tak przedstawię największą wadę nowych zmian :

Mam do sprzedania , woblery , gumy , obrotówki , blachy , żyłki , plecionki - z każdego asortymentu po kilka zestawów :

Gratuluję tym co wpadli na pomysł, że teraz poprzez privy lub telefon dogadam się z kupującymi a kupujący będą mieli obraz tego co jest aktualne a co nie.

Wiadomo można wszystko porozbijać na tematy czyli - Woblery A B C D E F G , potem Gumy A B C D E F G i tak w koło ...tylko, że to jest dopiero bałagan na forum

No, ale są ''propozycje'' aby tylko w miesiącu można było kilka rzeczy sprzedać - to jakaś paranoja

Giełda to ''dobro'' ogólne - można dobrze sprzedać , ale i dobrze kupić także to było w interesie nas wszystkich , nie rozumiem takiego restrykcyjnego podejścia.

Ci co się nie udzielali w tematach ogólnych i tak nie będą teraz tego robić .

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 0

Chciałbym poznać intencje zarządzających forum.Jeżeli jest to przeprowadzenie dyskusji do działów ogólnych to ja tego nie kupuję.

Jeżeli intencją jest zwyczajna wygoda , brak dodatkowej roboty itp. to ok, super - gospodarze rządzą i po temacie.

Edytowane przez Szymon82

• 0

Ok , może tak przedstawię największą wadę nowych zmian :

Mam do sprzedania , woblery , gumy , obrotówki , blachy , żyłki , plecionki - z każdego asortymentu po kilka zestawów :

Gratuluję tym co wpadli na pomysł, że teraz poprzez privy lub telefon dogadam się z kupującymi a kupujący będą mieli obraz tego co jest aktualne a co nie.

Wiadomo można wszystko porozbijać na tematy czyli - Woblery A B C D E F G , potem Gumy A B C D E F G i tak w koło ...tylko, że to jest dopiero bałagan na forum 

No, ale są ''propozycje'' aby tylko w miesiącu można było kilka rzeczy sprzedać - to jakaś paranoja

Giełda to ''dobro'' ogóle - można dobrze sprzedać , ale i dobrze kupić także to było w interesie nas wszystkich , nie rozumiem takiego restrykcyjnego podejścia.

Ci co się nie udzielali w tematach ogólnych i tak nie będą teraz tego robić .

Przeciez mozesz zrobic update w swoim poscie: to sprzedane, tamto sprzedane, to nadal dostepne :)

Duzo pracy w tym nie ma ;)

• 0

Przeciez mozesz zrobic update w swoim poscie: to sprzedane, tamto sprzedane, to nadal dostepne :)

Duzo pracy w tym nie ma ;)

Już widzę ten szybki update i mało pracy.Popatrzmy na niektóre tematy jak np. kołowrotki od kolegi @hasior.Przynajmniej było wiadomo, że się człowiek spóźnił 30 sekund :)

To taki przykład, który wszyscy kojarzymy, podobnych też nie brakowało od innych.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 0

Sorry Szymon, ale jak ktos cos sprzedaje to powinien sam zadbac o swoj interes a nie obarczac tym kogos innego (np moderatorow)

Jest duzo innych portali na ktorych tez mozna sprzedawac.

Jasne, zgadzam się, dlatego cała ta bajka o podniesieniu poziomu forum i przeniesieniu debat do działów ogólnych jest dla bardzo małych dzieci :)

Nie chcę być kojarzony jako forumowicz tylko dla giełdy, dlatego co miałem do powiedzenia już powiedziałem.Życie leci dalej, na forum z pewnością miejsca na dyskusje i nauki nie zabraknie.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 4

• 0

Chciałbym poznać intencje zarządzających forum.Jeżeli jest to przeprowadzenie dyskusji do działów ogólnych to ja tego nie kupuję.

Jeżeli intencją jest zwyczajna wygoda , brak dodatkowej roboty itp. to ok, super - gospodarze rządzą i po temacie.

Cenię Twój punkt widzenia. Czytam i analizuję za i przeciw. Natomiast intencje już kilka razy opisałem w tym wątku.