Skocz do zawartości

Gumy szczupakowe na jesienne łowy

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem ciekaw jakich gum używacie jesienią na szczupaki. Do tej pory uzywałem praktycznie tylko gum do 10 cm i niestety okazów żadnych nie było. W tym sezonie mam zamiar próbować na grubo oczywiście z rozsądkiem. Największą przynętę jaką mam na oku to węgorz od savage gear 20 cm. Na oku mam też canibale od SG, Shakery od lunkera, relaxy 4,5". Co możecie ciekawego jeszcze polecić?

Moim jesiennym numerem jeden jest Relax Diamond Shad 5''   :) genialna praca nawet na lekkich kilkugramowych główkach :)

Tak wiem, model 10 cm to jak do tej pory był mój faworyt. Wersja 5" jest duzo większa od 4"? Bo te cale to czasami dziwnie się przekładają na wielkość przynęty.

Z filozofii drobiazgu w pogoni za szczupakiem po prostu trzeba się wyleczyć, czym szybciej tym lepiej, dobra terapia zawsze w cenie. Węgorek 20cm w offsecie dobry na trzcinowy narybek, 30cm z rzutu jest oki taki średniaczek co wszystko łyknie ;)

To już zdecydowanie za grubo. W moich łowiskach to szczupaki by raczej uciekały od takich przynęt  :lol:

widziałem 40cm szczupaka,kóry wystawał z pyska 70cm szczupaka, który pomimo tego zaatakował przynętę. Zobacz jak duży pysk ma taki 70+ to będziesz wiedział czy przynęta za duża czy nie. 

• Like 1

Ja przyznam że też przechodziłem przez to stadium psychozy zwanym "na ta duza przynete nic nie wezmie" i za szczupakiem próbowałem ganiać z kopytami max 3 cale ;) Później przyszedł czas na twistery mannsa 12 cm i powoli powoli z niechęcią kupiłem węgorze z SG a nastepnie duze kopyta ( dla mnie ) do 15 cm i tak jak mowią koledzy ! Fobii wielkiej gumy należy wyzbyć się jak najszybciej w celu łapania czegoś wiekszego niż okołowymiarowe pistolety ! :)

Tak wiem, model 10 cm to jak do tej pory był mój faworyt. Wersja 5" jest duzo większa od 4"? Bo te cale to czasami dziwnie się przekładają na wielkość przynęty.

Tak, jest dużo większy. Wagowo na pewno ze 4 razy cięższy. Dużo grubszy, w długości też jest znacząca różnica.

Bardzo fajny sposób tylko pytanie gdzie kupic takie wkręcane głowki?

Nie będzie łatwo ,poszukaj w sieci  schallow-screw , gdzieś widziałem.

Ja sobie zrobiłem sam,bardzo łatwo i tanio.  :P Wstawię fotkę w moim wątku.

http://jerkbait.pl/topic/60584-seba-lures/?p=1731755

Edytowane przez Sebalos

Nie będzie łatwo ,poszukaj w sieci  schallow-screw , gdzieś widziałem.

Ja sobie zrobiłem sam,bardzo łatwo i tanio.  :P Wstawię fotkę w moim wątku.

Będzie łatwo nie tylko zrobić ale i kupić. Kolega @ledar pomoże...:)

http://jerkbait.pl/topic/31640-ledar-moje-przyn%C4%99ty-g%C5%82%C3%B3wki-jigowe-tr%C3%B3jk%C4%85tnewiruj%C4%85ce-ogonkicykadywoblery-itd/page-11

• Like 1