Skocz do zawartości

Najszybszy blank 12lb 2,7-2,9m pod okonia

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

Padło pytanie o najszybszy i szczytowy blank. Miałem w łapach i Elitki, M1 jakiegoś BR ale odpowiedź jest chyba tylko jedna: Hers 12lb, długość do wyboru. Rakieta nieziemska o ślicznym gięciu ale czy pod woby? Dla mnie chyba jednak za szybki choć prawimy o lekkim patyku który i tak się ugnie pod rybą.

• 1 miesiąc temu...

A spina :) Zrobilem juz IM teraz wpadl HM... zacytuje zleceniodawce, co prawda bez zgody, ale sie zapewne nie obrazi. Tak precyzyjnie okreslil potrzeby ze warto zacytowac.. :

"Łowisko na które chcę wyrzeźbić ten kij, to oprócz Odry w dolnym jej biegu , również Peene w Niemczech -dosyć wolno płynąca rzeka gdzie bolenie trzeba sięgnąć czasem pod drugim brzegiem 30-40m, dosyć lekkimi przynętami 7-12g, więc przy solidnej mocy kija walczę o dolne zakresy wyrzutowe... Nierzadkim przyłowem są tam szczupłe c.a.100cm. Potrzebuję tym wędziskiem wyciągać je bez zajeżdżania ...brzegi są gotowe na lądowanie wyślizgiem a nurt nie jest przeszkodą. Łowiąc tam okonie ,okoniowym drobiazgiem i paprochami,zdarzało mi sie wyciągnąć szczuplaka 96cm..."

• Like 6

• 3 tygodnie później...

No mam nadzieję że Remek nie będzie psów wieszał na mnie i Łukaszu, za doradzanie  :rolleyes: daj czadu Zbyszek ;)

Mam przeczucie że Wam pięknie podziękuję. Myślę że za dwa tygodnie do mnie dotrze. Zdążę go jeszcze przetestować na późno jesiennych Świńskich okoniach (rz.Świna). Na pewno te tłustsze coś mi opowiedzą o tym kijku a i te chudziaki dorzucą coś od siebie... Pozostaje czekać... -czuję się jak chłop w ciąży. ;)

Edytowane przez Remicki

O pierwszych wrażeniach coś wyklikam tutaj. Bardziej kompletny opis umieszczę w wątku do 'rzecznego uniwersala' w komentarzu do opisu Łukaszowego IM'a.

Ale to dopiero gdzieś pod koniec wiosny, kiedy trochę już popływa w wodzie na którą jest robiony.

Po rowno woblery i gumy. Kij ma pozwolic na jak najprecyzyjniejsze prowadzenie przynety oraz przekazac wszystko co sie z nia dzieje do reki. I nie gubic ryb... nie lamac sie...i fajnie byloby, gdyby blank byl smukly ale gruboscienny (czesto lowie przy bardzo silnym wietrze, ktory sam z siebie uciazliwie gnie wedke - smuklejszy blank bedzie na to mniej podatny).

Hers pod woblery nie jest najszczęśliwszym wyborem , chociaż Hers to najszybszy kij , którym łowiłem . Lekkim ruchem nadgarstka nadasz gumie ruch jaki sobie tylko wymarzysz ale wobler ? Raczej odradzam . Ktoś wspomniał w tym wątku o Elitce 12 lb i chyba będzie to doskonały kij do twoich potrzeb . Delikatną , aczkolwiek nieustępliwą szczytówką nadasz gumie ruch jaki tylko sobie wymarzysz ,oczywiście ciężarom które blank obsługuje a dość płynne ugięcie umożliwi połów woblerami .Miałem stare BR i Elitki są szybszymi blankami od BRów .Elitka 9' i 12 lb ubrana lekko odpowiada na wszystkie twoje kryteria i spełni twoje oczekiwania . Łowię tymi kijami i wiem co potrafią .Ostatnio też stanąłem przed takim samym wyzwaniem jak Ty i nic innego nie przyszło mi do głowy jak Elitka

Edytowane przez mrWhite7