peresada Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Szkoda że poprzedni temat odszedł w otchłani cyberprzestrzeni.Czuje się w obowiązku założyć nowy.Liczę na posty, wymianę doświadczeń ect.Ja osobiście po wielu godzinach w necie zakupiłem ECHO SR 10'6'' #4Długo wahałem się pomiędzy echem a mistic.Jednakże aspekt finansowy odegrał duża rolę. Echo jest znacznie tańsze, a przy tym ma naprawdę dobre opinie.Mam zamiar sparować to z Lamsonem Remix w rozmiarze 2Jeżeli chodzi o linkę to popróbuję z Wulffem ambushem #6 (235g)do tego jakiś polyleader 10ft.Jeżeli będzie za lekko zakupię Rio Switch Chucker ( mam tę linkę w switchu #7 i muszę napisac że jest kapitalna)Liczę że kij będzie u mnie w przyszłym tygodniu, jeżeli tak to w sobotę pruję nad Bow i zdam relacje.pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Na ile w konwencji utrzymać się potrafię - posługuję się od lat starym PacBay'em podobnej długości, ale #7 .. Switch jest stosunkowo młodym odkryciem, kiedyś dużo popularniejsze były jednoręczne głowice, ale do switcha jest równie świetny. Tyle ze w Polsce jest prócz nizinnych, bardzo mało wód do takiej obróbki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) to prawda Sławek switch to raczej nowość, ale z tego co wyczytałem w necie to okazuje sie że łoweinie pstągów na kije dwuręczne w ameryce ma już dosyć długą tradycję.zanim producenci zaczeli oferować kije dwureczne w niższych klasach - celujące w łowienie pstrągów, amerykanie adoptowali zwykłe kije jednoreczne dodając im dorabiany/przedłużany dolnik. do tego różne kombiowane głowice i jazda. dla jednych to trening w miesiącach kiedy nie łowią steelhedów czy innych łososi a dla innych jedyna medtoda łowienia pstragów.ja bedą jeszcze w Irlandii zaczałem łowić łososie atlantyckie na kij dwuręczny i muszę przyznać że jest to moja ulubiona metoda łowienia na muchę.teraz bedąc w Kanadzie na typowe dwureczne łowienie mam dosyć daleko, ale rzeka z pstragami już tak daleko nie jest.stąd pomysł na łowienie pstrgów na kij DH. ulubiona metoda i przy okazji treninng przed BC i steelheadmi ( chociaż kij wie kiedy uda mi sie wreszcie pojechać, niby bliżej niż z europy ale ciąglę daleko :-) )) dla zainteresowanych cos do pocvzytania po angielsku: http://2handedtrout.com/ Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 witam!zupełnie przypadkowo odkryłem dziś sklep z wyjątkowo dużym wyborem kijów DH jak na moja okolicę.poza topowymi sage czy winstonami pooglądałem troche budżetowych kijów.jeżeli chodzi o popularne wędki switchowe to dobre wrażenie zrobił na mnie st croix imperial.fajna akcja, niezłe wykonanie dobra cena.pooglądałem również TFO deer creek - akurat był w klasie która najbardziej mnie interesuje czyli #4musze przyznać ze to kapitalny kij, jak na wędkę w takiej cenie ( ok 380 CAD) wykonanie pierwsza klasa.byłem bardzo zaskoczony. bardzo fajna akcja wedki. naprawdę fajowy kij.poza tym było parę wedek echo ( SR, TF, Classic)prawde mówiąc poza SR ( chociaż jedyny kij był w klasie 6) inne echo nie bardzo mi się podobały.za wolne jak dla mnie. wykonanie natomiast jak najbardziej ok.szkoda że nie miałem możliwości porównania na żywo switcha echo SR #4 do wspomnianego TFOmam nadzieję że nie będzie gorszy i niebede musiał go odsyłać bo TFO wygląda naprawdę zacnie.pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Jak juz przetestujesz nad woda i na rybach, to opisz wrazenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 witam!własnie odebrałem z poczty moje Echo.musze napisac że kij juz mi się podoba.akcja jest szybka, ale nie taka szybka jak na przykład z axisnapisałbym,jest w sam raz, coś jak winston BIIx. podoba mi sieWykonainie kija jest bardziej niż przyzwoite. Omotki, lakier, prawie jak w kijach customowych.Nie ma się do czego przyczepić, na pewno dużo lepsze niż w fabrycznych sage czy orvisach. Duży plus.Blank jest mięsisty a przy tym wędka jest dosyć lekka ok 165g co moim zdaniem dla produktu tej klasy to bardzo dobry wynik.żeby nie było tak kolorowo łyżka dziegciu. rękojeśc. sam kształt i proporcję są jak najbardziej ok, myślę że rzuty dwuręczne jak i jednioręczne będą bezproblemowe.niestety sama jakoś korka jest raczej przeciętna, dużo fillera. troszkę szkoda, ale nie można mieć wszystkiego.w Kanadzie długi weekend (labour day) wiec, ruszę na jeden dzień nad rzekę. mam nadzieje porzucać, potestować i może coś złowić.dam cynę :-)pozdrówka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Zdjecia z podtekstem Tak jak piszesz, nie mozna miec wszystkiego, ale przy tej cenie i tak uwazam, ze jakosc korka jest nie jest zla. Swoja droga, ciezko znalezc seryjna wedke z dobrym korkiem za normalne pieniadze.Polamania kija i czekam na wiesci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Korek porażka. Wyglada jak moje po poprawkach. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Trochę przykro, bo o ile wiele nie można wymagaćod kijka za 40£(Agility Rise), to tu już nie przystoi taka ilość szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Trochę od tematu odbiegliśmy, więc dodam coś od siebie. Tak wygląda korek w wędce za 1250zł po kilku miesiącach łowienia (od maja, do lipca), był tutaj temat w którym pisałem co to za kij . Przypadek przy pracy to nie jest, bo kumpel ma to samo i kij z identycznym praktycznie przebiegiem. Edytowane 5 Września 2015 przez Kacper.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Panowie bez przesady!Widać że korek nie jest floor grade, ale zupełnie niezłej jakość ( trochę się na tym znam bo sam buduję wędki)Szpachla ładowana jest obligatoryjnie na każdą chyba wędka robioną u usa. Taki kosmetyczny zabieg, żeby lepiej wyglądało.Podobnie maiłem na przykład z sage. Po paru wyjazdach okazało się ze korek jest niezły chociaż nie floor i ta szpachla maskowała naprawdę drobne niedoskonałości wizualna raczej bo sama struktura korka jest zwarta i jednolita.Z resztą popatrzcie sobie na topowe winstony czy tez orvisy - jakośc korka jaką tam znajdziecie będzie również raczej przeciętna. Poniżej wspomniany z axis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Po części taki urok korka, najgorzej jak należy do "pieszczocha" i jest szczotkowany raz w miesiąco na tzw. zero. Pory są niczym kratery wulkaniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 witam!no wiec byłem, potestowałem i musze napisać że to jest to czego szukałem. lekkośc i porecznosć kija jednorecznego przy wszystkich zaletach rzutów DH.łowiłem nimfami, wolly buggerami i małymi zonkerami.uzywałem wspomnianego ambusha 235gr i tonącego polylidera 10f aifrlo.ryby wspołpracowły, chociaż nie za wielkie, ale udalo się złowić kilkanaście w przedziale 35-40cmniestety nie udało się drapnąc żadnego browna.już pod taka ryba kij fajnie pracuje i łowienie sprawia dużo frajdy. niestety te 235g to raczej za mało, tzn daje się rzucac, ale to jest jeszcze nie to. myslę że trzeba poszukac coś w okolicach 300g.mam nadzieję ze uda mi się jeszcze wyskoczyć na Bow tej jesieni, chociaż to kawal drogi ode mnie ( licznik wskazał dziś prawie 700km)no ale to niestety najbliższa rzeka z pstragami. nie bardzo chce mi się łowić w okolicznych jeziorkach....chyba trzeba pomyśleć o przeprowadzce do Calgary w przyszłości.pozdrówka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Calgary to polsrodek, celuj bardziej na zachod Pojedziesz tam raz, to zobaczysz co mam na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 B.C to ciekawy temat, ale cięzko tam o prace w moim fachu.trzeba bedzie sie przekwalifikowac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 w Kanadzie jesień po całości. Rockies pokrywają się świeżą bielą, pewnie ze 2-3 tygodnie i u mnie spadnie pierwszy śnieg.niestety nie uda mi się wyruszyć w tym sezonie do BC na moje wymarzone steelheady.tak blisko i jednocześnie tak daleko. w przyszłym roku już nieodpuszcze.na razie jadę pomęczyć pstrągi na Bow. zanabyłem nową głowicę ( Rio Skagit Short max 300gr) nawiązałem trochę streamerów w typie Scupzilla i mam nadzieję na jakiegoś browna, a przynajmniej na miły jesienny dzień nad rzeka z DH.pozdrówka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Spoko, jednego wyjme w twoim imieniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 @Peresada Ja oczywiscie nie w temacie switcha... ale moglbys podlinkowac te glowki z tego streamera co pokazales na fotce ?Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) wszędzie to można kupić zwie się to cone head np. tu: http://www.caddisflyshop.com/haxco.html dlaczego nie na switcha? ilez można męczyć Guzu te Twoje pstrągi spinem?switch elegancko by pasował na Twoje mety, a radocha z ryb bez porównania większa :-)pozdrówka Edytowane 28 Listopada 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Dzieki Conehead mam...ale te co dales sa takie z okiem. Fajne z okiem Jeszcze raz dzieki. Ewolucja trwa. W 2016 lowie tylko muchami pstrągi. Co będzie dalej ? Tego nie wiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Guzu ... widzę, że dotknęło Ciebie i ... widzę, że to naturalny kierunek ewolucji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 To zawsze jest kwestia czasu.Prędzej czy później...fly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Zauważyłem ze w przypadku wieku osób kolejność jest taka: najpierw pstrągi na spina, potem na muchę. I co ciekawe większość po pewnym czasie rezygnuje ze spina. Są takie miejsca na świecie gdzie łowienie pstrągów na spina to obciach, np Nowa Zelandia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Są takie miejsca na świecie gdzie łowienie pstrągów na spina to obciach, np Nowa Zelandia.Obciach niejedna ma twarz. Nie wiem co obciachowego w spiningu. Dla mnie to kwestia wyboru a nie ideologii. Lowie spinem używając jako przynęty much.Nie wstydzę się tego.Do NZ sie nie wybieram, na razie, moze gdy zlowie 75plus opinia mi się zmieni Remku, Znamy się i sam wiesz, ze stanie w miejscu to nie jest moje ulubione zajęcie Na razie raczkuje w kręceniu. "Ale zajebiscie wkrecilem" Pozdr 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Zauważyłem ze w przypadku wieku osób kolejność jest taka: najpierw pstrągi na spina, potem na muchę. I co ciekawe większość po pewnym czasie rezygnuje ze spina. Są takie miejsca na świecie gdzie łowienie pstrągów na spina to obciach, np Nowa Zelandia. nie tylko w N.Zelandia. z moich kanadyjskich obserwacji pstrągi na spin łowią głownie niedzieli wedkarze ( sprzęt z walmartu) i dzieciaki. osbiście nie mam nic przeciwko spinowi czy też castingowy na który też łowie, ale jeżeli mamy wodę z ładnymi rybami to ileż ich można złowić na spin?w moim przypadku było podobnie np. ze szczupakami. złowiłem dosyć duzo metrówek na castiing i w pewnym momencie stało to sie po prostu nudne wiec zaczęłem łowić je na muchę.z pstragmi czy łososiami było inaczej. w pewnych warunkach nie było po prostu możliwe łowienie ich na cast - stad mucha. po paru rybach nie wracasz już do innych metod. mucha daje duzo wiekszą frajde z łowienia.o DH nie wspomne :-)pomijam wiazanie much które ciągle mnie osłabia i tarktuję je jako zło konieczne :-) (włąsnie wydałem 200 dolców na materiały na muchy na steelheady) pozdrówka Edytowane 29 Listopada 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi