Skocz do zawartości

O jakości sprzętu Jaxon - wędki

woblerwz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Błędy w konstrukcji i budowie kija zdarzają się w seryjnych i jak tych z Pracowni.

Codo kręcącego się uchwytu na batsone Sławka -To sam to zauważyłem nad bugiem-jestem uczulony na sprawdzanie takich rzeczy i ogólnie dogłębne oględziny kija. i kazało się, że multik nie był w lini z przelotkami a to było właśnie wynikiem niedoklejenia uchwytu.myśle taśma papierowa zawiodła,no chyba że były to arbory ,bo pamiętam ze był to model z rezonansem 17lb batson.

Widziałem też wędkę z FC dokładnie CD Clasic z nierówno rozmieszczonymi przelotkami.gdzie odległości zamiast maleć pomiędzy przelotkami .rosły ,dokładnie odległość miedzy 2 przelotka a 3 była 0 3cmwieksza niż odległość miedzy przelotka wejściową a 2. moim zdaniem odległości te powinny malec a nie rosnąć :wacko: wędka nie przerabiana .stary lakier.

Ale nawet pomimo zdarzających się nie dociągnięć czasami usterkowość to jakość kija z pracowni jest o niebo wyższa z w stosunku do seryjniaków .a z odrobiną chęci można na dobrych i tanich komponentach ubrać coś na miarę.

miałem i kije seryjne i z pracowni wiec mam swoje zdanie.

Miałem sporządzić malutki elaboracik ale tu kolega elegancko wyjasnił, że często na własne zyczenie niszczymy sprzęt i to zdaża się, że nie byle jaki.

Co za pechowy dzień spotkał mnie nad Bugiem :( ...po kilku godzinach machania uwalniania woblerów z zaczepów w końcu nie wytrzymałem i pociągnąłem swoim CD ciut za mocno i stało się...szczytówka zjechała do wody a zaczep puścił BigBaita...szkoda gadać Embarassed Dobrze że Daniel czuwa i obiecał szybko naprawić moją nie będę ukrywał głupotę :mellow:

Poza tym woda nadal wysoka utrudnia dotarcie do koryta, bez śpiochów ani rusz!

PANOWIE NIE POWIELAJCIE MOJEGO BŁĘDU I SZANUJCIE SWOJE KIJE TAK JA NA TO ZASŁUGUJĄ!!!

A jak się obchodzimy z tanim sprzętem. ? A no bardzo często nie szanujemy go wcale mówiąc sobie, że nie żal jak strzeli bo tani no i najczęściej strzela. Wejrzyjcie na swe sumienia zanim wyrok wydacie. :lol:

Wiekszosc sie czepli tego jaxona jak wsza psiego ogona.

Szczerze powiedziawszy czy wezme taka daiwe czy jaxona za stowke to roznicy powalajacej szczena na kolana nie dostrzegam.

Ubytek w blanku, ktory moze wystapic przy upadku wedziska jest wlasciwym czynnikiem jaki przyczynia sie do zlamiania.

Sadze, ze w tym CD bylo tak jak napisalem wyzej.

Nie zpominajmy o ludziach ktorzy nie dysponuja taka kwota aby miec wedzisko zbroje w pracowni bo to bedzie 70% ich miesiecznego wynagrodzenia.

Bezsensu jest porownywanie wedziska klasy wyzszej do jakiegos tam podstawowego patyka.

• 2 tygodnie później...

Mialem nie pisac, ale napisze. Jak wyleczylem sie z Jaxona. Bo tez mialem. Na przelomie dekady. Owóz sprzedali mi go w Bassie przy Wolskiej, ze taki swietny, sumy na niego lowia... byl to spin Prestige, 15-40g, jedynie co budzilo moje watpliwosci, to ze byl dziwnie lekki w porównaniu do innych podobnych. Zlowilem na niego kilka rybek i kolega mi go zlamal, przygniótwszy kolem ratunkowym.

Jak zobaczylem z czego to jest zrobione, jaki paskudny i cienki chrust, podarowalem sobie. Co ciekawe, na pierwszy rzut okoa nie bylo widac, dobrze zamaskowali.

Nie namawiam do blanków wysokomodulowych zbrojonych pod klienta, ale jest troche wedek na rynku z grafitu podstawowego, o nieco wyzszej cenie, warto dolozyc. Ewentualnie kupic z drugiej (dobrej) reki model starszy.

• 2 lata później...

Mam prace zwiazana z handlem sprzetem wedkarskim i dlatego musze kilka rzeczy wrzucic do tego wątku na tym forum....

Moim zdaniem firma jaxon to najlepsze sprzet w przystepnej cenie dla pewnie okolo 80% wedkarzy, sa liderem jezeli chodzi o jakosc w konkretnych przedzialach cenowych w porownaniu z wiekszoscia firm...

Np najwiecej sprzedajemy tego sprzetu a reklamacji procentowo jest najmniej, moze to nie jest sprzet z super wysokiej polki dla koneserow ale za to czesto bardzo ciezko jest wyczuc roznice w dloni do sprzetu podobnej klasy ale za to duzo drozszego...

Nie mozna narzekac np na sprzet jaxona np wedka za 100zl gdy okazuje sie ze nie ma szans nic lepszego wlasnie do 100zl znalesc na rynku w ofercie innych firm

polecam serie inspiral jezeli chodzi o wedki do sredniego spinningu dla poczatkujacych fajne wedki na start...

a jak ktos szuka okoniowki to nr 1 jest feeling firmy mikado na prawde idzie sie zaskoczyc pozytywnie biorac wedke w dlon a pozniej patrzac na cene

pozdrawiam

Feeling nie jest dla mnie wzorem okoniówki ale gusta są rózne.

A dywagacje na temat ,,wędka za 100 zł to jak wyjaśnienia przed sądem hydraulika którego ogrzewanie zrobione klientowi nie grzało ale było tanie i ładne ,,Wysoki Sądzie no jak to może grzać za 400 tysięcy.

Mam prace zwiazana z handlem sprzetem wedkarskim i dlatego musze kilka rzeczy wrzucic do tego wątku na tym forum....

Moim zdaniem firma jaxon to najlepsze sprzet w przystepnej cenie dla pewnie okolo 80% wedkarzy, sa liderem jezeli chodzi o jakosc w konkretnych przedzialach cenowych w porownaniu z wiekszoscia firm...

Np najwiecej sprzedajemy tego sprzetu a reklamacji procentowo jest najmniej, moze to nie jest sprzet z super wysokiej polki dla koneserow ale za to czesto bardzo ciezko jest wyczuc roznice w dloni do sprzetu podobnej klasy ale za to duzo drozszego...

Nie mozna narzekac np na sprzet jaxona np wedka za 100zl gdy okazuje sie ze nie ma szans nic lepszego wlasnie do 100zl znalesc na rynku w ofercie innych firm

polecam serie inspiral jezeli chodzi o wedki do sredniego spinningu dla poczatkujacych fajne wedki na start...

a jak ktos szuka okoniowki to nr 1 jest feeling firmy mikado na prawde idzie sie zaskoczyc pozytywnie biorac wedke w dlon a pozniej patrzac na cene

pozdrawiam

No to kolego naraziles sie dla elity z forum---jak pare stow nie wydzasz na sprzet to i nie polowisz- a i potem jakie foty mozna wrzucic,jak w tle jaki brazino i inne szmery bajery..........od razu widac miszczo :lol:

pozdrawiam

W mojej kilkunastoletniej karierze miałem kiedyś fellinga, dawno dawno temu, słaby kijek, przelotki krzywo były osadzone, nadlewki lakieru, trzeszczał uchwyt. Sporo ryb mi z niego spadało, zdziwiałem, cudowałem, aż zmieniłem kijek, i pomogło.

Jakościowo gorszy syf niż jaxon. Niepolecam, najgorsza okoniówka jaką miałem, lepszy był nawet picker :huh:

Z doświadczenia powiem tyle - cena to nie wszystko

Och , naprawdę się nikt nikomu nie naraził . Raczej się zaszufladkował z tym dość powszechnym zespołem poglądów , czyli właściwie jednym jako tako uzasadnionym - że niby po co przepłacać :D Różnica jest jednak niebotyczna , ale trzeba i należy wpierw spróbować , zanim się popadnie w dosiowy minimalizm , na który to nasze hobby w żadnym wypadku nie zasługuje . Programowa taniocha , plastykowe kwiaty dla umiłowanej pasji :wacko: Panowie , 12 $ za kilo tego , jak by go tam zwał , to naprawdę nie jest żaden as w rękawie :lol:

Kilka lat przepracowałem w branży wędkarskiej i jedno co mogę powiedzieć to, to że większość sprzętu z najniższej półki, u różnych producentów nazywa się inaczej a pochodzi z tej samej fabryki. Także między bajki bym włożył teorię o mniejszej wadliwości. Jaxon nie jest (nie był)tu żadnym wyjątkiem. Trzeba jednak oddać tej firmie jedno, duża ilość sprzętu, która występuje w katalogu była zawsze dostępna w porównaniu z konkurencją. Wśród szerokiej oferty ww. firmy można znaleźć sporo perełek, np agrafki (do lekkiego łowienia), niczym nie ustępujące renomowanym producentom, a kilkukrotnie tańsze.

Moje doświadczenie w tym temacie pochodzi z przed kilku lat i obecnie może być nieco inaczej.

Co do tego że tanie jest tańsze :mellow: przekonałem się w zeszłym roku. Chcąc zaoszczędzić, kupiłem, wyglądający na solidny travel, ze stajni normarka (identyczne kije ma w swojej ofercie jeszcze kilka firm, jak się później okazało). Gdy będąc na końcu świata, kij strzelił przy wyrzucie przynęty stanowiącej około 3/5 max. masy dopuszczalnej. Nie stać mnie na kupowanie jednorazowego sprzętu.

• 4 tygodnie później...

Tym razem nie wędka ale też Jaxon. Kije połamane w domu zostało sbirulino ,,produkcji Jaxona - pływające. Ponieważ namierzyłem potwory jaziowe do których nie moglem się dobrać innymi przynętami została mi mucha. A musiałem ją posłać na około 30m. Zmontowałem zestawik z 15g sbirulino, wrzuciłem do wody i .... Titanic. Wzięło mi to gówno i utonęło. Drugie i ttrzecie także.

Pozdrawiam w tym miejscu osrodek badawczo marketingowy Jaxona itakich parę informacji o środowisku w którym stosujemy swoje zabawki

temperatura topnienia pod ciśnieniem 1 atm: 0 ?C = 273,152519 K

temperatura wrzenia pod ciśnieniem 1 atm: 99,97 ?C = 373,12 K

punkt potrójny: 0,01 ?C = 273,16 K, 611,657 Pa

gęstość w temperaturze 3,98 ?C: 1 kg/l (gęstość maksymalna).

temperatura krytyczna: 647,096 K[5] (ok. 374 ?C)

ciśnienie krytyczne: 22,064 MPa[5]

ciepło właściwe: 4187 J/(kg·K) = 1 kcal/(kg·K)

ciepło parowania: 2257 kJ/kg

ciepło topnienia: 333,7 kJ/kg

masa cząsteczkowa: 18,01524 Da

względna przenikalność elektryczna w stałym polu elektrycznym: 87,9 (0 ?C), 78,4 (25 ?C), 55,6 (100 ?C)

barwa: lekko jasnoniebieska (w małych objętościach wydaje się bezbarwna)[6][7]

zapach: bezwonna

konduktywność, σ, lub rezystywność, ρ: dla dobrej jakości wody destylowanej lub demineralizowanej ρ > 18 MΩm

odczyn: 7,0

Witam. Dawno temu kupiłem pierwszego kija Jaxona był to Atlantis JigSpin 270. Jakie było moje zdziwienie kiedy rzuciłem paprochem i usłyszałem trzask i było po wszystkim. Szlak mnie trafił na miejscu. został mi dolnik i własnie sie zastanawiam czy dało by sie dorobic częśc szczytową z jakiegoś dobrego blanku.

To był pierwszy i ostatni kij Jaxona w moim posiadaniu. Co do reszty sprzętu tej firmy wolę sie nie wypowiadać ale niestety zostaliśmy zawaleni na maxa chińską tandetą.

Co do części szczytowej to może ktoś pomoże?