Witam kilka razy łowiłem morskie ryby w Norwegii.Okazało się ,że wiele ryb tam łowionych jest zakażonych pasożytem Anisakis Marina ten pasożyt bytuje w mięśniach ryb.Niszczy go niska temp minus 20 stopni prze 24 godz,oraz obróbka cieplna.Panuje moda na tatary z surowych ryb,sam jadłem.Ostatnio kolega się podtruł tym pasożytem.Może ktoś wie jak rozpoznać na surowej rybie czy ma tego pasożyta czy nie ???(
Pytanie
lorbas
Witam kilka razy łowiłem morskie ryby w Norwegii.Okazało się ,że wiele ryb tam łowionych jest zakażonych pasożytem Anisakis Marina ten pasożyt bytuje w mięśniach ryb.Niszczy go niska temp minus 20 stopni prze 24 godz,oraz obróbka cieplna.Panuje moda na tatary z surowych ryb,sam jadłem.Ostatnio kolega się podtruł tym pasożytem.Może ktoś wie jak rozpoznać na surowej rybie czy ma tego pasożyta czy nie ???(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.