Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ograniczenia postów dla kategorii - od razu mówię NIE. Celem rozwiązania m.in. jest ograniczenie pracochłonności obsługi. To rozwiazanie ponownie angażowałoby moderatorów.

Remku do czego? była by możliwość założenia dwóch ogłoszeń w każdej z kategorii i tyle, jeśli ktoś założył by temat o woblerach a wrzucił go w inny dział bo w dziale przynęt wykorzystał by np. swój limit to takie ogłoszenie fakt musiało by być przez Moda skasowane ale przy takim czymś odrazu punkcik na konto, przy kolejnym złamaniu zasad drugi punkcik i 3 miesiące zakaz wstępu na giełdę za to. Na początku kilku pewnie by tylko te zasady złamało, z czasem by się wszyscy pilnowali a jak będzie zero limitów to nadal będzie kilka tematów i w każdym woblery tego samego sprzedającego z tym że w jednym wystawi salmo, w innym rapali , w kolejnym obrotówki, w kolejnym wahadła, w innym muchy itd, itp. do tego jak dołoży gumy z podziałem na firmy co często się teraz widzi to będzie kilkadziesiąt stron do przeglądania. Jak by taki miał opcję założenia tylko dwóch wątków w dziale przynęty (jak i w każdym innym) to założył by dwa tematy tylko w jednym dał woblery, w drugim blachy i gumy lub na odwrót i sprawa rozwiązana.

Co do działu kupię również powinna być możliwość założenia tylko tematu a oferty wszelkie na priv, skończyły by się komentarze typu " bleee dwie strony o czymś tam " albo dywagacje "nie kupuj tego bo lepsze jest to" i kilka kontr do wypowiedzi takiej a zero odpowiedzi dla założyciela tematu. Oczywiście w dziale kupię widoczność ogłoszenia przez 30 dni lub do czasu aktualizacji przez kupującego iż kupił.

I jak pisałem koniecznie zwiększył bym możliwość wejścia na giełdę do minimum 50 postów i 30 dniu od rejestracji, wyeliminuje to takich co zarejestrowali się klepnęli 10 postów, kupili coś albo sprzedali i nie logują się od nie wiadomo jak dawna, dodatkowo po 50 napisanych wiadomościach można wywnioskować czy ktoś ma pojecie o czymś czy tylko jest po to by pohandlować. 

Edytowane przez CarIvan

• 0

Remku do czego? była by możliwość założenia dwóch ogłoszeń w każdej z kategorii i tyle, jeśli ktoś założył by temat o woblerach a wrzucił go w inny dział bo w dziale przynęt wykorzystał by np. swój limit to takie ogłoszenie fakt musiało by być przez Moda skasowane ale przy takim czymś odrazu punkcik na konto, przy kolejnym złamaniu zasad drugi punkcik i 3 miesiące zakaz wstępu na giełdę za to. Na początku kilku pewnie by tylko te zasady złamało, z czasem by się wszyscy pilnowali a jak będzie zero limitów to nadal będzie kilka tematów i w każdym woblery tego samego sprzedającego z tym że w jednym wystawi salmo, w innym rapali , w kolejnym obrotówki, w kolejnym wahadła, w innym muchy itd, itp. do tego jak dołoży gumy z podziałem na firmy co często się teraz widzi to będzie kilkadziesiąt stron do przeglądania. Jak by taki miał opcję założenia tylko dwóch wątków w dziale przynęty (jak i w każdym innym) to założył by dwa tematy tylko w jednym dał woblery, w drugim blachy i gumy lub na odwrót i sprawa rozwiązana.

Co do działu kupię również powinna być możliwość założenia tylko tematu a oferty wszelkie na priv, skończyły by się komentarze typu " bleee dwie strony o czymś tam " albo dywagacje "nie kupuj tego bo lepsze jest to" i kilka kontr do wypowiedzi takiej a zero odpowiedzi dla założyciela tematu. Oczywiście w dziale kupię widoczność ogłoszenia przez 30 dni lub do czasu aktualizacji przez kupującego iż kupił.

I jak pisałem koniecznie zwiększył bym możliwość wejścia na giełdę do minimum 50 postów i 30 dniu od rejestracji, wyeliminuje to takich co zarejestrowali się klepnęli 10 postów, kupili coś albo sprzedali i nie logują się od nie wiadomo jak dawna, dodatkowo po 50 napisanych wiadomościach można wywnioskować czy ktoś ma pojecie o czymś czy tylko jest po to by pohandlować.

Limity ustalimy. Obecne są rzeczywiście małe.

Dział kupię podlega tym samym regułom. Generalnie zmiany dotyczą całości Giełdy.

Nie chcę by moderatorzy liczyli i szukali ile to ktoś na ogłoszeń danych kategorii itd. To ma być proste. Zajmować nam kilka minut dziennie na ogarnięcie. Im prościej i bardziej zautomatyzowane tym lepiej dla każdej ze stron. Stawiamy na czytelność. Natomiast nie moze być tak, ze w układzie sprzedaży spory ciężar obsługowy leży po naszej stronie. Nas tak jak i większość z Was interesują ryby a nie uganianie sie za forumowiczami i tłumaczenie regulaminów.

• Like 1

• 0

No to może wypośrodkować limit do 4 ogłoszeń na cała giełdę niezależnie od tematu i na co ów limit zostanie wykorzystany czy to przez sprzedającego czy jednocześnie też kupującego i sprzedającego w jednej osobie albo samego kupującego to już nikogo obchodziło nie będzie. Ot dodajesz 4 ogłoszenia raz na 14 dni w dziale sprzedam albo 4 w dziale kupię raz na 30 dni albo dwa czy jedno w kupię na 30 dni i 2 czy 3 w dziale sprzedam na 14 dni i dopiero jak po 14 dniach skasują Ci się te z działu sprzedam możesz dodać kolejne zgodnie z limitem w jakimś z działów. Limity nie mogą dotyczyć wątków płatnych, bo to też trzeba wziąć pod uwagę.

• 0

Fajnie że się nam Forum zmienia :)

To jest forum z giełda a nie giełda z forum wię sie tak nie emocjonujcie. Po koleżeńsku mozna coś od kogoś odkpić ale patologii w postaci darmowego kramu przez wielu, już starczy.

Teraz więcej siły zostanie na sprawy merytoryczne w dziale C&R, który powinien być przez wszystkich znany jak pacież czy inna Inwokacja ;)

Miło ze wracamy do normalności!

• Like 4

• 0

Szóstego referendum, siódmego mieliśmy obudzić się w nowej rzeczywistości. 
Czyżby ktoś przewidział zmiany na giełdzie jerkbait.pl?

Prawdziwy prorok.

;)  :D  :D  :D

A teraz na poważnie, tak dla uściślenia:

(...). Generalnie zmiany dotyczą całości Giełdy.
(...)

Jak rozumiem, (nigdzie nie było to powiedziane wprost), zmiana dotyczy również giełdy twórców?

• 0

Szóstego referendum, siódmego mieliśmy obudzić się w nowej rzeczywistości. 

Czyżby ktoś przewidział zmiany na giełdzie jerkbait.pl?

Prawdziwy prorok.

;)  :D  :D  :D

A teraz na poważnie, tak dla uściślenia:

Jak rozumiem, (nigdzie nie było to powiedziane wprost), zmiana dotyczy również giełdy twórców?

Januszu -a dlaczego miałoby być inaczej?Twórcy sprzedają produkt jak każdy inny użytkownik,myślę że osobna zakładka "giełda twórców" jest wystarczającym ukłonem w ich stronę,ze strony administracji portalu.

• 0

Januszu -a dlaczego miałoby być inaczej?Twórcy sprzedają produkt jak każdy inny użytkownik,myślę że osobna zakładka "giełda twórców" jest wystarczającym ukłonem w ich stronę,ze strony administracji portalu.

No chyba że taki Twórca wykupi sobie wątek płatny w jakim limitu moim zdaniem być nie powinno. W dziale Giełda Twórców tak powinno być, kto chce ma wątek płatny zawsze przyklejony i bez limitu, kto nie chce takiego płatnego ma opcję założenia normalnego tematu ale z limitem 4 ogłoszenia na miesiąc na całą giełdę jak każdy niezależnie czy ogłoszenia zamieszcza w giełdzie twórców czy gdzie indziej, bo chce sprzedać młynek czy plecionkę albo kij.Jeśli Twórca ma swój temat płatny to w nim nie ma limitu ale na całej giełdzie poza swoim tematem ma nadal opcję by 4 ogłoszenia tylko zamieścić. Nie wiem czy to technicznie do ogarnięcia ale wydaje się być sprawiedliwe względem innych użytkowników.

• 0

No chyba że taki Twórca wykupi sobie wątek płatny w jakim limitu moim zdaniem być nie powinno. W dziale Giełda Twórców tak powinno być, kto chce ma wątek płatny zawsze przyklejony i bez limitu, kto nie chce takiego płatnego ma opcję założenia normalnego tematu ale z limitem 4 ogłoszenia na miesiąc na całą giełdę jak każdy niezależnie czy ogłoszenia zamieszcza w giełdzie twórców czy gdzie indziej, bo chce sprzedać młynek czy plecionkę albo kij.Jeśli Twórca ma swój temat płatny to w nim nie ma limitu ale na całej giełdzie poza swoim tematem ma nadal opcję by 4 ogłoszenia tylko zamieścić. Nie wiem czy to technicznie do ogarnięcia ale wydaje się być sprawiedliwe względem innych użytkowników.

Jak sobie wykupi, to na określonych warunkach w umowie administracja-twórca,na to już wpływu mieć nie możemy,to chyba jasne :)

• 0

Moim zdaniem jest wszystko ok, oprócz właśnie tych limitów. Limit 1 ogłoszenia w każdej kategorii do momentu wygaśnięcia starego ogłoszenia. Kolejne wędki, wobler itepe dorzycamy do istniejącego ogłoszenia w danej kategorii poprzez edycję.

Kolejna sprawa, brak jakichkolwiek informacji na temat rezerwacji, zabierania itede, ponieważ powstaną kłótnie, w które będą angazowani moderatorzy. Mało tego powstaną tematy o tytule "czy jeżeli zarezerwowałem... " Rozumiem zamysł Remka, nie będziemy zabierać wam giełdy, ale dbajcie o nią sami, jak sobie poscielicie tak się wyspicie. Jednym słowem brawo za chęci, z tego co widzę jest to ukłon w stronę starych użytkowników, mam nadzieję że się odwdziecza i na nowo wezmą udział w życiu forum z wielkim zapałem.

Edycja

Gdyby komuś 1 ogłoszenie w każdej kategorii, na 14 dni czy miesiąc było mało bo ma dużo do sprzedania to niech otworzy sklep wędkarski. To jest /była giełda kolezenska.

Edytowane przez grunwald1980

• 0

Przydałoby się też uregulować sprawę koloru i wielkości czcionki ( sam dałem niedawno ciała pisząc fragment na zielono ) W ogłoszeniach pojawiaja się kolory niebieski, zielony, czerwony, fioletowy .... Czasem tylko najważniejszy fragment kolorem, czasem cały tekst. Jedni używają małej czcionki inni dużej, większość preferuje normalną pisownię inni wszystko dużymi literami.  Mnie wsio rawno ale skoro robimy porządek to może z tymi rzeczami też ? 

• 0

Ja nie rozumiem tej ,,awersji" do giełdy.

Przecież można ją wyłączyć z przeglądanych wątków i masz spokój.

Może ktoś nabija posty przez cały czas mówiąc o likwidacji giełdy?

Przecież wpisy w giełdzie jak dobrze pamiętam miały nie nabijać liczników.

Ja uważam , że na giełdzie pojawiają się także interesujące sprzęty , woblery o których niektórzy tylko tutaj się dowiedzą.

• 0

Ja też się zastanawiałem o co chodzi z giełdą i jedyne co mi przychodzi do głowy na podstawie postów oponentów tej opcji, to to że :

1. Z koleżeńskiej giełdy, przekształciła się w typowo zarobkową dla tych co nie odprowadzają podatków, łupiąc tym samym kolegów po kiju.

2. Nerwa, że ktoś może zarobić, a ja nie potrafię.

Pewnie kogoś obraziłem, ale co mi tam ... Nie intencjonalnie.

Kolejne punkty chętnie sam doczytam od samych zainteresowanych.

Edytowane przez count_martin3z

• 0

A ja mam awersję do giełdy choćby z takiego powodu jak ta oferta sprzedaży:

http://jerkbait.pl/topic/62056-s-team-dragon-balzer-magna-robinson-diaflex-mikado-tournament/

do teraz wszyscy mają problem z "dostępem" do internetu,a wszyscy są niby zainteresowani.W przypadku powyżej trafiło akurat uprzejmych ludzi,ale jednak jest z wątkiem problem,bo powinien zakończyć się w niedzielę.........a do teraz nie wiadomo jak się zakończy.Do tego dodać należy etatowych "rezerwujących" i "kolegów" podbijających wątki pytaniami,lub co gorsza tekstami "miałem,zajebisty kijek/kołowrotek".

Edytowane przez tofik

• 0

dlaczego mam w miejscu odpowiedz "nie możesz odpowiedzieć" chciałem kupić/zarezerwować na kilka h - do czasu pomiaru własnego oblicza cielesnego(rano)  bluzę od kolegi @fishbartek a tu nie ma jak w wątku dać znać że chciałbym bluzę białą w rozm XL (dostępna 1 szt) .. jesli to przez zmiany to w mojej opinii słabo mega.. w przypadku oferowania dosłownie jednostkowych towarów publiczna rezerwacja bądź deklaracja zakupu jest rozstrzygająca w kwestii dostępności (tak jest na wszelakich innych forach o różnej tematyce..) obliguje to obydwie strony do fair play.. :)

no chyba że jako "nowy" (patrząc po ilości postów) nie mam uprawnień aby odpowiedzieć.. -_-

tak tylko opisuje moje zdanie/zapytanie.. :wacko:

• 0

A ja mam awersję do giełdy choćby z takiego powodu jak ta oferta sprzedaży:

http://jerkbait.pl/topic/62056-s-team-dragon-balzer-magna-robinson-diaflex-mikado-tournament/

do teraz wszyscy mają problem z "dostępem" do internetu,a wszyscy są niby zainteresowani.W przypadku powyżej trafiło akurat uprzejmych ludzi,ale jednak jest z wątkiem problem,bo powinien zakończyć się w niedzielę.........a do teraz nie wiadomo jak się zakończy.Do tego dodać należy etatowych "rezerwujących" i "kolegów" podbijających wątki pytaniami,lub co gorsza tekstami "miałem,zajebisty kijek/kołowrotek".

Ale wyłącz giełdę i nie będziesz miał awersji.

Przestań sledzić coś ,co cię nie interesuje-także wątki sprzedażowe , po co je przeglądasz i się denerwujesz.

• Like 2