Skocz do zawartości

O powodzi w maju 2010 - watek wydzielony z Bolenie 2010

Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Mało powiedziane, wiosna z głowy. Powódź jest pewna, pytanie tylko jak duża. Mamy teraz okres w którym powinny się trzeć sumy a woda ma 12 stopni. Mam nadzieję, że chociaż klenie się wytarły. Krąpie i leszcze się trą w rozlewiskach więc kłusole mają żniwa. Gorzej być nie mogło.

Sumy tez się już grupowały przd wodą, martwię się że teraz je dorżną, są zbyt widoczne, stoją w oczywistych miejscach, a krakusy mają tradycję łuskania ryb na dużej wodzie...

Mapka z poziomem rzek na IMGW wygląda upiornie. Redzi, ja bym się na twoim miejscu powoli pakował. Nie ma to jak na górce :D

Łódź mam więc się nie obawiam, ale od rana gdzie woda wchodziła dopiero pod wał teraz jest już ponad metr pod nim więc woda równo jedzie w górę :angry:

Kurde cos mi pachnie rekordem wody w tym roku w Puławach planują przyrost wody w ciągu doby o 200cm.W weekend w Wawie fala kulminacyjna ciekawe czy przekroczy 550cm jesli tak to biuro przystani zalane :unsure: :unsure: :unsure:.

@pietia, a nasza łajba bezpieczna będzie?? :unsure: :angry:

Pawciu Spoko dbam o nią bardziej niz o swojego cytrusia.

Marcel możesz ciut doprecyzowac.

Pzdr.

Mapka z poziomem rzek na IMGW wygląda upiornie

Wystarczy spojrzeć na prognozę stanu rzeki Wisły w Zawichoście, aby się lekko przestraszyć !! Ja jeszcze nie widziałem tak wielkiej przewidywanej zmiany dobowej.....z 630cm na 850cm :huh: :huh: :huh:

http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php

Gugcio, w 97 to Czesi i Słowacy dołożyli do pieca. Trzeba by mieć wszystkie dane aby wiedzieć jak się to rozwinie. Niestety powodzie pokazują słabość tego państwa. Wszystkie powodzi jakie pamiętam były spowodowane niżami z południowego wschodu. Po powodzi w 97 zamontowana na rzekach urządzenia kontrolne :huh: Przypomina mi to dowcip rysunkowy L. J. Kerna. Budynek stacji hydrometeo, w otwartym oknie pracownik z wystawioną na zewnątrz ręką i podpis, „pada!” :mellow:

Właśnie przez Zawoję przechodzi druga fala kulminacyjna. Jest trochę niższa od pierwszej z wczorajszej nocy, ale to już nie ma znaczenia. W górach są duże spadki i szybko spływa. Na równinach woda zwalnia a to co dopływa z tyłu tylko piętrzy się na istniejącej już fali powodziowej.

Chcialo by sie zacytowac dziwny jest ten Swiat . Straszna kleska. Fala w Koźlu ma przejsc miedzy 16 a 17 podobno i jestem dobrej mysli. Dziwi mnie to tylko ze nad Menem juz nizowka jak w Lato a Polska poludniowa cala pod woda. Wiem ze z pkt widzenia Technicznego to nie ma nic wspolnego ale moglo by sie to po rzekach europy rozejsc w pizd.... i czlowiek spokojnieszy by byl. :unsure:

Odra może jakoś przeboleje bo na Nysie Łuż. niski stan, najbardziej w lipcu Wisła zagrożona będzie , po takiej zimie jaką mieliśmy poniżej 200 w Wawie chyba jeden dzień czy dwa zeszło z tego co pamiętam dni kiedy schodziło poniżej 250 też było mało , do tego popadało i mamy już w połowie maja Alfreda Hitchcocka ( 730 cm prognoza na piątek) , kluczowe będą ostatni tydzień maja i pierwszy tydzień czerwca. Może się oczywiście zdarzyć że będzie susza jak z 2002 czy 2006 i nikt nie ucierpi ... Ale jeśli to co teraz będzie płynęło przez Mazowsze będzie opadać bardzo powoli i opadnie tylko z 2-3 metry do tego dojdą opady z początku czerwca i trafimy lipiec wcale nie jakiś specjalnie deszczowy a ledwie z sumą opadów paredziesiąt procent ponad średnią to już cienko będzie a konkretnie będzie potrzebnych sporo worków z piachem więc albo KAMAZ ze 300 koni z wywrotką 15 ton albo modlitwa ..... najgorszy z możliwych scenariusz to ulewny maj czerwiec i w lipcu powtórka z 1934 roku wtedy korony drzew które stoją teraz za wałami będą pod wodą ale taki scenariusz to pewnie ma około 1 promila prawdopodobieństwa czyli jest bardzo niewielki , zbliżony do trafienia czwórki w totka , na farta pozostaje liczyć i powtórkę suszy choćby z 2006 roku coby nikt nie ucierpiał

Poziom Wisełki jest wyzszy niż w 1997r

A to stan wód z poranka

Aktualny stan w Powiecie Oświęcimskim godzina 8.00 19.05.10r

STAN WÓD: 18/19.05.2010r.:

Soła w Oświęcimiu- godz. 5:00 – 590cm

Skawa w Zatorze- godz. 5:00- 504 cm

Wisła w Zatorze- godz. 5:00- 863 cm

Wisła w Jawiszowicach – godz. 5:00 - 832 cm podnosi się poziom

Wisła wodowskaz Pustynia km 0+500 – 739cm

Nie jest dobrze