intoxication Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Za późno . Generalnie gdyby nie to , że spadały mi te przednie paski to jest było by są tak źle . No są zbyt szybkie ale to w moim przypadku nawet dobrze ( przy mocniejszym machaniu łapały skurcze ). Teraz szukam coś co założę na neoprenowa skarpetę , ew na skarpetę z butem do " nurkowania " . + Poza tematem. Szukam jakieś gumowce do kolan z evy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 tylko but na skarpete + pletwa na but. (pletwy na skarpete nieraz mi ciekly skarpety). juz ci pisalem, ze bede kupowal w niedlugim czasie pletwy DUUZE i rownierz lece do pl we wrzesniu moglbym je przywiezc (jak kupie swoje porobie ci fotki) ale tanio na pewno nie bedzie ani lekko (sa w pip ciezkie + musialbym je wyslac paczka do pl bo nie bede kupowal bagazu w samolocie na pare pletw w ten weekend mam zajob za tydzien tez. moze za 2 tygodnie albo w tygodniu jak mi sie uda kupie te pletwy i ci fotke wysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Mam rozmiar stopy 48. Pozostaje mi tylko kombinacja ze spreżyną. Nie wyobrażam sobie, żeby przetarła cokolwiek - sztywny pasek chyba prędzej. Nie ma opcji, żebym kupił płetwy, do których wejdę całą stopą. Te sa az za glebokie na mnie (mam 45-46 - jak no fotce, karta na drugiej dla skali). Za to neopreny mi zaczely puszczac na dobre i sie zastanawiam czy 2-3 kpl jakiejs mega bielizny nie beda mialy efektu podobnego do neoprenow i zwyklych gaci pod spodem? bo o ile oddychajace jeszcze znajde na siebie to z neoprenami w duzych rozmiarach lipa. Plywam w kazdej temperaturze wody (czesto 1-3stopnie) - ponizej to juz lod nie woda i trzeba sie przebijac przez kry przy brzegu.... w neoprenach wytrzymywalem kilka h. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ja z cieknacych neoprenow obciolem kalosze i używam jako ocieplacz pod zwykle "oddychacze". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 przy mojej tuszy i luznym spasowaniu neoprenow musialbym miec chyba 5xl te oddychacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Taki kompromis chodzi mi po głowie . Co o tym myślicie ? Neopren ma 4mm i w bucie jest polarek wg opisu . Mi całość z neoprenu nie za bardzo pasuje dlatego , że od pasa w górę jestem okrągły i neopren mocno krepuje ruchy , a co za tym idzie utrudnia oddychanie Nie zamierzam łowić w wodzie zimnej ( jeszcze nie mam ustalonej dolnej granicy ale 5C to zdecydowanie za zimno ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Taki kompromis chodzi mi po głowie . Co o tym myślicie ? Neopren ma 4mm i w bucie jest polarek wg opisu . Mi całość z neoprenu nie za bardzo pasuje dlatego , że od pasa w górę jestem okrągły i neopren mocno krepuje ruchy , a co za tym idzie utrudnia oddychanie Nie zamierzam łowić w wodzie zimnej ( jeszcze nie mam ustalonej dolnej granicy ale 5C to zdecydowanie za zimno ) daiwa_hybrid_bootfoot_chest_wader.jpgWyglads spoko. Marzna i tak glownie stopy... Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Wyglads spoko. Marzna i tak glownie stopy... Sent from my SM-N910F using TapatalkJakie płetwy poleciłbyś do takich gaci . Stopa mała 42 ... Te co posiadasz to jaka marka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Ja polece kazde zapinane. Uzywalem maresa scuba pro i kilku innych marek. Wszystkie daja rade. Przy czym do butiw typu gumowiec to polecalbym te techniczne.... Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Już od kwietnia pływam w neoprenach Caperlan 3mm z Decathlonu. Jak woda miała ok 5st C pod spód założyłem kalesony, grubsze spodnie dresowe do tego dwie pary skarpet (grubych). Komfort jest, nie mniej trzeba pływać, po dwóch godzinach zaczyna być trochę zimno. Ja pierdziu, ale kolega wydelikacony Albo tluszcz mnie chroni wtedy - trzeba przytyc! ;P Mi sie zdarza z kra przy brzegu zmagac plywalem kilka razy przy 0 stopni i lekkiej sniezycy a woda wg echa miala 1 stopien Ja z cieknacych neoprenow obciolem kalosze i używam jako ocieplacz pod zwykle "oddychacze". Natchnales mnie. Wlasnie zrobilem sobie taki test: kalesony "termiczne" i cieniutkie skarpety ze sztucznego materialu (jakies do biegania) na to "pol pianka/ long-john" z neoprenu 3mm (nie wiem jak to nazwac pianka z nogawkami, ale bez rekawow) na stopy dodatkowo grube "stopki" z filcu (ew grube skarpety) na to buty nurkowe z 5mm pianki i oddychajace spodniobuty. = w stopy powinno byc cieplo (zwlaszcza, ze moje spodniobuty maja stuptuty z neopreu i calkiem gruba skarpete. Nad lydkami mam w ciort miejsca (zawse kupuje spodniobuty tak by wejsc w nie bez problemu w roboczych spodniach snickersa (nie wiem czy w polsce popularne takie z kompletem "zewnetrznych" kieszeni), ktore sa dosyc luzne wiec zajmuja pod spodem duzo miejsca - jak cos bede mial miejsce zalozyc spodnie od dresu czy cos. Jak o tym pomysle to nawet lepszy temat niz neopreny bo ogolna grubosc bedzie podobna, ale powietrze miedzy warstwami doda izolacji. Poczekam do pierwszych przymrozkow z werdyktem, ale na dzien dzisiejszy przestalem szukac neoprenow (te co mam ciekna dopiero po x minutach w wodzie na deszcz i do wodowania lodki w zimie ciagle daja rady). Taki kompromis chodzi mi po głowie . Co o tym myślicie ? Neopren ma 4mm i w bucie jest polarek wg opisu . Mi całość z neoprenu nie za bardzo pasuje dlatego , że od pasa w górę jestem okrągły i neopren mocno krepuje ruchy , a co za tym idzie utrudnia oddychanie Nie zamierzam łowić w wodzie zimnej ( jeszcze nie mam ustalonej dolnej granicy ale 5C to zdecydowanie za zimno ) daiwa_hybrid_bootfoot_chest_wader.jpg jak tak sobie pomyslalem jak ciasno mam w butach z piaki (mam najwieksze dostepne tutaj buty z pianki rozmiar 47 i one wchodza z trudem na moje spiochy z 2 parami skarpet pod spodem do tego jest dosyc ciasno = malo powietrza miedzy warstwami). To moze jednak neopreny z kaloszami + onuce z jakiegos polaru miekkiego to bylby lepszy temat? oczywiscie wtedy tylko i wylacznie pletwy z posta powyzej te najwieksze, ale ciagle bylo by wykonalne. Poczekam do zimy i zobacze co bedzie spodniobuty behr z kaloszami sa u mnie dostepne od reki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 @gooral czy orientujesz się z technicznych płetw , która marka będzie najtańsza ? Ewentualnie coś konkretnego , model , zalinkował byś pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Ja uzywam "scubapro jet sport" w rozmiarze xxl. Zwykle do nurkowania na wyprzedaxy dalem 75€ sa dosyc miekkie i duze. Jak w malych miales kurcze to tu moze byc gorzej. Je sporo na rowerze jezdzielem a i tak mnie kurcze lapia. Te ktore kupilem ( i dzis oddalem bo nie byly duzo wieksze tylko takie wygladaly) to "apex rk3" tutaj kosztuja 125€ najwiekszy numer nazywa sie "super" i jest podobnego rozmiaru do scuba pro xxl za to pletwa jest duzo ciezsza, troche krotsza i sa ze sprezyna co ulatwia zakladanie i sciaganie. Te najwieksze z fotki kilka postow w gore to "northern diver jet" kosxtuja bodaj 75€ maja podobna budowe i ksztaly do apex'ow za to brak sprezyn i sa w diably ciezsze. W te pletwy w najwiekszym rozmiarze xxl wchodza spokojnie buty do brodzenia vision loikka w rozmiarze 45 czy 44 juz nie pamietam. Sent from my SM-N910F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Wezmę XL , powinny być ok https://www.moana24.pl/pletwy/tecline-jetstream-czarne-sprezyny,p2581.html lub L https://divezone.pl/pl/pletwy-xdeep-ex1-p-5286.html#/rozmiar-l/twardo%C5%9B%C4%87-%C5%9Brednia Edytowane 4 Września 2018 przez 'mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Wezmę XL , powinny być ok https://www.moana24.pl/pletwy/tecline-jetstream-czarne-sprezyny,p2581.htmlWygladaja ok Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Tak się zastanawiam czy przypadkiem moje płetwy w rozmiarze XL nie są za szerokie . Po każdej ze stron jest ok 1.5cm luzu , czyli prawie 3cm na całej szerokości . Gumiak 42/43 . Dryndnę do sklepu gdzie kupiłem i zapytam o mniejsze M/L , jakie są w dole na szerokość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Szczesciarz. Ja mam xxxl i sa za waskie do gumiaka 46/47 Sent from my SM-N910F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Chciałbym wszystko dobrać w ten sposób , aby nie wkerwiło na starcie Niestety nie mam możliwości sam fizycznie sprawdzić pewnych rzeczy i w wypadku płetw chyba przedobrzyłem z rozmiarem . Sugerowałem się opinią z neta odnośnie rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 Mi sie wydaje z w kpl ze spezynami troche luzu z boku ci roznicy nie bedzie robic. Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 XL jest wielka , jedna waży 1.8kg , M/L 1.5kg . Zobaczę co powiedzą w sklepie , jeżeli się uda wymierzyć , czy zwrot przyjmą etc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Cześć. Polećcie jakieś skarpet neoprenowe (46) do założenia na śpiochy i na to płetwy na wiosnę / lato . Muszę list do Mikołaja zacząć pisać :> pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Mz neopren to neopren roznica 0wa. Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Witam. Dziś moje 7-8 letnie wodery gumowe odmówiły posłuszeństwa i wróciłem ze spodniami mokrymi na wylot... Szukam jakieś dosyć ciepłe neopreny. Co możecie polecić? Najchętniej w okolicach 350zł ale mogę rozważyć również droższe. Mam jeszcze oddychające na cieplejszy okres. Szukam czegoś na teraz i późną jesień.dzięki i pozdrawiam ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 odpowiedz wybitnie predka (nie przychodza mi wogole powiadomienia na maila) ja sobie chwale behr z neoprenu bodaj 4mm + na stopach (na neoprenie) jest naklejony kalosz z eva. placilem za nie cos kolo 100e wiec +- twoj zakres cenowy. Uwaga sa 2 wersje z gumowymi i piankowymi kaloszami. mz eva wygrywa. Co do pletw w rozmiarze xxxl - jednak apetyt rosnie w miare jedzenia i mi moje troszke ciasnawe sie wydaja. Pomierzylem kalosz: glebokosc 23cm szerokosc 13.5 wysokosc 7.5cm. Szukalem sobie pletw do snorkowania w lecie i znalazlem sklep gdzie maja spory wybor pletw technicznych - maja mi podac wymiary najwiekszych:https://www.underwater.pl/303-pletwy-techniczne-oms-slipstream.htmlte sa ponoc wybitnie ogromne - jak mi odpisza z wymiarami to sie podziele wiedza. Jesli beda sporo wieksze to moje beda szly na gielde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Używam takich płetw do belly.Pływa mi się w nich bez wysiłku, nie ma też problemu z manewrowaniem. Niestety przy stopie 45 nie wchodzą na buty do brodzenia. Po tym jak dojdę do łowiska zdejmuję buty i wrzucam na przód pływadełka. Zakładam dodatkowe skarpety neoprenowe i jakoś sobie radzę ale dalej szukam optymalnego rozwiązania. Butów do nurkowania nie znalazłem w odpowiednim rozmiarze. Muszę jeszcze sprawdzić moje poprzednie budżetowe buty brodzenia tj treckingi z Decathlon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 1 mozesz kupic spodniobuty z kaloszami. Buty nurkowe szukaj rozmiar +- 47 (w watku masz fotki mojego "zwyklego" buta rozmiar 45 i pletw xxxl (a ponoc te pletwy ze sklepu co pisalem sa jeszcze wieksze. Moje (te co tu dalem fotke - moje aqualungi sa rozmiary 47 i pasuja na najwieksze spodniobuty greysa + grube skarpety pod spodem, o takie tylko oni maja max 46 https://www.underwater.pl/1885-buty-aqualung-5-mm-super-zip-ergo-dive-boots.html) sa rozmiaru xxxl i sa identyczne jak najwiekszy rozmiar apeks rk3 (sa w tym sklepie z linku tez mialem obie pary w rekach). Jak w sklepie internetowym poprosilem o podanie naprawde wielkich pletw to o apeksach nawet nei wspomnieli stad mysle, ze te slipstreamy moga byc naprawde dobre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi