Skocz do zawartości

Jezioro Roś - prośba o opinie

grayo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Pewnie zaraz wyjdzie ,że nie potrafię szukać , ale szalenie interesuje mnie to jezioro bo mam  z niego piękne ( i praktycznie jedyne ) wspomnienia z Mazur.  Ktoś wie co się teraz nad nim dzieje /co się działo w poprzednim sezonie. Ja nad nim nie byłem 15 lat i takiej porażki , jak wtedy nie doświadczyłem nigdy na rybach . Byłem tam prawie miesiąc i złowiłem tylko 1 ok. 18cm okonka mając do dyspozycji łódkę. U innych były bardzo podobne wyniki ( a wędkarzy był naprawdę ogrom ) .

Widzę też ,że ceny za wędkowanie na tym jeziorze poszybowały w górę , za moich czasów wędkowanie tam kosztowało grosze (nawet wtedy porównując z Nowym Sączem) .

Edytowane przez Misiek1

Koledzy z koła jeżdżą tam od dwóch lat ... Rybostan troszkę chyba się poprawił z wyników są zadowoleni okoń szczupak o innej rybie nie słyszałem .dużo nie pomogę bo sam tam nie byłem ale od jakiegoś czasu przewala mi się te jezioro w rozmowach coś tam łowią bez szału ale idzie coś złowić .

Pewnie zaraz wyjdzie ,że nie potrafię szukać , ale szalenie interesuje mnie to jezioro bo mam  z niego piękne ( i praktycznie jedyne ) wspomnienia z Mazur.  Ktoś wie co się teraz nad nim dzieje /co się działo w poprzednim sezonie. Ja nad nim nie byłem 15 lat i takiej porażki , jak wtedy nie doświadczyłem nigdy na rybach . Byłem tam prawie miesiąc i złowiłem tylko 1 ok. 18cm okonka mając do dyspozycji łódkę. U innych były bardzo podobne wyniki ( a wędkarzy był naprawdę ogrom ) .

Widzę też ,że ceny za wędkowanie na tym jeziorze poszybowały w górę , za moich czasów wędkowanie tam kosztowało grosze (nawet wtedy porównując z Nowym Sączem) .

Przez miesiąc jednego okonka. :huh:  Zainwestuj w echo, chyba, że masz. Zacznij "czytać" wodę i  będą ryby. Weź sobie urlop w maju, czerwcu lub wrześniu. Szału nie będzie ale wyniki mogą być ciekawe. Pozdrowienia. 

• Like 1

Natknąłem się na jakiś artykuł w olsztyńskiej gazecie, że niejako odłowy prowadzone przez rybaków na Rosiu zaprzestane od 2018 roku ....prawda to ?

W zeszłym roku w lipcu podczas wielkiej nieznośnej lampy pływaliśmy tam z Żoną bez echa i połowiliśmy sporo drobnego okonia. 

Był to jeden z nielicznych dni kiedy będąc tam Boleń walił jak gupi w okolicach najgłębszej i najszerszej wody :) 

• 3 lata później...
  • 4 tygodnie później...

Słabo szukałeś :http://jerkbait.pl/topic/62577-jezioro-ro%C5%9B-pro%C5%9Bba-o-opinie/

Każdy ośrodek ma wypożyczalnie sprzętu pływającego -ja polecam ( bo tylko tam byłem) Energetyk w miejscowości Rybitwy . Idziesz do gościa i przedstawiasz sprawę ja poszedłem powiedziałem ,że chce łódź na 3 tygodnie i dostałem cenę jakbym wypożyczał na tydzień , jak podzieliliśmy na 2 osoby to cena była znośna. Z tym ,ze z tego co wiem teraz maja lepsze łodzie ale przedtem były strasznie wąskie i chybotliwe ( pychówki) .Wodnik miał chyba lepsze i większe ale chyba tez droższe i z tego co wiem trudniej się z nimi dogadać co do ceny .Ale próbuj 

• Like 1

• 2 lata później...

W najbliższy weekend wybieram się w okolice tytułowego jeziora. Podglądając je przy użyciu mapy Google niewiele można wywnioskować. Dlatego chciałem zapytać czy jest szansa by połowić tam na spinning z brzegu? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

hej

Energetyk, stabilne łódki choć ciężkie ale na silniku 6 km chodzą dobrze, można też większy. cena 30 pln za dobę, za 5 zyla dostęp do hangaru obok żeby klamotów nie nosić (dostajesz kluczyk) no i domki tanie, w czerwcu tego roku za domek na dwóch płaciliśmy 120 za dobę

• Like 1

Wojtku :) Pan o Orzysz pyta ,a nie Roś :)

hej

Energetyk, stabilne łódki choć ciężkie ale na silniku 6 km chodzą dobrze, można też większy. cena 30 pln za dobę, za 5 zyla dostęp do hangaru obok żeby klamotów nie nosić (dostajesz kluczyk) no i domki tanie, w czerwcu tego roku za domek na dwóch płaciliśmy 120 za dobę

• 4 miesiące temu...

W najbliższy weekend wybieram się w okolice tytułowego jeziora. Podglądając je przy użyciu mapy Google niewiele można wywnioskować. Dlatego chciałem zapytać czy jest szansa by połowić tam na spinning z brzegu? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Jak się udało wędkowanie na Jeziorze Roś. Prawdopodobnie będę w tym roku dwa tygodnie i zbieram informacje.

• 4 miesiące temu...

Cześć

Wybieram się w sierpniu nad Jezioro Roś. Do dyspozycji mam ponton z silnikiem spalinowym i elektrycznym.

Chętnie wysłucham osoby znające to łowisko. Co ze sobą zabrać, na jakie gatunki się nastawić itd. Wszelkiego porady mile widziane.

Pozdrawiam

Cześć

Wybieram się w sierpniu nad Jezioro Roś. Do dyspozycji mam ponton z silnikiem spalinowym i elektrycznym.

Chętnie wysłucham osoby znające to łowisko. Co ze sobą zabrać, na jakie gatunki się nastawić itd. Wszelkiego porady mile widziane.

Pozdrawiam

Sierpień to okonie i leszcze nie wiem co cię bardziej kręci i gdzie konkretnie będziesz nad tym jeziorem bo to duża woda.Elektryka zostaw w domu.

Jezioro Roś (i ośrodek Energetyk -dziadkowie mieli tam wejścia i się jeździło na długie wakacje. Podobno od 30 lat ten sam właściciel  ) to jedno z trzech Mazurskich Jezioro mojego dzieciństwa - i jedyne na którym łowiłem :D (mój ojciec z kolegą w latach 70-tych i 80-tych sporo innych odwiedzili).Inne to Nidzkie i Niegocin. I jedyne , które mnie tak upokorzyło do tej pory  ( kilka dobrach tygodni na nim spędziłem i trafił się jedynie okonek i widziałem przez ten czas jednego naprawdę ogromnego szczupaka a przede wszystkim grubego złowionego przez wędkarza -fakt ,że głownie w sierpniu tam bywałem i łódka z napędem wiosłowym typu pychówka :D) . Nawet białoryb nie współpracował - był wtedy Czorsztyn i Rożnów i tam maiłem zdecydowanie lepsze wyniki , nawet mając tam tylko przynęty roślinne a tutaj robaki.  

Mam ochotę wreszcie wrócić tam i wyrównać rachunki a przede wszystkim powspominać stare, dobre czasy. I jak już ktoś rozpoczął to zadam kilka pytań:

1. Chciałem do Energetyka - dobre miejsce wypadowe?  ( ja chyba jednak postawie na silnik elektryczny + ponton , chyba ,ze się dorobię spaliny ew. ogłasza się gość chyba z Pisza ,ze na Rosiu bardzo sensowny zestaw w bardzo sensownej kasie wypożycza)? Czy szukać innej części jeziora ?  Trochę mnie korci właśnie Energetyk ,żeby spotkać się z właścicielką i powspominać bo na pewno pamięta moich dziadków ( i chyba mnie też :D

Z tego co kojarzę to jest najgłębsza część jeziora.  

2. Sprawa .Które miesiące polecacie ? Bywałem tam właśnie w sierpniu no i było dramatycznie źle. Lepszy lipiec czy początek września ? Wiem ,że najlepszy maj , październik i listopad ( a nawet grudzień) , ale chciałbym trochę jeszcze popluskać się w jeziorze. Jak wszędzie mam pęd wędkarski za rybą to tam ba być kilku dniowy chill . A tak nawiasem wiele dobrego słyszałem o zimie i lodzie na Rosiu i zapraszali mnie właśnie do Energetyka na kwaterę i na lód. 

3.Ceny spore -bo zwykle brało się roczną.  W tej składce np. 7 czy 14 dniowej dozwolony jest trolling? 

Edytowane przez Łukasz90