Skocz do zawartości

Wrapper / wrapping machine / suszarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

4 ob/min w zupełności wystarczy, sam to testowałem. Osobiście wolę około 10 obrotów, ale i 4 może być.

Tu masz najtańszy lakier w super jakości. Ta ilość w zupełności wystarczy na jedną albo i dwie wędki.

http://www.art-rod.com/sklep/lakier-flex-coat-lite-formula-1 0cc-p-1509.html

Ja aktualnie mam dwa silniczki: 5rpm i 20 rpm. W zależności od potrzeb stosuje je zamiennie.

Silniczki te mają u mnie różne przeznaczenie:

-na tym z 5rpm nie położysz grubej warstwy lakieru - ale dla mnie ok, w naturalny sposób nadmiar lakieru spływa i zostaje cienka warstwa,

- 20rpm stosuję do dosuszania - przekładam kij po wstępnym związaniu lakieru i znowu mogę lakoierować na wolnoobrotowym.

Jako pierwszy kupiłem silniczek 20rpm i dawałem sobie radę, ale wolę ten wolniejszy - można dokładniej i równo położyć lakier, łatwiej usunąć bąble.

Pozdr.

Ja używam 5 obr/min.

Samo lakierowanie, nie jest źle... jest czas na dokładne położenie i ewentualne poprawki czy rozciąganie wykałaczką. Do suszenia OK.

Jednak przy większej ilości omotek mam problem żeby zdążyć zanim lakier zacznie gęstnieć. Kłopot rozwiązałem w ten sposób, że rozrabiam mniej lakieru i dorabiam świeżego. Ostatnio lakierowałem 28 omotek i trwało to chyba z godzinę...

Ja sprawilem sobie silniczek 12V DC z przekladnia 20rpm z hong kongu (koszt w przeliczeniu ~40zl z przresylka) i stary regulator od kolejki (~50zl) - fakt ze o regulatory w uk nie problem, duzo tu entuzjastow kolejowych modeli.

Efektem jest plynna regulacja od 0 do 20 rpmow oraz zmiana kierunku obrotow, nawet od biedy daloby sie tym omotki nawijac - choc wtedy raczej sprzeglo na silniczku by sie przydalo.

Ja sprawilem sobie silniczek 12V DC z przekladnia 20rpm z hong kongu (koszt w przeliczeniu ~40zl z przresylka) i stary regulator od kolejki (~50zl) - fakt ze o regulatory w uk nie problem, duzo tu entuzjastow kolejowych modeli.

Efektem jest plynna regulacja od 0 do 20 rpmow oraz zmiana kierunku obrotow, nawet od biedy daloby sie tym omotki nawijac - choc wtedy raczej sprzeglo na silniczku by sie przydalo.

Po co szukać gdzieś za granicą sadze ze na Allegro tragedii nie ma z cenami :

Silnik dc z przekładnią 24 obr/min 24rpm - 52 zł

Ściemniacz LED regulator jasności 3A PWM płytka -22 zł (chyba że razem z obudową to 32zł)

Ps. Nie wrzucam linków bo pewnie kiedyś wygasną, dla chcącego wystarczą tytuły aukcji :mellow:

ja mysle cały czas, tylko ze te regulatory które znalazłem kosztuja wiecej niz drugi silniczek :S

Polecam kupić po taniości regulator od maszyny Łucznik, nabyłem takowy, jak i również silnik, żeby sobie sprawić maszynę profeskę do omotek :D

Mam taki regulator od maszyny i silnik tylko czy nie za szybko on sie kreci ? Z tego co zauważyłem to nie ma płynnej regulacji na wolnych obrotach :/

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Ostatni rysunek już dobrze wygląda. A nie myślałeś o zrobieniu wrapa z drewna ? i tylko uchwyt byłby metalowy. Jakbym robił to szarpnąłbym się na oryginalny uchwyt PacBay oraz resztę wykonałbym z drewna lub plexi. Mniej więcej tak jak na załączonych fotkach

post-6334-1348917197,7545_thumb.jpg

post-6334-1348917197,7965_thumb.jpg

post-6334-1348917197,8339_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...