Skocz do zawartości
  • 0

Muchowe kleniojazie na wielkie owady.

Michał Pawłowski

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla mnie jako początkującego z muchowka artykuł bardzo ciekawy :) Jaki rodzaj linki stosujesz ?

Jeśli konkretnie o model linki to jest to Brownie 95 z Visiona. Kosztuje niestety "kupę" kasy, ale na te kilka linek które przerzuciłem to zdecydowanie jedna z lepszych. Sznur bardzo uniwersalny; do rolki na małym zakrzaczonym ciurku przy pstrągach, do podania wielkiej pianki na dużą odległość kleniowi, czy też delikatnej prezentacji malutkiej suchej.. Polecam

• 0

Jeśli konkretnie o model linki to jest to Brownie 95 z Visiona. Kosztuje niestety "kupę" kasy, ale na te kilka linek które przerzuciłem to zdecydowanie jedna z lepszych. Sznur bardzo uniwersalny; do rolki na małym zakrzaczonym ciurku przy pstrągach, do podania wielkiej pianki na dużą odległość kleniowi, czy też delikatnej prezentacji malutkiej suchej.. Polecam

Czyli coś jak linka typu WF?

• 0

Dopiero zaczynam przygodę z wędką muchową . Jako że będę łowił głównie na Mazowszu , podstawowe ryby to właśnie kleń i jaź , dlatego dla mnie Twoje spostrzeżenia są bardzo pouczające :) . Chciałbym też zacząć kręcić muchy- piankowce , te Twoje wyglądają pięknie :)  .

Edytowane przez pisarz

• 0

Super przydatny artykuł, dzięki za niego, mam bardzo podobną rzekę niedaleko i cały przyszły sezon mam zamiar w niej muchować za kleniem.

Jaka jest średnia głębokość w Twojej rzece?

Próbujesz łowić je również na nimfę?

Zapytam jeszcze o kijek, jaki to dokładnie model?

pozdrowienia,

Wojtek

• 0

Charakterystyka tej rzeki jest taka że ogólnie zasypana jest piachem, a jedynie przy brzegach tworzą się zakola, rynny, burty i tym podobne. 

Łowię czasem na długą nimfę i jest to na pewno bardzo skuteczna metoda, ale nawet kosztem mniejszej ilości złowionych ryb wolę je dręczyć na suchą - jednak widowiskowość tej metody przemawia do mnie o wiele bardziej  :D 

Wędka której używam do kij Loomis & Franklin River & Stream #4/5 2.70 cm długości. 

• 0

Jako całkowity laik w dziedzinie muszkarstwa mogę tylko pogratulować rybek nie mówiąc o wyrafinowanych przynetach . Moja przygoda z kleniami to pzrzylow podczas szukania sandacza na Wiśle , miał drań 56 cm i muszę przyznać ze wyjechał szybciutko ,w końcu zestaw pod zedy , ale piękny to on był i oczywiście dalej jest

• 0

Fajny artykuł Michale(pani w szkole mówiła, że nie ma słowa fajny, ale to dawno było :) )

Ja z pierwszymi klenio-jaziami zmierzyłem się na malutkim siurku z dołkami do pasa, z krystalicznie czystą wodą i cholernie zarośniętymi brzegami. Na początku to tylko panienki z ust leciały, bo więcej czasu zajmowało mi odplątywanie zestawu niż łowienie... A ryby na tej rzeczce są tak cholernie płochliwe, że każdy nieostrożny ruch i trzeba czekać kilka-kilkanaście minut, aż ryby wrócą na swoją miejscówkę. Ale po kilku godzinach... Na suchą nie chciały, więc zacząłem kombinować z nimfami. Klasyczna brązka z bażanciego ogona na haku nr 10 otworzyła mi wodę. Frajda ze złowienia w takich warunkach jazia czy klenia jest ogromna. Niestety w czerwcu na dnie ciągną się całe warkocze wodorostów i łowienie staje się udręką. Ale w tym roku w kwietniu znowu pojade na swój ciurek. Są tam jazie grubo powyżej 50 cm... Niesamowicie ostrożne i wybredne... no i spłoszyć takiego to nie problem. W zasadzie widzi i czuje wędkarza z odległości kilkunastu metrów... Ale wiem też, że sztuczna mucha to w takich warunkach najskuteczniejsza metoda. Tylko coś zbliżone wyglądem i zachowaniem do płynącego z nurtem naturalnego pokarmu może te cwane ryby skusić. Owszem, można założyć robaka i męczyć je przepływanką. Ale dla prawdziwych sportsmenów są metody wykorzystujące sztuczne przynęty.

Każdego zachęcam do spróbowania metody muchowej. Fantastyczna zabawa. Nagle porzuca się duże łowiska i duże ryby i łowi... cokolwiek, co da się złowić na muchę :)

Często jeżdżę też do kolegi na staw. Koledzy męczą karpie z gruntu, a ja na muchę krasnopióry. W tym roku spróbuję łowić je na buzzery, myślę, że przebiją suchą muchę :) No i dobiorę się do tych karpi nimfami...

A na pstrągi wybieram się teraz z dwiema wędkami- spinem i muchówką. Muchówke mam w 4-składzie, więc spokojnie jeździ sobie na plecach i gdy kończą się brania na woblery i jigi, to wtedy do głosu dochodzi mucha. Lub gdy jestem w trasie i staję sobie wieczorem na chwilkę na pstrągowej rzeczce z chrustem na końcu zestawu- poezja Panowie! No i jesień nad górską wodą staje się możliwa. Zawsze od września tęskniłem za górskimi wodami... A teraz sucharek, albo malutka nimfka i na lipienie!

Zawsze mówiłem, że muchówka jest dla pederastów... No cóż, jestem pedałem :) Nie chcę już nie być pedałem. Bycie pedałem jest fajne :)

Tak wiem, droga pani Łyszkiewicz, nie ma słowa "fajny" :)

Ale fajna dupka kiedyś z pani była :)

• Like 5