Skocz do zawartości
  • 0

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

admin

Pytanie

Od 7.09.2015 nastąpią znaczące zmiany na giełdzie jerkbait.pl. Dział ten zostanie zmieniony w tzw. tablicę ogłoszeń. Każdy z forumowiczów będzie mógł tworzyć tam wątki sprzedażowe ulegnie jednak zmianie sposób wymiany informacji między sprzedającym a kupującym - nie będzie udzielania odpowiadzi w wątku ogłoszenia. Ustalenia dotyczące transakcji mogą być dokonywane za pomocą wiadomości prywatnych, emailowych lub telefonicznych (po podaniu odpowiednich danych w treści ogłoszenia).[/size]

NOWE ZASADY:

• Forumowicz z odpowiednimi uprawnieniami (grupa Forumowicze+) będzie mógł utworzyć wątek w dziale Giełdy - tak jak do tej pory.
  • Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory.
  • Wszelka obsługa sprzedaży następuje poza wątkiem - prywatne wiadomości, emaile, telefony - NOWE PODEJŚCIE.
  • Wątki starsze niż miesiąc będą kasowane - NOWE PODEJŚCIE.
INNE ZMIANY:
  • Sekcja "Nowe tematy" nie wyświetla nowych wątków z Giełdy oraz Cafe
WYKUPIONE WĄTKI:
  • Bez zmian - będzie możliwość dodawania wpisów do wątków komercyjnych.
Od 7.09.2015 nastąpi również zmiana Regulaminu działu Giełdy jerkbait.pl.

Od 7.09.2015 nastąpi rozszerzenie pojemności skrzynek prywatnych wiadomości.

• Like 32

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja sie tak zastanawiam, czy dzieki nowym zasadom na giełdzie, nie otwiera się furtka dla osób (a czasem takie czarne owce się zdażają) które chcą zrobić jakiś przekręt i się szybko wzbogacić.

Wcześniej jeden wpis w wątku typu "zabieram" czy "przygarnę" praktycznie zamykał temat i był sygnałem dla innych że się spóźnili i temat już nieaktualny, teraz nikt nic nie wie co się dzieje.

Daje to możliwośc ściemniania na prw. kupującym że właśnie jest tym pierwszy szczęśliwym nabywcą i wysłanie takich wiadomosci do 3-4 osób wraz z danymi do wpłaty. Oczywiście sprzedający

powinien edytować post z dopiskiem "Sprzedane" albo "W trakcie finalizacji z kolegą...x ale  wcale tego robic nie musi a kaska leci...

Zdecydowanie jestem za limitami wystawiania na giełdzie max. 2 razy w miesiącu.Zapobiegnie to temu, że jak tylko wątek zejdzie z pierwszej strony to zawsze można go wrzucić do tagu "nieaktualne"

a za tydzień wystawić ponownie. W przypadku ograniczeń, sprzedającemu naprawdę bedzie zależało aby sprzedać towar, co się może przełożyc np. na bardziej atrakcyjną cenę.

• Like 1

• 0

To niestety daje pewnie jakiś tam margines dla upartych, że na priv lub tel zaproponują cenę nawet wyższą, byle tylko dany gadżet zdobyć, mimo, iż ktoś już wcześniej zadeklarował chęć kupna po cenie sprzedającego. Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czyli giełdy koleżenskiej, polegającej na wzajemnym zaufaniu. Rozwiązań idealnych nie ma.

• 0

To niestety daje pewnie jakiś tam margines dla upartych, że na priv lub tel zaproponują cenę nawet wyższą, byle tylko dany gadżet zdobyć, mimo, iż ktoś już wcześniej zadeklarował chęć kupna po cenie sprzedającego. Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czyli giełdy koleżenskiej, polegającej na wzajemnym zaufaniu. Rozwiązań idealnych nie ma.

Taka prawie licytacja. Właściwie to sprzedane...ale....

Z drugiej strony, sprzedający może dokonać własnej

weryfikacji i odsiać tych którzy według jego odczucia

kupują aby odsprzedać z zyskiem.

Tak czy inaczej sprzedawca został panem giełdy. :ph34r:

• 0

brak możliwości pisania postów w temacie sprzedającego jest błędem! sprawa jest prosta gdy ktoś w jednym temacie sprzedaje 2-4 przedmioty. Schody zaczynają się przy sprzedaży kilkudziesięciu przedmiotów np woblery. Dajmy na to na kilka woblerów rzuca się kilku kupujących. Sprawa zaczyna być frustrująca dla sprzedającego i kupującego. Jak wiadomo nie z każdym jest super kontakt. A to może przyczyniać się do powstawania komplikacji 

• Like 1

• 0

W kilka dni tyle stron o głupiej giełdzie (która istnieje żeby kliknięć było więcej - uprzedzam, szanuje to), tyle nowych pomysłów . A o kondycji forum w tematach pozagiełdowych cisza :) I niech ktoś napisze, że giełda jest przy okazji forum. Biednie to widzę.

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

• 0

Giełda w obecnym wydaniu nie powinna istnieć. "Po staremu" widać było kto chciał zrobić przekręt, kto chciał sprzedac stare jako nowe itp. Wiedziałem od kogo trzymac się z daleka. Wywiązywały się czasem różne dyskusje ale to przeciez normalne - jak to na każdym targu.

Obecne wydanie giełdy przypomina mi blokowanie komentarzy na gazeta.pl pod artykułami o uchodźcach ;) Panie Administratorze prosze się wsłuchać w to co mówi lud. Tylko krowa nie zmienia poglądów ;)

Edytowane przez bronzo
  • Like 5

• 0

Bez giełdy to na forum zapanowałaby totalna mizeria. Tak z ciekawości sprawdziłem teraz - na giełdzie i cafe siedzi ponad 60 zarejestrowanych forumowiczów a na wszystkich pozostałych działach razem wziętych miewiele więcej. W ciągu dnia te proporcje są jeszcze bardziej wyraziste, nbiekiedy na samej giełdzie siedzi więcej forumowiczów niż na pozostałych działach forum

• Like 4

• 0

Ja wyjdę na przeciw panującemu na tym forum zakłamaniu i lizusostwu i Ci odpowiem.Tak, stara giełda była jednym z tych elementów.Jednym z wielu oczywiście.

Zgadzam się z tą wypowiedzią absolutnie! Giełda była miejscem do którego ciągnęły tłumy,  bo bez urazy, ale wypowiedzi i fachowe doradztwa w innych działach !! bez komentarza ^_^  A dla tych kolegów , którym wszystko jak najbardziej pasuje to pamiętajcie Panowie, że : Czasami lepiej wejść komuś w drogę  jak.....!!! ;)

Edytowane przez MALIN.
  • Like 4

• 0

Śledze wątek.Swoje zdanie wypowiedziałem.Po reakcji forumowiczów którzy polubili mój post i dodali swoje jestem pewien że nowe rozwiązanie jest kiepskie i spodobało się tylko nielicznym.Stara giełda ma jednak więcej zwolenników.Teraz tylko wypada czekać co szanowni Modowie uczynią.Czy będą słuchać "ludu" czy zostaną przy nowym wizerunku giełdy gdzie nieliczni ją bronią

• Like 3

• 0

Śledze wątek.Swoje zdanie wypowiedziałem.Po reakcji forumowiczów którzy polubili mój post i dodali swoje jestem pewien że nowe rozwiązanie jest kiepskie i spodobało się tylko nielicznym.Stara giełda ma jednak więcej zwolenników.Teraz tylko wypada czekać co szanowni Modowie uczynią.Czy będą słuchać "ludu" czy zostaną przy nowym wizerunku giełdy gdzie nieliczni ją bronią

Nastukałeś tutaj 36 postów i ... już nie pasuje.

• Like 3

• 0

Nastukałeś tutaj 36 postów i ... już nie pasuje.

Mi do niczego posty nie są potrzebne.Mam pytanie,chce coś kupić,gdzieś się wypowiedzieć to pisze.Nie robie tego tak jak Wielu np.sory za offa i tak biją sobie posty żeby być w szanowanym gronie z postami po pare albo parenaście tysięcy ,Wyrażam własne zdanie tak jak robi to wielu.Do Jerka zaglądałem już od bardzo dawna.Zdecydowałem się założyć konto dopiero rok temu.Nawiązując do tematu i kończąc moją wypowiedź temat jest o giełdzie i jej zmianach więc tyle z mojej strony.

Ps.uważasz że jak mam 36 postów to nie mam prawa głosu ???

• Like 7

• 0

Grupa trzymająca władzę najpierw giełdę maksymalnie skomplikowała, obwarowała setką zastrzeżeń i jak lew walczyła o ich przestrzeganie. Hojnie obdzielała ostrzeżeniami za odpowiedź, która wydaje im się podbiciem, choć była po 2 minutach, albo za użycie koloru niewłaściwego, za nabicie 10 postów by móc zostać forumowiczem plus :D. Oczywiście ostrzeżeń nie dostawali koledzy TW, zawsze wszystko było ładnie zamiatane od dywan. Długo by wymieniać, ale to klasyczne akcje w myśl przysłowia:

„Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nie znane w żadnym innym ustroju”.

Jakoś giełdy na multi i fly nie wzbudzają emocji, nie są przeregulowane i mordowane przez moderatorów. Ja z giełdy praktycznie nie korzystam, ale szkoda mi tego forum, które jest coraz mniej sympatyczne i przyjazne dla użytkowników. Tak wygląda, jakby TW chcieli się pozbyć nowych i obcych - prosta sprawa, wywalcie wszystkich i dyskutujcie, czy stare gumy są lepsze od nowych ;)

• Like 9

• 0

Bez giełdy to na forum zapanowałaby totalna mizeria. Tak z ciekawości sprawdziłem teraz - na giełdzie i cafe siedzi ponad 60 zarejestrowanych forumowiczów a na wszystkich pozostałych działach razem wziętych miewiele więcej. W ciągu dnia te proporcje są jeszcze bardziej wyraziste, nbiekiedy na samej giełdzie siedzi więcej forumowiczów niż na pozostałych działach forum

Pytanie czy lepsza, jak to powiedziales, 'mizeria', ale jednak związana z ideą forum, czy ruch na forum wygenerowany przez ludzi, dla których to forum jest tylko miejscem handlu.

Ja, mimo, że czasem z giełdy korzystam, zdecydowanie wybieram 'mizerię'. A jak będę chciał coś kupic/sprzedac - pojde na allegro.

• 0

Skoro w innych wątkach np sprzętowych  "zdejmuje się skórkę z g...a " wykazując wyższość wędki o masie 120 gr nad tą o masie 122 gr i naskakuje się na tych co myślą inaczej to z czasem w takich wątkach robi się mizeria. Albo naskakuje się na każdego młodziana, który ośmielił się wstawić wątek typu "jaką wędkę wybrać na pstrąga czy sandacza" znim nie przeczytał wszystkich 697124 wpisów na forum. Większość po kilku takich "kontrach" przestaje pisać cokolwiek i jedynie czyta...

• Like 7

• 0

Mi do niczego posty nie są potrzebne.Mam pytanie,chce coś kupić,gdzieś się wypowiedzieć to pisze.Nie robie tego tak jak Wielu np.sory za offa i tak biją sobie posty żeby być w szanowanym gronie z postami po pare albo parenaście tysięcy ,Wyrażam własne zdanie tak jak robi to wielu.Do Jerka zaglądałem już od bardzo dawna.Zdecydowałem się założyć konto dopiero rok temu.Nawiązując do tematu i kończąc moją wypowiedź temat jest o giełdzie i jej zmianach więc tyle z mojej strony.

Ps.uważasz że jak mam 36 postów to nie mam prawa głosu ???

Ok OK. Zresztą co mnie to.

Edytowane przez krzychun

• 0

Większość po kilku takich "kontrach" przestaje pisać cokolwiek i jedynie czyta...

To chyba nic złego , że czyta ^_^ . Przynajmniej zorientuje się jakie idee tu się propaguje. Może nie będzie dochodzić do takich sytuacji , gdzie nowy kolega w swoim pierwszym poście , zapraszał do wspólnego wypadu na sumka .............z żywcem :lol: .

• Like 1

• 0

To chyba nic złego , że czyta ^_^ . Przynajmniej zorientuje się jakie idee tu się propaguje. Może nie będzie dochodzić do takich sytuacji , gdzie nowy kolega w swoim pierwszym poście , zapraszał do wspólnego wypadu na sumka .............z żywcem :lol: .

O to, to, niech najpierw poczytają,może przy okazji znajdą odpowiedzi na nie zadane jeszcze pytanie ''co lepsze" czy "co polecacie" :rolleyes: :D

• Like 1

• 0

O to, to, niech najpierw poczytają,może przy okazji znajdą odpowiedzi na nie zadane jeszcze pytanie ''co lepsze" czy "co polecacie" :rolleyes: :D

To po co forum na którym nie stawia się pytań? Tylko szuka odpowiedzi :huh: To brzmi jak dowcip od końca,  ale temat dotyczy problemu z giełdą raczej?!

• Like 1