Skocz do zawartości
  • 0

Powódź tuż tuż

Krisu23

Pytanie

http://img27.imageshack.us/img27/3576/rzekad.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Tak na chwilę obecną przedstawia się widok z okna mojego domu.

W ramach pobierania wody do celów uzytkowych muszę prowadzić monitoring. Qmax skoczyło od wczoraj z 2m sześciennych do 6m. Normalny przepływ to ok 0,3m3 I leje dalej. Na innych rzekach podbeskidzia może być tylko gorzej, bo moja Skawica wypływa z Babiogórskiego Parku Narodowego gdzie są największe możliwości retencji przy długotrwałych opadach. Jak popada w takim tempie do jutra to powódź gwarantowana. Wiem od kumpla, że na Dunajcu też niewesoło.

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Elektrownia w Połańcu ograniczyła produkcję energii

PAP

W związku z sytuacją powodziową, w porozumieniu z Krajową Dyspozycją Mocy, ograniczono produkcję energii elektrycznej w elektrowni w Połańcu (Świętokrzyskie) - poinformował PAP w środę właściciel elektrowni GDF SUEZ Energia Polska.

Z komunikatu przesłanego PAP wynika, że wyłączenie części bloków energetycznych z produkcji podyktowane zostało koniecznością ich przygotowania do wznowienia pracy elektrowni (w przypadku załamania się sytemu zabezpieczeń i zalania terenu zakładu).

Wyłączenie nie będzie jednak skutkować ograniczeniem dostaw prądu do odbiorców.

Według komunikatu poziom wody w Wiśle jest w okolicach elektrowni o 95 cm wyższy od maksymalnego zanotowanego podczas powodzi w 1997 roku. Poziom wody w Wiśle powoli wzrasta - kulminacyjna fala jest spodziewana w godzinach popołudniowych. O godz. 13 sytuacja się ustabilizowała; tempo wzrostu poziomu wody w Wiśle znacząco zwolniło, opanowano również większe podtopienia.

Elektrownia chroniona jest urządzeniami przeciwpowodziowymi, zaporą żelbetonową i zaporami piaskowymi, na bieżąco umacnianymi przez pracowników elektrowni, współpracujących firm oraz Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej. Aktualnym zagrożeniem są podtopienia, które pojawiają się w wyniku rozmakania gruntu.

Służby elektrowni ściśle współpracują z władzami samorządowymi i państwowymi, strażą pożarną i policją oraz - w zakresie bezpieczeństwa krajowego systemu elektroenergetycznego - z PSE Operator (Polskie Sieci Energetyczne Operator SA).

• 0

mam nadzieje ze uratuja wal zawadowski

w marcu na wysokosci Jarej woda stala jakies dwa-trzy metry ponizej walu teraz bedzie grubo wiecej wody

przy siekierkowskim tez bedzie nie wesolo

mialem jechac na ryby w weekend ale czuje ze skonczy sie na noszeniu workow z piaskiem

• 0

przez wał przy siekierkowskim raczej nie przejdzie bo jest dość wysoko usypany , gorzej wygląda sytuacja w okolicy saskiej kępy tam wał jest nie za wysoki. No ale może fala kulminacyjna nie dotrze tutaj w ,,pełnej krasie

http://www.mmwarszawa.pl/7353/2010/2/5/tak-moze-wygladac-pow odz-lecia-w-stolicy?category=news

tu jest symulacja z lutego dla zatoru lodowego, więc w przypadku przebiegu czerwonych kresek nic się nie zmieniło zasadniczo przez 3 miesiące , zważywszy że po drodze się porozlewa jeszcze ostro to tam gdzie jest najniżej usypane czyli w niektórych obrębach wałów Miedzeszyńskiego i Zawadowskiego się zakręci pewnie i tak nieco poniżej korony wału

• 0

Redzi i jak się trzymacie ?

Woda opada ale teraz niezła ulewa przechodzi więc zobaczymy miałem iść spać i o 4 wrócic na wał ale już czuje ze nie zasnę, i kolejna noc zarwana, oby woda tylko dała już spokoj, sa niestety liczne podsiakniecia wału, ale waly tez roznie wytrzymuja napor takiej wody, niby woda sie rozlewa a nie opada idzie jej cala masa poprostu

• 0

przez wał przy siekierkowskim raczej nie przejdzie bo jest dość wysoko usypany , gorzej wygląda sytuacja w okolicy saskiej kępy tam wał jest nie za wysoki. No ale może fala kulminacyjna nie dotrze tutaj w ,,pełnej krasie

Wal po stronie praskiej wyremontowano jak poszerzano ulice Wal Miedzeszynski.Zawadowski nie byl remontowany i sa przeswity na Zawadach, w Opaczy i Habdzinie. W Habdzinie to widac nawet golym okiem na zakrecie rzeki przed dawna przeprawa zawsze stoi woda przed walem od strony ladu.

• 0

Wal po stronie praskiej wyremontowano jak poszerzano ulice Wal Miedzeszynski.Zawadowski nie byl remontowany i sa przeswity na Zawadach, w Opaczy i Habdzinie. W Habdzinie to widac nawet golym okiem na zakrecie rzeki przed dawna przeprawa zawsze stoi woda przed walem od strony ladu.

Wał Zawadowski nie robi na mnie zbyt dobrego wrażenia. To podobno jeszcze XIX wieczna konstrukcja. Do tego od cholery bobrów w okolicy, które podobno potrafią z wału zrobić ser szwajcarski. Jedyne co jest pocieszające, to że dotychczas trzymał...

Jak wysoka jest teraz woda na Zawadach i w okolicach kanałku ciepłego?

• 0

Wał Zawadowski nie robi na mnie zbyt dobrego wrażenia. To podobno jeszcze XIX wieczna konstrukcja. Do tego od cholery bobrów w okolicy, które podobno potrafią z wału zrobić ser szwajcarski. Jedyne co jest pocieszające, to że dotychczas trzymał...

Na Kepie Zawadowskiej 570cm. Jade na Siekierki zaraz to zobacze jak to wyglada

• 0

Mam nadzieję, że wały na Tarchominie wytrzymają... :wacko: Wybieram się zobaczyć pod wieczór...

Pamiętam widok drzew na zimnym porcie w 1997 po przejściu fali i wyraźne ślady wysokości do której sięgała wtedy woda... Wtedy ta wysokość wydawała się nieprawdopodobna...

Piszcie co widzicie na bieżąco.

• 0

Na Kepie Zawadowskiej 570cm. Jade na Siekierki zaraz to zobacze jak to wyglada

Daj znać jak to wygląda, choć i tak dziś koło 18:30 podjadę tam z wędką...najwyżej spacer zaliczę i cyknę kilka fotek.

• 0

pare fotek

generalnie nie ma strachu na razie

od cieplego w gore miedzywale moze przyjac jeszcze duuuzo wody

podobno slabo jest przy korzennej (kilkadziesiat centymetrow od lustra od walu) ale to z malo wiarygodnego zrodla slyszalem

w gassach do alarmu brakuje trzech metrow (koniec tasmy na ostatnim zdjeciu)

post-797-1348914764,2496_thumb.jpg

post-797-1348914764,2972_thumb.jpg

• 0

Panowie, moja żonka podjechała nad Wisłę na wysokości wypływu z Czajki i mam w miarę świeże wiadomości.

Nie jest tragicznie. Woda o 15-ej miała jeszcze daleko do samego wału, widac było jeszcze kilka schodków którymi schodzi się nad wylot wypływu, a gdzie jeszcze do wału...

• 0

Też właśnie tam byłem i rzeczywiście nie wygląda to na razie groźnie, ale wieczorem ma być więcej wody. Kulminacja jutro. Warszawa jest względnie bezpieczna bo Wisła ma się gdzie u nas rozlać. Jedyne zagrożenie to wały które mogą nie wytrzymać rozmiękania przez kilka dni. Na Tarchominie widziałem jak robili wały i wyglądało że zrobili dobrą robotę. Podnieśli w górę i wkładali w wał betonowe plomby. Ja jadę luknąć jeszcze wieczorem.

pozdrawiam

W

• 0

Własnie oglądałem wiadomości. Na widok Sandomierza to się słabo robi. A do Warszawki jeszcze nie doszło. Fala ma 50km długości i bedzie przechodzić przez stolicę 24godziny. W TVN powiedzieli, że według jakichś tam ekspertów na pewno w obrębie stolicy niektóre wały puszczą. Ale ci z tvn zawsze żerują na tragedii więc może to taki kit żeby oglądalność zwiększyć. Ciekawe ile za minutę reklamy zaraz przed dojściem fali do Warszawy.

• 0

Tak czy owak,nie można tego bagatelizować,ja wsłuchałem się co powiedział wojewoda mazowiecki,nie chodzi tu o to, że woda przeleje się przez wał, bo to raczej jest nieprawdopodobne,raczej długość fali powodziowej będzie przyczyną rozmiękczenia nasypu wału , a co za tym idzie rozszczelni się wał.