Skocz do zawartości

Szczupak na lekko

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Potrzebuję Waszej rady

Chciałbym zrobić taki zestaw pod szczupaka, który będzie odzwierciedlać mój stary spinningowy, coś w granicach 5-25g

Tylko mam 2 milutki:

Abu Revo LT

Shimano chronarch 201e7 z plecionką ok 30 lbs

Który z nich wybrać? Lepszy wydaje się abu, ale tam mam cieniutka żyłkę na pstrąga i musiałbym przewijać gdy będę polować na szczupaka. Jakbyście to rozwiązali?

Jeszcze mam pytanie o kija. Głównie miałby być do woblerow i blach, ale żeby też jakoś nim gumę poprowadzić, czyli jaką powienien mieć akcje? Ugięcie na pewno progresywne, a akcja?

pomine aspekt lowienia szupaków w tym zakresie.

natomiast jezeli chodzie o młynki, to dolny zakres na stockowej szpulce z odpowiednim kijem jest możliwy, ale  jak chcesz łowić bezstresowo zainwestuj w availa.

mam taki zestaw który używałem na irlandzkie łososie. kij na blanku st croix scV 9' ( blank muchowy którego oceniam na 12lb) do tego curado e7 z availem i plecionką 15lb.

lata z tego wszystko na sensowne odległości od 4-5g wzwyż

nie wypowiem się na temat abu bo tego młynka nie miałem w ręku.

pozdrówka

• Like 1

a jaka długość kija z brzegu?

To już kwestia indywidualna. Zależy czy biegasz po krzakach urwiskach, zarośniętych brzegach.

Zależy to również od predyspozycji indywidualnych. Ja lubię krótsze kije długości 2.03 -2.3 m :) Inny powie że poniżej 2,7 nie podchodzi :)

Jeśli przeznaczenie to będą głównie jeziora czy miejsca dobrze dostępne to jak podjeść do kwestii długości?

W spinningu używałem długości ok 2.7m, ale kija castingowego najdłuższego miałem ok 2.1m

Co Wy o tym myślcie? Jaką długość stosujcie na wodach gdy macie swobodę rzutu?