Skocz do zawartości

zakupy na raty PayU na allegro - potrzebna pomoc

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś jakieś znajomości w Allegro? Zakupiłem na portalu echosondę, która chciałem sfinansować poprzez raty 0% w PayU. Niestety coś chyba popierdzieliłem z zamówieniem i nie mogę dokończyć procesu zakupu. Nie przeniosło mnie do formularza kredytowego.

W historii Allegro transakcja ma status "rozpoczętej" i wybrana jest forma płatności "raty PayU". W żaden sposób nie mogę się jednak dostać do tego formularza kredytowego, bo gdy wybieram ponownie płatność za echosondę, to nie mam już opcji rat PayU, a jedynie przelew/karta/PayU.

Zalogowałem się do swojego PayU ale tam również nie ma nigdzie opcji płatności ratalnej, a w zakładce moje transakcje mam 2-krotnie tą transakcję z echosondą i płatność PayU i obie są "anulowane".

Nie kumam już o co chodzi. Allegro nie odpisuje na moje 2 maile z prośbą o pomoc w tej kwestii (napisałem wczoraj ok 22:00 i dziś ok 12:00, zero odzewu).

Zależy mi na czasie, bo na weekend potrzebuję to echo i nie wiem jak dokończyć transakcję...

Miałem 3 opcje do wyboru:

1. Kup Teraz

2. Dodaj do koszyka

3. Kup na raty 0%

Wybrał opcję 3, przeniosło mnie do płatności, gdzie niestety błędnie wybrałem opcję płatności Przelewem (miałem tak ustawione z automatu, bo zawsze tak płacę poprzez swój bank). Gdy chciało mnie przenieść na stronę logowania do banku, to cofnąłem płatność. Anulowałem ją w moich ustawieniach i wybrałem "zapłać ponownie". Wybrałem ponownie sposób dostawy "kurier" i formę płatności "raty PayU". Następnie "przejdź do wniosku" i... dupa. Przeniosło mnie na stronę PayU, gdzie miałem opcję logowania się do PayU lub zakupu bez logowania. Wybrałem opcję logowania, bo mam tam konto. W PayU mam jednak tylko płatność typowym przelewem z wybranego banku, nie ma nigdzie żadnego wniosku kredytowego ani płatności ratalnej...

Jak próbuje zapłacić ponownie za przedmiot, to nie mam już w opcjach sposobu zapłaty "rat PayU"...

Edytowane przez Żbiku

Ja co prawda jeszcze nie kupowałem na raty ale przymierzając się do tego przeczytałem że da się to zrobić z pozycji koszyka.

Z tego co napisał to Maciek_7 brał na ratu  http://jerkbait.pl/user/50774-maciek-7/

P.S. Nie masz konta all. na firmę ?

W marcu tego roku kupowałem w ten sam sposób ponton i nie było żadnego problemu. Nie pamiętam jednak jak to wtedy wyglądało. Nie mniej, jeśli była opcja "kup na raty 0%" to logicznym dla mnie było, że wybrałem tą opcję. Okazuje się chyba, że nie koniecznie logicznym... A Allegro nadal milczy...

Edytowane przez Żbiku

Jesli mnie pamiec nie myli nie dodawalem do koszyka produktu przed kupnem. Po wejsciu na interesujaca mnie aukcje kliknalem "kup na rty 0%" i natychmiast zostalem przekirowany do szczegolow zamowienia, a nastepnie do formularza ratalnego. Za pierwszym razem wybralem na samym poczatku zla opcje wysylki i dopiero sie zorientowalem przy kolejnym kroku ratalym. Anulowalem i po powrocie zakup nie widnial nawet w przedmiotach kupionych. W ten sposob moglem spokojnie drugi raz dokonac zakupu i na spokojnie i bez problemu przejsc procedure, a po 20 min odebrac towar w sklepie.

Sam kontakt a Allegro jest niestety koszmarem i do tej pory nie potrafie zrozumiec jak to jest mozliwe w dzisiejszych czasach...

EDIT: Kuba, jedna dosc wazna sprawa. Po przeniesieniu do PayU, do kroku platnosci bez logowania lub z logowaniem musialem wybrac ta pierwsza. Nie wiem z jakiego powodu po zalogowaniu sie (Podobnie jak u Ciebie) nie moglem zaplacic ratami.

Edytowane przez Maciek_7

U mnie się udało, niestety bez pomocy Allegro. Sprzedający wystawił ponownie echosondę na aukcję, dodałem do koszyka i wszystko poszło sprawnie i szybko. Za pierwszą sprzedaż wystąpi do Allegro o zwrot prowizji.

A najlepsze, że po 3 godzinach od zakończenia tej drugiej transakcji (a po 2 dniach od mojego maila do Allegro), jakaś miła Pani z Allegro napisała do mnie mail, że przecież wszystko jest w porządku, bo transakcja jest zakończona, kredyt przyznany i echo wysłane do mnie... Ręce opadają... ;)

Maciek, ja się zalogowałem do PayU i tam miałem "płacę ratami" i wszystko przeszło sprawnie.

• Like 2