Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Panowie Stoje przed wyborem kolowrotka.Przeznaczenie : lowienie boleni na RH10, Rh12, RH85, Hermes itd.W skrocie : lotne wabiki od 10 g w gore. Kandydatow jest dwoch : Daiwa Steez LTD SV 105XHL Megabass IP79 Mial byc moze ktos okazje testowac te kolowrotki do takich zastosowan jak moje planowane ? Bede wdzieczny za wpisy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Jeżeli myślisz o tym samym miejscu połowu boleni ,wydaje Mi się że :postawiłbym na : MNIEJ FINEZJI A WIĘCEJ MOCY , w brew pozorom ,to ciężkie zadanie dla kołowrotka. Edytowane 2 Września 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) IP79 odesłałem, bo nie podobała mi się jego praca, ale za to bliźniacza konstrukcja Zillion J-Dream 7.9 mogę z czystym sumieniem polecić do takich zastosowańjeśli upierałbym się na konstrukcję typu Steez, to bez mrugnięcia oka wybrałbym wtedy IS71HL Edytowane 2 Września 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 IP79 odesłałem, bo nie podobała mi się jego praca, ale za to bliźniacza konstrukcja Zillion J-Dream 7.9 mogę z czystym sumieniem polecić do takich zastosowańjeśli upierałbym się na konstrukcję typu Steez, to bez mrugnięcia oka wybrałbym wtedy IS71HL A czemu upieral ?To jakie sa minusy takich konstrukcji (bo myslalem, ze tylko cena w porownaniu do polki Zilionow i IP79) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 jednak Zillion będzie mocniejszym kręćkiem, J-Dream'y kręcą genialnie, czuć w nich dużo mocy i są ładne , ale stosunkowo wysoki profil i waga jak dla mniejeśli Ci to nie przeszkadza, to polecamosobiście wybrałbym IS, bo w porównaniu z IP/Zillion nieporównanie lepiej leży w mojej małej łapce, no i waga mniejsza71HL jest genialnym, wzorowo spasowanym i kręcącym kołowrotkiem, przez moje ręce użytkowo przeszły trzy sztuki i jest to ostatni multik, który sobie zostawiłem (z konieczności niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 jednak Zillion będzie mocniejszym kręćkiem, J-Dream'y kręcą genialnie, czuć w nich dużo mocy i są ładne , ale stosunkowo wysoki profil i waga jak dla mniejeśli Ci to nie przeszkadza, to polecamosobiście wybrałbym IS, bo w porównaniu z IP/Zillion nieporównanie lepiej leży w mojej małej łapce, no i waga mniejsza71HL jest genialnym, wzorowo spasowanym i kręcącym kołowrotkiem, przez moje ręce użytkowo przeszły trzy sztuki i jest to ostatni multik, który sobie zostawiłem (z konieczności niestety) Dzieki za odpowiedz.A co moze byc nie tak Steezowi, ktory bedzie rzucal przynetami do 1 oz ? W dodatku przynety, ktory nie stawiaja oporu w wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) nie wiem w jakich warunkach chcesz łowić, ale u mnie na Wiśle RH10 czy 12, to już stawia spory opór przy szybszym i średnim ściąganiu, zazwyczaj łowię w nurtowych miejscach i nawet łowiąc w poprzek , to trochę zapasu mocy się przydaje, a łowiąc w głębszych rynnach nie potrzebuję już większego przełożenia Edytowane 2 Września 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 nie wiem w jakich warunkach chcesz łowić, ale u mnie na Wiśle RH10 czy 12, to już stawia spory opór przy szybszym i średnim ściąganiu, zazwyczaj łowię w nurtowych miejscach i nawet łowiąc w poprzek , to trochę zapasu mocy się przydaje, a łowiąc w głębszych rynnach nie potrzebuję już większego przełożenia Czyli w skrocie Twoim zdaniem Zillion J Dream albo IP79.W zaleznosci od gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 moim subiektywnym zdaniem takpamiętaj tylko, że moje wrażenia odnośnie IP dotyczą tylko jednego egzemplarza, bo tylko jeden miałem w rękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 moim subiektywnym zdaniem takpamiętaj tylko, że moje wrażenia odnośnie IP dotyczą tylko jednego egzemplarza, bo tylko jeden miałem w rękach W tym IP fabryczna korbka 100 troche mniej mi sie widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 dodam, że miałem w rękach np. trzy egzemplarze IP68, dwa chodziły OK, ale dość ciężko, takie jakby mocno "przesmarowane", trzeci pracował Genialnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 dodam, że miałem w rękach np. trzy egzemplarze IP68, dwa chodziły OK, ale dość ciężko, takie jakby mocno "przesmarowane", trzeci pracował Genialnie z tego co widze to ten ip68 ladniejszy od ip79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 W tym IP fabryczna korbka 100 troche mniej mi sie widzi...niestety dla mnie, to też był ból, w IP68 (też ma 100mm) wymieniłem na 90mm od nowego Zilliona, pasowała idealnie (wizualnie)w J-Dream 7.9 też jest 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Pytanie dodatkowe : ile linki PE 1.0 lub 1.2 pomieszcza te fabryczne szpulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 aha w IP szuplka jest dość lekka, coś około 14,5g z łożyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 aha w IP szuplka jest dość lekka, coś około 14,5g z łożyskiem Najlzejsze co ma latac to Hermes Gloog.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Pytanie dodatkowe : ile linki PE 1.0 lub 1.2 pomieszcza te fabryczne szpulki? tu Ci nie pomogę, bo ja nawijałem PE#1.5, a na bolenie jakiś nylon chyba 6lb, ale nie pamiętam ile weszło, bo miałem taki set YGK 5x100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 tu Ci nie pomogę, bo ja nawijałem PE#1.5, a na bolenie jakiś nylon chyba 6lb, ale nie pamiętam ile weszło, bo miałem taki set YGK 5x100m Ale chyba wejdzie jakas sensowna ilosc (najchetniej 150 m) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) no nie, raczej w drugą stronę może być problem PE #1.5 x6 około 200m, PE #1.5 x8 około 210m Edytowane 2 Września 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) na forum jest osoba, która zabrała tego mojego (Genialnego ) IP i ponoć użytkuje dość intensywnie Edytowane 2 Września 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Guzu,Jak połowisz młynkiem z przełożeniem bliskim 8 to prawdopodobnie docenisz korbkę 100mm Wierz mi, że jest lżej i przyjemniej, zwłaszcza, jak się nie ma "japońskiej" czytaj maleńkiej rączki Co do w/w młynków Zillion nie ma konkurencji w moim prywatnym rankingu, zarówno J-Dream, jak i PE Special są kapitalne, wytrzymałe, genialnie spasowane (wcale nie gorzej niż MB ISHL) i z tak samo doskonałą kulturą pracy. Ich odpowiedniki (zillionów) ze stajni MB jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia, zwaszcza praca IP68 wyglada blado przy w/w zillionach z przełożeniem 6.3A rzutowo, no cóż, tu zillion ze szpulką o średnicy 36mm i wążącą ok 2-3 gramy mniej od steezowej czy MB ISHL bije oba wymienione młynki na łeb. Poza tym uniwersalność, czytaj rozrzut wagowy przynęt który te młynki obsługują bez zmiany ustawień są niesamowicie szerokie.Do tego warto wziąć pod uwagę, że jeszcze dostępne są szpulki Ize do Zilliona w cenie poniżej 100$, a o takowych cenach szpulek do Steeza czy MB można zapomnieć.Co do pojemności, na Ize namotałem ostatnio 150m pletki Varivasa Max Power PE 1,5 bez kłopotu.PozdrawiamArek Edytowane 2 Września 2015 przez haja1978 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Guzu,Jak połowisz młynkiem z przełożeniem bliskim 8 to prawdopodobnie docenisz korbkę 100mm Wierz mi, że jest lżej i przyjemniej, zwłaszcza, jak się nie ma "japońskiej" czytaj maleńkiej rączki Co do w/w młynków Zillion nie ma konkurencji w moim prywatnym rankingu, zarówno J-Dream, jak i PE Special są kapitalne, wytrzymałe, genialnie spasowane (wcale nie gorzej niż MB) i z tak samo doskonałą kulturą pracy. Ich odpowiedniki (zillionów) ze stajni MB jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia, zwaszcza praca IP68 wyglada blado przy w/w zillionach z przełożeniem 6.3A rzutowo, no cóż, tu zillion ze szpulką o średnicy 36mm i wążącą ok 2-3 gramy mniej od steezowej czy MB ISHL bije oba wymienione młynki na łeb. Poza tym uniwersalność, czytaj rozrzut wagowy przynęt który te młynki obsługują bez zmiany ustawień są niesamowicie szerokie.Do tego warto wziąć pod uwagę, że jeszcze dostępne są szpulki Ize do Zilliona w cenie poniżej 100$, a o takowych do Steeza czy MB można zapomnieć.Co do pojemności, na Ize namotałem ostatnio 150m pletki Varivasa Max Power PE 1,5 bez kłopotu.PozdrawiamArek Dzieki za wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 na forum jest osoba, która zabrała tego mojego (Genialnego ) IP i ponoć użytkuje dość intensywnieIP68 jest bardzo intensywnie używany . Przynęty wymienione w temacie obsłuży bez jakiegokolwiek problemu,wiem bo używam taki sam zestaw . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Z IP68 (używam) poleci dalej niż z konstrukcji typu Steez/IS, czuć moc. Ale do tego typu zastosowań u mnie wygrał ExsenceDC no ale praca już nie aż tak "idealna"(ale niezła) jak w wyżej wymienionych ale odległości wyraźnie na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Curado 201 DHSV 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi