Skocz do zawartości

Wychwood, Sage, Loop ?

kezmo

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie miałem przyjemności z powyższymi kijami, ale jak dopiszesz gdzie, na co, jak i co chcesz łowić, do tego jakie kije lubisz (szybkie, wolniejsze itd) to myśle że łatwiej się będzie kolegom odnieśc do pytania.

Ja w tej cenie, to bym coś budwał albo szukał używki z wyższego modelu.

Potrzebuję raczej opinii o kijkach, które wymieniłem. Ciekawi mnie czy są warte swojej ceny, czy raczej nie warto sobie nimi głowy zawracać. Może ktoś z forumowiczów takowe posiada i mógłby coś skrobnąć na ich temat.

Na przyszły sezon muszę wymienić jeden z  kijków. To musi być kijek #4, 9-9,6' o akcji medium fast i w cenie max 1200 zł. Spodobał mi się ten Wychwood ale nie chciałbym kupować go całkiem w ciemno...  Inne propozycje oczywiście mile widziane ale muszą to być parametry jak wyżej... ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez kezmo

• 2 miesiące temu...

Patrzyłbym też na serwis gwarancyjno/pogwarancyjny. Reklamowałem sage'a z własną wysyłką do USA. Wysłane 12grudnia. Odebrałem w dniu 2 lutego. Do tego opłata za naprawę to jest każdorazowo 60$, i wysyła się nie całą wędkę, a uszkodzony element (można pociąć). Akurat mi się udało niezaplacić nic. O dowód zakupu nie pytają (a swój zgubiłem). Generalnie byłem zadowolony gdyby nie te 100zł za przesyłkę do USA.

Wada materialu moze sie trafic nawet w topowych modelach. Ja mialem na mysli jakosc korka, uchwyt kolowrotka, przelotki, ogolne walory estetyczne (a ja naprawde jestem tolerancyjny, bo dla mnie wedka ma najpierw robic, a potem wygladac). To wszystko pachnialo mi tandeta z Bukaresztu. Wzialem do reki, pokrecilem glowa i odlozylem na stojak.

Potrzebuję raczej opinii o kijkach, które wymieniłem. Ciekawi mnie czy są warte swojej ceny, czy raczej nie warto sobie nimi głowy zawracać. Może ktoś z forumowiczów takowe posiada i mógłby coś skrobnąć na ich temat.

Na przyszły sezon muszę wymienić jeden z  kijków. To musi być kijek #4, 9-9,6' o akcji medium fast i w cenie max 1200 zł. Spodobał mi się ten Wychwood ale nie chciałbym kupować go całkiem w ciemno...  Inne propozycje oczywiście mile widziane ale muszą to być parametry jak wyżej... ;)

Pozdrawiam

Z budżetem 1200 możesz kupić z drugiej ręki topowy kij w bardzo dobrym stanie, wystarczy śledzić działy komisów. Nie łowiłem akurat tymi wędkami o które pytasz, ale różnice między kijami budżetowymi a topowymi bywają ogromne, i nie mam na myśli jakości korka, czy wykończenia ale własności rzutowe. Oczywiście ryzykujesz ze kij używany ma jakieś wady ukryte ale od czego dożywotnia gwarancja dla topowych modeli? Naprawiałem już wędki ze 4 razy (różni producenci) i nikt nigdy mnie nie spytał o paragon....

A jak tylko nowy kij cie interesuje, to na twoim miejscu spojrzał bym w tym kierunku:

http://harius.com.pl/Loop-Evotec-9-4-Xgrip(3,,2543).aspx

Wyjątkowo przyjazne są te kije, w wysokich klasach troszkę przyciężkie ale ciebie interesuje#4 wiec to nie jest aż tak istotny parametr.

http://flyfishing.pl/komis/msg.php?id=75471&offset=0

To jest najlepsza seria kijów do suchej jaką Sage kiedykolwiek wypuścił. Chodzi o serie LL i VSP LIGHT (te same blanki), mam VSP LIGHT 389-3 i nie sprzedam go nigdy.

To są kultowe wędki, niezwykle trzymają wartość, można sprawdzić na ebayu. Amerykanie wiedzą co dobre.

Tu do wzięcia za 800 pln, a budżetowe Sage z późniejszych serii za większe pieniądze, przewyższają o kilka klas.

Za dużo tego wszystkiego. Zerknij jeszcze na Orvisa. Moim zdaniem także przyzwoite kije. Najlepiej wybrać się na jakiś festiwal muchowy gdzie można poprzymierzac kij do ręki. Kupić nowy, bądź szukać później używki.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• 7 miesięcy temu...

Posiadam Wychwood River & Stream 9' ale w 5 klasie. Kijek fajny mięciutki i delikatny, jak za tą cenę to rewelka, niestety dopiero zaczynam przygodę z muchą także moja wypowiedź jest ograniczona. Znawca tematu stwierdził iż jest to kij delikatny jak na swoją klasę.Moim zdaniem kijek bardzo ładnie pracuje za parę dni sprawdzę go na Sanie. Kijek zakupiłem w hariusie i to był strzał w dziesiątkę dla początkującego. Jak troszku połowię to popiszę.....