Filip14 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Abu Volatile to bardzo dobre kije. Lowilem zestawem kolego do 90g i najwięcej ile to rzuciłem to Pig Shad 23 cm i 6g czyli ~100g. Super akcja pod ryba, dobrze się ładują podczas rzutu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Jerkówkę mam , kija do 90 gr mam , chodzi mi o typowego kija do duuuuużych i ciężkich gum.Chyba się nie zrozumieliśmy, wyżej wymienione przeze mnie ogarniają wymagane w tytułowym poście przynęty, jeśli nie posługujesz się systemem imperialnym to 8oz to jakieś 230gram, a ja rzucam nim przynętami, 150-300gram i daje spokojnie 300gram dynamicznie ciskać, ma 6'9" stopy czyli na nasze 2,05m. Dlaczego daję to za przykład a dlatego, że wg mnie zbyt długim kijem tak ciężkie klocki zbyt ciężko fizycznie miotać, krótszym mniejsza dźwignia a przy takich ciężarach te blanki i tak się fajnie ładują bez swimbaitowych (koło 2,4m) długości jakich sam używam do gum 80-150gram. Do wymienionych w linkach się nie odnoszę, bo nie mam wiele na ich temat do powiedzenia miałem do czynienia ze swimbaitami SG z niższych serii i są bardzo fajne za tą ceną, ale ten big pike i teleskopowa rękojeść nie przekonuje mnie, cienka ścianka na łączeniu aż się prosi o uszkodzenie a przeciążenia w tym miejscu są ekstremalne. A tak poza tym trochę abu veritasów przerzuciłem i analogicznie jeśli te modele jak mniemam są wykonane z podobnych lub tego samego materiału pomalowane tylko inną farbą to wynikałoby, że nie są zbyt pewne w obsłudze ciężkich klocków, lubią sobie trzasnąć w nieodpowiednim jak to zwykle bywa w momencie(o ile jest jakiś odpowiedni moment dla łamania się kija ) Nie wychodziłbym poza jednoskłady ze względu na siły działające przy takich przynętach i dalej idąc tym tropem ten ugly stick, który jest w stojaku mimo ciężkiego uzbrojenia to całkiem fajny kij o długości 1,98m ogromnej mocy i ciepłej pracy całym blankiem, trochę usztywniający się bliżej dolnika, ale nie za bardzo, pod obciążeniem pracuje w paraboli, ale rzadko udawało mi się go zmusić do takiego zachowania Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Tomek88 , faktycznie nie posługuję się tym systemem. Nie przeliczylem tego. Składam ukłon. Mam casta 1,80 i ładuje jerki do 100gram, mam też talona z artrodu do 90 gram. Wróciłem teraz z Boren , gdzie naskuteczniejsze okazały się węgorze Sg 40cm i stąd moje zapytanie, ponieważ chcę złożyć niedrogi zestaw pod takie przynęty. Kij będzie używany raz w roku w Szwecji i kilka razy na Rugii, więc nie chcę inwestować zbyt dużo, max 1500 z multikiem i fajnie jak będę miał opinie na temat fabrycznych kijków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Tak doczytałem, że ta guma waży raptem 147gr a uzbrojona fabrycznie 165gr, więc może aż tak mocne kije nie są konieczne? Zmienia tą filozofię podejścia do tematu całkowicie i w takich wagach można kupić gotowego swimbaita a jest fajna sakura u abelli na Ursynowie czy wymieniany niedawno na forum shimaniak do bodajże 180gr, tutaj bym celował, całkowicie low endowe produkcje bym odpuścił, bo nie ma w czym wybierać. http://www.ebay.pl/itm/2017-18-New-SAKURA-SPORTISM-Casting-Rods-662XXH-742XH-742XXH-/322460085739?var=&hash=item7713e77858 https://www.angelplatz.de/shimano-technium-cast-7-2-56-170-xxh--ao2747 Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Dziękuję, wezmę pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 16 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 ja polecam Beastmastera DX od Shimano w wersji XHP, dwa tygodnie orałem DX 210 cm 50-150g w Szwecji i jak dla mnie super kij, rzucałem nim od 20g do 150, te 150 to już trochę dużo i nie ma komfortu ale 120g to spokojnie. Ciężko je będzie kupić te DX, weszły EX i one są opisane do 120g, mam to jako zapas ale jeszcze go nie używałem. Do tego skoczyła ich cena i o ile DX kupiłem w okolicach 300 zł, to EX ciężko dostać poniżej 400 zł w wersji 240 XHP, w długości EX 210 XHP jest trochę tańszy ale ma cw. już tylko 50-100g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 @logun74 rozkmiń tego svartzonkera: https://www.angel-domaene.de/svartzonker-black-series-72-casting-40-150g-mctail-glides--27315.html Opisany do 150, ale więcej też poleci. Cena bardzo spoko. Widzę na YT, że szwedzkie ekipy często nim działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubas Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) mam jaxon silver shadow 10-40g i juz na niego mialem szczpa 95,110 i 116-10,6 kg i kij dal rade jak na moje szkoda kasy dawac za kij 500 zl...no ale kazdy ma swoje widzimisie pozdro Edytowane 3 Lipca 2017 przez Grubas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi