tomaszek11 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Jestem szczęśliwym posiadaczem Sage ZAXIS 5110 czyli 11 stopową #5-tkę którą przezbroiłem na "dwuręczną". Mam pytanie: co oznacza ta "piątka" czy to raczej "piątka" SH czy DH, bo to jakieś trzy klasy AFTM .....PozdrawiamSławekCześć. A możesz doprecyzować, co masz na myśli że #5 przezbroiłeś na dwuręczną?Czy z jednoręcznej 5 zrobiłeś dwuręczną, pytam bo nie wiem czy z axis był robiony jako jednoręczny w takiej długości , czy może poprostu switch'a 5110 używasz tylko jako dwuręcznej, więc to nie do końca "przezbrojenie"....... Sam przezbrajałem 11 stopowego CTS i Loop w niskich klasach na switch'e więc to jak najbardziej ma sens. Nie czepiam się..... ale wydaje mi się że powyższy detal ma pewnie znaczenie tomaszek11 Edytowane 15 Lutego 2022 przez tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Część ludzi zbroiła te blanki jaki kije do nimfy... Pewnie stąd powiedzenie o przezbrojeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Harat Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Zwłaszcza za link do: https://www.scientificanglers.com/spey-charts/ - sporo wyjaśnia. Warto rozmawiać A jeśli chodzi o "przeróbki", to kupiłem tą wędkę uzbrojoną w uchwyt na kołowrotek u dołu (jak jednoręczne), zdarłem uchwyt i korek i uzbroiłem na nowo. Oczywiście, "przezbrojenie" nie zmienia klasy wędki! Pytając o klasy wędek to sugerowałem tylko, że nie zawsze jest oczywiste co mają na myśli producenci wędek typu Switch pisząc jakąś klasę na danej wędce. Tzn. czy dana klasa odpowiada klasie wędek DH czy SH - ta o różnica trzech klas. Edytowane 15 Lutego 2022 przez Leonryba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Harat Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Do ww. kija dobierałem jakiś dłuższy czas temu linkę koledze. Miałem też okazję nią połowić. 350 to dla niego już za grubo. Generalnie nie lubię obciążać zbytnio kijów, więc sparowałem go z Rio Skagit Max Short 250 grain i wg mnie było ok. Max co bym mu założył to 300grain. Gdybym miał teraz dobierać linkę, to wybór padłby na Rio Single Hand Spey #5 w wersji 3D. Edit: Tu rekomendacja Rio: http://cdn-tp2.mozu.com/15440-m1/cms/files/ea6db6af-e2d4-4398-ac77-c0e5f6f5d11fWg tabeli RIO głowica tej linki waży 200 gr. czyli ok. 13g. Wydaje mi się, że to mało dla tej wędki. Mało do rzutów "kotwiczonych". Edytowane 15 Lutego 2022 przez Leonryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Jak sama nazwa wskazuje - Single Hand Spey - służy jak najbardziej do rzutów kotwiczonych. i jest przeznaczona do kijów jednoręcznychi krótszych switchy. Możesz wziąć #6, one mają dosyć specyficzny profil ułatwiający takie właśnie rzuty. Ja używam takiej linki w klasie 8 do 10' # 8 i 11'5" #7. Lata równie dobrze znad głowy i kotwiczonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Hej.RIO SHS wagowo odpowiada jak sama nazwa wskazuje wędkom w klasach jednoręcznych, o te 2 gramy przeciążona bo jakoś trzeba tą kotwicę zrobić.Fajna linka do mokrej. Do streamera podawanego switch'em lepiej nadają się zintegrowane z rozbiegówką głowice scandi, guideline takie robi. Ten wspomniany z axis to normalny switch, 13 gram SHS będzie za mało. - 250 grain scandi- 275 grain skagit plus "trochę" T8 w obu przypadkach z mono runningiem. Mono z racji swojej dużo niższej wagi pozwala zejść z masą głowic żeby osiągnąć ten sam rezultat. Lżejszy zestaw w większości przypadków daje same plusy i uśmiech na twarzy. tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Nie mam doświadczenia że switchami i wędkami speyowymi producentów europejskich, ale za oceanem te kije prawie zawsze są opisane jak kije dwuręczne. czyli do wskazanego wcześniej kija zaxis 5110 będzie przeznaczona głowica rzutowa do wędki DH #5. Jeżeli zaś chcemy użyć do takiej wędki linki nominalnie zrobionej do kija jednorecznego to musimy tu dodać 3 klasy . Tu dobrym przykładem będzie głowica royalwullf ambush. Teraz głowice coraz czesciej opisane są w grainach, ale z jakiejś przyczyny nie idą za tym producenci wedek. Oczywiscie są tu wyjątki jak chociazby RB Meiser który zawsze opisuje swoje kije i klasa i "grain window" co pozwala bardzo precyzyjnie dobrać głowice. Poza tym myślę że dobrym pomysłem jest kontaktować się z producentem danego kija. Zawsze można uzyskać potrzebna rekomendacje. Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Harat Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za cenne informacje! Odzyskuję wiarę w Ludzi... Jestem tu od dawna, lecz zniechęcony tym co się dzieje na forum flyfishing-u raczej nie przejawiałem aktywności.Pozdrawiam wszystkich Kolegów. Ps.1.Równolegle uzbroiłem (od zera) blank firmy Bloke 11' #4 - jest zdecydowanie delikatniejszy od tego Z-AXIS-a, też jestem w stanie testów. Jak coś dobiorę to napiszę jak działa.Ps.2.W przeciwieństwie do typowych wędek DH, gdzie zdecydowanie preferuje głowice typu scandi, to wydaje mi się, że do tego typu wędek (micro switch) raczej właściwsze są głowice typu skagit niż scandi. Może Ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Ps.2.W przeciwieństwie do typowych wędek DH, gdzie zdecydowanie preferuje głowice typu scandi, to wydaje mi się, że do tego typu wędek (micro switch) raczej właściwsze są głowice typu skagit niż scandi. Może Ktoś ma jakieś doświadczenia?Witam.Nie mam jakiegoś olbrzymiego doświadczenia, ale widzę że switche w niskich klasach są chętnie wykorzystywane na bardzo małych ciurkach, gdzie standardowe głowice scandi są po prostu za długie.Stąd może wzięła się taka opinia i konieczność stosowania wszelkich "shortów" i jeszcze krótszych głowic skagitowych (?)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 To jeśli mogę coś od siebie. Otóż posiadam TFO ticrx #7 i #8 które są kijami SH i tak są opisane ale po małym zabiegu i użyciu ,,Conversion Kit" wędki stają się DH i to pełną gębą otóż producent zaleca głowice odpowiednio 450gr i 480gr a są opinie że #8 naj lepiej pracuje pod 510gr. Czyli nie do końca tak jasno te klasy na cokolwiek wskazują. https://varuste.net/en/p35937/tfo-ticr-x-two-handed-conversion-kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Zauważ że w tym swoim kicie masz dodatkowe dwie sekcje, które podnoszą i długość i zalecaną masę głowicy, bo dodatkowy element przenosi większe obciążenia.Gdybyś próbował uzyć takiej wagi głowic na wędzisku złożonym jako jednoręczne, mógłbyś mu zrobić małe kuku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 Owszem ale górne trzy sekcje pozostają z wędki jednoręcznej a masa linki #7 SH to teoretycznie około 200gr a u mnie dostaje versitip 485gr i nic się nie dzieje gdzie Redington Dually Swich #8 przy tej samej lince klękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 (edytowane) A to ciekawe co piszesz, zwłaszcza że sugerowana waga głowicy do tego Reddingtona #8 to 550 grain...No i waga głowicy rzutowej (nie 9,14 wg AFTM) #7 to nie 200 a +/- 260grain. Edytowane 16 Lutego 2022 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za cenne informacje! Odzyskuję wiarę w Ludzi... Jestem tu od dawna, lecz zniechęcony tym co się dzieje na forum flyfishing-u raczej nie przejawiałem aktywności.Pozdrawiam wszystkich Kolegów. Ps.1.Równolegle uzbroiłem (od zera) blank firmy Bloke 11' #4 - jest zdecydowanie delikatniejszy od tego Z-AXIS-a, też jestem w stanie testów. Jak coś dobiorę to napiszę jak działa.Ps.2.W przeciwieństwie do typowych wędek DH, gdzie zdecydowanie preferuje głowice typu scandi, to wydaje mi się, że do tego typu wędek (micro switch) raczej właściwsze są głowice typu skagit niż scandi. Może Ktoś ma jakieś doświadczenia?Czołem!Rozumiem że kolega łowi pstrągi? Chciałem zapytać czy aby nie za grubo?Kiedy kilka lat temu zaczynałem łowić pstrągi speyem podobnie wystartowałem z axisem #5.Z czasem okazało się że to chyba za grubo.Nie wiem jakie kolega łowi ryby, ale u mnie i potoki i teczki powyzej 60cm nie mają szans z obecnym kijem który używam ( Loomis #3 11'11)Taki kij pociągnie bez problemu 10' t8 a przy tym jest bardzo lekki i finezyjny.Dodam jeszcze że łowię również skandi ( airflo Rage) dobrze to działa. Tu nie używam już żadnego tipa. Tylko przypon koniczny.Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 A to ciekawe co piszesz, zwłaszcza że sugerowana waga głowicy do tego Reddingtona #8 to 550 grain...No i waga głowicy rzutowej (nie 9,14 wg AFTM) #7 to nie 200 a +/- 260grain.Opis tego kija był głównym powodem zakupu niestety ma się nijak do własności tej wędki. Co do wagi #7 to Brytyjczycy mają zgoła odmienne zdanie https://www.troutcatchers.co.uk/PBCPPlayer.asp?ID=1680710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Harat Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Czołem!Rozumiem że kolega łowi pstrągi?Chciałem zapytać czy aby nie za grubo?Kiedy kilka lat temu zaczynałem łowić pstrągi speyem podobnie wystartowałem z axisem #5.Z czasem okazało się że to chyba za grubo.Nie wiem jakie kolega łowi ryby, ale u mnie i potoki i teczki powyzej 60cm nie mają szans z obecnym kijem który używam ( Loomis #3 11'11)Taki kij pociągnie bez problemu 10' t8 a przy tym jest bardzo lekki i finezyjny.Dodam jeszcze że łowię również skandi ( airflo Rage) dobrze to działa. Tu nie używam już żadnego tipa. Tylko przypon koniczny.Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using TapatalkWszystko się zgadza, w tym wypadku chodzi o pstrągi i w pełni się zgadzam z tym co Kolega napisał. Zafascynowany łowieniem łososi na DH zacząłem kombinować w kierunku "micro-spey" na własnym podwórku. W pierwszej kolejności kupiłem blank Bloke 11' #3, później dokupiłem jeszcze #4 (były na wyprzedaży w UK), Ten ZAXIS trafił mi się używany, tak okazyjnie, że grzechem by było nie kupić Rzeczywiście ma moc, jednak mam nadzieję, że znajdzie zastosowanie np. na dużej wodzie na Dunajcu, a jak nie, to bywam za granicą, jak i tam się nie przyda, to każdy SAGE cieszy nawet w szafie Jak już się przekonam czy to ma sens i będę wiedział czego chce;) to może uaktywnię się w komisie... Na razie poszukuję, kombinuję, bawię się w zbrojenie, mam z tego frajdę.Pozdr.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Wszystko się zgadza, w tym wypadku chodzi o pstrągi i w pełni się zgadzam z tym co Kolega napisał. Zafascynowany łowieniem łososi na DH zacząłem kombinować w kierunku "micro-spey" na własnym podwórku. W pierwszej kolejności kupiłem blank Bloke 11' #3, później dokupiłem jeszcze #4 (były na wyprzedaży w UK), Ten ZAXIS trafił mi się używany, tak okazyjnie, że grzechem by było nie kupić Rzeczywiście ma moc, jednak mam nadzieję, że znajdzie zastosowanie np. na dużej wodzie na Dunajcu, a jak nie, to bywam za granicą, jak i tam się nie przyda, to każdy SAGE cieszy nawet w szafie Jak już się przekonam czy to ma sens i będę wiedział czego chce;) to może uaktywnię się w komisie... Na razie poszukuję, kombinuję, bawię się w zbrojenie, mam z tego frajdę.Pozdr.SławekZaxis fajny kijek. Na pstragi pewnie trochę za mocny, ale na pomorskie trotki dałby radę spokojnie, chyba że sie parowóz uwiesi. Letnie łososie/grilsy na niskiej wodzie też ładnie ogarnie jak jeździsz za granicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Opis tego kija był głównym powodem zakupu niestety ma się nijak do własności tej wędki.Co do wagi #7 to Brytyjczycy mają zgoła odmienne zdaniehttps://www.troutcatchers.co.uk/PBCPPlayer.asp?ID=1680710Nie bardzo rozumiem??Mówisz zapewne o klasie AFTM, i to się zgadza, tyle że głowice WF mają zwykle większą długość, a waga głowic rzutowych odpowiada mniej więcej wadze tych około 12 metrów. Przy wszelkich rzutach na większe odległości uzywamy wagi całej pełnej głowicy, a więc większej niż wynika to z tabeli. Dlatego własnie głowice rzutowe, bez względu na długość, mają taką własnie niby zawyżoną wagę.Zauważ też że Tabele AFTTA, opracowane dla kijów DH przewidują uzycie do nich głowic rzutowych w przypadkach rzutów znad głowy, które są dużo lżejsze od tych używanych do kotwiczonych. Też tak jakoś - 3 klasy...Może więc kij jest opisany błednie, lub własnie klasą DH a nie SH mimo iż to switch. Wtedy faktycznie te 500grain to będzie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 (edytowane) Zaxis fajny kijek. Na pstragi pewnie trochę za mocny, ale na pomorskie trotki dałby radę spokojnie, chyba że sie parowóz uwiesi. Letnie łososie/grilsy na niskiej wodzie też ładnie ogarnie jak jeździsz za granicę.To prawda. Axisy to bardzo dobre kije. Mam do nich sentyment, bo mój pierwszy DH to był właśnie Axis switch w #7. Na niego łowiłem moje pierwsze muchowe łososie w Eire. Szkoda że Sage nie robi już tej serii. To taki evergreen. :-) Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk Edytowane 17 Lutego 2022 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Czołem!Rozumiem że kolega łowi pstrągi?Chciałem zapytać czy aby nie za grubo?Kiedy kilka lat temu zaczynałem łowić pstrągi speyem podobnie wystartowałem z axisem #5.Z czasem okazało się że to chyba za grubo.Nie wiem jakie kolega łowi ryby, ale u mnie i potoki i teczki powyzej 60cm nie mają szans z obecnym kijem który używam ( Loomis #3 11'11)Taki kij pociągnie bez problemu 10' t8 a przy tym jest bardzo lekki i finezyjny.Dodam jeszcze że łowię również skandi ( airflo Rage) dobrze to działa. Tu nie używam już żadnego tipa. Tylko przypon koniczny.Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using TapatalkNie mam za dużego doświadczenia z Switchem, łowię od kilku lat jednym kijem, jest to 11'6' stopy do linki 7 Batson RX7+ o dość delikatnej i głębokiej akcji. Bardzo mi pasuje i uwielbiam nim łowić nie tylko pstrągi. Używam Rio Scandi Short Versi Tip też dedykowany do wędek o mocy 7 czyli w tym przypadku 425gr na 33 stopy głowicy i uważam że jest bardzo ok.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Czołem!Rozumiem że kolega łowi pstrągi? Chciałem zapytać czy aby nie za grubo?Kiedy kilka lat temu zaczynałem łowić pstrągi speyem podobnie wystartowałem z axisem #5.Z czasem okazało się że to chyba za grubo.Nie wiem jakie kolega łowi ryby, ale u mnie i potoki i teczki powyzej 60cm nie mają szans z obecnym kijem który używam ( Loomis #3 11'11)Taki kij pociągnie bez problemu 10' t8 a przy tym jest bardzo lekki i finezyjny.Dodam jeszcze że łowię również skandi ( airflo Rage) dobrze to działa. Tu nie używam już żadnego tipa. Tylko przypon koniczny.Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using TapatalkWitaj Krzysztofie, w spinningu skompletowalem caly arsenal na najblizsze 50 lat. . Muchowo tym roku mocno sie zastanawiam nad zakupem imx pro 11‘11 wt 3. Czy moglbys mi prosze napisac jakich linek uzywasz do tej wedki i jak prowadzisz swoje muchy w mocnym pradzie? Mam na mysli lowisz w polowie wody czy przy dnie? Dziekuje bardzo i Pozdrawiam Zbigniew Edytowane 20 Lutego 2022 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Czołem. Wybrałeś doskonały kij. Trudno go podbić w kategorii cena/jakość. Pięknie wykonany, korek klasy floor, bardzo lekki i poręczny. Świetna akcja, w miarę szybka więc można wytworzyć naprawdę ciasne pętle, ale nie jest to ultra szybki kij wiec trochę wybacza. Że względu na długość wędziska nie polecam ultra krótkich głowic. Ja sam używam do skagitu airfo scout 270g ( bez problemu obsłuży Ci 10 stóp t8)Lubię rowniez tym kijem airflo Rage 240gr . Tu już tylko przypon, bez tipów. Łowię różnie. Streamerami lubię łowić głęboko. Więc Skagit, t8 i dociążone muchy. Wszelkie softhackle to już płytko z użyciem rage Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Długa zima tego roku. Jeszcze 3 dni temu nawaliło 2 stopy śniegu. Ale już się ociepliło i śnieg znika w oczach. W niedzielę wyskoczyłem sprawdzić znajomy run. Pstrągi już gryzą. Złowiłem 50taka, jednego spialem i mialem kilka brań. Na Bow to jeszcze nie jest najlepszy okres. Trzeba poczekać do lipca ( w czerwcu rzeka jest bardzo wysoka i brudna topniejącym śniegiem z gór) ale swing działa. Ryby siadły na moją ulubioną muchę o której wspominałem i która już na pewno zaprezentuje w tym tygodniu. Pozdrówka Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Witam!Poniżej mucha o której pisałem wcześniej. Absolutny killer na tęczaki. Nie działa tak samo dobrze na potoki z jakiegoś powodu...Tak czy inaczej mucha prosta tania i skuteczna.Wiązana na shanku ok 20mmTu z dumbbell eyes, ale zwykła nimfowa główka równie dobra. Najpierw wiążemy chenillle w kolorze miedzi, potem marabut ( rdzawy czy jak tu żółtawy) potem dwa bialo czarne grizzly po bokach i z przodu chickaboo w tymże samym grizzly kolorze. Można oczywiście kombinować z kolorystyką, u mnie ta działa najlepiej. Polecam i pozdrawiam! Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Uwielbiam tego typu wzory! Świetnie pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi