Skocz do zawartości
  • 0

Powódź tuż tuż

Krisu23

Pytanie

http://img27.imageshack.us/img27/3576/rzekad.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Tak na chwilę obecną przedstawia się widok z okna mojego domu.

W ramach pobierania wody do celów uzytkowych muszę prowadzić monitoring. Qmax skoczyło od wczoraj z 2m sześciennych do 6m. Normalny przepływ to ok 0,3m3 I leje dalej. Na innych rzekach podbeskidzia może być tylko gorzej, bo moja Skawica wypływa z Babiogórskiego Parku Narodowego gdzie są największe możliwości retencji przy długotrwałych opadach. Jak popada w takim tempie do jutra to powódź gwarantowana. Wiem od kumpla, że na Dunajcu też niewesoło.

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Byłem zobaczyć jak wygląda sytuacja na Tarcho. Mnóstwo ludzi na wałach, atmosfera u większości spacerowo-sielankowa, choć niektórzy widać z niepokojem patrzą na rzekę. Po tym co się stało w Sandomierzu pewnie każdy ma mieszane uczucia, szczególnie po info w mediach.

Stan wody na obecną chwilę wynosi 633cm, więc do maksa brakuje 140cm. Nie wiem co o tym myśleć bo woda nie doszła nawet do podstawy wału, do przelania brakuje jeszcze ze 3 metry. Jak na razie widziałem większe stany na Wiśle i nie robiono z tego paniki. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie jutro?

W

• 0

Właśnie 15min temu dowiedziałem się, że jest to najwyższy stan Wisły od.....1844 roku :huh: Ale patrzą Gumo na twoje zdjęcia, widzę, że tak strasznie po tej stronie nie jest. Gorzej ma Praga, Tarchomin i Łomianki. Tam chyba niedługo będą mogli spinningować z balkonów. Ja się wybieram do baru Syrenka(Pod Rurą) jutro po południu, gdy ma być najwyższy stan. Dawno już nie widziałem takiej masy rwącej wody.

Zawsze mnie zastanawia, jak płynie takie kakao, gdzie są ryby ??

Gdzie one uciekają. Widoczność jest zerowa, prąd potężny i woda niesie cały śmietnik drzew, gałęzi i wszystkiego innego. Gdzie te ryby wtedy znajdują dla siebie miejsce ?? Ma ktoś z was jakieś pomysły ?

• 0

U mnie sytuacja chyba już opanowana. Przecieki zatkane strzelił wal nieco powyżej i woda się rozlała, spadek przez dobę blisko 150cm wiec jest dobrze.

Teraz tylko żeby nie lalo i woda będzie spadać.

Teraz niech się trzymaj ci co woda idzie do nich, mimo iż się nie przeleje to wały mogą zrobić swoje. Ale życzę wszystkim powodzenia w walce z wielka woda, i tak już fala się zmniejsza i nie ma takich rozmiarów jak u mnie (blisko11m) ale wciąż jest groźna.

• 0

Patrząc na rok 2010, to człowieka ogarnia przerażenie :huh:

Ilość kataklizmów w tym roku jest wręcz niewiarygodna. W styczniu gigantyczne trzęsienie ziemi na Haiti, w którym jak się szacuje zginęło ponad pół miliona ludzi. Do dziś ta liczba nie jest dokładnie ustalona. Po prostu przestano liczyć ! W lutym potężne trzęsienie ziemi w Chile i fale tsunami. To samo pózniej w Chinach. Tsunami na Pacyfiku, gdzie ponad 100 osób zginęło na Samoa i Tonga. Trzęsienie ziemi w Indonezji - 1000 ofiar. Tajfun Ketsana szalejący nad Azją Południowo-Wschodnią, zabił ponad 300 osób. W Europie bardzo ostra zima, która zabiła ponad 35 osób. Islandia kopci nieprzerwanie od ponad miesiąca. A do tego jeszcze powodzie ! Ostatni news to gigantyczny cyklon Laila, który doszczętnie pustoszy Indie. Ziemia to bardzo dynamiczna planeta, coraz bardziej dynamiczna. I jak tu spać spokojnie ??

• 0

Potwierdzam doniesienia z Tarchomina. Byłem na wale o 20:00. Atmosfera sielankowa, gapiów mnóstwo. Na szczęście woda dopiero podchodziła pod wał.

Ciagle sie bije z myślami...zastanawiam sie czy nie wyjechac gdzieś samochodem z garażu bo trzymam na -1 :wacko: (do wału mamy tylko 800 m)

Ponieważ już coś sie im w mediach zmieniło i podają że kulminacja ma przejść jutro po południu to jeszcze poczekam...

• 0

Witam

Właśnie wróciłem z nad wisły, byłem w okolicach mostu Siekierkowskiego.

Sytuacja nie wygląda jeszcze najgorzej, przynajmniej na tym odcinku w okolicy Gocławia, do szczytu wału jeszcze sporo miejsca, pozostaje mieć naadzieje że dużo się nie pogorszy.

Ludzi na moście i na wale cała masa, a pod samym mostem % leją się strumieniami :huh:

Kilka fotek:

...

post-800-1348914767,1432_thumb.jpg

post-800-1348914767,3048_thumb.jpg

• 0

Gugcio,

wyrazy współczucia :(

Mam wieści z Tarchomina. Ok. 5:30 woda dotykała wału ale do szczytu nadal brakowało dobrych kilka metrów. Przy wypływie z Czajki stała straż.

Żona pracuje po praskiej stroni i vis'a'vis zoo jest podobno bardzo nieciekawie...Wybrzeże Helskie zamknięte. Nie wiem czy te pół metra o które ma się zwiększyć to nie będzie za dużo... :wacko:

• 0

Patrząc na rok 2010, to człowieka ogarnia przerażenie :huh:

Ilość kataklizmów w tym roku jest wręcz niewiarygodna. W styczniu gigantyczne trzęsienie ziemi na Haiti, w którym jak się szacuje zginęło ponad pół miliona ludzi. Do dziś ta liczba nie jest dokładnie ustalona. Po prostu przestano liczyć ! W lutym potężne trzęsienie ziemi w Chile i fale tsunami. To samo pózniej w Chinach. Tsunami na Pacyfiku, gdzie ponad 100 osób zginęło na Samoa i Tonga. Trzęsienie ziemi w Indonezji - 1000 ofiar. Tajfun Ketsana szalejący nad Azją Południowo-Wschodnią, zabił ponad 300 osób. W Europie bardzo ostra zima, która zabiła ponad 35 osób. Islandia kopci nieprzerwanie od ponad miesiąca. A do tego jeszcze powodzie ! Ostatni news to gigantyczny cyklon Laila, który doszczętnie pustoszy Indie. Ziemia to bardzo dynamiczna planeta, coraz bardziej dynamiczna. I jak tu spać spokojnie ??

Znak naszych czasów.Jedyne z czym nalezy sie liczyc to z tym ze tego typu kataklizmy beda sie nasilac.

pozdrawiam