Skocz do zawartości
  • 0

Powódź tuż tuż

Krisu23

Pytanie

http://img27.imageshack.us/img27/3576/rzekad.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Tak na chwilę obecną przedstawia się widok z okna mojego domu.

W ramach pobierania wody do celów uzytkowych muszę prowadzić monitoring. Qmax skoczyło od wczoraj z 2m sześciennych do 6m. Normalny przepływ to ok 0,3m3 I leje dalej. Na innych rzekach podbeskidzia może być tylko gorzej, bo moja Skawica wypływa z Babiogórskiego Parku Narodowego gdzie są największe możliwości retencji przy długotrwałych opadach. Jak popada w takim tempie do jutra to powódź gwarantowana. Wiem od kumpla, że na Dunajcu też niewesoło.

• Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Być może, nawet prawdopodobne. Miała być kaskada (czyli plan - skanalizujmy naszą największą rzekę, to nie będzie powodzi...), po kilkudziesięciu latach okazuje się że jedyny wybudowany z ośmiu zaprojektowanych elementów kaskady sobie nie radzi (wszyscy po kolei wielce zdziwieni) i jest kłopot. Nikt nie chce brać na siebie odpowiedzialności za rozwiązania radykalne, co dziwić też nie powinno, mnie nie dziwi. I teraz znów będą jakieś doraźne rozwiązania, w myśl zasady że prowizorka trzyma najdłużej.

Zarówno tama we włocławku jak i sam zbiornik, nie powinny w tak kształcie nigdy zaistnieć, no ale. Był plan, więc... http://www.youtube.com/watch?v=5WBM5iiljsk

• 0

Fizycznie nie ale werbalnie całkiem sporo. Palikot będzie zamykał w więzieniach tych bezrobotnych bez prawa do zasiłku co to w bezczelny sposób handlują na chodnikach i przy drogach. Po powodzi może ich trochę przybyć więc kombinują dalej czy by nie wysmażyć sobie nowego biznesu w postaci prywatnych więzieni. I to jest niezły biznes plan zwany walką z ubóstwem :lol:

• 0

Ciekawiej wygląda nad Odrą. Czesi wczoraj raptownie zwiększyli zrzut o 340 m3/s, zbiornik Nysa o 100 a poniżej Oławy woda stanęła w miejscu oczywiście poprzez zabawę jazami. Do stanu z 1997 brakuje już teraz tylko 150cm a fala jeszcze nie doszła. Pogoda też taka że pies nie chciał wychodzić.

• 0

Ci z was którzy mieli porobione zabezpieczenia przeciwpowodziowe, nic nie ruszajcie. W górach kataklizm. Mój deszczomierz od jedenastej w nocy do teraz 60l/metr kwadratowy. Rzeka większa niż przy pierwszej fali. Ci debile z rządu powinni natychmiast ogłosić stan klęski żywiołowej. Kraków zaleje na pewno pytanie tylko jak bardzo. Zaporówki na Goczałkowicach i Żywcu nie były jeszcze ogarnięte po pierwszej fali powodzi. Moim zdaniem powinni nowelizować budżet na okoliczność powodzi. Współczuję wszystkim mieszkającym niżej niż ja w zlewni Wisły.

• 0

Burza na razie sobie poszła ale leje dalej. Przez te dziury w wałach to tylko woda nowa zalewać wszystko zacznie. W miejscowości Świnna Poręba przed Wadowicami stoi nowa nieukończona tama zbiornika zaporowego.Planowane zalanie na 2012 poszło trochę szybciej. Wczoraj się tam zatrzymałem na chwilę popatrzeć. Było zalane do połowy wysokości. Może chociaż trochę uchroni dzisiaj Wadowice i inne miejscowości w dolnym biegu Skawy. U mnie powódź nie jest taka okropna jak niżej bo mieszkam na samym początku zlewni a moja Skawica ma stosunkowo duże koryto. Tylko, że wiem co będzie jak to dopłynie do innych ludzi niżej. Rzygać się już tym wszystkim chce.