Skocz do zawartości

Zmiękczanie przynęt gumowych

TAURUS1989

Rekomendowane odpowiedzi

Do wrzątku, a potem lekko rozciągnąć trzeba i już jest bardziej miękka.

Od siebie tylko dodam, że rozciąganie gumy najlepiej wykonywać palcami zwilżonymi olejem (może być atraktorem), gdyż rozgrzana guma bywa lepka. A i dla wierzących w skuteczność aromatyzowanych gum, można je studzić w słoiczku z atraktorem- mocno rozgrzana guma jest bardziej chłonna.

Zalewałem gumy wrzątkiem i tak sobie stało. Tylko peanem sprawdzałem jak rozmiękczają i jak to wygląda to pierwowzoru (zostawiałem jedną "oryginalną" do testu). Działa tylko niektóre mimo, iż ten sam model trzeba dłużej potrzymać.

Pamiętaj by przemieszać od czasu do czasy... by nie przywarło :lol:

Pozdrawiam

Salmo

Zalewałem gumy wrzątkiem i tak sobie stało. Tylko peanem sprawdzałem jak rozmiękczają i jak to wygląda to pierwowzoru (zostawiałem jedną "oryginalną" do testu). Działa tylko niektóre mimo, iż ten sam model trzeba dłużej potrzymać.

Pamiętaj by przemieszać od czasu do czasy... by nie przywarło :lol:

Pozdrawiam

Salmo

Tak jakbyś makaron gotował :lol: , tylko nie syp soli. :lol:

Panowie a oprócz wrzątku i naciągania znacie jakieś inne metody?

Osobiście czasami podgrzewam ogonek ;) zapalniczką ale efekt jest kilkudniowy a nawet kilkugodzinny.

Może istnieją jakieś preparaty do zmiękczania?

Wrzątek nie pomógł? Jak nie stosowałeś to zastosuj, po co pakować się w jakieś specyfiki?

Pozdrawiam

Salmo

Ale ekstra właśnie się dowiedziałem że nie muszę wyrzucać tych odkształconych gum. :) Dzięki Panowie za informację.

Pocierać jedną gumę o drugą tylko nie za szybko co by samozapłonu nie dostały ;)

Kolega pyta jak je zmiękczyć a nie rozmnożyć. :D  (sorki nie mogłem się powstrzymać)

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Gotowanie to głupi pomysł. Wystarczy sekundę za długo i guma nie nadaje się do łowienia, lepi się jak szalona wszystkiego czego dotknie.

Najlepiej włożyć do wrzątku na początek odliczyć 10s, poźniej 5s a później co 2s i tak do osiągnięcia porządanej miękkości.