Skocz do zawartości
  • 0

Ryby na echosondzie a brania

wujek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciekawe jak to się przekłada na mocno eksploatowane sumowe wody. Czy sumy po złowieniu też zaczynają kojarzyć sygnał z echa z niebezpieczeństwem? Tegoroczne wyniki pokazały że sumy siadły z braniami w połowie sierpnia, owszem brały ale nie tak jak w pierwszej połowie sezonu. Mogło to być spowodowane przekłuciem, albo zaczęły kojarzyć silnik i echo z niebezpieczeństwem.

• 0

W Szwecji z kumplem łowiliśmy na nieznanym jeziorku prawie wyłącznie na wypatrzonego-Szczupaki"babany" stały pod ławicą-2 babany = 2 ryby na łodzi.

woda głeboka na 10m ryby reagowały na wertykalne łowienie.jak i na trola,praktycznie jak była ryba to po przelocie nad nią praktycznie "bomba" była kwestią kilku/kilkunastu sekund. oczywiście niema reguły,ale zagęszczenie ryby ma wpływ.nawet niech 10% ma ochotę jeść,to zawsze lepiej mieć na wodzie stado stu metrówek :D  :lol: , niż polować na jedną co akurat "nie obiaduje"

• Like 1

• 0

Bardzo ciekawe stwierdzenie z ktorym spotkalem sie w tym roku pierwszy raz podczas polowow muskie w Kanadzie. Moj przewodnik z ktorym wedkuje juz kilka dobrych lat, tak wlasnie uwaza. Twierdzi, ze wczesniej zlowione rybki reaguja na ponowny "pik" echa negatywnie i nie biora. Co do tego jest przekonany. Echa w ogole od tego roku nie uzywa podczas wedkowania. Uwaza, ze czestotliwosci na ktorych te urzadzenia pracuja maja wplyw na brania. Teoria jest ciekawa, moze cos w tym jest.

Witam ja łowię na znanych miejscach bez echosondy a szukajacz nowych zaraz po napłynięciu wyłączam echosondę, mam możliwość namierzenia miejsc po punktach na brzegu .

• 0

Echosondę według mnie używać się powinno wyłącznie do szukania stada ryb, ukształtowania dna i głębokości łowiska. Raczej nigdy nie biorę pod uwagę ryb przy dnie a gdy kolega twierdzi, że to sandacze to zawsze odpowiadam... na pewno leszcze :P

• 0

Echosondę według mnie używać się powinno wyłącznie do szukania stada ryb, ukształtowania dna i głębokości łowiska. Raczej nigdy nie biorę pod uwagę ryb przy dnie a gdy kolega twierdzi, że to sandacze to zawsze odpowiadam... na pewno leszcze :P

To oczywiste, tylko że temat wątku porusza inne kwestie. Czy obraz obecności lub braku ryb przedkłada się na brania. 

• 0

Odpowiedź jest prosta: czasem się przekłada, a czasem nie.

P.S. Sygnał jest pod postacią stożka, a więc 3D. Za to obraz na echosondzie to w zasadzie jeden wymiar z tych trzech plus czas. Nie ma możliwości zauważenia wielu ryb, jak chociażby tych blisko stoku lub w jakimś zagłębieniu.

• 0

Odpowiedź jest prosta: czasem się przekłada, a czasem nie.

P.S. Sygnał jest pod postacią stożka, a więc 3D. Za to obraz na echosondzie to w zasadzie jeden wymiar z tych trzech plus czas. Nie ma możliwości zauważenia wielu ryb, jak chociażby tych blisko stoku lub w jakimś zagłębieniu.

Wiadomo, tylko u mnie jest tak że jak coś widzę to przeważnie nie bierze :). Częściej bierze jak nic nie widzę.

• 0

Dwa lata temu na początku sezonu sandaczowego kiedy pływałem pierwszy sezon z SI na 6 calowe kopyto złowiłem sandacza, którego jak sądzę widziałem na bocznym sonarze. Teraz szukam struktur i rzadko patrzę na echa ryb. Nigdy do końca nie wiem czy to karp czy inna ryba rysuje łuk w klasycznym stożku. Co raz rzadziej też wpatruję się w ekran echa i na znanej mi wodzie pływam od miejscówki do miejscówki, wystarczy że w domu i w pracy wpatruję się w monitor.

• 0

Daniel, ale gdzie upatrujesz przyczyny? Ryby odsuwają się od płynącej jednostki, czy może, jak niektórzy uważają, częstotliwości, na jakich pracują te urządzenia, mogą być wyczuwane przez ryby?

Narysuj stożek 20' to się zdziwisz dlaczego nic nie widać na płytkich wodach ;-) a dużo takich urzadzeń było sciągniętych z USA.

Dzisiaj rządzą echa z kilkoma stożkami, sonarem bocznym ....