Skocz do zawartości

Wrapper / wrapping machine / suszarka

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Czy ma ktoś konkretny pomysł czym można by zastąpić profile bazowe od Power Wrappera? Zależy mi najbardziej na mocowaniu na tym Rod Standów i Suportu. A może można gdzieś w Polsce zakupić podobny profil i nie czekać na niego i nie płacić za cło itp.?

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Parts/Power-Wrapper- 4-Aluminum-Base

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Parts/Power-Wrapper- Rod-Stand-w-Rollers

pozdrawiam

kesur

Ja sam klecilem swoj rodwraper, czesc elementow zostalo zaadaptowanych z elementow roznistych. Profil-podstawe zrobilem z gotowych profili aluminiowych, ktore kupilem w specjalistycznym sklepie z wyrobami z metali niezelaznych (przy okazji monzna sie tam zaopatrzyc w blache mosiezna - wiadomo do czego :D )

Czesc elementow i od tego sie nie ucieknie trzeba kupic konkretnie do tego przeznaczonych - np. imadlo, ktore jest szczegolnej konstr, albo naciag do nici...

Uklad kolek prowadzacych trzeba zrobic samemu bo inaczej sie robota nie oplaca - lepiej kupic gotowca.

I tak z perspektywy czasu jestem pewien, ze lepiej bym zrobil, gdybym nabyl cos takiego

Wowczas mozna bylo podobnego Flexcoata trafic ponizej 200$.

Co, jak, dlaczego...no to chyba tylko zdjecia moga wyjasnic..moge podpowiedziec, ze problemy byly roznorakie, od skonstr. odpowiedniego przelozenia, dajacego odp. ilosc obr/ min....do ustawienia machiny w 1 linii.

Oczywiscie wszystko mozna kupic, tylko wowczas chyba lepiej sie rozejrzec za niedrogim gotowym urzadzeniem.

Gumo

• 3 miesiące temu...

Od jakiegoś czasu zbieram się do zmontowania pierwszego kija i już jakieś próby miałem lecz brakuje mi jednej niezbędnej rzeczy a mianowicie suszarki do omotek.Próbowałem zrobić lakierowanie bez niej-na starej części-lecz efekt wykończenia jest wysoce niezadowalający.Znalazłem silniczek lecz ma tylko pięć obrotów na minutę i myślę,że to stanowczo za mało ale oczywiście mogę być w błędzie.Czy ktoś z Was ma namiar na jakiś sklep gdzie można dostać silniczek zasilany bezpośrednio z sieci,który kręci się na jakieś 20/25 obrotów na minutę?

Dzięki za odpowiedzi ;) Widzę,że w błędnym przeświadczeniu byłem.Idealnym rozwiązaniem byłoby kupienie silniczka który ma regulację obrotów i miałem jednego jegomościa na allegro który miał taki silnik lecz przepadł.Pozostaje szukać dalej albo złożyć dwa urządzenia-jedno do suszenia a drugie do lakierowania.

Do suszenia taka prędkość w zupełności wystarcza.

Co innego lakierowanie - ja potrzebuję do tego prędkości 15-20 rpm. Większej raczej nie polecam.

Koledzy,

są różne szkoły lakierowania, w tym i lakierowanie BEZ użycia silnika wolnoobrotowego. Kwestia odpowiednio cienkiej warstwy i umiejętnym rozłożeniu żywicy na omotce. Niektórzy twierdzą, że bez silnika omotka wychodzi ładniejsza. Podczas żelowania bez silnika nie działa nań siła odśrodkowa toteż omotki nie są „baryłowate”.

Jak dla mnie rzecz gustu, więc bez dyskusji.

pozdr.

Adam

Ze szkołami lakierowania nie dyskutuję, ale… siła odśrodkowa przy kilku rpm, jaka działa na pół milimetrową warstwę lakieru?... raczej pomijalna, w przeciwieństwie do grawitacji. Na płaskiej, nieruchomej powierzchni rozsmarowany lakier też ma tendencję do „zbiegania się”, a to, jak bardzo do tego „dąży” zależy od typu lakieru.

• 1 miesiąc temu...

hej Panowie czemu nie chcecie sie podzielic waszymi patentami?

mam problem ze znalezieniem nisko obrotowego silniczka do wrapping m. na 230v

zato znalzazłem taki o to fajny silnicze do szuszarki, czekam na paczke moze :mellow:

http://allegro.pl/silnik-do-kuli-lustrzanej-do-2kg-kula-mm3p -i1905355698.html

mysle ze na poczatek wykonam prosta hand/power wrapper cos takiego jak na zdjeciu powyżej .

jednym z problemow jest regulacja obrotow , potrzebny byl by mi potencjometr , najlepeiej sterowany noga dokladnie taki jak w maszynie do szycia .

nie moge tego nigdzie dostac ;/

post-5509-1348916014,8619_thumb.jpg

ja do suszarki zakupiłem taki silniczek http://allegro.pl/silnik-10-obrot-min-230-volt-prosto-z-siec i-i1915140584.html natomiast omotki puki co kręcę ręcznie, ale zima idzie więc wrapping machine jakieś powstanie, w planach mam silnik od maszyny do szycia z pedałem

A ja suszarkę kupiłem od Mekamila za śmieszne pieniądze (z działu K/S) z tego co kojarzeę 17 obr/min. Zgodnie z sugestiami kolegów z forum dwie warstwy lakieru I aby pokryć omotkę II na drugi dzień i ślwka się nie zrobiła :D (ale dopiero w temacie RB raczkuję) Co do Wrapping machine też kombinowałem z jakimiś silniczkami itp. Na początek w zupełności wystarczy prosty ręczny wraper (mi w każdym razie wystarczył) Warto dokupić coś takiego do regulacji napięcia nici (do tego doszedłem po kilku nieudanych próbach z naciągiem) http://fishingrod.pl/nici-i-akcesoria/napinacz-nici-flexcoat .html

chej znalazlem ciekawa oferte na ebau

http://www.ebay.com/itm/6-QUALITY-SEWING-MACHINE-MOTOR-220v- INTERNATIONAL-/320789355147?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=i tem4ab0891a8b

zestawy do budowy wrapping machine :mellow:

a wlasciwie do budowy maszynki do lakierowania i suszenia sterownej pedalem!

W pl tez mozna to kupic ale miysle ze drogo nowy pedal do sterowania maszyna do szycia to cos kolo 100zł+kabel+silnik 120zl

Ma tez kuleczka lozyskowane i zwykle do rolkowych podporek, glowice do mocowania oraz gotowe power i hand wrapper ,suszarki , typ jest rzeczowy i proponuje zbiorcza wysylke

w super cenie, przystosowane do naszego zasilania i wejscia sieciowego calos kolo 130-140usd z paypalm za 6 kpletow ! wiec koszt symboliczny naprawde (zobaczymy co z clem ale moze uda sie pogadac z panem sprzedawca.... :mellow: )

wiec panowie szukam 5ciu :mellow: ewentualnie 4 dwa kpl sam zagospodaruje.

dadatkowao zanabede sobie koleczka łożyskowane i suszare.

prosze wpisywac sie tutaj , jestem sklonny zorganzowac wszystko od strony technicznej , łacznie z odbiorem w uzedzie celnym i przeslania dalej do odbiorcow

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...