Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W takim układzie jak jest obecnie na giełdzie to nie wiadomo kto kupił, czy kupił i jak wielu kupiło ten sam produkt. Do tego dochodzi zamykanie tematów po regulaminowym czasie w sytuacji gdy nie wiadomo czy kupujący w ogóle odebrał zakupione fanty. Rozumiem, że właściciel jb.pl nie ponosi odpowiedzialności za nieudane transakcje, ale takie się właśnie trafiają. I tu się kończy koleżeńskość. :) W obecnej formie lepszy jest całkowity brak giełdy niż taka sztukateria jaka jest teraz. :rolleyes:

Co ciekawe zwolennicy obecnej formy giełdy deklarują, że giełda jest z zasady do bani. Więc skąd tak wielkie zainteresowanie tym tematem ? :D

Mnie np. nie interesuje muszkarstwo. I zaprawdę wcale nie zaglądam do tego działu. B) 

Edytowane przez Tomek O
  • Like 2

• 0

Na pewnym bardzo fajnym forum, które przeżyło również upadek domeny i zmianę właściciela, do handlu służył... jeden wątek :) Od groma ludzi, a jakoś problemu nie było. Kto to moderował ? Nie wiem dokładnie, ktoś uprawnienia miał, ale robił to w taki fajny sposób, że w praktyce nikt nie zwracał na to uwagi. Tutaj latają sprzęty za kilka-kilkanaście złotych (wobki), czasem kilkaset, rzadziej powyżej 1000 zł. Tam ? Ciężkie, gabarytowe graty cenowo sięgające pod 10k zł, często przelatujące z kraju do kraju, przez ocean również. Dla mnie troszkę kosmos, ale ludzie sobie radzili i z takimi zakupami. Nie było sztywnych zasad, ale ogólne koleżeńskie przykazania. Jak sprzęt właściciela zmienił, to nowy nabywca wstawiał fotkę w hydeparkowych wątkach typu "pochwal się" z pozdrowieniem dla sprzedającego. Były regionalne zloty, naparzanie w sieciowe gierki, pożyczanie sobie sprzętu, transporty na gig'i itd. Regulamin ? Przyznam szczerze, nie czytałem. Wszystko wychodziło w praniu - jak ktoś srogo naginał, to pewnie uwaga wpadała na priv - na forum nic czerwonego/zielonego/niebieskiego itd nie widywałem. Czyli da się, mimo że ludzie różni, a handel gratami po parę klocków + dojazd na drugi koniec kraju, to trochę bardziej "stresujący" temat niż kupno 5 wobków za 50 zł.

Zrozumienie, umiarkowany luz, chęć pomocy i poszanowanie dla innych - więcej nie potrzeba. Jak ktoś strzeli 1-2 posty offtopa, to świat się nie zawali. Nie trzeba lecieć na gwizdku i usuwać. Jak ktoś odruchowo podziękuje za transakcję, to też nikt urażony się nie poczuje. Ale tutaj widzę leci jak w kodeksie drogowym - dowalone ograniczenia, która pogania się innymi ograniczeniami. Wystarczy wykazać nieco zrozumienia i sytuacja się uspokaja. Obecne ograniczenia zaowocują tym, że ludzie będą zakładali po kilka kont. W końcu "renoma" i tak się nie nabija, bo nie wolno w ramach forum nic związanego z transakcją pisać.

Teraz już się nie udzielam jak wcześniej, na giełdzie również. Obserwuję z zaciekawianiem co się dalej z tym będzie działo i jaki realny ma to wpływ na całe forum. Szkoda, że załoga nie zastanowiła się jak działają w sklepach www takie "promocje dnia". Jeśli tutaj takim czymś była giełda i faktycznie przez nią ludzie zaczynali się wgryzać w forum, to właśnie upierdzielono łeb kurakowi znoszącemu złote jaja ;) Bo to, że ktoś zarejestrował się, ale poza giełdą nie pisał wcale nie działa na szkodę forum. Przeciwnie. Sam fakt popularyzowania strony oraz to, że kolejna osoba kończy zabawę z szukajką pod tą domeną powoduje, że naprawdę ładnie leci ona w statystykach w górę.

• Like 6

• 0

ja tam nie miałem problemu z poprzednią giełdą i tym bardziej z obecną, nikt mnie w h.. nie zrobił i chyba ja nikogo też:), wszędzie się można naciąć (to internet), a ja tam z natury ludziom ufam :)

problemów z komunikacją na priv również, kolejnością, rezerwacjami itp. również, sam prostuję swój kręgosłup moralny

i dlatego dziwi mnie, nie rozumiem, denerwuje ten "lamet"

przyjmuję nowe zasady bez bólu i życie mi się przez to nie zawali ;)

a teraz się wycofam z dyskusji, nie obrażać się, bo i nikogo tym nie chcę obrazić, po prostu nie mam już chyba nic więcej do powiedzenia :), dzięki, pozdrówka !

• Like 1

• 0

Kamil, ale o to chodzi, sam to piszesz, że bez względu na formę, nie ma / nie było z tym większego problemu. Tak więc i zmiany mają jedynie charakter biurokratyczno-kosmetyczny, nic nie wnoszą merytorycznego. Zostały wprowadzone i ok, nie będę tego negował.

Na Twoim przykładzie, wybacz - nie znam Ciebie, chyba nawet nigdy nie było nam dane dokonać wymiany handlowej, ale ufam Ci jak bratu (chociaż to niezły gagatek akurat :rolleyes:), zapewne w dużej mierze dzięki Twojej aktywności na giełdzie. Nie tylko i nie przede wszystkim dlatego, ale gdybyś był niesłowny czy niesolidny, właśnie tam (w starej wersji) szybko by to wyszło jak szydło (ups! polityka, a nie można) z wora :P

Pozdrawiam,

cristovo

PS Skłamałem na sumę jednego wobka Rapali....ale bez pudełka, więc się nie liczy B)

Edytowane przez cristovo

• 0

Najlepsza forumowa giełda wędkarska w kraju, jak łatwo można wszystko zepsuć.Wystarczy pozwolić na wpisy trzech zwrotów - biorę, rezerwa , następny do..., za inne karać bez wyjątku.Limity mogą zostać.Wtedy to będzie miało ręce i nogi bo obecnie nawet tablica jest bardziej funkcjonalna od tego "tworu".

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 0

Tak sobie pomyślałem po luźnej rozmowie z paroma użytkownikami odnośnie zmian na giełdzie. Jedni zadowoleni, drudzy nie, trzecim to zwisa. Generalnie powtarzała się jedna skarga - brak odpowiedzi w wątku, oto minusy:

1. informacja o rezerwacjach nie zawsze jest na bieżąco (przy komentarzach rezerwacje były jasne)

2. sprzedając kilka przedmiotów jeśli sprzedawca nie zaktualizował to można było z komentarzy wywnioskować co zostało a co nie

3. w komentarzach co jakiś czas pojawiają się jakieś recenzje np. dla wędek (sam skorzystałem z takiej porady wybierając kij na klenie)

Rozumiem, że komentarze zostały wyłączone aby nie podbijać wątków i ich kolejność była ułożona chronologicznie według czasu w jakim ogłoszenie było zamieszczone (plusy).

Jeśli jest jeszcze jakiś inny cel którego nie widzę to proszę mnie uświadomić. 

Chciałbym z tego miejsca zaproponować rozwiązanie, nie wiem czy technicznie jest to proste ale dla Remka chyba możliwe - wyłącznie "podbijania" tematu po dodaniu komentarza.

Tym sposobem kolejność ogłoszeń nie będzie się zmieniać mimo kolejnych postów w wątkach a przejrzystość oferty zostanie na poziomie sprzed reformy.

Nie wiem co Ty Remku na to i co reszta forumowej społeczności, moim zdaniem warto byłoby się nad tym zastanowić.

Edytowane przez Pasta
  • Like 5

• 0

oto minusy:

1. informacja o rezerwacjach nie zawsze jest na bieżąco (przy komentarzach rezerwacje były jasne)

2. sprzedając kilka przedmiotów jeśli sprzedawca nie zaktualizował to można było z komentarzy wywnioskować co zostało a co nie

A ile razy było tak, że się kolejka chętnych z rezerwacjami ustawiała, więc myślałem 'dobra, to już na pewno sprzedany', a po tygodniu się okazywało, że przedmiot cały czas wisi, bo się wszyscy rozmyślili. To było dla mnie megairytujące, i jako kupującego, i jako sprzedającego.

Ogólnie zmiany mi się podobają, zwłaszcza kasowanie po 14 dniach oraz limit 4 wątków. Jak ktoś ma dużo sprzętu na zbyciu to niech upchnie wszystko w jednym wątku pt. 'jesienna wyprzedaż - wędki, kołowrotki etc' i prosta sprawa. A jak ktoś ma co kilka dni kolejną rzecz do sprzedania to znaczy, że po prostu handlarzy i niech sobie wykupi wątek, który będzie mu wisiał cały czas na topie strony i będzie mógł sobie dodawać, pisać i odpowiadać do woli.

• Like 1

• 0

A ile razy było tak, że się kolejka chętnych z rezerwacjami ustawiała, więc myślałem 'dobra, to już na pewno sprzedany', a po tygodniu się okazywało, że przedmiot cały czas wisi, bo się wszyscy rozmyślili. To było dla mnie megairytujące, i jako kupującego, i jako sprzedającego.

Ogólnie zmiany mi się podobają, zwłaszcza kasowanie po 14 dniach oraz limit 4 wątków. Jak ktoś ma dużo sprzętu na zbyciu to niech upchnie wszystko w jednym wątku pt. 'jesienna wyprzedaż - wędki, kołowrotki etc' i prosta sprawa. A jak ktoś ma co kilka dni kolejną rzecz do sprzedania to znaczy, że po prostu handlarzy i niech sobie wykupi wątek, który będzie mu wisiał cały czas na topie strony i będzie mógł sobie dodawać, pisać i odpowiadać do woli.

Kamil - wystarczyło wpisać "bez rezerwacji" i było by po problemie.

Dalej tkwie przy pozycji, że komentarze powinny być włączone.

Problem podbijania postów można wyeliminować w bardzo prosty sposób - wyłączyć segregowanie giełdy po dacie wpisów w WĄTKU (chodzi mi o komenatarze)... czyli blokada podbijania wątków, z możliwością dodawania do nich odpowiedzi. Wątki układane by były wg. kolejności pierwszego wpisu czyli wpisu właściciela, niezależnie od ilości komentarzy. (tak jest np. w komisie flyfishing.pl )

Komercyjne ogłoszenia zostaną i tak na górze więc użytkownicy z "wykupionym miejscem" nic nie stracą. 

A zmiany w limitach są ok - gdyby była opcja komentowania to nawet można jeszcze je obciąć/rozszerzyć.

Efekt: odpadną żale o "podbijania", bezpieczeństwo zakupów się zwiększy, zakupy powinny być bardziej trafione. Odpadnie problem nieaktualnych fantów bo wszystko będzie widać w wątku. Moderatorzy nie będą bardzo zaangażowani w moderowanie wątków bo limity swoje zrobią.

Remku, wybacz ale wyłączenie czy ograniczenie giełdy nie wpłynie na poprawę merytoryczną forum. Nie wiem czym się kierujecie pisząc w ten sposób. Odciągnie od niego na pewno część użytkowników. I tych lepszych i tych gorszych... A nie o to chyba chodzi? Jak wcześniej pisałem - giełda to dodatek, ale ważny dodatek...

Pozdrawiam

• Like 11

• 0

Może zasadna jest właśnie pewna podróż w czasie ku elitarności a stopniem jest zmniejszenie wagi giełdy w kontekście zawartości całego forum, ukłon w stronę osób, które budowały zawartość forum i wycofali się z głównego nurtu skutkiem komercjalizacji. Pytanie jest z kategorii szekspirowskiej, zarząd niech robi co uważa za słuszne a co z tego wyjdzie za jakiś czas obaczymy ;)

• 0

wycofali się z głównego nurtu skutkiem komercjalizacji

Mnie to już mdli jak to słyszę :) ale rozumiem to ... naszą naturą jest tłumaczenie sobie zasad funkcjonowania świata ... Tomku oczywiście nie było to do Ciebie - dobrego dnia (właśnie wcinam celestę z zagłębia jabłkowego .... wiadomo skąd ;))!

• Like 1

• 0

Rozumiem, że komentarze zostały wyłączone aby nie podbijać wątków i ich kolejność była ułożona chronologicznie według czasu w jakim ogłoszenie było zamieszczone (plusy).

Jeśli jest jeszcze jakiś inny cel którego nie widzę to proszę mnie uświadomić. 

Chciałbym z tego miejsca zaproponować rozwiązanie, nie wiem czy technicznie jest to proste ale dla Remka chyba możliwe - wyłącznie "podbijania" tematu po dodaniu komentarza.

Tym sposobem kolejność ogłoszeń nie będzie się zmieniać mimo kolejnych postów w wątkach a przejrzystość oferty zostanie na poziomie sprzed reformy.

Nie wiem co Ty Remku na to i co reszta forumowej społeczności, moim zdaniem warto byłoby się nad tym zastanowić.

to było by nawet niezłe rozwiązanie przy zachowaniu limitów i tych 14 dni.
  • Like 1

• 0

:) właśnie zauważyłem, że @Pasta pisze o tym samym i nieco go zdublowałem. Widocznie w Gliwicach taka koniunktura na pomysły :)

trochę nie zrozumiałem o co chodzi ale ... @Pasta podał pomysł, a Ty pomysł + rozwiązanie .... i mózgownica po Twoim skapowała ...

jeszcze mamy jeden problem ... tego co w środku w odpowiedziach ...  tak by moderatorzy z tym nie mieli żadnej pracy ....

• 0

jeszcze mamy jeden problem ... tego co w środku w odpowiedziach ...  tak by moderatorzy z tym nie mieli żadnej pracy ....

A co poza komentowaniem ceny w tej sytuacji będzie niezgodne z obecnym regulaminem? Nawet jak ktoś da posta "podbijam" to nic z tego mu nie wyjdzie. 

Nadawanie uprawnień moderatorskich tylko we własnym wątku i tylko na giełdzie chyba będzie zbyt problematyczne...?

• 0

Każdy autor ogłoszenia sam musiałby pilnować porządku w swoim wątku... np ktoś komentuje cene - właściciel wątku ma prawo tego posta edytować np usunąć jego treść i wpisać powód jego edycji. Mam jednak wątpliwość czy przez to nie dojdzie do nadużyć, dawanie takiej "władzy" każdemu chyba nie jest do końca dobrym pomysłem.

Trzymam się tego komentowania ceny bo tylko to mi przychodzi na myśl jeśli chodzi o łamanie regulaminu poprzez komentarze - jeśli taki komentarz się pojawi i nie podoba się to autorowi, zgłasza to do moderatora (nowy szablon zgłoszenia - zgłoszenie treści niezgodnych z regulaminem giełdy - i wtedy moderator usuwa/edytuje zgłoszonego posta), jeśli autor nie pilnuje porządku we własnym wątku to jego strata i komentarz zostaje - trzymanie porządku zwaliłbym na właściciela ogłoszenia.

Moderatorom zostaje kontrolowanie samej treści ogłoszenia jak dotychczas + ewentualne reagowanie na zgłoszenia.

Mam nadzieje ze napisałem to zrozumiale :)