Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance elite 4 GPS vs. Raymarine dragonfly 4 pro GPS

WOBI

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

każda sonda zwykle ma podany pobór prądu, to pozwala policzyć na ile wystarczy aku, podaj jaki AKU

podaj również która wersja Elite z GPS bo było kilka, Elite 4 DSI, Elite 4 HDI i Elite 4 Chirp, każda miała GPS

i dodaj cenę każdej za którą chcesz je kupić, bo rozstrzał między sklepami  olbrzymi i z cenami podobnie

Edytowane przez wuran

• 0

Taniej nie znalazłem, tylko nie wiem czy jakichś blokad na gps nie ma

http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-4-chirp---transducer---sun-cover/135866658/p?q=Lowrance%204

Pisze że pobór prądu 0, 9 A

Edytowane przez damien79

• 0

no to z matematyki wychodzi że do 6 godzin aku 7Ah powinien pociągnąć takie echo, jak pływasz 5-6 godzin z echosondą to kup większy aku, taki 12Ah

Lowrance ma 2 lata gwarancji (zwykle) a Raymarine 1 rok

przy tej samej cenie wziąłbym Lowrance 4CHirp zamiast Raymarine 4 Pro (pod warunkiem że żaden zestaw nie ma w sobie map w cenie)

Raymarine ma tę przewagę, że ma Wifi, więc jak masz łódź kabinową i miejsce na tablet to możesz podpiąć tablet pod wifi i echosondę https://www.youtube.com/watch?v=UIaab1rojyY

Edytowane przez wuran

• 0

Dzięki pływam w trollu z sondą,latem bywa że po 15 godzin dziennie zwykle po 3 dni bez kontaktu z cywilizacją i gniazdkiem.... czyli np. 12Ah powinien mi starczyć na dniowkę? W-Fi nie jest mi potrzebne,myslalem raczej o tym ze wiekszy wyświetlacz w dragonie pokarze mi wiecej szczegółów ...,ale pewnie potrzebuje też więcej prądu...

• 0

Czyli szeregowo podpinamy i mamy 14ah czy inaczrj to się liczy.?

Równolegle, czyli plus do plusa, minus do minusa i masz 12V i 14Ah,

szeregowo by wyszło 24V i 7Ah.

W mojej skrzynce były od razu kabelki do takiego połączenia. Ładujesz to też razem bez rozpinania.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Pływam z echo Mark Pro na akumulatorze 7Ah, po naładowaniu prądu starcza na kilka wypraw po 5-6h. Czy jest aż taka różnica w poborze prądu miedzy ekranem kolorowym a czarno białym ?

sam wyświetlacz nie koniecznie pożera tyle prądu. ale seria Mark Pro ma przetwornik na dwie częstotliwości z czego używa w danej chwili jednej, seria ELite 4x jak i  ELite 5x uywa już innych przetworników, np 83/200/455/800 z czego wersje HDI użyją tylko dwu częstotliwości np 83 i 455, wersja Chirp użyj nawet 3 częstotliwości (chyba) równocześnie tyj 83 i 200 oraz 455 lub 800. Wersje Elite bez "X" mają jeszcze GPS, czyli kolejny pożeracz prądu, dlatego te kolorowe potrzebują więcej prądu -nie ze względu na kolor a na dodatkowe funkcje

• 0

Pływam z echo Mark Pro na akumulatorze 7Ah, po naładowaniu prądu starcza na kilka wypraw po 5-6h. Czy jest aż taka różnica w poborze prądu miedzy ekranem kolorowym a czarno białym ?

A jaki to Mark 4 czy 5? Przy elite 4 zapomnij że poplywasz kilka wypraw po tyle czasu. Mam porównanie Elite 4x chirp do Mark 4 hdi różnica jest kolosalna jeżeli chodzi o czas pracy więc kolor robi dużą różnicę. Choć pewnie ma mniejszy udział w zużyciu baterii niż funkcje typu GPS czy Chirp/DSI

• 0

Mam na testowaniu dragonfly 4 pro który kupil kolega i na wstępie porażka jeśli chodzi o  wgranie mapy do niego.Na ta chwile wrzuciłem mu AT5 oraz najprostszego LCM-a i nic nie widzi, zadnej wody.Echo zrobione chyba ewidentnie pod mapy navionicsa(przyślij dane,zrobimy mape i zarobimy na tym)Wlaczajac  echo trzeba trzymać przycisk pwr 6 sek.(kto to wymyslil)Ustawiajac alarm glebokosci jest opcja od 0,6m a następnie dopiero 1,6m- potem co metr(żeby nie zaryć na elektryku opcjonalnie używam 1 m-zawsze mam czas na wylaczenie, ewentualnie wsteczny bieg)To tylko takie moje pierwsze spostrzeżenia,mam nadzieje ze na wodzie testy wyjda lepiej i ta magiczna ich technologia obrazowania pokaze ze warto to kupic.Na ta chwile po próbach na sucho postawiłbym raczej na elitke ,sa to tylko moje osobiste spostrzeżenia,moze komus pomoga w rozwianiu wątpliwości co do zakupu elitka czy raymarine(oczywiście po testach na wodzie,dam znac i podzielę się również wrażeniami)Pozdro,Rafal

• Like 1

• 0

Jestem po pierwszych testach na wodzie,technologia downvision wcale tak nie powala(moja elitka 7HDI bez chirpa spokojnie generuje taki sam obrazlub podobny)Dzisiaj sparowałem echo z tabletem myslac ze ujże więcej funkcji ale tak się nie stało(jest tylko obraz podzielony na pol "stndard/dv"i to wszystko,brak możliwości przejścia np.na sama mape.Podczas proby zrobienia loga wyswietla info ze dane zostaną zapisane na karte i przeslane do navionicsa,także raczej stworzenie mapy samemu np.w reefmasterze nie wchodzi w rachubę(choć do końca jeszcze tego nie zbadałem)Na razie wszelkie próby wrzucenia własnej mapy na karte dalej bez powodzenia.Obraz na glebokosci 20 m to porazka łuki ryb łączą się prawie w jedna linie,przy glebokosci 5m już jest fajnie(problem tkwi w malym wyświetlaczu,ale jest na to sposób,jezeli zrobimy zooma to łuki już sa fajnie widoczne.)Znalazlem także jeden rażący błąd,mianowicie brak nakładki informującej o napięciu akumulatora(skąd mam wiedzieć ile jeszcze mogę plywac niedoprowadzając do zniszczenia akumulatora jeżeli wyssam go do końca z prądu.Przeliczanie typu pojemność aku a pobor prądu niema raczej sensu dla zwykłego zjadacza chleba,podejrzewam ze producent kiedyś zaktualizuje softa i wkrótce takie dane ukażą się.Co do instrukcji obsługi napisana zdecydowanie lepiej niż w lowrance 7hdi(bardzo przejzyscie i zrozumiale opisana)Podsumowujac,jeżeli da się wgrac na karte wlasne mapy do elitki 4chirp(a raczej  da sie )to obstawial bym zakup jednak lowranca ponieważ pływanie z ladnie wycieniowaną mapa jest zupełnie inne niż bez(naplyniecie na gorke od jakieś strony to rzaden problem,wszystko jest jak na dloni w pięknych kolorach)a co do obrazowania mysle ze spokojnie oba echa generują taki sam lub podobny obraz w którym na 4 calach nie dostrzegniemy różnicy.Tyle moich spostrzezen,może jeszcze ktoś się dorzuci z opinia,a może udało się juz komus wrzucić do tej skrzynki swoje mapy?a być może mapy wygenerowane przez navionicsa spokojnie kogos zadowolą.

Edytowane przez rafalc
  • Like 2

• 0

odświeżę temat , od września ubiegłego roku testowałem Dragonfly 4 Pro , miałem wcześniej echo z czarno białym wyświetlaczem i zdecydowanie starszej generacji więc dla mnie przeskok był ogromny .

Jedna sprawa która rzeczywiście jest wpadką to brak info o poziomie baterii ale już opinia Rafała że przy 20 metrach głębokości Obraz na głębokości 20 m to porażka łuki ryb łączą się prawie w jedna linie , to przepraszam bardzo ale czego oczekujesz przy 4 calowym ekranie ? Druga sprawa to jednak jasność ekranu - nie miałem najmniejszego problemu odczytania wskazań nawet przy słonecznym dniu , pływał ze mną kolega ze swoim też kolorowym echem ( chcieliśmy porównać wskazania i czytelność obrazu ) i zdecydowanie korzystniej wyglądał ten mój Dragonfly .