Kozi Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam, z góry przepraszam jeśli już taki temat był. Szukam kijka na łódkę na jesiennie szczupakowanie. Chciałbym ogarnać nim większe gumy oraz średnie jerki powiedzmy slider 7,10 sweeper 12 ale priorytet to gumy. Pisząc większe chodzi mi o takie 12 - 15 cm bo jakoś do większych trudno mi się przekonać (zawsze łapałem na max 10 cm). Górna granica to myślę węgorz savage gear 20 cm. Co do ceny to cos bardziej budżetowego powiedzmy okolo 200 zł. Wiem ze w tych pieniądzach nie znajde niczego interesującego z nowych wędek więc raczej bedę skłaniał się w stronie używki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupiec Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witaj w tej cenie może TD 240 albo 213 do 42 gr. mocny kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 SG Bushwacker XLNT 15-50g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Okuma black rock 12-42. Swojego czasu sam byłem bliski kupna takiej wędki kiedy szukałem kijka do podobnych zastosowań. Nówka kosztuje nieco więcej uzywaną dostaniesz nawet poniżej 200zł Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olczykim Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Tak jak kolega wyżej napisał SG Bushwacker XLNT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 SG MPP do 50g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ostatnio stałem przed podobnym wyborem, z tą różnicą, że mam osobne wędzisko pod jerki. Gdyby chodziło wyłącznie o gumy, radziłbym w tej cenie shimano sea bass 10-50 g lub 20-60 g. Są dość giętkie i moim zdaniem cw nieco zawyżony. Sam nabyłem ten pierwszy i gumami 15 cm da się spokojnie łowić. Z tego co wiem 20-60 g nie jest dużo sztywniejszy (ale tego akurat nie testowałem nad wodą; na marginersie - jego jego zdjęcia są w jerkbaitowej bazie ugięć, chyba na pierwszej stronie). Ta wędka odpada jednak zupełnie pod jerki. nawet slidera 10 nie da się poszarpać. Szukając wędki brałem też poważnie pod uwagę okumę black rock. Wersja 12-42 spokojnie powinna ogarnąć podane przez Ciebie jerki, ale pod gumy 10-12 cm w mojej ocenie może być zbyt sztywna. Z większymi powinno być jak najbardziej ok, więc chyba ten kij jest blisko szukanego przez Ciebie kompromisu. Generalnie z pogodzeniem tych dwóch grup przynęt w mojej ocenie jest problem. Nie tyle z ciężarem wyrzutu, co z "gibkością" kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zaciekawił mnie ten SG Bushwacker XLNT ktoś go ma, używa? Jak w rzeczywistości ma się cieżar wyrzutowy do tego podanego przez producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/705-savage-gear-bushwhacker-213-cm-15-50-g Tutaj masz co nieco na jego temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki, ktoś jeszcze moze coś doda od siebie na temat tego SG. Inne propozycje nadal mile widziane, budżet mogę trochę naciągnąc powidzmy 350-400 zł ale musi być to nówka i dostępna na znanym portalu aukcyjnym. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Kozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Ja używam taki kijek: shimano beastmaster CX 240 H (20-50g), przynęty jakimi łowie to wahadła od mors 2 do algi, gnoma 3: kopyto relax od rozmiaru 4 do 6 (z tym ze 4 trochę za lekka, chyba, że z cięższą główką). Jerkowanie, to może być ciężko, ze względu na długość, ale są tacy, co dają rade i taka długością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) ms80Powiedz jeszcze jakie najcięższe główki zakładasz pod te kopyta 6 cali? Czy kopyto 6 i 20g ten beastmaster daje rade? KoziJest jeszcze Bushwacker 20-60 i co ciekawe od dołu rzuca koło 10g, mniej więcej do 60. Tylko uchwyt ma specyficzny bo na górze goła nakrętka. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez WalterW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Z tego co widze to ten model 20-60 chyba tylko w dluższej wersji występuje 2,40 czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Łowię na główkach 10 i 15g. Myślę, że 20g +guma 6" spokojnie (łącznie to ok 50g). Troche rzucałem sliderem 10s, który wazy 48g i dal rade, choc przy cięższych przynętach dość mocno się ugina. Starsze wersje podobno maja jeszcze większy power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Ja mam bushwackera ale 10-30 o samym modelu mogę coś powiedzieć ale co do właściwości rzutowych interesującego Cię modelu niestety nie pomogę, tej wersji po prostu nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) jest jedno wędzisko (ale w tym powiększonym budżecie), które mogłoby godzić większe gumy i mniejsze jerki - dragon jig&jerk (cw bodajże 18-70, ale górna granica podobno zawyżona). sam nie miałem okazji nim łowić. opieram się tylko na testach, do których dotarłem szukając kijków dla siebie. Edytowane 1 Września 2015 przez croock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 1 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Ja mam bushwackera ale 10-30 o samym modelu mogę coś powiedzieć ale co do właściwości rzutowych interesującego Cię modelu niestety nie pomogę, tej wersji po prostu nie znam A jak ocenisz ta wersje 10-30? Chodzi ogólnie o wykonanie i najważniejsze czy warto wydac 3 stówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Oceniam bardzo dobrze, wykonanie fajne, bez niedoróbek wędka sprawia wrażenie solidnego narzędzia a łowiąc z plecionką czułość jest całkiem niezła. Spotkałem się z opinią że te 30g to trochę przesadzone ale ja rzucałem najwięcej 34g i jak dla mnie spoko. Czy warto wydać 3 stówki? Ja kupiłem używaną więc zapłaciłem znacznie mniej ale jestem bardzo zadowolony. Myślę że narzekać na nią nie będziesz a po to jest sprzęt żeby przede wszystkim nie przeszkadzać Edytowane 17 Września 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi