Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego a może właśnie cały urok tego forum jest a raczej już był,  ze można było zarezerwować sprzęt i zastanowić się nad jego kupnem, mi osobiście to bardzo odpowiadało a i myślę, że innym też, pokuszę się nawet stwierdzeniem, że większości.

Urok forum nie polega na na możliwosci rezerwacji lub jej braku na giełdzie. I to raczej nie większość. 

Giełda to tylko dodatek. Ci co uważają że forum jest dodatkiem do giełdy niech odejdą z pożytkiem dla innych.

• Like 2

• 0

Urok forum nie polega na na możliwosci rezerwacji lub jej braku na giełdzie. I to raczej nie większość. 

Giełda to tylko dodatek. Ci co uważają że forum jest dodatkiem do giełdy niech odejdą z pożytkiem dla innych.

I kto to mówi , ten co sprzedaje więcej niż ja w życiu widziałem  :lol:  :lol:

edit: może moderator mógłby dodać takiego Emotikona co wymiotuje zamiast się uśmiechać byłby bardzo pomocny 

Edytowane przez pabik
  • Like 4

• 0

Tak czytam te wszystkie narzekania, uwagi, itp. i przypomniał mi się pierwszy punkt regulaminu pewnego forum, którego byłem uczestnikiem:

"1. ....pl nie jest tworem demokratycznym, więc rację ma garstka oraz przyjaciele tej garstki. Prosty wniosek więc - warto być przyjacielem garstki."

Andrzej

• 0

Po obserwacjach własnych stwierdzam, że:

1. brak możliwości dodawania postów to niewypał. Pal licho jeśli jest wystawiony jeden przedmiot - wtedy w zasadzie nie ma problemu. Sprawy komplikują się natomiast jeśli ktoś przedaje więcej przedmiotów, np.. woblerów. W takim przypadku robi się już konkretny galimatias... (np. wezme 5 szt z 20 wystawionych... a tu okazuje się za 2 już nie ma... eh...) trudno oczekiwać, że sprzedający będzie siedział przed klawiaturą 24h na dobę i aktualizował ogłoszenie.

Rezerwacje służą osobom które nie są biegłe w temacie i pozwalały im na spokojne zorientowanie się w temacie... i podjęcie trafnej decyzji. Dzięki komentarzom decyzje mogły być bardziej trafione... sam tak miałem.

Moim zdaniem ten punkt w zmianach się nie sprawdza... jest wręcz aspołeczny i przeczy idei forum.

2. Długość utrzymania ogłoszenia ok - mogła by być nawet krótsza (7-10dni). To uporządkuje giełdę w znacznym stopniu.

3. Podniesienie koniecznej ilości postów wymaganych do prawa wystawiania na giełdzie również powinno wpłynąć pozytywnie.

Oczywiście giełda to dodatek do forum - czasami nadużywany przez niektórych - ale jednak ważny dodatek.

To tak wygląda moim zdaniem...

• Like 5

• 0

W końcu giełda stanie się koleżeńską. Sprzedawca będzie mógł sprzedać przedmiot koledze a nie łowcy okazji. To sprzedawca będzie mógł wybrać z ofert kupna komu chce sprzedać , nie będzie przepychanek kto zarezerwował wcześniej.

• Like 4

• 0

W końcu giełda stanie się koleżeńską. Sprzedawca będzie mógł sprzedać przedmiot koledze a nie łowcy okazji. To sprzedawca będzie mógł wybrać z ofert kupna komu chce sprzedać , nie będzie przepychanek kto zarezerwował wcześniej.

Sprzedawca zawsze mógł decydować komu sprzeda przedmiot. To bezwzględne prawo właściciela...

• Like 3

• 0

To prawda, ale nie ma róży bez kolców.

A giełda koleżeńska może działać (i kwitnie) bez problemu bo zawsze znajomych można poinformować wcześniej o sprzedaży... i to jest właśnie giełda koleżeńska z prawdziwego zdarzenia.

Moim zdaniem tutaj powinna funkcjonować giełda ogólna, z uwzględnieniem oczywiście podstawowych zasad kultury. Obawiam się, że ograniczenie dodawania wpisów nie wpłynie dobrze idei jb :(

Edytowane przez Bander
  • Like 3

• 0

trudno oczekiwać, że sprzedający będzie siedział przed klawiaturą 24h na dobę i aktualizował ogłoszenie.

Zmiany na giełdzie zostały wprowadzone m.in. dlatego by odzyskać część ogromnej ilości czasu jaki moderatorzy, administratorzy poświęcali w tym dziale na utrzymywanie porządku, interwencje oraz obsługę dodatkowych zgłoszeń (nieproporcjonalnie duży w stosunku do innych działów). Chcemy ten czas wykorzystać w inny sposób, taki który od początku wyznaczał kierunek na forum - przekazywanie praktycznej i nowoczesnej wiedza na temat połowu ryb drapieżnych. To nasz cel numer 1.

• Like 5

• 0

Zmiany na giełdzie zostały wprowadzone m.in. dlatego by odzyskać część ogromnej ilości czasu jaki moderatorzy, administratorzy poświęcali w tym dziale (nieproporcjonalnie duży w stosunku do innych działów). Chcemy ten czas wykorzystać w inny sposób, taki który od początku wyznaczał kierunek na forum - przekazywanie praktycznej i nowoczesnej wiedza na temat połowu ryb drapieżnych. To nasz cel numer 1.

Oczywiście Remku, rozumiem zamysł. Można tylko przyklasnąć na TAK.

Wydaje mi się jednak, że cel można osiągnąć w inny sposób:

np. zezwolić na publikację tylko JEDNEGO ogłoszenia na giełdzie przez jednego użytkownika jednocześnie skracając czas jego "życia"

To sprawi, że nie będzie pojawiać się multum ogłoszeń - jedno będzie cały czas edytowane... myślę, że to znacząco zmniejszy zaangażowanie moderatorów.

Nie mnie decydować, ja tylko szukam ew. alternatywy :)

• Like 3

• 0

Oczywiście Remku, rozumiem zamysł. Można tylko przyklasnąć na TAK.

Wydaje mi się jednak, że cel można osiągnąć w inny sposób:

np. zezwolić na publikację tylko JEDNEGO ogłoszenia na giełdzie przez jednego użytkownika jednocześnie skracając czas jego "życia"

To sprawi, że nie będzie pojawiać się multum ogłoszeń - jedno będzie cały czas edytowane... myślę, że to znacząco zmniejszy zaangażowanie moderatorów.

Nie mnie decydować, ja tylko szukam ew. alternatywy :)

Skrócenie ''życia" ogłoszenia ? - Jestem za.Tydzień w zupełności wystarczy,aby

nawet największy flegmatyk zdążył przeczytać,przemyśleć i podjąć decyzję.  ;)

Miało by to sens w przypadku możliwości komentowania ogłoszeń. Proszę czytać całość :D

Czytam całość.

• 0

Jak widzę nie zostały wprowadzone limity ilości ogłoszeń choć wielu forumowiczów to postulowało ( ja też ). Miało to wyeliminować mnożenie wątków. Jak widać po czołówce ogłoszeń nic się nie zmieniło. Mało tego, ponieważ teraz nie da się podbić statusu ogłoszenia przy pomocy kolesi czy poprzez nieregulaminową aktualizację i ogłoszenie w naturalny sposób będzie spadać na dalsze strony, obawiam się iż mnożenie wątków stanie się nagminne. Pewnie jeszcze pojawią się w nowo tworzonych ogłoszeniach linki lub inne wskazówki do tych ogłoszeń które spadły z pierwszej strony ale jeszcze nie wyleciały z giełdy. 

• 0

Faktycznie. Można by było zrobić limit ogłoszeń dla jednego forumowicza. 2-3 sztuki. 

Natomiast skrócenie czasu publikowania ogłoszenie może przynieść skutek odwrotny od zamierzonego. Te same ogłoszenia będą pojawiały się częściej. 

Ja bym nawet wydłuzył czas trwania ogłoszenia do 1 miesiąca.

• 0

Ja uważam, że jest lepiej. To mały krok na początek, ale milowy w perspektywie dalszej poprawy jakości forum parafrazując klasyka ;)

Skrócenie czasu ogłoszenia uważam na plus, ponieważ po dłuższym czasie ogłoszeń byłoby zbyt wiele i spadałyby daleko w niebyt a tak po 15 dniach można wystawić ponownie w razie niepowodzenia i nie ukrywajmy wiele osób będzie korzystać z tego prawa i nie widzę w tym nic złego.

Brak postów w wątkach czyni giełdę bardziej sprawiedliwą, bo wątki sprzedażowe systematycznie postowane nie będą utrzymywać się dłużej na czele niż wątki mniej popularne i tym samym stajemy się równiejsi wobec prawa, krótko mówiąc nie widzę niedociągnięć w strategii :)

• Like 1

• 0

Ja uważam, że jest lepiej. To mały krok na początek, ale milowy w perspektywie dalszej poprawy jakości forum parafrazując klasyka ;)

Skrócenie czasu ogłoszenia uważam na plus, ponieważ po dłuższym czasie ogłoszeń byłoby zbyt wiele i spadałyby daleko w niebyt a tak po 15 dniach można wystawić ponownie w razie niepowodzenia i nie ukrywajmy wiele osób będzie korzystać z tego prawa i nie widzę w tym nic złego.

Brak postów w wątkach czyni giełdę bardziej sprawiedliwą, bo wątki sprzedażowe systematycznie postowane nie będą utrzymywać się dłużej na czele niż wątki mniej popularne i tym samym stajemy się równiejsi wobec prawa, krótko mówiąc nie widzę niedociągnięć w strategii :)

Tak nie na temat 

Tomek nie pisz więcej postów bo masz 1988  :o  :o  :o  :D

• Like 2

• 0

Moim zdaniem zmiany w dziale giełda na minus niestety :( Może chociaż w płatnych wątkach pozostawić możliwość odpowiedzi i dać prawo jego właścicielowi do moderowania tym wątkiem w razie czegoś, myślę, że byłoby to też z korzyścią $ dla jerkbaita ;) Albo zatrudnijcie więcej moderatorów.

Edytowane przez Tomek1988
  • Like 1

• 0

Według mnie zmiany na minus. Gdy ktoś wystawi woblerki na sztuki to będzie niezły sajgon. Gdy można było pisać to każdy widział że nr 1,2, 3 są już sprzedane bo ktoś napisał, że je kupuje. Teraz zanim sprzedający doda informację, że dane woblery są już niedostępne to może mieć kilka wiadomości o sprzedane już przynęty itp.

• Like 1