Skocz do zawartości

Spining pod "większe" przynęty szczupakowe

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z góry przepraszam jeśli już taki temat był. Szukam kijka na łódkę na jesiennie szczupakowanie. Chciałbym ogarnać nim większe gumy oraz średnie jerki powiedzmy slider 7,10 sweeper 12 ale priorytet to gumy. Pisząc większe chodzi mi o takie 12 - 15 cm bo jakoś do większych trudno mi się przekonać (zawsze łapałem na max 10 cm). Górna granica to myślę węgorz savage gear 20 cm. Co do ceny to cos bardziej budżetowego powiedzmy okolo 200 zł. Wiem ze w tych pieniądzach nie znajde niczego interesującego z nowych wędek więc raczej bedę skłaniał się w stronie używki.

Ostatnio stałem przed podobnym wyborem, z tą różnicą, że mam osobne wędzisko pod jerki.

Gdyby chodziło wyłącznie o gumy, radziłbym w tej cenie shimano sea bass 10-50 g lub 20-60 g. Są dość giętkie i moim zdaniem cw nieco zawyżony. Sam nabyłem ten pierwszy i gumami 15 cm da się spokojnie łowić. Z tego co wiem 20-60 g nie jest dużo sztywniejszy (ale tego akurat nie testowałem nad wodą; na marginersie - jego jego zdjęcia są w jerkbaitowej bazie ugięć, chyba na pierwszej stronie). Ta wędka odpada jednak zupełnie pod jerki. nawet slidera 10 nie da się poszarpać.

Szukając wędki brałem też poważnie pod uwagę okumę black rock. Wersja 12-42 spokojnie powinna ogarnąć podane przez Ciebie jerki, ale pod gumy 10-12 cm w mojej ocenie może być zbyt sztywna. Z większymi powinno być jak najbardziej ok, więc chyba ten kij jest blisko szukanego przez Ciebie kompromisu.

Generalnie z pogodzeniem tych dwóch grup przynęt w mojej ocenie jest problem. Nie tyle z ciężarem wyrzutu, co z "gibkością" kija.

Ja używam taki kijek: shimano beastmaster CX 240 H (20-50g), przynęty jakimi łowie to wahadła od mors 2 do algi, gnoma 3: kopyto relax od rozmiaru 4 do 6 (z tym ze 4 trochę za lekka, chyba, że z cięższą główką). Jerkowanie, to może być ciężko, ze względu na długość, ale są tacy, co dają rade i taka długością.

ms80

Powiedz jeszcze jakie najcięższe główki zakładasz pod te kopyta 6 cali? Czy kopyto 6 i 20g ten beastmaster daje rade?

Kozi

Jest jeszcze Bushwacker 20-60 i co ciekawe od dołu rzuca koło 10g, mniej więcej do 60. Tylko uchwyt ma specyficzny bo na górze goła nakrętka.

Edytowane przez WalterW

jest jedno wędzisko (ale w tym powiększonym budżecie), które mogłoby godzić większe gumy i mniejsze jerki - dragon jig&jerk (cw bodajże 18-70, ale górna granica podobno zawyżona).

sam nie miałem okazji nim łowić. opieram się tylko na testach, do których dotarłem szukając kijków dla siebie.

Edytowane przez croock

Ja mam bushwackera ale 10-30 o samym modelu mogę coś powiedzieć ale co do właściwości rzutowych interesującego Cię modelu niestety nie pomogę, tej wersji po prostu nie znam

A jak ocenisz ta wersje 10-30? Chodzi ogólnie o wykonanie i najważniejsze czy warto wydac 3 stówki?

Oceniam bardzo dobrze, wykonanie fajne, bez niedoróbek wędka sprawia wrażenie solidnego narzędzia a łowiąc z plecionką czułość jest całkiem niezła. Spotkałem się z opinią że te 30g to trochę przesadzone ale ja rzucałem najwięcej 34g i jak dla mnie spoko. Czy warto wydać 3 stówki? Ja kupiłem używaną więc zapłaciłem znacznie mniej ale jestem bardzo zadowolony. Myślę że narzekać na nią nie będziesz a po to jest sprzęt żeby przede wszystkim nie przeszkadzać

Edytowane przez MichałM