Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Każdy autor ogłoszenia sam musiałby pilnować porządku w swoim wątku... np ktoś komentuje cene - właściciel wątku ma prawo tego posta edytować np usunąć jego treść i wpisać powód jego edycji. Mam jednak wątpliwość czy przez to nie dojdzie do nadużyć, dawanie takiej "władzy" każdemu chyba nie jest do końca dobrym pomysłem.

Trzymam się tego komentowania ceny bo tylko to mi przychodzi na myśl jeśli chodzi o łamanie regulaminu poprzez komentarze - jeśli taki komentarz się pojawi i nie podoba się to autorowi, zgłasza to do moderatora (nowy szablon zgłoszenia - zgłoszenie treści niezgodnych z regulaminem giełdy - i wtedy moderator usuwa/edytuje zgłoszonego posta), jeśli autor nie pilnuje porządku we własnym wątku to jego strata i komentarz zostaje - trzymanie porządku zwaliłbym na właściciela ogłoszenia.

Moderatorom zostaje kontrolowanie samej treści ogłoszenia jak dotychczas + ewentualne reagowanie na zgłoszenia.

Mam nadzieje ze napisałem to zrozumiale :)

O tym również myślałem - dawanie jednak władzy moderatorskiej nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wykorzystanie przycisku "zgłoś" jest zdecydowanie bardziej rozsądne. Oczywiście obciąży to moderatorów, ale chyba nie (mam nadzieję) w stopniu bardzo czasochłonnym.

Moim zdaniem druga część wypowiedzi to strzał w 10.

Edytowane przez Bander

• 0

Ludzie! To tylko koleżeńska wymiana gadżetów! Im prościej, tym lepiej, a za chwilę regulamin będzie bardziej skomplikowany niż kodeks ruchu drogowego. Zresztą...nasuwa mi się porównanie do całodobowej jazdy na światłach w terenie zabudowanym - nie ma to absolutnie żadnego uzasadnienia, same straty, ale musi tak być, bo komuś się tak zamarzyło  :D 

O ile to technicznie możliwe, zrobić jak pisze Makaron vel Pasta :P Zachować limit 4/14, wprowadzić wolność wypowiedzi w wątkach, wyłączyć podbijanie tych wątków poprzez inne niż pierwszy (autorski) wpis. I pozamiatane! Prosto, czytelnie, koleżeńsko. A co się takiego strasznego działo? Podbijanie chyba najbardziej irytowało Kolegów. No to nie będzie. A rezerwacja czy jej brak, podobnie jak pozostałe warunki, ustala sprzedający, a nie jakiś tam mityczny regulamin! I nikomu nic do tego, w tym Moderatorom czy za przeproszeniem samemu Remkowi (bez urazy :rolleyes:). Jest do tego magiczny przycisk "zgłoś", jeżeli sytuacja będzie wyjątkowa. Tyle i tylko tyle...

Pozdrawiam,

cristovo

• 0

Dla mnie komentowanie cen jest w porządku. Pod jednym warunkiem. Przykład - jeżeli ktoś ma link do sklep w PL gdzie np. Biomaster z gwarancją kosztuje 500 zł a ktoś za tyle sprzedaje na giełdzie używkę lub nówkę za 600-700 zł to uczciwie jest podać taka informację. I tak robiłem do tej pory.

• Like 8

• 0

Koledzy dobrze prawia brak podbijania rozwiaze sprawe dodatkowo proponuje przy kazdorazowym wejsciu wyskakiwalo okienko ,ze gielda jest dodatkiem do forum i wlasiciel nie odpowiada za nic a w szczegolnych sprawach bedzie zgloszenie na policje . Moderowanie dla oglaszajacych to nieporozuminie wyobrasmy sobie , ze jakis"sep" wstawia ogloszenie, i ktos kupuje super okazje a tu kolega po kiju pisze ze mial duze problemy z tym delikwentem i go nie poleca. Normalny nie kupuje i tak raz dwa sep nic nie sprzeda i przestanie wystawiac "okazje", a jesli sep bedzie mial mozliwosc moderowanie watku od razu usunie taki wpis i ktos uczciwy mize stracic pare zlotych

• 0

Jeszcze wprowadźmy ranking sprzedawców (takie gwiazdki), listę towarów rekomendowanych, możliwość sprzedaży towarów PSM Wieluń, nakaz sprzedaży towaru po cenie zaproponowanej przez klienta, wprowadźmy ceny umowne i bonusy za prawdziwe C&R (np. zdjęcie z wpuszczoną rybą, to obowiązkowe -10% od ceny. Koszt pokrywa SOB i CarIvan - spółdzielnia włókiennicza).

Zaprośmy jeszcze US dla co poniektórych i obowiązek posiadania prawdziwego zdjęcia w awatarze dla sprzedających.

Modów do giełdy wybierajmy na podstawie głosowania (trzeba już pomyśleć o regulaminie głosowania). Kadencja trwa 3 miesiące i daj możliwości zakupu towarów po 80% ceny (w czasie modowania).

No i odetnijmy niewidzialną rękę rynku.

W pozostałych działach niech będzie możliwość wyłącznie lajkowania i gratkowania i pisania, że focia jest słit, pajk jest git i skąd masz taką hipsterski laifjacekt i jak tam zainstalowałeś gopro.

Gratki to ol.

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

• 0

Tak...od razu na "dzień dobry" policją straszyć, to ma sens, to jest przyszłościowe :lol: NIE PRZESADZAJMY!!! Kolejny mit - komentowanie ceny. Jak ktoś chce cwaniakować, to taki obronny komentarz @Boskiego czy innego czujnego Kolegi jest czymś zupełnie zrozumiałym, oczekiwanym, przyzwoitym, zasługującym na pochwałę...podobnie w sytuacji, gdy są jakiekolwiek inne wątpliwości co do "koleżeńskości" oferty. Gdzie tu problem? Moderacja po prostu musi nauczyć się "piłatować", innymi słowy umywać ręce. Można zapisać w regulaminie (daj Boże, żeby był możliwie krótki, góra 10 zwięzłych punktów :rolleyes:), że wszelkie zgłoszenia zawierające duperele pozostaną bez rozpatrzenia ;)

Fajny ten temat B)

• 0

Śledzę ten wątek z zapartym stolcem i rzeczywistość przerosła kabaret. Tyle teorii spiskowych i tyle pomysłów na koleżeńską wymianę sprzętu ? No to jestem w czarnej d..ie skoro dzisiaj bez kasy wysłałem koledze kolegi z forum korbę zamienną do Zaubera. To pewnikiem był gruby przekręt. A skoro pomysły na nową giełdę zaczynają być coraz bardzioej abstrakcyjne to chętnie też zapodam kolejny. Postuluję o rozszerzenie giełdy o dział PRZYJMĘ. To niezbędna innowacja przeznaczona dla szerokiej rzeszy tych co im luksusową daczę okradli czy mały pałac letni im poszedł z dymem. Nie mówiąc już o młodych gniewnych tych z roczników po 2000, co to zaczynają przygodę ze spiningiem i nie stać ich na razie na Pheniksa w tytanach czy nawet tą do d.py Stelkę na początek. Oczywiście dla tego działu obowiązkowo trzeba zmniejszyć lekko wymagania forumowe, tak powiedzmy do jednego dnia na forum i zero ( durnych ) postów. Napływ nowych użytkowników giełdy ( nie wiem jak to się przełoży na całe forum ) murowany. 

• Like 3

• 0

A tak a propos giełdy - jaki spokój dzisiaj :)  Tylko 12 ogłoszeń sprzedaży za cały dzień. A przed wprowadzeniem limitów fajterzy wypucowali po 10 w ciągu kilkunastu minut  :huh: Teraz widać wszyscy zaczęli nagle szanować "skromne" możliwości tworzenia wątków w dziale sprzedam  :D  Na pewno pójdą na jakośc a nie na ilość  :lol:

• 0

A tak a propos giełdy - jaki spokój dzisiaj :)  Tylko 12 ogłoszeń sprzedaży za cały dzień. A przed wprowadzeniem limitów fajterzy wypucowali po 10 w ciągu kilkunastu minut  :huh: Teraz widać wszyscy zaczęli nagle szanować "skromne" możliwości tworzenia wątków w dziale sprzedam  :D  Na pewno pójdą na jakośc a nie na ilość  :lol:

Albo na Allegro lub OLX... .

• 0

Już zaobserwowałem jak na merytorycznej jakości zyskały pozostałe działy forum. Wielu głównie młodych userów teraz z nudów głowi się i troi jak podzielić się wiedzą, żeby nie powiedzieć czegoś co już kiedyś było tu powiedziane i jaki nowy temat otworzyć, który wcześniej nie był jeszcze poruszany. Myślę, że najdalej do dwóch tygodni forum to zacznie tętnić nową jakością. A to wszystko przez rewolucję w jednym tylko dziale! Rewolucję dla tych, którzy i tak nie goszczą na giełdzie, bo to dla nich obrzydliwe. 

• Like 2

• 0

Dzień dobry,

Z dniem dzisiejszym włączamy możliwość komentowania ogłoszeń na giełdzie jerkbait.pl. Serdecznie chcielibyśmy podziękować za Wasze komentarze oraz wypowiedzi. W szczególności chcielibyśmy podziękować dwóm forumowiczom @Pasta oraz @Bander, którzy zaproponowali konkretne rozwiązanie problemu. To dzięki nim ponownie włączamy komentarze na giełdzie.  Dziękujemy!

Zmiany na giełdzie obowiązują od dnia dzisiejszego do odwołania (tzn. zastrzegamy sobie prawo zmian w momencie kiedy stwierdzimy, że obsługa komentarzy wewnątrz ogłoszeń wymagają znacznych nakładów sił po stronie moderatorskiej)

Pozdrawiam

Remek

Zmiany wprowadzone na giełdzie:

- limit ilości ogłoszeń - 4 na 14 dni

- czas życia ogłoszenia - 14 dni (usuwane po dacie utworzenia)

- sortowanie po dacie utworzenia wątku - bez możliwości zmiany sposobu sortowania (brak możliwości podbijania ogłoszeń)

- tylko dla grupy Forumowiczów+ (czas od rejestracji na forum 30 dni, minimum 30 wpisów na forum)

• Like 18

• 0

Dzień dobry,

Z dniem dzisiejszym włączamy możliwość komentowania ogłoszeń na giełdzie jerkbait.pl. Serdecznie chcielibyśmy podziękować za Wasze komentarze oraz wypowiedzi. W szczególności chcielibyśmy podziękować dwóm forumowiczom @Pasta oraz @Bander, którzy zaproponowali konkretne rozwiązanie problemu. To dzięki nim ponownie włączamy komentarze na giełdzie.  Dziękujemy!

Zmiany na giełdzie obowiązują od dnia dzisiejszego do odwołania (tzn. zastrzegamy sobie prawo zmian w momencie kiedy stwierdzimy, że obsługa komentarzy wewnątrz ogłoszeń wymagają znacznych nakładów sił po stronie moderatorskiej)

Pozdrawiam

Remek

Zmiany wprowadzone na giełdzie:

- limit ilości ogłoszeń - 4 na 14 dni

- czas życia ogłoszenia - 14 dni (usuwane po dacie utworzenia)

- sortowanie po dacie utworzenia wątku - bez możliwości zmiany sposobu sortowania (brak możliwości podbijania ogłoszeń)

- tylko dla grupy Forumowiczów+ (czas od rejestracji na forum 30 dni, minimum 30 wpisów na forum)

Cieszy mnie to bardzo, bo również uważałem od samego początku, że wyłączenie komentarzy to nienajlepszy pomysł. dziękuję :) 

• 0

Chwała Ci Ojcze Dyrektorze :P

Jestem tylko wykonawcą. Natomiast praca zespołowa to wartość - super komentarze forumowiczów, argumenty, pomysły a później dyskusja wewnętrzna z moderatorami. Zawsze można napisać - bleeeeee, ale można mieć też wpływ na miejsce, które wsólnie tworzymy.

• Like 4

• 0

Brawo @remek ! Cieszę się, że admin jest otwarty na dialog i korzysta z rozwiązań proponowanych przez użytkowników ! Może koledzy, którzy tak bardzo lamentowali nad tragedią jaka ich spotkała za sprawą pierwszej zmiany regulaminu na giełdzie, zrozumieją, że wygrał zdrowy rozsądek i zaangażowanie osób, którym zależy i rozumieją, że mogą współtworzyć ten serwis, a nie jedynie być biernym krytykami. 

• Like 2

• 0

Słyszałem, że są na świecie kraje, w których można sobie bezkarnie przejść na czerwonym świetle. No bo akurat nic nie jedzie, jest pusto, nie ma potrzeby włączania żadnego przycisku powodującego zmianę koloru. Mandatów nie ma, jest jedynie odpowiedzialność za swoje decyzje. Albo w innych miejscach...nie ma znaków drogowych. Obowiązują najprostsze zasady pierwszeństwa. Wypadków prawie wcale. I bez świateł można jeździć. Po lampce vina nawet. I tak dalej...

My mamy jakąś dziwną manię utrudniania sobie życia. Wszystko musi mieć regulamin, najlepiej z całym systemem kar. A gdy się nie sprawdza, brniemy dalej w to szaleństwo. Komplikujemy prawo, zaostrzamy sankcje, uderzamy w coraz poważniejsze tony. Zabierać prawa jazdy, wsadzać do więzień...banować z forów :rolleyes:

Bravo Remek, wygrał zdrowy rozsądek! Uczmy się odpowiedzialności na poziomie honoru, przyzwoitości i koleżeństwa, nie bądźmy ślepo tresowanymi przez biurokrację legal-zombie  ;) 

• Like 5