Skocz do zawartości

Kołowrotek sumowy

Dawid

Rekomendowane odpowiedzi

@Dawid, zagiąłeś mnie teraz. Też kupiłem sllamera od tego sprzedającego, jak do tej pory od czerwca wyciągnął 4 sumy, 100-150cm, holowanych było więcej. Ogólnie złego słowa nie powiem. To mój drugi, ale pierwszy od nowośći, model China. Katowany z główkami 20-40 gram. Może trafiłeś ten jeden na 1000, który wymiękł...

nie wiem może dlatego że mój jest made in china ;) ja łowie dużymi woblerami typu dorado lake czy salmo boxer. dodam że nie jestem niedzielnym wędkarzem i w lipcu byłem prawie dzień w dzień po 3-4h w sierpniu trochę mniej ale też często.i teraz się zastanawiam czy trafiłem na taki wadliwy model czy co?

Również posiadam Slamera 360 od Anastazji69 i jestem ciekaw czy masz te same objawy które pojawiły się u mnie mianowicie podczas nawijania plecionki szpula porusza się w przód i w tył normalna sprawa ale zwłaszcza podczas ruchu w przód dochodzi z kołowrotka dźwięk terkotania a gdy używam agresywnie pracujących woblerów w silnym nurcie szpula potrafi zacząć tak podskakiwać że aż dzwoni.Czym to może być spowodowane?? Proszę o opinie i poradę jak emu zaradzić. Kiedyś ktoś na tym forum pisał o luzach chyba tego typu i polecono dokręcić śrubę znajdującą się w miejscu z którego wychodzi ten bolec na który nakłada się szpulę. czy to może pomóc w moim przypadku..

• 1 rok później...

Podłączę się pod ten wątek, bo nie chcę ich mnożyć.

Jaki młynek poza Slammerem polecalibyście na suma? Slammer zraził mnie paroma brodami - może jestem fajtłapa, ale tak mi się zdarzyło. Nie chcę wydać więcej niż 400-450PLN.

Obecnie na sumka używam Daiwa Emblem TD-Z 3500. Ale trochę mi jej szkoda ;) - dlatego zastanawiam się, czy np. Penn Battle, Fierce albo Captiva nie byłby wystarczająco mocny jak Slammer, a bardziej kulturalny :D / mniej brodotwórczy?

Nie dyskutujmy teraz o moich preferencjach, tylko o Waszych wrażeniach / rekomendacjach z używaniu z sukcesem innych młynków na suma niż Slammer.

Mam na myśli tylko kołowrotki stałoszpulowe :D.

Mam na myśli tylko kołowrotki stałoszpulowe :D.

A właściwie dlaczego? Wydaje mi się, że zdecydowanie łatwiej wdrożyć się do używania multiplikatora, niż kupić trwały, mocny, precyzyjny kołowrotek spinningowy do takich zastosowań za 400, czy nawet 500 zł...

Ruchoma szpula wydawałaby się najrozsądniejsza, z tym że jeśli miałoby być to sumowanie z ręki, to wybór się zawęża (moc hamulca kontra gabaryty i erogomia operowania). Co do brody w stałoszpulowcu, to zdaża się w każdym. Warto pamiętać o ciasnym układaniu linki, nie tylko moc i trwałość. :D

Ja do spina dokupiłem do moich Slamerków kołowrotek, który ma i polecił mi Marek Szymański i powiem , że jest to dobry kołowrotek a jest to Spro Blu Arc 7500 i bedzie słuzył do spina do Shimano Baest Master 3 części z pierwszej serii. Czyli sprzęt sprawdzony .Pozdrawiam

(...) Spro Blu Arc 7500 i bedzie słuzył do spina (...)

575 gram :o Szczery respect.

Traf chciał, że właśnie odebrałem paczkę z czymś takim:

http://abugarcia.com/products/reels/low-profile-baitcast-ree ls/revo/revo-toro

Rozmiar 61. 311 gram. Bo ja to jestem cherlak...

(...) Spro Blu Arc 7500 i bedzie słuzył do spina (...)

575 gram :o Szczery respect.

Traf chciał, że właśnie odebrałem paczkę z czymś takim:

http://abugarcia.com/products/reels/low-profile-baitcast-ree ls/revo/revo-toro

Rozmiar 61. 311 gram. Bo ja to jestem cherlak...

Dokładnie to samo rozważam od nastania wiosny. W grę wchodziałby jeszcze wesja Winch 4,6:1 B) .

• 7 lat później...

Alex71 spróbuj w tym temacie http://jerkbait.pl/topic/68155-sumy-na-co-i-czym/?fromsearch=1 - najpierw poczytaj, później pytaj.
Nie zakładamy oddzielnych tematów gdy podobne już istnieją, takie zasady ☺

<...>

przyłączone

Edytowane przez Jano
  • Like 2