Skocz do zawartości
  • 0

Silnik na gaz LPG

Gadda

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lehr to HIDEA na gaz , produkcja Chiny, idea całkiem niezła pod kątem ochrony środowiska ale moim zdaniem nie za tą cenę,  na oszczędności bym nie liczył , cena bardzo zbliżona do Tohatsu który będzie chodził latami bez dotykania. W silniku lpg problemy z obsługą , elektryki , oleju w przekłądni, zaworów, oleju w silniku pozostają , już lepszy mocny elektryk. Albo spalina, o akcyzie na gaz już ktoś wspominał...

• 0

Lehr to HIDEA na gaz , produkcja Chiny, idea całkiem niezła pod kątem ochrony środowiska ale moim zdaniem nie za tą cenę,  na oszczędności bym nie liczył , cena bardzo zbliżona do Tohatsu który będzie chodził latami bez dotykania. W silniku lpg problemy z obsługą , elektryki , oleju w przekłądni, zaworów, oleju w silniku pozostają , już lepszy mocny elektryk. Albo spalina, o akcyzie na gaz już ktoś wspominał...

Artur,

Czy Twoja wiedza na temat silników Hidea i ich problemów z obsługą , elektryki , oleju w przekładni, zaworów, oleju w silniku wynika z doświadczenia z tymi silnikami Hidea, czy doświadczeń z silnikami LPG?

Mam duży szacunek dla silników Tohatsu, kilkanaście razy zdarzyło mi się pływać na nich i byłem bardzo zadowolony.

• 0

Gadda, pomijając już koszty i inne sprawy - czy się psują czy nie to pewnie kwestia do ustalenia, to najbardziej problematyczna jest kwestia paliwa. Musisz nabyć LPG z akcyzą bo używasz tego do silnika spalinowego. Jedynym miejscem gdzie możesz to zrobić nie jest żadna stacja paliw tylko skład podatkowy. Jeżeli nie masz w okolicy żadnego to dupa zbita. No i raczej kupisz takie paliwo tylko w zwykłej butli. Kupując lekką butlę na BP i podpinając pod silnik jesteś dla Policji i innych służb jak właściciel diesla jeżdżący na opale.

• 0

Panowie nie straszyć akcyzą:

W uproszczeniu dla tematu  -podlega opłacie akcyzowej gaz do napędu silników spalinowych w pojazdach samochodowych - ten tankowany na stacji paliw.

Gaz w butli nie podlega akcyzie. Odsyłam do materiałów źródłowych czyli ustawie o podatku akcyzowym i do przepisów wykonawczych.

Poniżej cytat :

Zwolnione od akcyzy są czynności podlegające opodatkowaniu, których przedmiotem są wyroby gazowe przeznaczone do celów opałowych:

1. do przewozu towarów i pasażerów koleją;
  2. do łącznego wytwarzania ciepła i energii elektrycznej;
  3. w pracach rolniczych, ogrodniczych, w hodowli ryb, oraz w leśnictwie;
  4. w procesach mineralogicznych, elektrolitycznych i metalurgicznych oraz do redukcji chemicznej;
  5. przez zakłady energochłonne, w których wprowadzony został system prowadzący do osiągania celów dotyczących ochrony środowiska lub podwyższenia efektywności energetycznej.

Zwolnione od akcyzy są również czynności podlegające opodatkowaniu, których przedmiotem są wyroby gazowe o kodach CN 2705 00 00, 2711 11 00, 2711 21 00 i 2711 29 00 przeznaczone do celów opałowych przez: przez gospodarstwa domowe, organy administracji publicznej, jednostki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, podmioty systemu oświaty, żłobki i kluby dziecięce, podmioty lecznicze, jednostki organizacji społecznej, organizacje pożytku publicznego.

Zwalnia się także od akcyzy czynności podlegające opodatkowaniu, których przedmiotem są wyroby gazowe przeznaczone do:

1. napędu statków powietrznych;
  2. napędu w żegludze, włączając rejsy rybackie;
  3. użycia w procesie produkcji energii elektrycznej;
  4. użycia w procesie produkcji wyrobów energetycznych.

------

• 0

Piernik, gdzie w tym co przytoczyłeś (nie w całości) jest zwolnienie z akcyzy dla paliw do napędu silników zaburtowych? Ustawa nie różnicuje na pojazdy. Od paliwa do każdego silnika ma być odprowadzona akcyza pomijając wyłączenia które przytoczyłeś.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• 0

Pytanie lepiej zadać w urzędzie celnym.

@piernik

Nie powołuj się na ten zapis o rejsach i nie wprowadzaj w błąd. Ten zapis zawiera wyraźne wyłączenie. Nie cvytuj paragrafów wybiórczo. Dlaczego wózki widłowe są zwolnione, to nie jestem do końca pewien. Może są traktowane jako silniki stacjonarne.

Zwolnienia od akcyzy

Ustawodawca przewidział szeroki katalog zwolnień od akcyzy (art.31b ust. 1-4 Ustawy). Sprzedaż paliwa gazowego może być zwolniona z podatku akcyzowego kiedy jest ono przeznaczone:

I.            do celów opałowych:

a.      do przewozu towarów i pasażerów koleją;

b.      do łącznego wytwarzania ciepła i energii elektrycznej;

c.       w pracach rolniczych, ogrodniczych, w hodowli ryb oraz w leśnictwie;

d.      w procesach mineralogicznych, elektrolitycznych i metalurgicznych oraz do redukcji chemicznej;

e.  przez zakład energochłonny wykorzystujący wyroby gazowe, w którym wprowadzony został w życie system prowadzący do osiągania celów dotyczących ochrony środowiska lub do podwyższenia efektywności energetycznej.

II.            do celów opałowych przez gospodarstwa domowe;

III.            do celów opałowych przez:

a.       organy administracji publicznej;

b.      jednostki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej;

c.       podmioty systemu oświaty o których mowa w art. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty;

d.      żłobki i kluby dziecięce, o których mowa w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3;

e.      podmioty lecznicze, o którym mowa w art. 4 ust. I ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej;

f.        jednostki organizacyjne pomocy społecznej, o których mowa w art. 6 pkt 5 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;

g.       organizacje, o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

IV.            do napędu:

a.       statków powietrznych,

b.      w żegludze, włączając rejsy rybackie

- z wyłączeniem prywatnych rejsów i prywatnych lotów o charakterze rekreacyjnym, o których mowa w art. 32 ust. 2 Ustawy;

V.            do użycia w procesie produkcji energii elektrycznej;

VI.            do użycia w procesie produkcji wyrobów energetycznych;

VII.            do napędu stacjonarnych urządzeń lub do celów opałowych związanych z napędem stacjonarnych urządzeń,  użyte w celach, o których mowa w art. 31b. ust. 1 pkt 1-5 Ustawy (pkt I powyżej) lub na potrzeby przesyłania, dystrybucji lub magazynowania tych wyrobów gazowych.

Edytowane przez psulek

• 0

Artur,Czy Twoja wiedza na temat silników Hidea i ich problemów z obsługą , elektryki , oleju w przekładni, zaworów, oleju w silniku wynika z doświadczenia z tymi silnikami Hidea, czy doświadczeń z silnikami LPG?Mam duży szacunek dla silników Tohatsu, kilkanaście razy zdarzyło mi się pływać na nich i byłem bardzo zadowolony.

Może nie precyzyjnie się wyraziłem , powinienem użyć słowa konieczność, te same koszty obsługi co spalina benzyna , za cenę jak teraz sprawdziłem nowej yamahy 5hp u dealera (przewozisz jak chcesz na każdej stronie) , a jak popłaczesz to jeszcze rabat dostaniesz + 5 lat gwarancji.

Pływałem hideą 5hp w 2013 i generalnie to chodziło silnik był katowany i nic się nie popsuło ale nie oczekuj jakości yamahy czy suzuki albo tohatsu ani kultury pracy tych silników lub jakości wykonamia elementów, idź do salonu yamahy i porównaj potem sam ocenisz..., zresztą ten silnik w wersji "benzynowej" już był w polsce w paru odsłonach w cenach które oscylowały w granicach 3500pln, Lechr to chińczyk na gaz po prostu..., moim prywatnym zdaniem o 2 tys za drogi ale idea bardzo ciekawa.

P.s. jak potrzebujesz tak jak pisałeŚ na niewielkie odległości i dystanse to ja bym nabył elektryka 100% bezobsługowy poza ładowaniem baterii i wyjdzie Ci połowe taniej niż spalina ...

post-47190-0-18755100-1441194360_thumb.jpg

Edytowane przez Artur Z.

• 0

Może nie precyzyjnie się wyraziłem , powinienem użyć słowa konieczność, te same koszty obsługi co spalina benzyna , za cenę jak teraz sprawdziłem nowej yamahy 5hp u dealera (przewozisz jak chcesz na każdej stronie) , a jak popłaczesz to jeszcze rabat dostaniesz + 5 lat gwarancji.

Pływałem hideą 5hp w 2013 i generalnie to chodziło silnik był katowany i nic się nie popsuło ale nie oczekuj jakości yamahy czy suzuki albo tohatsu ani kultury pracy tych silników lub jakości wykonamia elementów, idź do salonu yamahy i porównaj potem sam ocenisz..., zresztą ten silnik w wersji "benzynowej" już był w polsce w paru odsłonach w cenach które oscylowały w granicach 3500pln, Lechr to chińczyk na gaz po prostu..., moim prywatnym zdaniem o 2 tys za drogi ale idea bardzo ciekawa.

P.s. jak potrzebujesz tak jak pisałeŚ na niewielkie odległości i dystanse to ja bym nabył elektryka 100% bezobsługowy poza ładowaniem baterii i wyjdzie Ci połowe taniej niż spalina ...

I tu zmartwie kolegę jeżeli chodzi o yamahe f5 i parsuna 5KM to te silniki różnią się detalami czyli np obudową. Wszystkie najważniejsze części w tym wał tłok gaźnik śruba są takie same. I pasują zamiennie. No ale znaczek Yamaha ładniejszych więc warto doplacic

• 0

I tu zmartwie kolegę jeżeli chodzi o yamahe f5 i parsuna 5KM to te silniki różnią się detalami czyli np obudową. Wszystkie najważniejsze części w tym wał tłok gaźnik śruba są takie same. I pasują zamiennie. No ale znaczek Yamaha ładniejszych więc warto doplacic

Witaj essoxlucius1 a jakie masz doświadczenia z eksploatacji tego silnika? Jeśli się od Yamahy różni tylko znaczkiem - to mam duże naklejki z moim imieniem i nie będzie widać, że to jakiś Parsun... Edytowane przez Gadda

• 0

Nic o Parsunie nie wspominałem ... , każdy chiński silnik jest kopią najczęściej yamahy lub innej marki, hidea to też kopia yamahy tylko starego modelu , dotyczy to każdego chińskiego silnika czy to zaburtowy , czy skuterowy, czy motocyklowy agregat czy inny, wiele części pasuje zamiennie i co z tego ? To nie są części z tych samych materiałów , ani z tych samych fabryk , modół zapłonowy z yam jest bezawaryjny kilkanaście lat, to samo cewka, każdy kto importował chińskie produkty z silnikiem spalinowym wie doskonale że to są części które masowo padają po kilku miesiącach często lub kilka dni po sprzedaży niekiedy, to samo mechanizmy rozruchowe tzw szarpanki , co z tego że skopiowane w 100% w hidei 15hp odpalanej z szarpaka zapadka do talerza rozruchowego byla PLASTIKOWA :) , sam rozbierałem kilka takich silników na tą ustrkę..., pisanie że yam to to samo co chińczyk to herezja po prostu , oczywiście chińskie silniki ewolują i za 5 lat będą poważną konkurencją dla liderów ale na razie daleko do tego..., nie wiem na czym opierasz to co piszesz , ja na kilkuletnim imporcie silników z chin w przeszłości i ich serwisie..., rozmowach z nabywcami .

Jak na razie ceny "chińczyków" są atrakcyjne , jeśli jakość jeszcze sie poprawi będą poważną konkurencją , jeśli oczywiście nie wejdą wcześniej normy które wymagają wtrysku w 4t bo tylko taki system zapewnia spełnienie norm, w jednośladach spalinowych jest to już niedaleka przyszłość, liderzy rynku poradzą sobie z tym szybko, chińczycy ?

• 0

Zgadza się, bo wszystko co z Chin to kopie znanych marek, miej lub bardziej udane... Ale jak wiadomo - przede wszystkim chodzi o pieniądze. Jeśli jeden z naszych kolegów z portalu prowadzący firmę na Allegro sprzedaje Nowy SILNIK ZABURTOWY PARSUN PF5BMS za 2 870 PLN, to różnica cenowa jest warta zastanowienia... Łuszcząca się farba mi nie przeszkadza...

Edytowane przez Gadda

• 0

Nie w tym rzecz że pasują bo tak jest z szeregiem silników. Ale o to że przy tej piątce, jak się spojrzy na wał napędowy yamahy i Parsuna to jest on robiony z tego samego materiału, i na takiej samej maszynie widać to jak się przyjrzec bliżej np frezom

• 0

Nie w tym rzecz że pasują bo tak jest z szeregiem silników. Ale o to że przy tej piątce, jak się spojrzy na wał napędowy yamahy i Parsuna to jest on robiony z tego samego materiału, i na takiej samej maszynie widać to jak się przyjrzec bliżej np frezom

Ciekawe. Cały osprzęt, cewki, rozruch też są identyczne i na drugi rzut oka z tych samych materiałów?

• 0

Rozumiem że jakość materiałów też umiesz ocenić na oko?Gratulacje!!!

• 0

A może te Parsuny są do niczego - bo zbyt tanie? Przecież Parsunem nie zaszpanujesz,  a Yamahą nawet 5 konną tak...

Szczerze powiedziawszy, to wisi mi to, czy silnik jest chiński czy koreański, japoński czy tajlanszki. Wiele osób ma Parsuny i jakoś mocno nie krzyczy, chociaż koledze w trzyletnim silniku poleciał moduł zapłonowy. Pływam głównie sam i po rzece i nie uśmiecha mi się pagajować do portu kilka km.