Robert Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Mapka z poziomem rzek na IMGW wygląda upiornie. Redzi, ja bym się na twoim miejscu powoli pakował. Nie ma to jak na górce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Mało powiedziane, wiosna z głowy. Powódź jest pewna, pytanie tylko jak duża. Mamy teraz okres w którym powinny się trzeć sumy a woda ma 12 stopni. Mam nadzieję, że chociaż klenie się wytarły. Krąpie i leszcze się trą w rozlewiskach więc kłusole mają żniwa. Gorzej być nie mogło. Sumy tez się już grupowały przd wodą, martwię się że teraz je dorżną, są zbyt widoczne, stoją w oczywistych miejscach, a krakusy mają tradycję łuskania ryb na dużej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 @standerusniestety grupa wędkarzy w okolicach progów wodnych skuteczni łowi kleniki na wahadełka i gumy 30g. Tragedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Mapka z poziomem rzek na IMGW wygląda upiornie. Redzi, ja bym się na twoim miejscu powoli pakował. Nie ma to jak na górce Łódź mam więc się nie obawiam, ale od rana gdzie woda wchodziła dopiero pod wał teraz jest już ponad metr pod nim więc woda równo jedzie w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietiabo Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Kurde cos mi pachnie rekordem wody w tym roku w Puławach planują przyrost wody w ciągu doby o 200cm.W weekend w Wawie fala kulminacyjna ciekawe czy przekroczy 550cm jesli tak to biuro przystani zalane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Kurde cos mi pachnie rekordem wody w tym roku w Puławach planują przyrost wody w ciągu doby o 200cm.W weekend w Wawie fala kulminacyjna ciekawe czy przekroczy 550cm jesli tak to biuro przystani zalane . @pietia, a nasza łajba bezpieczna będzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietiabo Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Kurde cos mi pachnie rekordem wody w tym roku w Puławach planują przyrost wody w ciągu doby o 200cm.W weekend w Wawie fala kulminacyjna ciekawe czy przekroczy 550cm jesli tak to biuro przystani zalane . @pietia, a nasza łajba bezpieczna będzie?? Pawciu Spoko dbam o nią bardziej niz o swojego cytrusia.Marcel możesz ciut doprecyzowac.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 U nas jutro woda będzie pod koroną wału, (około 8 m) i będzie triller, przeleje się, nie przeleje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Panowie czytam i oczom nie wierze Przeraza mnie to co Piszecie zwlaszcza ze w 97 roku mieszkalem na terenie zalewowym. Teraz trzese porami co z mama i domem oby to jak najszybciej zaczelo opadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Mapka z poziomem rzek na IMGW wygląda upiornieWystarczy spojrzeć na prognozę stanu rzeki Wisły w Zawichoście, aby się lekko przestraszyć !! Ja jeszcze nie widziałem tak wielkiej przewidywanej zmiany dobowej.....z 630cm na 850cm http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Sulej Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Jak dalej tak bedzie to bedzie powtórka z rozrywki kiedy to gumofilce na Odrze przy dworcu PKP łowili ładne karpie. Po powodzi z 1997 r u nas ryb było full. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Gugcio, w 97 to Czesi i Słowacy dołożyli do pieca. Trzeba by mieć wszystkie dane aby wiedzieć jak się to rozwinie. Niestety powodzie pokazują słabość tego państwa. Wszystkie powodzi jakie pamiętam były spowodowane niżami z południowego wschodu. Po powodzi w 97 zamontowana na rzekach urządzenia kontrolne Przypomina mi to dowcip rysunkowy L. J. Kerna. Budynek stacji hydrometeo, w otwartym oknie pracownik z wystawioną na zewnątrz ręką i podpis, „pada!” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Fala kulminacyjna jest 50 km od Połańca i ma ponad 10 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 No to trzeba stawić jej czoło do mnie już nadciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Właśnie przez Zawoję przechodzi druga fala kulminacyjna. Jest trochę niższa od pierwszej z wczorajszej nocy, ale to już nie ma znaczenia. W górach są duże spadki i szybko spływa. Na równinach woda zwalnia a to co dopływa z tyłu tylko piętrzy się na istniejącej już fali powodziowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Panorama z godz. 12 tuż przed falą kulminacyjną. Zaraz po tym przerwało 1 km pow. wał na długości 200m. To już druga wyrwa, bo wcześniej padł wał w Korczynie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Chcialo by sie zacytowac dziwny jest ten Swiat . Straszna kleska. Fala w Koźlu ma przejsc miedzy 16 a 17 podobno i jestem dobrej mysli. Dziwi mnie to tylko ze nad Menem juz nizowka jak w Lato a Polska poludniowa cala pod woda. Wiem ze z pkt widzenia Technicznego to nie ma nic wspolnego ale moglo by sie to po rzekach europy rozejsc w pizd.... i czlowiek spokojnieszy by byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Tak wyglada to u mnie do przelania brakuje jakieś 100cm a woda z krakowa dopiero jutro przyjdzie wiec robi sie ciekawie dodam ze juz 3 waly w okolicy strzelily, woda stanęła, ale jutro chyba będzie najgorsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daisyhill Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Odra może jakoś przeboleje bo na Nysie Łuż. niski stan, najbardziej w lipcu Wisła zagrożona będzie , po takiej zimie jaką mieliśmy poniżej 200 w Wawie chyba jeden dzień czy dwa zeszło z tego co pamiętam dni kiedy schodziło poniżej 250 też było mało , do tego popadało i mamy już w połowie maja Alfreda Hitchcocka ( 730 cm prognoza na piątek) , kluczowe będą ostatni tydzień maja i pierwszy tydzień czerwca. Może się oczywiście zdarzyć że będzie susza jak z 2002 czy 2006 i nikt nie ucierpi ... Ale jeśli to co teraz będzie płynęło przez Mazowsze będzie opadać bardzo powoli i opadnie tylko z 2-3 metry do tego dojdą opady z początku czerwca i trafimy lipiec wcale nie jakiś specjalnie deszczowy a ledwie z sumą opadów paredziesiąt procent ponad średnią to już cienko będzie a konkretnie będzie potrzebnych sporo worków z piachem więc albo KAMAZ ze 300 koni z wywrotką 15 ton albo modlitwa ..... najgorszy z możliwych scenariusz to ulewny maj czerwiec i w lipcu powtórka z 1934 roku wtedy korony drzew które stoją teraz za wałami będą pod wodą ale taki scenariusz to pewnie ma około 1 promila prawdopodobieństwa czyli jest bardzo niewielki , zbliżony do trafienia czwórki w totka , na farta pozostaje liczyć i powtórkę suszy choćby z 2006 roku coby nikt nie ucierpiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Redzi, żyjesz? Właśnie teraz powinna dojść do ciebie kolejna fala, 1112. To jest grubo powyżej wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Wczoraj zamknęli most Dębnicki w Krakowie. A zapora w Goczałkowicach ma dwa razy zwiększyć zrzuty. Żeby tylko ten most do Warszawki nie popłynął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Na trasie Oświęcim Zator Wisła przelewa się przez most.Dzisiaj jadę zobaczyć bo nie chce mi się w to wierzyć.Stan wody w moich okolicach na Sole i Wiśle podobny do tego z 1997r.Praktycznie wszystkie mosty zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Poziom Wisełki jest wyzszy niż w 1997rA to stan wód z porankaAktualny stan w Powiecie Oświęcimskim godzina 8.00 19.05.10r STAN WÓD: 18/19.05.2010r.:Soła w Oświęcimiu- godz. 5:00 – 590cm Skawa w Zatorze- godz. 5:00- 504 cm Wisła w Zatorze- godz. 5:00- 863 cm Wisła w Jawiszowicach – godz. 5:00 - 832 cm podnosi się poziom Wisła wodowskaz Pustynia km 0+500 – 739cm Nie jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Fala kulminacyjna jest aktualnie na wysokości Tarnobrzega. Właśnie pustoszy moje rodzinne okolice. Wały padają jak klocki lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi