Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka - propozycje wyboru

nikoafc

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra propozycja tylko że tydzień machania takim zestawem zmęczy. Kolega szuka do rzutów 10-40 gramów. Forsiak i BM swoje waży. Do trolla owszem. Ale do trolla wolę multiki.

Poza tym zestaw w nirmalnych sklepach nieosiagalny a pytajacy ma 5 dni na zakupy w PL. Tyko ciekawe czemu się na to uparł? Nie może sobie przez neta do siebie zamówić? 

No przecież pisałem  że tydzień tym nie macham,tylko trolluję, a to znaczna różnica.

Fakt zestaw trochę waży i  raczej trudny do zdobycia,a zwłaszcza jeśli chodzi o Forsiaka.

A dlaczego się tak uparł ?- Sam nie wiem,może za dużo się naczytał i zgłupiał.

Moge zamowic tylko chcialem pojechac i pomacac w jakims stacjonarnym sklepie.

Obecnie sie zastanawiam pomiedzy beastmasterem a sg bushwhacker xlnt 2.

W sklepie ktory sobie upatrzylem maja shimano tylko wersje cx 270cm 20-50 rozumiem ze to jakas nowa wersja ? Co o tym powiecie ? Czy lepiej poszukac tej 2.40 bx.

Z kolowrotkow to zaciekawil mnie ten daiwa freams 3000.

Ile taki zestaw spiningowy powiniem wazyc w takim razie?

Wczoraj przy okazji wizyty w sklepie oglądałem kręciołek Okumy-Helios Gold FD35 i muszę przyznać, że "na sucho" robi bardzo dobre wrażenie, na pewno dużo lepsze spasowanie i praca niż Zauber, czy Red Arc, powiedziałbym, że porównywalne z Daiwą Freams. Do tego dochodzi cena, bo nówkę z 5cio letnią gwarancją można teraz wyrwać w na prawdę atrakcyjnej kasie, praktycznie takiej samej jak Zauber. Kwestia tylko czy może ktoś napisać coś o użytkowaniu tego kołowrotka w praktyce?

Co do wagi zestawu, to oczywiście jest to kwestia indywidualna ale z regóły taki zestaw o c.w. do 35-40g żeby się nim komfortowo łowiło przez kilka godzin moim zdaniem 400-500g

Edytowane przez PatLove

Ja zaproponuje sportex black Pearl 2.7 w cw 20 (16-30) łowię nim niedługo ale często, kij dość szybki i o pięknym głębokim ugieciu, najlzej łowiłem 10 gr + guma 10cm najciężej 35 gr +guma 12 cm. Jeśli chodzi o woblery to nawet smuzakiem rzuciłem ;). Gwarancja na blank 10 lat. Dobrze wyważony. Lubię nim łowić, myślę że na szczupaki to świetna propozycja.

Edytowane przez grunwald1980

Jeżeli chodzi o kołowrotek to rozważ jeszcze Fin Nor Lethal 40. U nas, ten producent jest zaskakująco mało popularny i ciężko znaleźć sprawdzone informacje, jak chcesz poczytać o tym kołowrotku, to tutaj znajdziesz opinię Alana Hawka. Cena jest porównywalna z Pennem, Spro i Daiwa. Ja rozglądam się właśnie za kołowrotkiem do ciężkiego spiningu, chciałem kupić Slammera 360, ale chyba zdecyduję się na tego Lethala. 

post-59931-0-34192000-1441562064_thumb.jpg

post-59931-0-91752800-1441562064_thumb.jpg

Wlasnie przeczytałem cały temat o Ryobi Zuberze i chyba kategorycznie odrzucę ten kreciolek bo to co piszą forumowicze wydaje sie byc jakas kpina...

Być moze kiedyś był to świetny kołowrotek biorąc pod uwagę jego cenę ale teraz chyba z tym starym wspólna ma tylko nazwę i wygląd i podejrzewam, ze taka Daiwa Freams za nie wiele większa kasę bije obecnego, pełnego luzów, grzechocacego i piszczacego Zaubera na głowę....