Skocz do zawartości
  • 0

Silnik spalinowy jako ładowarka

peresada

Pytanie

witam!

moja yamaha 8HP wyposażona jest w wyjście alternatora jak na poniższej fotce. czy jest jakieś praktyczne zostawanie dla alternatora w silniku zaburtowych. czy można nim np. doładowywać baterię silnika elektrycznego czy echosondy? jak musiała by wyglądać taka ewentualna instalacja? czy potrzebne będą jakieś dodatkowe urządzenia. jako że kompletnie jestem zielony w tym temacie będę wdzięczny za wszelkie informacje/praktyczne porady.

pozdrówka

http://img517.imageshack.us/img517/8568/p1010155u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W moim Stormie tez mam 2 wolne kabelki. Na następne wędkowanie zabiorę miernik i zobaczę co tam siedzi. Ale pytanie z innej beczki ja chciał bym ładować tylko telefon bo w tym ciągle mało prądu. Czyli w wolne gniazdo chciał bym wsadzić motocyklową ładowarkę USB jak na foto. Niektóre mają tolerancję zasilania od 6 do 24V. Czy w takim przypadku też potrzebuje regulatora? e64e06da79f206a7f50044d39fb4130f.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Padło na zaciski laboratoryjne M8 do 60A. Z tego co widzę rozwiązanie tego typu stosowane jest z powodzeniem przez producentów łodzi. big_0107095-Custom-.png?lm=1554715155

Wewnątrz silnika są przewody o przekroju 1,5 mm (na moje oko) czyli 6 mm to ciężki przewód, uzasadniony jedynie długim przesyłem i niskim napięciem. Chyba że na rozrusznik, ale to z kolei za cienki.

Wielkość tych zacisków też należy zweryfikować, wyglądają na spore i ciężkie, jaka jest średnica śrub?

Z własnego doświadczenia odradzam lutowanie końcówek linki, polecam zaprasowanie w tulei miedzianej a następnie zabezpieczenie przed korozją kropelką oleju.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Przymiar, na przewodach w silniku pokazuje 14AWG. Niestety konstrukcja łodzi wymusza wyprowadzenie przewodów do przedniej bakisty(ok. 4m), stąd z wyliczeń wyszło mi 6mm2. Samo ładowanie, bez rozruchu. Zaciski na śrubach M8

Edytowane przez jerry

• 0

Owszem, w świecie względności duże może stać się małym tylko przez odpowiednie porównanie :)

Biegun ujemny to masa silnika, można po prostu wywiercić otworek w aluminiowej części obudowy nagwintować i wkręcić tam mosiężną śrubę 5mm ( lub mały zacisk bez zbędnych pierścieni izolujących), a zacisk plusa umieścić na izolacji w otworze na gniazdo.

Punkty masy można dodatkowo połączyć przewodem.

• 0
Gość Michal Sz

Witam, mam do was pytanie na temat silnika BF20 z ladowaniem 12A.

Z tego co wyczytalem ten silnik posiada regulator i moza go podlaczyc bezposrednio do accu.

Ostatnio testowalem ladowanie z tego silnika i wszystko niby jest ok, ale jesli obroty sa spore i akumulator sie troche podladuje to napiecie ktore pokazywalo mi echo dochodzilo do 14.9V .

Zaczynam sie martwic czy aby ten regulator nadawal sie do ladowania accu zelowego 14.4V 

Ma ktos doswiadczenie z tymi silnikami ?

Pytalem w serwisie i mowia ze spokojnie moge  ladowac, ale czy oni sie przejmuja moim akumulatorem ?

• 0

No to źle ci powiedzieli, nie możesz ładować żadnego żelu bo spalisz regulator a i znam przypadek że czapa silnika się zapaliła :) Tym silnikiem jak i każdym innym że standardowa instalacja możesz ładować tylko i wyłącznie zwykle aku kwasiaka żadne inne

Edytowane przez womaly23