Skocz do zawartości
  • 0

Silnik spalinowy jako ładowarka

peresada

Pytanie

witam!

moja yamaha 8HP wyposażona jest w wyjście alternatora jak na poniższej fotce. czy jest jakieś praktyczne zostawanie dla alternatora w silniku zaburtowych. czy można nim np. doładowywać baterię silnika elektrycznego czy echosondy? jak musiała by wyglądać taka ewentualna instalacja? czy potrzebne będą jakieś dodatkowe urządzenia. jako że kompletnie jestem zielony w tym temacie będę wdzięczny za wszelkie informacje/praktyczne porady.

pozdrówka

http://img517.imageshack.us/img517/8568/p1010155u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wiesz kolego np.oswietlenie łodzi, ładowanie akumulatora,zasilanie echosondy,ładowanie akumulatora do silnika elektrycznego (jezeli zelowy to musi byc chyba jakas sprytna przejsciówka)i do wielu wielu innych mozesz nawet PS3 podpiąc i jakis mały telewizor.

Podłączasz do tego gniazda akumulator i juz.

A tu masz co i jak tylko ze dla jachtu morskiego ale to jest bez róznicy http://www.sychut.com/ruina/el/index.html

• 0

Krzysztof Pietia podał Ci całą pracę doktorską na ten temat. najprościej abyś znał ile daje Ci to ładowanie w Watach i dla bezpieczeństwa możesz ciągle pobierać 3/4 pełnej mocy. Jak masz 300Wat pobierasz 200 max 250 i wszystko będzie hulać.Może instrukcja silnika podaje ile w nim masz Wat lub Amper. Podłącz jakieś akku kwasowe w granicach 45AMg i masz prądu ile Ci potrzeba.Waty dzielisz przez Volty i masz Ampery

300:12=25A

Podejrzewam że masz w nim około 80W

Pozdrawiam Tornado

• 0

Jak masz 80wto jest 80:12=6,6A z takim prądem możesz śmiało założyć akku 80-90AMg ana takim już elektryk trochę pociągnie razem z echem jak zacznie siadać popływasz na spalinie i podładujesz. Jednym słowem prawie perpetum mobile :lol:Ja mam 300W z silnika więc nawet halogeny TIRowskie założyłem aby w nocy na Odrze ludzi straszyć i nie wpłynąć na jakąś główkę. Powodzenia Tornado

• 0

Zainstaluj to i bedzie git

http://images.cabelas.com/is/image/cabelas/s7_019683_imageset_02?$main-Medium$

A co to jest to na zdjęciu?

Ja też się podłączę pod wątek - też mam na pychówce w swojej Yamaszce wyjście takie jak na pierwszej fotce. Wymyśliłem sobie, żeby podłączyć pod to wyjście akumulatorek, który podładowywałby mi się w trakcie pływania, a z którego w tym samym czasie oraz podczas postojów, podczas dłuższych wypraw, ciągnąłbym prąd do turystycznej lodóweczki lub/oraz świateł, gdyby przyszło mi pływać wieczorem.

Jakich parametrów szukać na silniku, następnie jakich na akumulatorze i lodówce no i jak to wszystko sprytnie popodłączać? Mile widziany jakiś orientacyjny schemacik :D . Proszę łopatologicznie, bo też zielony jestem :D .

• 0

Nazywaja to alternatorem do ladowania akumulatorow na lodce. pytalem o to w Cabelas w servisie z lodkami. Powiedziano mi ze moge to podlaczyc nawet do swojego mercury 90 chociaz nie mam zadnego wejscia. Podobno podpinaja to jakos do kola magneto tyle ze silnik musi byc wiekszy bo taki ponizej 20 KM niewiele da. Sa 3 modele tych urzadzen do ktorych mozna podlaczyc 1,2 lub 3 akumulatory

http://www.minnkotamotors.com/products/battery_chargers/dc_a lternator.aspx

• 0

Ustal, czy na pewno ma prostownik, bo możesz się rozczarować ;)

Nie wiem, jak w Tohatsu, ale w Suzie mam od prostownika wyprowadzone kable i gniazdo, a do tego w komplecie wtyczkę - też z kablem. Jak/czym sobie zakończyłem kabel, to już była moja sprawa. Radzę też sprawdzić, jaki będzie dawać prąd ładowania. Ja tego ostatnio nie zrobiłem i coś podejrzanie szybko mi ładuje 20Ah. Muszę zweryfikować pry najbliższej okazji.

• 0

Ja tego ostatnio nie zrobiłem i coś podejrzanie szybko mi ładuje 20Ah. Muszę zweryfikować pry najbliższej okazji.

Krzysiu za mała pojemność akumulatora .... powinna  być zdecydowanie większa  pojemność.

Prąd ładowania z silnika to 6A  ;)

Ps. Ta 20Ah to przypadkiem nie żelówka ???

Edytowane przez Karol Krause

• 0

1/10 pojemności - to maksymalny prąd ładowania , który nic nie zrobi aku . mały akumulatorek też nie siądzie przy jakimkolwiek prostowniku (nawet o prądzie ładowania powiedzmy 50amper ) jeśli będzie tylko doładowywany na bieżąco - a nie całkiem rozładowany . akumulator nie może wziąść nie wiadomo jak dużego prądu jak jest naładowany . jest to zmienna która zależy właśnie od stopnia naładowania i napięcia prostownika (czyli ilość amper jaką pobiera przy ładowaniu )  , podsumowując

jak doładowywanie na bieżąco aku - bez znaczenia jaki prąd maksymalny jest prądnicy

jak masz bardzo rozładowany aku -- stosowanie stabilizatorów napięciowo/prądowych --  lub najlepiej aku jak ze wzoru 1/10  czyli 3A aku min 30ah

optymalny prąd ładowania akumulatora1/20 pojemności -- zalecany przez większość producentów

• 0

1/10 pojemności - to maksymalny prąd ładowania , który nic nie zrobi aku . mały akumulatorek też nie siądzie przy jakimkolwiek prostowniku (nawet o prądzie ładowania powiedzmy 50amper ) jeśli będzie tylko doładowywany na bieżąco - a nie całkiem rozładowany . akumulator nie może wziąść nie wiadomo jak dużego prądu jak jest naładowany . jest to zmienna która zależy właśnie od stopnia naładowania i napięcia prostownika (czyli ilość amper jaką pobiera przy ładowaniu )  , podsumowując

jak doładowywanie na bieżąco aku - bez znaczenia jaki prąd maksymalny jest prądnicy

jak masz bardzo rozładowany aku -- stosowanie stabilizatorów napięciowo/prądowych --  lub najlepiej aku jak ze wzoru 1/10  czyli 3A aku min 30ah

optymalny prąd ładowania akumulatora1/20 pojemności -- zalecany przez większość producentów

Czyli ładowanie aku 20Ah rozładowywanego do 11,5V echem - odpada. Albo aku 30Ah+ albo ładowanie na bieżąco?

• 0

Zapytaj sprzedawcy czy jest AC czy DC, albo czy ma regulator. Jeśli nie to trzeba dokupić regulator. Z powyższego nie wynika że brakuje regulatora, po prostu prąd się podaje dla alternatora/prądnicy.

Co do 1/10 czy 1/20 pojemności to ok, ale szczerze mówiąc przy niewielkich kosztach akumulatora 20Ah to bym się specjalnie nie martwił że mi zdechnie trochę szybciej niż ładowany wg ideału producenta aku,

Ale nie taki prostownik jak do 230V :-D

Edytowane przez newrom