Skocz do zawartości

Daiwa Tatula Hd 200 hsl

Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie rzecz biorąc z prostego rachunku wychodzi ze linki 0.16 wejdzie dwa razy więcej niż 0.32

A 0.19 wejdzie o ok 20 procent więcej niż 0.16 :D

Gdyby nie to ze producent podaje pojemność w żyłce to sam bym sobie to policzył :)

Interesuje mnie ile tam wejdzie plecionki PP bo jak wiadomo na pewno mniej niż zylki o "teoretycznie" tej samej średnicy (żyłkę da się zmierzyć, plecionkę średniawo).

• Like 1

Teoretycznie rzecz biorąc z prostego rachunku wychodzi ze linki 0.16 wejdzie dwa razy więcej niż 0.32

A 0.19 wejdzie o ok 20 procent więcej niż 0.16 :D

Tomek proszę Cię!!! Pamietasz lekcje matematyki? wzory na pola przekroju i prawa jakimi rządzi się takie upakowywanie w danej szpuli???

dla tych co im się zdarzało przysnąć na lekcjach:

http://www.orybach.pl/pojemnosc_szpuli.php#.VeGfO_ntmko

ew ten link:

http://forum.wedkuje.pl/f,kalkulator-pojemnosci-szpuli-kolowrotka-polecam,347580,0.html

• Like 2

Tomek proszę Cię!!! Pamietasz lekcje matematyki? wzory na pola przekroju i prawa jakimi rządzi się takie upakowywanie w danej szpuli???

dla tych co im się zdarzało przysnąć na lekcjach:

http://www.orybach.pl/pojemnosc_szpuli.php#.VeGfO_ntmko

Gdyby nie to ze producent podaje pojemność w żyłce to sam bym sobie to policzył :)

Interesuje mnie ile tam wejdzie plecionki PP bo jak wiadomo na pewno mniej niż zylki o "teoretycznie" tej samej średnicy (żyłkę da się zmierzyć, plecionkę średniawo).

Wejdź na stronę producenta. Kiedyś była tabela z eq. diameter dla każdej mocy linki - to sporo ułatwia... 

Oczywiście zakładając, że masz linkę oryginalną bo podróbek tej linki to trochę na rynku jest...

• Like 1

Po cholerę liczyć i kto by wierzył dokładnie temu co producent pisze na opakowaniu. Kupujesz plecionki ile trzeba, nawijasz na multi, dopełni się szpula, odcinasz trochę wcześniej, aby dać chociaż kilka m żyłki na podkład, aby pletka nie ślizgała się na szpuli, brakuje to analogicznie dopełniasz żyłą, sprawę kończą 2 przewijaki. No żeby o takie rzeczy jeszcze pytać ;)

• Like 1

Po cholerę liczyć i kto by wierzył dokładnie temu co producent pisze na opakowaniu. Kupujesz plecionki ile trzeba, nawijasz na multi, dopełni się szpula, odcinasz trochę wcześniej, aby dać chociaż kilka m żyłki na podkład, aby pletka nie ślizgała się na szpuli, brakuje to analogicznie dopełniasz żyłą, sprawę kończą 2 przewijaki. No żeby o takie rzeczy jeszcze pytać ;)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale miałem nadzieję, że dowiem się ile tam wejdzie pletki, a nie jak się robi podkład.

Paweł z plecionką sprawa nie jest łatwa:

- nie ma idealnie okrągłego - a zarazem w jakikolwiek sposób policzalnego przekroju

- rzetelność w ich opisach też jest dość umowna

- różne plecionki rożnie się układają na danej szpuli

- nie ma idealnie okrągłego - a zarazem w jakikolwiek sposób policzalnego przekroju

to wiem :)

Kupie szpule 200 m i zobaczymy ile zostanie hehe

Dokładnie tak jest, jak Mifek napisał. Mam tatule 100HSL i na nią wchodzil 120-125m plecionki Power pro 8slick 20lb (0,23mm), zatem w przypadku Tatuli 200HSL będzie coś koło 150-160m plecionki 20lb (0,23mm).

• Like 1

• 3 lata później...
  • 6 miesięcy temu...

Jest Tatula, Tatula HD i Tatula HD Ltd. HSL to tylko oznaczenie przełożenia 7,3:1 i tego, że korba jest po lewej stronie. HL to 6,3:1 i korba po lewej. HD względem zwykłej Tatuli ma więcej nierdzewnych łożysk.

Częściowa zgoda ale drugie zdanie nie do końca.200HD względem zwykłej Tatuli 100 ma też głębszą szpulę i dłuższą korbę i są to dość istotne różnice.

Nawiasem mówiąc,ja też to rozkminiałem jeśli chodzi o Tatulę 200,bo faktycznie da się znaleźć informacje jakoby były dwie wersje poprzedniej Tatuli 200.

Z tego co wiem jest jedna tyle że oczywiście z różnymi przełożeniami.No i teraz jest jeszcze ta nowa,LTD.