skiner Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Z pewnego źr?łdła wiem ze prowadzone sa ju?ź testy nowej powłoki lakierniczej(dostałem nawet jednego do testowania)widziałem ju?ź nowe produkty i kolorystykę Salmo na 2013r niebawem powinno wyglądać to ju?ź całkiem przyzwoicie są tez pewne przesłanki o zaprzestaniu (a przynajmniej ograniczeniu) produkcji kilku modeli: whitefish a teraz coś słyszałem o fatso co do ceny i jakości kotwic – wszystko wcześniej zostało opisane przy tym całym narzekaniu napisze tylko ze dla wielu odkryciem w tym roku był sweeper – udało mi sie tez do tego grona dołączyć, trzeba tylko pamiętać, ze prowadzenie niekt?łrych przynęt jest bardzo bardzo istotne, w przeciwnym przypadku mo?źna sie szybko zniechęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Fatso szkoda, dla mnie razem z warriorem to najlepsze przynęty.Konia z rzędem temu, kto powie, czemu fatso obłazi a warrior nie?A te powłoki - przydałyby się, chyba wszyscy na to czekamy od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Chlopy z Salmo przez ta powloke lakiernicza pewnie po nocach nie spia i mysle ze zaden z nich nie odwazylby sie powiedziec ze dla ryb nie ma to znaczenia.Takie stwierdzenie nie przyniesie im zwolennikow...Bigos nie jestes zwyklym uzytkownikiem tych przynet niektorzy z ta firma Cie w jakis sposob utozsamiaja i Twoje badz co badz kontrowersyjne stwierdzenia moga byc dziwnie odbierane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Chlopy z Salmo przez ta powloke lakiernicza pewnie po nocach nie spia i mysle ze zaden z nich nie odwazylby sie powiedziec ze dla ryb nie ma to znaczenia.Takie stwierdzenie nie przyniesie im zwolennikow...Bigos nie jestes zwyklym uzytkownikiem tych przynet niektorzy z ta firma Cie w jakis sposob utozsamiaja i Twoje badz co badz kontrowersyjne stwierdzenia moga byc dziwnie odbierane.... Zdaje sobie sprawe z tego, ze ktos moze cos zle lub nie do konca dobrze zrozumiec. Nie da sie tego uniknac, jesli zabiera sie glos w jakiejkolwiek dyskusji - tyle sie juz zdazylem w zyciu nauczyc. Nie wiem czy chlopacy po nocach spia czy nie spia, bo o tym nie rozmawiamy. Wiem ze dostrzegaja problem, pomimo ze ryby tak jak napisalem wczesniej, raczej maja to w nosie... Moze warto raz jeszcze napisac to co juz zostalo napisane, zeby miec pewnosc, ze wszyscy wlasciwie zrozumieli ,,co poeta mial na mysli''.Po pierwsze nie bronie nikogo i nie twierdze ze odpadajaca powloka jest OK. Nikt psychicznie zdrowy tak chyba nie twierdzi. Twierdze natomiast, ze taki przykry los przynet, ze pod zebami drapieznikow ulegaja zniszczeniu i nie znam przypadku ( producenta) ktory mialby na to patent. No chyba ze pojdziemy za rada Kuby i zaczniemy masowo lowic na blystki gnom, ktore mozna zniszczyc przy pomocy czolgu lub armaty - bo ryba raczej bedzie miala problem. I w dodatku kazda... Zwrocilem rowniez uwage na to, ze dla kogos moze miec duze znaczenie estetyka przynety , a dla kogo innego nie - jestem w drugiej grupie, bo nie jestem urodzonym esteta i pedantem. Tak samo estetami oraz pedantami nie sa ryby - co wynika z moich i nie tylko doswiadczen...To sa fakty i tylko fakty przedstawiam. Dalego tez napisalem , ze kiedy komus odpadnie statecznik w Sweeperze to nie ma powodu wpadac w panike i wymieniac od razu przynety, bo sie ,,zepsula'', tylko mozna smialo lowic dalej bo ryby tego malo istotnego dla nich faktu nie zauwaza - one sa glupie jak buty tak naprawde, bo maja mozg wilkosci lebka od szpilki...Straszne co ? Ale taka jest prawda...Tak samo jest z kolorami. Ja dziele przynety na oczojebne, bardzo jasne,jasne,ciemniejsze i ciemne. Roznic w odcieniach nie zauwazam raczej, bo jestem typowym facetem rozrozniajacym kolory czerwony, zielony , niebieski i zolty Wszystko pomiedzy, to jakas schiza dla mnie do nazwania i odroznienia Ryby najczesciej tez sa ,,typowymi facetami'', bo maja do kolorow podobny stosunek... To czy ,,ploteczka'' ma czerwone oko, czy go nie ma, jest istotne dla dobrego samopoczucia i komfortu psychicznego wedkujacego, a nie dla drapieznika, dla ktorego ona moze wcale nie miec oczu, tak samo jak pletw i koloru. Jesli sie mu ja odpowiednio pokaze przed pyskiem, to ja klepnie i po sprawie... Sumujac. Nie wydaje mi sie ze krucjata wymierzona w Salmo to jest najlpeszy pomysl, bo zalety przynet Salmo bija na glowe ich ulomnosci - czego nie mozna powiedziec o wiekszosci innych producentow. Natomiast wlasciwosci materialow uzytych do ich produkcji ( dzieki ktorym sa miedzy innymi tak lowne )maja tyle samo zalet co i wad, ale gdyby kiedys nastal taki dzien , ze pod presja ,,przecietnego wedkarza'' firma zaczela by robic w 100% identyczne, plastikowe i trwalsze, na przyklad Slidery, to cofnelibysmy sie do ery kamienia lupanego i bylby to czarny dzien dla wedkarstwa...Ja osobiscie wole zeby moje jerki mialy klopot z ,,trzymaniem sie kupy'' po wielokrotnych atakach drapieznikow, ale niech te ataki nastepuja i tak czesto jak to mozliwe...Salmo daje taka gwarancje i dlatego ludzie lowia na te przynety duzo ryb. Oczywiscie jesli potrafia sie nimi poslugiwac, ale to juz zupelnie inna historia...Bardzo bym jeszcze prosil, zeby sie uwaznie wczytywac w moje slowa, jesli ktos zamierza wlanczac sie do dyskusji, bo naprawde staram sie jak tylko potrafie napisac wszytsko jasno i uczciwie.Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Dziurawa, podrapana, z drobnymi ubytkami ok, bo mo?źna to naprawić we własnym zakresie i myślę ?źe ka?źdy to zrozumie. Łuszczący się i odpadający płatami lakier z farbą nie, bo po 2-3 rybach nie dość ?źe nie mamy przynęty bez oka, ale z łatami w kolorze pianki i po jakimś czasie wszystkie wyglądają tak samo. Zgodzę się ?źe ryby szczeg?łlarzami nie są i nie zwracają uwagi na kropki, kreseczki i kolor oczu, ale normalne jest ?źe danego dnia biorą tylko na gt, albo np na rr i jeśli ktoś płaci za takie gt to chciałby ten kolor mieć w pudełku, a nie kolor pianki z resztkami gt. Człowiek będzie łowił na takiego odrapańca bo nie ma wyjścia i czasami coś złowi, ale osobiście wolałbym łowić niezniszczoną przynętą.wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Nie zesrałbyś się, tylko trzeba dokładnie dogiąć zadzior. Mniej manipulacji bo odcinanie wbitej w paluch kotwicy najprzyjemniejsze nie jest i kotwica cała .Dokładnie tak. Miałem juz takie przypadki. Łacznie z czubkiem nosa pewnego dobrego kolegi. Wyciąganie, zgodnie z uło?źeniem grotu, powoduje niepotrzebne komplikacje, chocia?ź wyglada na poz?łr, ?źe jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Co do faktow..bo zauwazylem, ze ostatnio panuje tendencja - lepiej krotko i wezlowato... Problem z jakoscia a co za tym idzie funkcjonalnoscia przynet Salmo (mam na mysli kotwice oraz lakier przede wszystkim) towarzyszy naszym pogadankom na Jerkbaitcie od poczatku jego istnienia. Drugi fakt to taki, ze najbardziej usilne i karkolomne wywowdy nic nie dadza. Tu potrzebna by byla jakas namacalna zmiana... Trzeci fakt to taki, ze jak widac tu i tam ludzie lowia ryby na przynety Salmo. Kolejny fakt to taki, ze to nie sa jedyne przynety na Swiecie i nie ma obowiazku na nie lowic jak cos sie nie podoba. No coz, jak zwykle kazdy musi indywidualnie pozbierac fakty i zdecydowac.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Wujek, Popper, dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, ?źe ju?ź nie będę musiał sprawdzać, kt?łry spos?łb lepszy, ale jakby, odpukać, się przytrafiło, to zrobię tak jak radzicie i nie omieszkam zdać relacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Witam,widzę ?źe powoli odpowiedzi na pewne pytania i wątpliwości same się pojawiają. Chciałbym tylko skomentować kilka spraw: Kotwy w salmiakach to totalnie BULLSHIT , za te pieniądze producent m?łgłby wystarać się o coś lekko ostrzejszego i mocniejszego Po pierwsze bullshit to w wolnym tłumaczeniu g?łwno prawda albo po prostu oszustwo. Nie bardzo rozumiem u?źycie określenia w kontekście. Woblery zbroimy od dawna wyłącznie kotwic VMC u?źywane te?ź przez np. Rapalę. Jakoś nikt nie narzeka na kotwice Rapali albo po prostu zmienia je na inne jeśli uwa?źa za shit (to bardziej pasuje). Chciałbym abyśmy mogli u?źywać innych kotwic ale nie jest to wyłącznie kwestia ceny jednostkowej i zmian ceny detalicznej w wyniku takiego zabiegu. Bez wgłębiania się w szczeg?łły - nie mo?źemy tego zrobić bez powa?źnego ryzyka utraty ciągłości produkcji. Kto nie wierzy - proszę zacząć produkować woblery z Ownerami. Pogadamy za jakiś czas ... Druga sprawa - kol @wujek - gdzie i kiedy ktoś z firmy Salmo napisał ?źe malowanie nie ma znaczenia? Chętnie zerknę i poczytam.Poza tym gdzie ceny Salmiak?łw są takie same jak Rapali? Nie cena jest zresztą najwa?źniejsza. Mamy problem z powłoka zewnetrzną, w kilku przypadkach mo?źe większy od innych producent?łw. W wielu jednak mniejszy. Oczywiście nie zadowala nas taka sytuacja i parę os?łb wcią?ź o tym myśli i pracuje nad problemem. Nie chodzi tu jednak tylko o konkretny lakier a o cały proces produkcyjny. Poza tym kto twierdzi, ?źe producent mo?źe mieć wpływ na cenę nie zna po prostu reali?łw rynku (zwłaszcza wędkarskiego). Pozdrawiam,pPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Witaj Szanowny PePeCieszy, ze zdecydowałeś się zabrać głos w tej dyskusji, wszak dobrze czasem usłyszeć bezpośrednio ni?ź przez głuchy telefon.Nie chciałbym się złośliwić, bo i po co, nie o to tu chodzi, ale... Odnoszę wra?źenie, pewnie mylne, ?źe skoro Rapala nie robi przynęt w Pl ze średnią pensją w okolicy 800e, tylko w IE lub Finlandii, ze średnimi pensjami 2-3razy wy?źszymi, z kosztem sprowadzenia i importu do pl... Chyba r?ł?źnica by mogła być?Rozumiem i akceptuję, to co piszesz o braku wpływu na koszt finalny u odbiorcy. Kto w takim razie ma na to wpływ? Dystrybutor, czyli o ile rozumiem - Dragon?Co do kotwic - du?źo łowię super shad rapami i... no mają innej jakości i kotwice i k?łłka, i nawet drac zaczepy 40lb sprzetem trollingowym wyharatywałem gałęzie, nie rozgięte kotwice.Wreszcie - skoro forumowe ludki m?łwią, ze domaluxem go i nie ma problem?łw, to... czy nie dało by się tego robić u Was? Czy tez jest to mądrość ludowa i nie jest to rozwiązanie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Witam! producent przynęt wedkarskich to nie jest agencja towarzyska i nigdy nie zadowoli wszystkich-choćby nie wiem jak się starał to zawsze znajdzie się jakaś maruda kt?łrej cos nie pasuje....a co do kotwic to sprawa wygląda tak-VMC ma kilkanascie rodzaji kotwic w r?ł?źnych cenach-jedne kosztuję 0,3zł/szt a inne 0,9zł/szt. i sa r?ł?źnej jakości i wytrzymałosci...zwykły u?źytkownik wobler?łw nie jest w stanie rozr?ł?źnić na oko jaki to model i por?łwnywanie jakosci kotwic w rapali i salmo mija się z celem-to zwykłe bicie piany kt?łre do niczego nie prowadzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Myślę, ze to dobre podsumowanie naszej dyskusji i poziomu wt?łrnego analfabetyzmu panującego w naszym kraju...Jeśli uwa?źasz, ze to o czym piszemy, to kiepa i marudzenie i sprawy kosmetyczne, to gratuluję.Podobnie z kotwicami - chyba jest r?ł?źnica, jesli jedne rozginasz bez problemu, a drugich sporo mocniejszym sprzetem nie dasz rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Problem powłok lakierniczych jest faktem a sprawa kotwic to juz jest marudzenie... hasła w stylu wt?łrny analfabetyzm to juz trochę przesada...czy tobie ktoś płaci za takie bicie piany....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Na razie, to ja płacę...Podobnie jak wielu koleg?łw tu z forum.Jak nazwac niezrozumienie przeczytanego tekstu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Ja nie mam problem?łw ze zrozumieniem czytanego tekstu...a Ty jak masz w sobie za du?źo agresji to leć nad wodę pomachaj kijem troche to mo?źe emocje opadną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Kto w takim razie ma na to wpływ? Dystrybutor, czyli o ile rozumiem - Dragon?Jako, ?źe jestem odpowiedzialny za produkcje i kalkulacje to znam odpowiedź... wr?ł?źki i trochę rusałki. I tak tez m?łwię dyrekcji, jak mnie opier..., ?źe coś nam rynek ucieka.Ale pisząc powa?źenie, to rozumiem takie zachowanie. Sam bym się tego trzymał.A co do wobler?łw z odchodzącym lakierem. Je?źeli to odchodzenie jest zamierzoną przez producenta cecha produktu, to jest OK, ale je?źeli nie, to mamy BUBEL i ?źadne inne pozytywne przymioty tego nie zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) . Edytowane 31 Maja 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Problem lakieru pewnie Salmo ju?ź rozwiązało, problemem jest ilość wobk?łw na magazynie z takimi powłokami. Wywalić ich nie wywalą przecie?ź, trzeba je dać na rynek. Ciekawe czy na bogatsze kraje wobki te?ź mają taki defekt. Ja się z problemem odchodzenia lakieru nie zetknąłem, a kupuję przewa?źnie w Polsce. Około 90% moich salmiak?łw zakupiłem przez FM. Mam ich sporą kolekcję -stanowią trzon i podstawę mojego arsenału. Większość z nich była gryziona i dumnie nosi ślady szczupaczych zęb?łw. Są dziury mniejsze i większe, są rysy na lakierze, ale ?źeby powłoka obłaziła? -nie zdarzyło się. Kotwic te?ź nie wymieniam odg?łrnie, bo się najzwyczajniej w świecie sprawdzają. W razie potrzeby (po cięciu hak?łw, po rozgięciu na twardym zaczepie itp. zdarzenia losowe) -zakładam nowe i tyle. Czasami daje to ciekawe efekty, bo nawet minimalna zmiana obcią?źenia daje du?źe zmiany w pracy przynęty; bywa, ?źe na korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Wątek z rodzaju problemy wydumane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Dokładnie tak jak m?łwi Waldek, mi nic nie odpada. Pewnie przez to, ?źe nie widziałem jeszcze na oczy metr?łwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Chyba jak wiekszość wątk?łw, gdzie ktoremuś z nas coś nie pasi.Jest ich trochę na forum, od xRods po połamane wędki, zdupione ło?źyska, samo wydumane bicie piany, za kt?łre nam pewnie płaci konkurencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Ka?źdej firmie zdarzają się wpadki. Nawet Merc takie puszczał w obieg. Ja widzę to inaczej. Ka?źda przynęta kończy kiedyś.... W kraju naszym? Najczęściej na zaczepie. Dlatego lepiej czasami gdy kończy, pokiereszowana, w paszczy metr?łwki, z dy?źym +.Poza tym aspekt statystyki jest r?łwnie istotny. Czy ktoś z nas wie/zna odsetek reklamacji, w stosunku do odsetka klienteli z drugiej strony? Tej bardziej zadowolonej?To się mo?źe i pewnie się przekłada na politykę, w tym r?łwnie?ź politykę jakościową firmy.Ja nie zauwa?źyłem ubytk?łw powłoki w swoich woblerach. Jestem z tych bardziej zadowolonych. No ale metr?łwki oglądam na zdjęciach. Za to kamienie, twarde zaczepy, obicia o filary mostowe itp. jakoś niespecjalnie szkodzą mojemu arsenałowi.Owszem zdarzały się przypadki wypadania ster?łw. Jakby wcale nie były klejone. Ale to się zdarzyło tylko w dwu przypadkach.To tak nieco asertywnie, gwoli wyjaśnienia r?ł?źnych punkt?łw siedzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Proponuje przejść na blachy, lakier nie schodzi, stery nie wypadają. Im bardziej porysowana, sfatygowana z brzydkim nalotem tym łowniejsza. WAHADŁA GÓRĄ... Pozdrowienia dla miłośnik?łw wobler?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Gdzie podpisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Gdzie podpisac? Na kowadle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi