rafael Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Witam, Używał bądź używa ktoś z szanownych forumowiczów LUNY w wielkości 103. Interesuje mnie w jakim zakresie wagowym można komfortowo rzucać. Teoretycznie można sobie coś wygdybać po pojemności szpuli, ale interesuje mnie bardziej jak wypada w praktyce. Może ktoś z Was śmigał takim młynkiem. dzięki i pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 bedzie sie dobrze sprawdzal juz na kiju 12-14 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 świetna wiadomość,Dzięki @pitt.Wiem że miałeś 203, gdzieś na forum znalazłem stary wątek, a 100-ką też rzucałeś, czy to doświadczenia innych.pozdrawiamrafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 ja bym widzial TD-L 103 raczej na kiju 14-17 lbs. Friko ma millionaire 103 a standerus baycasting special 103 to +/- podobne multiplikatory. Ta standerusowa byla opisywana na forum na kij 12-14 lbs lepsym wyborem od luny 103 bylaby daiwa alphas 103 R. tez opisywana na forum juz spory czas temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Zgadzam sie z jerzym. Swojego Millionaire BC Specjal 103 L spasowałem z wędka CTS 9’f i 15 lb. Całość in blue. Rzuca znakomicie od 7 g. Na seryjną szpulę Daiwa 103 w systemie Magforce V, nawinąłem plecionkę PP 0,15 (10 lb) w ilości 135 m i zostało wolne miejsce. Pewno PP 0,19 (15 lb) wejdzie 135 m, a 0,23 (20 lb) 90 m. Standardowej żyłki 0,30 [8 kG (15 lb)] nawinąłem 130 m. Szpulka 103 M-F V w okrąglakach milionerek, jak dla mnie, pasuje do średnicy plecionki 0,15 – 0,28 PP.Do mniejszych średnic 0,10 i 0,13 PP (5-8 lb) pasuje system w niskich, z oddalonym wodzikiem 103 M-F V jak Steez lub wspomniany przez jerzego Alphas. Tu uwaga: T D Luna ma szpulki w systemie M-F Z i one mogą być nieco pojemniejsze. Ciekawe jak wyszło by porównanie obu systemów V i Z ? Daiwa stopniowo przechodzi na Mag Force Z. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Ciekawe jak wyszło by porównanie obu systemów V i Z ? Daiwa stopniowo przechodzi na Mag Force Z. Trudno orzec, bo zaden ultiplikator Daiwy nie jest produkowany w dwoch wersjach magnetyka. Uwaza sie, ze MF V jest lepszy przy lzejszym lowieniu, zas MF Z pozwalna na dalsze rzuty, choc wymaga juz wiekszej masy wabika. Generalnie multiki klasy ML/M czesciej sa wyposarzone w MF V, lub jego wersje tuningowana przez Ito. Mam na mysli, alphasa 103, TD-Sol, stara Pixy, TD Steez. MF Z wystepuje czesciej w multikach klasy MH, np. Zillion (z wyjatkiem Zilliona PE), Advantage, Fuego. Ale sa tez wyjatki od tej zasady. Millionaire 203 SW byla wyposarzona w MF V a to zdecydowanie nie zabawka do lzejszego lowienia. Najlzejsza Daiwa Presso miala zwykly magforce bez V czy Z . Jedyna pewna roznica miedzy tymi systemami jest to, ze MF V ( bez tunningu Ito) wydaje podczas rzutu spore buczenie. MF Z jest sporo cichrzy ... JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Witam, generalnie pewno masz rację ale niektóre niskie i wysokie profile Daiwa w systemie Magforce V niepokojąco „nie buczą”. Nie dopracował tego nikt z zewnątrz, a autor projektu. To niestety droższe Daiwa.Moja gromadka w system Magforce V i nie buczy. Wracając do Twojego spostrzeżenia to potwierdzam także, że wędka 9’ i 15 lb oraz niski profil 103 pozwala na umiarkowanie wygodne rzuty lżejszą przynętą od 3-4 g. Bardziej sensowne jak z okrąglaka BC Specjal 103 in blue. Tu jedna uwaga. Bezwzględnie hamulec rzutowy/mechaniczny/dociskowy koniecznie z mikro-klikiem/podstawowy/itp. musi być mocno dokręcony. Wspomagający go Magforce V odpowiednio ustawiony. W poskręcanym kołowrotku zapominamy o kontroli kciukiem. To musi samo rzucać od początku do końca. Od wymachu do wpadnięcia przynęty w wodę. Koncentrować trzeba się na silnym i płynnym ładowaniu kija.Mnie i lekkim przynętom niewiele pomoże lżejszy kij lub bardziej dopracowany system mfv/mfz/ultramag/odśrodkowy svs/dc/itp, lżejsza i płytsza szpula multiplikatora. Nawiasem mówiąc, jeśli chcę skupić się wyłącznie na wędkowaniu lekkimi przynętami to muszę zrezygnować z casta. To jednak bywa jeszcze trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Nie bucza wlasnie te po tunningu Ito, oczym wspomnialem wyzej. Steez, Alphas R edition i Alphas ITO maja MF V i pracuja cicho... Co do hamulca to moim zdaniem jak go ustawisz tak, aby nie korygowac kciukiem obrotow szpuli to zapomnij o rzutach naprawde lekkimi wabikami. Takie podejscie jest Ok jesli miotasz slidery.. Docisk szpuli ustawiasz minimalnie, cala korekta powinna byc na hamulcu rzutowym. W przypadku lowienia na lekkie przynety wzrasta ryzyko, ze szpula wystartuje z opoznieniem i rzucisz albo pod nogi, albo splaczesz linke.. spinning faktycznie jest latwiejszy przy lajtowym lowieniu. zasadniczo nie trzeba zadnych nowych technik rzutowych, aby zaczac lowic.. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Jerzy,pozwolę się z Tobą trochę nie zgodzić. Ale konkretnie. Uzgodnijmy nazewnictwo hamulców:1)ja pisząc rzutowy miałem na myśli ten który Ty nazywałeś „docisk szpuli”. Ja dodałem mówiąc o nim rzutowy/mechaniczny/dociskowy koniecznie z mikro-klikiem/podstawowy/itp.2)ja pisząc system magforce V miałem na myśli ten który Ty nazwałeś „hamulec rzutowy”. Ja dodałem mówiąc o nim system mfv/mfz/ultramag/odśrodkowy svs/dc/itp. Stosując już tylko Twoje nazewnictwo hamulców pozostajemy przy:1)docisku szpuli i 2)hamulcu rzutowym. Mój zestaw:casting 9’ 15lb xfast, Steez 103 (docisk szpuli z mikroklikiem oraz hamulec rzutowy w systemie magforce V o 21 pozycjach), plecionka PP 0,13 mm lub żyłka 0,20. Poskręcane w Twoim nazewnictwie: 1)docisk szpuli mocno to np.: minus 8 kliknięć, 2)hamulec rzutowy mocno to np.: pozycja 8,5. Moje efekty:Mepps 1 – długość rzutu powyżej 10 m.Lotne woblerki ok. 3g – długość rzutu do 20 m.Gumka na 3 g główce – długość rzutu zadowalająca i powtarzalna.Gumka na 5 g główce lub lotne woblerki min 5 g – docisk szpuli i hamulec rzutowy stopniowo odpuszczam, kij zaczyna się ładować, długość rzutu bezproblemowa.Gumka na główce 7 g lub Gnom 0 – docisk szpuli ogranicza tylko jej luzy poprzeczne, a hamulec rzutowy ustawiam w zależności od prędkości początkowych przynęty i prędkości przeciwnych wiatrów. Jak nie można się zamachnąć i przynęta nie ma dużych prędkości początkowych to hamulec rzutowy jest mniej przydatny. Skręcam się za to dociskając oś szpuli mocniej, przekraczając znowu granicę likwidacji luzów poprzecznych szpulki. Pewno z uwagi na to, że rzuty są krótsze jest także mniej czasu na reakcję kciukiem w chwili gdy przynęta wpada do wody.„Rzut z pod fiut”, o którym mowa powyżej, wymusza cięższą przynętę głębiej ładującą kij. Chyba, że ma się drugi lżejszy. Wracając do wielkości Daiwa 100. Wbrew pozorom to uniwersalny i poręczny rozmiar. Akurat tu jest w czym wybierać. Także u konkurencji Shimano.Ale to już inna bajka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 hej Docisk szpuli zawsze, bez wzgledu na warunki lowienia, ustawiam tak, aby wylacznie zminimalizowac ruch poprzeczny szpuli. Bez znaczenia, czy strzelam 40 g pilkerem w Ocean Indyjski czy podaje kleniowego klejnota na 6-8m na moich wielkopolskich rzeczkach i kanalach. Ten typ hamulca dziala zawsze z ta sama sila na szpule. Hamulec rzutowy, bez znaczenia czy to SVS czy Magforce, dziala na szpule roznie w zaleznosci od fazy rzutu i predkosci szpuli. To moim zdaniem, najwazniejsza cecha tego hamulca. Z tego tez powodu jest on znacznie istotniejszy niz hamulec dociskowy i pozwlala na bardziej elastyczne korzystanie z multiplikatora.. W zaleznosci od warunkow lowienia roznie ustawiam hamulec rzutowy. I tak: stojac na plazy w Omanie z kijem 20 lub 25 lbs, plecionka 30 funtow lub zylka 16 lbs (0,36) korzystam raczej z ciezszych wabikow. Najczesciej 7-9 cm guma na glowce 14g<, wobler 12g< lub pilkery 28 i 40g. Hamuelc rzutowy ustawiony minimalnie. W przypoadku SVS jeden najlzejszy bloczek w przypadku magforce Z ustawienia 1 ( dwa klikniecia od OFF). Jedynie korzystajac z zylki i podczas rzutow pod wiatr ustawiam dwa bloczki w odsrodkowym i pozycje 3 (6 klikniec od OFF) w magnetyku. Diametralnie rozne ustawienia stosowalem na kleniowch lowiskach w PL. Stosujac SVS czasami korzytalem az z 4 bloczkow w przypadku magforce V hamulec podkrecony byl do pozycji 6-7. Nigdy nie ustawiam zestawu tak, aby podczas rzutu szpula nie wymagala kontroli kciokiem. Moim zdaniem ustawianie multiplikatora w ten sposob dosc mocno ogranicza nasze mozliwosci nad woda. kije: Ja prawie nigdy nie korzystam z kijow dluzszych niz 7,6 a ostatnio 7. Na kleniowaniu uzywalem kijow 6 i 6,8. Moje doswiadczenia z dlugim castem sprowadzaja sie do taniego kija Cabelas w dlugosci 9. Wedzisko ogolnie dosc przecietne. Odleglosci rzutow takie same jak w przypadku porzadnego kija 7 Jednak komfort rzutowy i zakres mozliwych do uzycia wabikow sporo wiekszy. I to glowna zaleta castowania dluzszym wedziskiem ....Moim zdaniem kij w zakresie 7-8 to optimum na moje warunki..pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam,moje doświadczenia w stosowaniu hamulców rzutowych magforce V są podobne ale dla docisku osi szpuli w np.: Steez inne. Dowodzi tego ten fragment: „Diametralnie rozne ustawienia stosowalem na kleniowch lowiskach w PL. Stosujac SVS czasami korzytalem az z 4 bloczkow w przypadku magforce V hamulec podkrecony byl do pozycji 6-7. Nigdy nie ustawiam zestawu tak, aby podczas rzutu szpula nie wymagala kontroli kciokiem. Moim zdaniem ustawianie multiplikatora w ten sposob dosc mocno ogranicza nasze mozliwosci nad woda.” Ja do wyjątkowo lekkich przynęt 3-4 g niestety zawsze ustawiam docisk szpuli. Oczywiście odruchowo w ostatniej fazie rzutu hamuję kciukiem ale jak powstrzymam się dla próby to ów docisk szpuli i tak ją zatrzyma bez brody. Ratuje mnie równie wyjątkowa co przynęty, mikrometyryczna śruba dociskowa Steeza. Mechanika precyzyjna. Bez niej też sobie mogę jakoś poradzić ale brak jest w tych poczynaniach powtarzalności i bezpieczeństwa. Wymachy lekką przynętą są bardziej zachowawcze, nie tak silne. Bez tego skręcenia również, wystarczy chwila nieuwagi gdy przynęta wpadnie do wody i wytraci prędkość, a obracająca się jeszcze szpulka w mgnieniu oka nakręci brodę. Proporcjonalną do liczby kliknięć: im mniej tym większa broda. Jest jednak pewna wartość graniczna liczby kliknięć. Natura ludzka jest łajdacka.Korzystam z mikrokliku w Steez dla lekkich przynęt oraz rzut z pod fjut. Ustawiam tą wartość graniczną.Podobnie korzystam również ze zwykłych śrub dociskowych szpuli dla milionerek w trudnych dla mnie warunkach.W obu przypadkach, tj Steez i milionerki, dla warunków jw., hamulec rzutowy maforce V ustawiam również doświadczalnie. Przeważnie w połowie sił magnetycznych. Ustawienia hamulca rzutowego magforce V w okrągłych milionerkach dla typowych przynęt i nieograniczonych wymachów kijem mam przeważnie 2-3. Zależnie od ciężaru przynęty, pogody, szczególnej żyłki, itp. W tak komfortowych warunkach jednocześnie dociskiem szpuli oczywiście likwiduję tylko jej luz poprzeczny. Wtedy to ustawiam obojętną wartość graniczną.Zeruję wartość docisku i używam kciuka. Na koniec wszystko o czym tu piszę o Millionaire dotyczy także Luny. To również okrąglaki z podobnym hamulcem magnetycznym tej samej firmy. Ps: Kciuk albo docisk ...? To jest pytanie. Ale może w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Panowie, a ta Luna 103 przy kiju 6/7 stóp - 17 lb - nie będzie za duża betoniarka? Wygodnie toto leży w dłoni? Bo podoba mi się to Złoto, tańsze od Conquesta, wskazuje na użycie od 15 gram, same pozytywy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 To bardzo mały kołowrotek, mniejszy od rozmiaru 100 shimano.U mnie łowił (choć mam BC special) najpierw na 8'6 17lb, teraz śmiga na 20lb. Daje radę jak mało który. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Dzięki, Kuba Chyba pora pomyśleć o zamianie Revo Premier'a na taką zgrabną, złotą Lunkę <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 O ile ją gdzieś znajdziesz.Miałem premiera, mam BCS. Porównywanie ich to trochę jak wartburga z audi Premier jest fajny, działa, kręci, rzuca, ale praktycznie w każdym momencie wychodzi z niego ekonomia (mimo że swobodnie obsłuży większość lowienia jak się nie jest snobem). Za to BCS... ech, dobrze zrobili tą maszynkę. Ostatnio ją czysciłem, w większości wygląda jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Tylko ebay mi ją wyrzuca - koło 220 dolarów. Cło i vat przy ewentualnym zakupie pewnie zabiją Poczeka się, może ktoś będzie chciał się ze swoją rozstać http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=281309 &Nawet ktoś już chciał jakiś czas temu A premier jak premier, tak jak mówisz, ekonomia. Fajne jest to, że rzuci i 6 gram i 80 gram jak będzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 vat 23%, cło z 5, więc bez przesady. Za 220 wciągałbym ja natychmiast. Tym bardziej ze jako gift itd etc cło i vat mozna zawsze chyłkiem myczkiem boczkiem.Luna to nie BCS, ale będzie dobra, zawsze mozna do tego szpulkę tuningowaną kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi