WOBI Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Napewno tak tylko frustruje mnie to że będę czekal parę dni...chce sie nad wode ze swoim kijkiem!!!Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 A nie prościej i szybciej wyciąć ze sklejki i dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jobejt61 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 WitamPosiadam silniczek z reduktorem 4obr/minCzy to wystarczy aby lakier dobrze się ułożył?Jaki lakier na pierwszą samoróbkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Oj było o tym było, przeszukaj forum dokładnie Moim zdaniem 4 obr/minutę może być za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 ja kupiłem 20 obrotów na minute, z tego co wyczytałem to dużo ludzi go stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Witam. 4 ob/min w zupełności wystarczy, sam to testowałem. Osobiście wolę około 10 obrotów, ale i 4 może być. Tu masz najtańszy lakier w super jakości. Ta ilość w zupełności wystarczy na jedną albo i dwie wędki. http://www.art-rod.com/sklep/lakier-flex-coat-lite-formula-1 0cc-p-1509.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja używam 10 obr/min. 4 na suszenie pewnie wystarczy; na malowanie - będzie mało. Jak chcesz lakierować jednym rozrobieniem lakieru 12-20 omotek, to albo zaśniesz, albo szlag Cię trafi ze zniecierpliwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja używam silników 8 obr/min i jest gitarra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja aktualnie mam dwa silniczki: 5rpm i 20 rpm. W zależności od potrzeb stosuje je zamiennie.Silniczki te mają u mnie różne przeznaczenie:-na tym z 5rpm nie położysz grubej warstwy lakieru - ale dla mnie ok, w naturalny sposób nadmiar lakieru spływa i zostaje cienka warstwa,- 20rpm stosuję do dosuszania - przekładam kij po wstępnym związaniu lakieru i znowu mogę lakoierować na wolnoobrotowym.Jako pierwszy kupiłem silniczek 20rpm i dawałem sobie radę, ale wolę ten wolniejszy - można dokładniej i równo położyć lakier, łatwiej usunąć bąble.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Ja używam 5 obr/min.Samo lakierowanie, nie jest źle... jest czas na dokładne położenie i ewentualne poprawki czy rozciąganie wykałaczką. Do suszenia OK. Jednak przy większej ilości omotek mam problem żeby zdążyć zanim lakier zacznie gęstnieć. Kłopot rozwiązałem w ten sposób, że rozrabiam mniej lakieru i dorabiam świeżego. Ostatnio lakierowałem 28 omotek i trwało to chyba z godzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Panowie a nie myśleliście o zastosowaniu jednego silniczka + regulator PWM wtedy potencjometrem można by regulować sobie obroty do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ja mysle cały czas, tylko ze te regulatory które znalazłem kosztuja wiecej niz drugi silniczek :S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ja mysle cały czas, tylko ze te regulatory które znalazłem kosztuja wiecej niz drugi silniczek :S Polecam kupić po taniości regulator od maszyny Łucznik, nabyłem takowy, jak i również silnik, żeby sobie sprawić maszynę profeskę do omotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ja sprawilem sobie silniczek 12V DC z przekladnia 20rpm z hong kongu (koszt w przeliczeniu ~40zl z przresylka) i stary regulator od kolejki (~50zl) - fakt ze o regulatory w uk nie problem, duzo tu entuzjastow kolejowych modeli.Efektem jest plynna regulacja od 0 do 20 rpmow oraz zmiana kierunku obrotow, nawet od biedy daloby sie tym omotki nawijac - choc wtedy raczej sprzeglo na silniczku by sie przydalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ja sprawilem sobie silniczek 12V DC z przekladnia 20rpm z hong kongu (koszt w przeliczeniu ~40zl z przresylka) i stary regulator od kolejki (~50zl) - fakt ze o regulatory w uk nie problem, duzo tu entuzjastow kolejowych modeli.Efektem jest plynna regulacja od 0 do 20 rpmow oraz zmiana kierunku obrotow, nawet od biedy daloby sie tym omotki nawijac - choc wtedy raczej sprzeglo na silniczku by sie przydalo. Po co szukać gdzieś za granicą sadze ze na Allegro tragedii nie ma z cenami :Silnik dc z przekładnią 24 obr/min 24rpm - 52 złŚciemniacz LED regulator jasności 3A PWM płytka -22 zł (chyba że razem z obudową to 32zł) Ps. Nie wrzucam linków bo pewnie kiedyś wygasną, dla chcącego wystarczą tytuły aukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 ja mysle cały czas, tylko ze te regulatory które znalazłem kosztuja wiecej niz drugi silniczek :S Polecam kupić po taniości regulator od maszyny Łucznik, nabyłem takowy, jak i również silnik, żeby sobie sprawić maszynę profeskę do omotek Mam taki regulator od maszyny i silnik tylko czy nie za szybko on sie kreci ? Z tego co zauważyłem to nie ma płynnej regulacji na wolnych obrotach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Ja dzisiaj wyszperałem takie coś http://www.ebay.com/itm/20-RPM-ROD-DRYING-DRYER-MOTOR-KIT-/3 60454919183?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ecc9940f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wenturaisland Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Witam, postanowiłem rozpocząć przygodę z rodbuldingiem od budowy wrappera, oto pierwsze wypociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms72 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Dam ci radę z mojego bardzo skromnego doświadczenia, oklej kółka najlepiej z dętki rowerowej. Metal może z dużym prawdopodobieństwem porysować blank w trakcie kręcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Nawet podobne , chyba korzystasz z dobrych wzorów i też radzę użyć gumowych opasek bo wbrew pozorom najdroższe okazują się najtańsze rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wenturaisland Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Dzieki za podpowiedz, myslalem o rurkach termokurczliwych. W sumie to byl tylko wstepny projekt, musialem po prostu zobaczyc jak to na zywo wyglada a nie tylko na ekranie komputera, nastepny bedzie bardzo podobny do orginalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Ostatni rysunek już dobrze wygląda. A nie myślałeś o zrobieniu wrapa z drewna ? i tylko uchwyt byłby metalowy. Jakbym robił to szarpnąłbym się na oryginalny uchwyt PacBay oraz resztę wykonałbym z drewna lub plexi. Mniej więcej tak jak na załączonych fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wenturaisland Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Myślałem o tym ale pierwszy będzie z aluminium, mam wszystkie potrzebne profile i możliwość obróbki. Mam nadzieje że niedługo złoże to wszystko do kupy. A wrapper fajnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Myślałem o tym ale pierwszy będzie z aluminium, mam wszystkie potrzebne profile i możliwość obróbki. Mam nadzieje że niedługo złoże to wszystko do kupy. A wrapper fajnie zrobiony. jo wentura co tam w zagramanicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Zaczynam wreszcie budowe takiej maszynki,czy ktos wie gdzie moge je dostac ( dokładnie chodzi o te które przytrzymuja blank w trakcie obracania)? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi