Skocz do zawartości

Najszybszy blank 12lb 2,7-2,9m pod okonia

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego? Przywyklem do prowadzenia przynet uncjowym Blue Rapidem do 17lb i po przejsciu na lzejszy kij czuje pewien dyskomfort z racji roznorodnych opoznien przy prowadzeniu zabawki :) Wiesz, lubie prowadzic przynete precyzyjnie i animowanie jej to bardzo wazny element mojego lowienia :)  I niby moge dalej machac BR'em, ale 17lb mocy jak poluje na okonie to jednak sporo....lowic nie przeszkadza, spadow nie ma, wszystko niby ok...ale przyjemniej pasiaka ciagnac subtelniejszym kijem.

Ale jednak xfastem ;) Bo jak macham teraz MHX ST1143 to czuje sie jak krowa odganiajaca muchy ogonem ;)

No, ale budowalem go pod drapiezny bialoryb dzienny, wiec nie precyzja prowadzenia byla priorytetem.

A i jak przedmowca wspomnial - tempo zycia coraz szybsze, puls rzeki przyspiesza jesiennie, wiec krowie ogony zostawie krowom, sam chce xfasta.

• Like 2

Dlaczego? Przywyklem do prowadzenia przynet uncjowym Blue Rapidem do 17lb i po przejsciu na lzejszy kij czuje pewien dyskomfort z racji roznorodnych opoznien przy prowadzeniu zabawki :) Wiesz, lubie prowadzic przynete precyzyjnie i animowanie jej to bardzo wazny element mojego lowienia :)  I niby moge dalej machac BR'em, ale 17lb mocy jak poluje na okonie to jednak sporo....lowic nie przeszkadza, spadow nie ma, wszystko niby ok...ale przyjemniej pasiaka ciagnac subtelniejszym kijem.

Ale jednak xfastem ;) Bo jak macham teraz MHX ST1143 to czuje sie jak krowa odganiajaca muchy ogonem ;)

No, ale budowalem go pod drapiezny bialoryb dzienny, wiec nie precyzja prowadzenia byla priorytetem.

A i jak przedmowca wspomnial - tempo zycia coraz szybsze, puls rzeki przyspiesza jesiennie, wiec krowie ogony zostawie krowom, sam chce xfasta.

Polecam SP962UL Phenixa bardzo szybki 2 tej długości i płynny w ugięciu.Połowisz okonie ,klenie oraz bolenie.

.....................Bo jak macham teraz MHX ST1143 to czuje sie jak krowa odganiajaca muchy ogonem ;)

.................................... wiec krowie ogony zostawie krowom, sam chce xfasta.

A, nie czujesz dyskomfortu, kiedy rozwalasz pyszczek mniejszym okoniom takim x-fastem?

Może nie rozwalasz. Przepraszam za galopadę ale....... Ostatnio miałem możność łowienia, takich wymiarowych i nieco ponad. 

W znacznych ilościach.

Łowiłem X-fastem CD XLS 10 lb a następnie ATC Shikari 8lb.

W obu przypadkach żyłka.

Stan pyszczków zdecydowanie wskazał na bardziej miękkiego ATC, niż "kosy", mimo, iż obydwa znakomicie trzymały rybę.

Akurat w przypadku "kosy" było to dość mocno niekorzystne dla okoni w długości do ok. 25 cm.

Tak tylko pytam :)

Po rowno woblery i gumy. Kij ma pozwolic na jak najprecyzyjniejsze prowadzenie przynety oraz przekazac wszystko co sie z nia dzieje do reki. I nie gubic ryb... nie lamac sie...i fajnie byloby, gdyby blank byl smukly ale gruboscienny (czesto lowie przy bardzo silnym wietrze, ktory sam z siebie uciazliwie gnie wedke - smuklejszy blank bedzie na to mniej podatny).

Zalezy co rozumiesz jako rozwalenie pyszczka - za koncem przedniej gornej szczeki jest taka blonka..jak haczyk/kotwiczka trafi w to miejsce to tak, rozrywa ja (nie wiem czy dobrze wytlumaczylem o ktory element okoniowego ryja mi chodzi). Ale uszkodzenia sa podobne przy zastosowaniu stosunkowo spolegliwego mhxa. Coz....moglbym pewnie lowic ultralightem. Ale ultralightem nie poprowadze 8.5cm kopyta na 5-10g glowce albo 5-8cm woblera. Lowie w UK, wiec szukam okoni raczej wiekszych niz wymiar ;)

• Like 1

Postaram sie gdzies pomacac ten blank Phoenixa jak bede w kraju - jak ten blank zachowywac sie bedzie przy prowadzeniu np 8cm kopyta + 10g olowiu? (przewaznie lowie lzej, tzn guma 6-8.5cm/wobler 5-8cm). Jakies inne warte uwagi? :)

Edytowane przez Night_Walker

CD BLU RAPID    2,75m  3-14gr   12lb     CDRBR2108L   Szybki, szczytowy, ale pod rybką ładnie pracuje  ;) .

Choć pod podane przez Ciebie przynęty ,lepszy moi zdaniem by był 5-21 a może nawet 7-28.

PS: a wspomniany przez Ciebie TALON nie ma nawet porównania do CD jeśli chodzi o szybkość

Edytowane przez miramar69

Dokładniej te z I i II generacji były 12lb  i takiego miałem (GŁUPI SPRZEDAŁEM  :angry: ) obecnie mam III gen i ten jest 3-14gr 10lb

Mario  blanki BR do 14g były 10lb z pierwszej gen o symbolu BLSWH2108L również był 10lb. Wyjatkiem były wędki fabryczne  opisane zawsze mocniej o 2lb czyli 10tka była 12ką a 12stka była 14stką

• Like 1

Mario  blanki BR do 14g były 10lb z pierwszej gen o symbolu BLSWH2108L również był 10lb. Wyjatkiem były wędki fabryczne  opisane zawsze mocniej o 2lb czyli 10tka była 12ką a 12stka była 14stką

No o tym mówię, że miałem wędkę seryjnie zbrojoną II gen opisana 12lb , teraz mam III gen i jest opisana 10lb.

Ale jak sobie przypominam i mogę porównać te dwa kijki, to jednak ten wcześniejszy miał w sobie więcej MOCY i był bardziej mięsisty.

Suma-sumarum jednak wydaje mi Się ,że to nie tylko opis różniący się 2lb pomiędzy tymi wędkami był. ;) .

PS: Zresztą jak sam dobrze wiesz ,wędki z wcześniejszych serii były troszkę niedoszacowane w porównaniu z obecnymi konstrukcjami i bardziej mięsiste. ;)  :) .

Edytowane przez miramar69

Warto byłoby jeszcze zerknąć na  Blaasa Xf nano o dokładnie SLXF 9010-2N lub SLXF 9610-2N. Wersja wzmocniona do 12lb i z delikatniejszym szczytem jest kapitalna .Robiłem nie dawno właśnie taki blank i w porównaniu do MHX  ST 1142 ,blaasik był dużo szybszy o równiejszym ugięciu i bardziej szczytowy.

• Like 1