Skocz do zawartości

Switch na pstragi

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Zima idzie. Jutro pierwszy poważny śnieg w Calgary. Temperatura mocno spadnie, więc ryby mogą zamknąć japy. Wybieram się w sobotę, ale na wiele nie liczę. Tydzień temu rzeka była zupełnie nie do łowienia. Mocne deszcze i na Bow pływały psy z budami. Dobrze że jest YouTube

https://youtu.be/0hkM8Oi26Os

Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk

Edytowane przez peresada
  • Like 3

Moda obowiązkowa jest tyranem. To taki dress cod a rebours! Walczę z modową tyranią. :) 

Widuję modowych knechtów obowiązkowo paradujących latem i zimą w oddychaczach po trzebiatowskiej łące, siedzących w łódce, na lodzie, nawet uprawiających nadbrzeżny jogging. Zachęcam do większego luzu.. i dystansu  :)  

Byłem w sobotę na Bow. Zimno... Termometr wskazywał - 11. Ciężko się łowili z lodem na przelotkach, ale coś tam wydlubalem. Złowiłem teczaka i dwa potoki po 45 cm. Fotki ograniczyłem do minimum. Taki mróz moze zamrozić rybie skszela bardzo szybko.

Pozdrówka

ba6ded875dd2e924f1768dc7809dd35d.jpg

• Like 4

Moda obowiązkowa jest tyranem. To taki dress cod a rebours! Walczę z modową tyranią. :)

Widuję modowych knechtów obowiązkowo paradujących latem i zimą w oddychaczach po trzebiatowskiej łące, siedzących w łódce, na lodzie, nawet uprawiających nadbrzeżny jogging. Zachęcam do większego luzu.. i dystansu  :)  

Ja akurat tego nie odbieram jako moda i myślę, że większość użytkowników się ze mną zgodzi. Chyba nie potrzebnie dorabiasz do tego ideologię.

• Like 2

Ja akurat tego nie odbieram jako moda i myślę, że większość użytkowników się ze mną zgodzi. Chyba nie potrzebnie dorabiasz do tego ideologię.

Jeszcze odnośnie mody na chodzenie w oddychaczach taka historia z początku marca tego roku. Pojechałem sobie nad rzekę i stwierdziłem, że wystąpię tego dnia w gumowcach z ciepłym filcowym wkładem - w sumie po co się przebierać w spodniobuty, sznurować buty do brodzenia i ogólnie tracić czas... Po dość krótkim czasie wdepnąłem w jakąś dziurę zakamuflowaną zeschłymi trawami i wpadłem jedną nogą do wody powyżej kolan. Na dworze ok. 0C, noga mokra, a dzień dopiero się rozpoczął. Nie pozostało nic innego jak wylać wodę z gumowca i łowić dalej... Gdybym miał wtedy na sobie oddychacze nic by się właściwie nie stało.

no wiesz... w tym wypadku każde dłuższe by załatwiły sprawę. Czy to wodery czy spodniobuty lub śpiochy... Nie tylko ooodychacze...

W gruncie rzeczy racja. Nawet zwykłe stomilowskie "kanalary" zdałyby w tej sytuacji egzamin. Nie chciałbym jednak eksperymentować jak wyglądałyby ubrania po całym dniu chodzenia w takich nieoddychających spodniobutach.

Do wędrówek wzdłuż rzeki tylko oddychacze. Pamiętam do dzisiaj jak kiedyś dawno temu wybrałem się w krzaki nad Wieprzą w sierpniu w neoprenach... wrażenia niezapomniane.

• 2 tygodnie później...

Pogoda rozpieszcza ciepłem ( tylko -4) wiec, wyskoczyłem rozpoznać bojem ciekawy zakręt który to wytypowałem dwa tygodnie temu. Z bliska naprawdę kawałek fajnej wody. Idealny do swingu. Ryby brały bardzo dobrze. Wyjąłem kilka małych potoków i kilka przyzwoitych tęczaków.

Trzy największe miały odpowiednio 55, 55, i 60cm. Fajno było. Mam nową ulubiona muchę.

Ryby z Bow bardzo ją lubią. Przy okazji wrzucę fotkę

4f9f709562f34120cc1cc8f5ad532241.jpg6190fbb1469aa65f9056ef703c24ecc9.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 9

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć.

Jakiś czas już łowię DH i lepiej lub gorzej się w tym odnajduję... Z grubsza jestem w stanie "zbudować zestaw" i dobrać ciężar głowic do wędki, z resztą jest o tym dużo w necie. Od niedawna próbuje się bawić w switch-e i tzw. "micro switch-e" i nie ukrywam, ze trochę się w tym gubię. Co producent to oznacza to inaczej i jest z tym spore zamieszanie. Jestem szczęśliwym posiadaczem ;) Sage ZAXIS 5110 czyli 11 stopową #5-tkę którą przezbroiłem na "dwuręczną". Mam pytanie: co oznacza ta "piątka" czy to raczej "piątka" SH czy DH, bo to jakieś trzy klasy AFTM różnicy... Jaka powinna być właściwa masa głowicy np. typu skagit do tej wędki? Czy bardziej 250 grain czy bardziej 350 grain?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Sławek

Cześć.

Jakiś czas już łowię DH i lepiej lub gorzej się w tym odnajduję... Z grubsza jestem w stanie "zbudować zestaw" i dobrać ciężar głowic do wędki, z resztą jest o tym dużo w necie. Od niedawna próbuje się bawić w switch-e i tzw. "micro switch-e" i nie ukrywam, ze trochę się w tym gubię. Co producent to oznacza to inaczej i jest z tym spore zamieszanie. Jestem szczęśliwym posiadaczem ;) Sage ZAXIS 5110 czyli 11 stopową #5-tkę którą przezbroiłem na "dwuręczną". Mam pytanie: co oznacza ta "piątka" czy to raczej "piątka" SH czy DH, bo to jakieś trzy klasy AFTM różnicy... Jaka powinna być właściwa masa głowicy np. typu skagit do tej wędki? Czy bardziej 250 grain czy bardziej 350 grain?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Sławek

wg Visiona do switch rods #5:

1. scandi - 16g/250 gr

2.scagit - 23g/350 gr (mam, mogę odsprzedać, nówka, taka: https://www.hurch.pl/sklep/linki-i-podklady/linki-dwureczne/glowice-scandi/hybrid-body/)

mam też dwie cięższe scandi, 390 i 420

Dziękuję za odpowiedź, próbowałem ją ze skagitem 350 i daje radę ale mam wrażenie, że jest to zbyt dużo. Z OPST 220 gr też leci...  I bądź tu mądry ;)

Ponawiam pytanie, czy to #5 to "piątka" wg DH czy SH (trout).

Wg RIO (Intouch skagit trout spey) 350 gr to by był coś pomiędzy 4/5 "spey rod" i 7/8 "Trout rod"

post-52616-0-91505200-1644936309_thumb.png

Czołem! Łowiłem kiedys tym switchem. Nie pamiętam jaką głowica niestety.

Jezeli chodzi o dobranie linki do switcha.

To switch oznaczony #5 będzie smilgal pod linka #8 czyli ok 290gr trzymając się oznaczen do kijów jednoręcznych. "Rule of thumb" czyli do oznaczenia kija DH należy dodać trzy klasy wędki jednoręcznej

Ps.

Polecam stronę Rio. Tam są rekomendacje do starych/ nieprodukowanych już modeli wędzisk. Jest tam również switch z axis.

Edytowane przez peresada

Do ww. kija dobierałem jakiś dłuższy czas temu linkę koledze. Miałem też okazję nią połowić. 350 to dla niego już za grubo. Generalnie nie lubię obciążać zbytnio kijów, więc sparowałem go z Rio Skagit Max Short 250 grain i wg mnie było ok. Max co bym mu założył to 300grain. Gdybym miał teraz dobierać linkę, to wybór padłby na Rio Single Hand Spey #5 w wersji 3D.

Edit:

Tu rekomendacja Rio:

http://cdn-tp2.mozu.com/15440-m1/cms/files/ea6db6af-e2d4-4398-ac77-c0e5f6f5d11f

Edytowane przez venom_666