Skocz do zawartości

Kołowrotki - Daiwa vs Megabass - co wybrać?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Stoje przed wyborem kolowrotka.

Przeznaczenie : lowienie boleni na RH10, Rh12, RH85, Hermes itd.

W skrocie : lotne wabiki od 10 g w gore.

Kandydatow jest dwoch : 

Daiwa Steez LTD SV 105XHL

Megabass IP79

Mial byc moze ktos okazje testowac te kolowrotki do takich zastosowan jak moje planowane ? 

Bede wdzieczny za wpisy 

Pozdrawiam

IP79 odesłałem, bo nie podobała mi się jego praca, ale za to bliźniacza konstrukcja Zillion J-Dream 7.9 mogę z czystym sumieniem polecić do takich zastosowań

jeśli upierałbym się na konstrukcję typu Steez, to bez mrugnięcia oka wybrałbym wtedy IS71HL

Edytowane przez bazyloss

IP79 odesłałem, bo nie podobała mi się jego praca, ale za to bliźniacza konstrukcja Zillion J-Dream 7.9 mogę z czystym sumieniem polecić do takich zastosowań

jeśli upierałbym się na konstrukcję typu Steez, to bez mrugnięcia oka wybrałbym wtedy IS71HL

A czemu upieral ?

To jakie sa minusy takich konstrukcji (bo myslalem, ze tylko cena w porownaniu do polki Zilionow i IP79) ?

jednak Zillion będzie mocniejszym kręćkiem, J-Dream'y kręcą genialnie, czuć w nich dużo mocy i są ładne ;) :), ale stosunkowo wysoki profil i waga jak dla mnie

jeśli Ci to nie przeszkadza, to polecam

osobiście wybrałbym IS, bo w porównaniu z IP/Zillion nieporównanie lepiej leży w mojej małej łapce, no i waga mniejsza

71HL jest genialnym, wzorowo spasowanym i kręcącym kołowrotkiem, przez moje ręce użytkowo przeszły trzy sztuki i jest to ostatni multik, który sobie zostawiłem (z konieczności niestety)

jednak Zillion będzie mocniejszym kręćkiem, J-Dream'y kręcą genialnie, czuć w nich dużo mocy i są ładne ;) :), ale stosunkowo wysoki profil i waga jak dla mnie

jeśli Ci to nie przeszkadza, to polecam

osobiście wybrałbym IS, bo w porównaniu z IP/Zillion nieporównanie lepiej leży w mojej małej łapce, no i waga mniejsza

71HL jest genialnym, wzorowo spasowanym i kręcącym kołowrotkiem, przez moje ręce użytkowo przeszły trzy sztuki i jest to ostatni multik, który sobie zostawiłem (z konieczności niestety)

Dzieki za odpowiedz.

A co moze byc nie tak Steezowi, ktory bedzie rzucal przynetami do 1 oz ? 

W dodatku przynety, ktory nie stawiaja oporu w wodzie ? 

nie wiem w jakich warunkach chcesz łowić, ale u mnie na Wiśle RH10 czy 12, to już stawia spory opór przy szybszym i średnim ściąganiu, zazwyczaj łowię w nurtowych miejscach i nawet łowiąc w poprzek , to trochę zapasu mocy się przydaje, a łowiąc w głębszych rynnach nie potrzebuję już większego przełożenia

Edytowane przez bazyloss

nie wiem w jakich warunkach chcesz łowić, ale u mnie na Wiśle RH10 czy 12, to już stawia spory opór przy szybszym i średnim ściąganiu, zazwyczaj łowię w nurtowych miejscach i nawet łowiąc w poprzek , to trochę zapasu mocy się przydaje, a łowiąc w głębszych rynnach nie potrzebuję już większego przełożenia

Czyli w skrocie Twoim zdaniem Zillion J Dream albo IP79.

W zaleznosci od gustu ;)

Guzu,

Jak połowisz młynkiem z przełożeniem bliskim 8 to prawdopodobnie docenisz korbkę 100mm :) Wierz mi, że jest lżej i przyjemniej, zwłaszcza, jak się nie ma "japońskiej" czytaj maleńkiej rączki :)

Co do w/w młynków Zillion nie ma konkurencji w moim prywatnym rankingu, zarówno J-Dream, jak i PE Special są kapitalne, wytrzymałe, genialnie spasowane (wcale nie gorzej niż MB ISHL) i z tak samo doskonałą kulturą pracy. Ich odpowiedniki (zillionów) ze stajni MB jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia, zwaszcza praca IP68 wyglada blado przy w/w zillionach z przełożeniem 6.3

A rzutowo, no cóż, tu zillion ze szpulką o średnicy 36mm i wążącą ok 2-3 gramy mniej od steezowej czy MB ISHL bije oba wymienione młynki na łeb. Poza tym uniwersalność, czytaj rozrzut wagowy przynęt który te młynki obsługują bez zmiany ustawień są niesamowicie szerokie.

Do tego warto wziąć pod uwagę, że jeszcze dostępne są szpulki Ize do Zilliona w cenie poniżej 100$, a o takowych cenach szpulek do Steeza czy MB można zapomnieć.

Co do pojemności, na Ize namotałem ostatnio 150m pletki Varivasa Max Power PE 1,5 bez kłopotu.

Pozdrawiam

Arek

Edytowane przez haja1978
  • Like 2

Guzu,

Jak połowisz młynkiem z przełożeniem bliskim 8 to prawdopodobnie docenisz korbkę 100mm :) Wierz mi, że jest lżej i przyjemniej, zwłaszcza, jak się nie ma "japońskiej" czytaj maleńkiej rączki :)

Co do w/w młynków Zillion nie ma konkurencji w moim prywatnym rankingu, zarówno J-Dream, jak i PE Special są kapitalne, wytrzymałe, genialnie spasowane (wcale nie gorzej niż MB) i z tak samo doskonałą kulturą pracy. Ich odpowiedniki (zillionów) ze stajni MB jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia, zwaszcza praca IP68 wyglada blado przy w/w zillionach z przełożeniem 6.3

A rzutowo, no cóż, tu zillion ze szpulką o średnicy 36mm i wążącą ok 2-3 gramy mniej od steezowej czy MB ISHL bije oba wymienione młynki na łeb. Poza tym uniwersalność, czytaj rozrzut wagowy przynęt który te młynki obsługują bez zmiany ustawień są niesamowicie szerokie.

Do tego warto wziąć pod uwagę, że jeszcze dostępne są szpulki Ize do Zilliona w cenie poniżej 100$, a o takowych do Steeza czy MB można zapomnieć.

Co do pojemności, na Ize namotałem ostatnio 150m pletki Varivasa Max Power PE 1,5 bez kłopotu.

Pozdrawiam

Arek

Dzieki za wpis :) 

na forum jest osoba, która zabrała tego mojego (Genialnego :) ) IP i ponoć użytkuje dość intensywnie

IP68 jest bardzo  intensywnie używany :). Przynęty wymienione w temacie obsłuży bez jakiegokolwiek problemu,wiem bo używam taki sam zestaw   :) .        

• Like 1