wujek Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Ciekawi mnie jakie są Wasze doświadczenia odnośnie powiązania widzianych ryb na echosondzie a braniami. Chodzi mi głównie o trolling, ale opinia "rzutowców" też jest mile widziana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Ciekawe jak to się przekłada na mocno eksploatowane sumowe wody. Czy sumy po złowieniu też zaczynają kojarzyć sygnał z echa z niebezpieczeństwem? Tegoroczne wyniki pokazały że sumy siadły z braniami w połowie sierpnia, owszem brały ale nie tak jak w pierwszej połowie sezonu. Mogło to być spowodowane przekłuciem, albo zaczęły kojarzyć silnik i echo z niebezpieczeństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pike1 Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Lubię jak sielawki lub inne małe rybki stoją na okolo 8-10 m, a nad nimi ładny łuk na 5-6 m, często pływam nad tym łukiem; z jednej strony, z drugiej, szybciej wolniej. Często jest branie, ładnego szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hasior Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 W Szwecji z kumplem łowiliśmy na nieznanym jeziorku prawie wyłącznie na wypatrzonego-Szczupaki"babany" stały pod ławicą-2 babany = 2 ryby na łodzi.woda głeboka na 10m ryby reagowały na wertykalne łowienie.jak i na trola,praktycznie jak była ryba to po przelocie nad nią praktycznie "bomba" była kwestią kilku/kilkunastu sekund. oczywiście niema reguły,ale zagęszczenie ryby ma wpływ.nawet niech 10% ma ochotę jeść,to zawsze lepiej mieć na wodzie stado stu metrówek , niż polować na jedną co akurat "nie obiaduje" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DAREKO Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Bardzo ciekawe stwierdzenie z ktorym spotkalem sie w tym roku pierwszy raz podczas polowow muskie w Kanadzie. Moj przewodnik z ktorym wedkuje juz kilka dobrych lat, tak wlasnie uwaza. Twierdzi, ze wczesniej zlowione rybki reaguja na ponowny "pik" echa negatywnie i nie biora. Co do tego jest przekonany. Echa w ogole od tego roku nie uzywa podczas wedkowania. Uwaza, ze czestotliwosci na ktorych te urzadzenia pracuja maja wplyw na brania. Teoria jest ciekawa, moze cos w tym jest.Witam ja łowię na znanych miejscach bez echosondy a szukajacz nowych zaraz po napłynięciu wyłączam echosondę, mam możliwość namierzenia miejsc po punktach na brzegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karbusd Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Echosondę według mnie używać się powinno wyłącznie do szukania stada ryb, ukształtowania dna i głębokości łowiska. Raczej nigdy nie biorę pod uwagę ryb przy dnie a gdy kolega twierdzi, że to sandacze to zawsze odpowiadam... na pewno leszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Echosondę według mnie używać się powinno wyłącznie do szukania stada ryb, ukształtowania dna i głębokości łowiska. Raczej nigdy nie biorę pod uwagę ryb przy dnie a gdy kolega twierdzi, że to sandacze to zawsze odpowiadam... na pewno leszcze To oczywiste, tylko że temat wątku porusza inne kwestie. Czy obraz obecności lub braku ryb przedkłada się na brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Odpowiedź jest prosta: czasem się przekłada, a czasem nie. P.S. Sygnał jest pod postacią stożka, a więc 3D. Za to obraz na echosondzie to w zasadzie jeden wymiar z tych trzech plus czas. Nie ma możliwości zauważenia wielu ryb, jak chociażby tych blisko stoku lub w jakimś zagłębieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Odpowiedź jest prosta: czasem się przekłada, a czasem nie. P.S. Sygnał jest pod postacią stożka, a więc 3D. Za to obraz na echosondzie to w zasadzie jeden wymiar z tych trzech plus czas. Nie ma możliwości zauważenia wielu ryb, jak chociażby tych blisko stoku lub w jakimś zagłębieniu.Wiadomo, tylko u mnie jest tak że jak coś widzę to przeważnie nie bierze . Częściej bierze jak nic nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dwa lata temu na początku sezonu sandaczowego kiedy pływałem pierwszy sezon z SI na 6 calowe kopyto złowiłem sandacza, którego jak sądzę widziałem na bocznym sonarze. Teraz szukam struktur i rzadko patrzę na echa ryb. Nigdy do końca nie wiem czy to karp czy inna ryba rysuje łuk w klasycznym stożku. Co raz rzadziej też wpatruję się w ekran echa i na znanej mi wodzie pływam od miejscówki do miejscówki, wystarczy że w domu i w pracy wpatruję się w monitor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Daniel, ale gdzie upatrujesz przyczyny? Ryby odsuwają się od płynącej jednostki, czy może, jak niektórzy uważają, częstotliwości, na jakich pracują te urządzenia, mogą być wyczuwane przez ryby? Narysuj stożek 20' to się zdziwisz dlaczego nic nie widać na płytkich wodach ;-) a dużo takich urzadzeń było sciągniętych z USA. Dzisiaj rządzą echa z kilkoma stożkami, sonarem bocznym .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blady00 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Jeśli chodzi o indetyfikację ryb - wielkość ryb ustawienia 1,2,3 , czy ktoś się orientuje jakiej wielkości ryby ( przedział cm) jest odpowiedni dla każdego z ustawień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wujek
Ciekawi mnie jakie są Wasze doświadczenia odnośnie powiązania widzianych ryb na echosondzie a braniami. Chodzi mi głównie o trolling, ale opinia "rzutowców" też jest mile widziana.
Top użytkownicy dla tego pytania
12
6
4
3
Popularne dni
7 Wrz
21
8 Wrz
18
10 Wrz
6
30 Wrz
3
Top użytkownicy dla tego pytania
wujek 12 odpowiedzi
Guzu 6 odpowiedzi
sucks_one 4 odpowiedzi
krzysiek 3 odpowiedzi
Popularne dni
7 Wrz 2015
21 odpowiedzi
8 Wrz 2015
18 odpowiedzi
10 Wrz 2015
6 odpowiedzi
30 Wrz 2015
3 odpowiedzi
Popularne posty
Guzu
Trudne pytanie. Nie wiem czy istnieje jeden decydujacy czynnik. Z pewnoscia, im glebiej tym wiecej widac. Bo stozek fal echosondy obejmuje wiekszy obszar. Watpie by to byla kwestia strachu przed "p
Sławek Oppeln Bronikowski
Żaden związek - albo niewielki.. Nieliczne wyjątki nie zmieniają faktu, że jest to nasza ulubiona gra komputerowa
DanekM
Z moich doświadczeń z pływaniem na echu płynie analogiczny wniosek: czasem nie widać nic i ryby się meldują a czasem widać piękne chmury a pod nimi łuki czy inne książkowe wręcz zapisy i...nic się nie
61 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi