Qh_ Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia Dokładnie. Czasem cos urwę na zaczepie i zawsze puszcza węzeł plecionki. Raz puścił trefny krętlik . Fluorocarbon, nie wiem jakie u Ciebie ma spełniać zadanie. U mnie robi za przypon na przyłów szczupaka i suma. Jeden i drugi coś upiłuje - wiec raczej daję grubszy biorąc na to poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Dobra to wróćmy do pytania, jak czytać wytrzymałość wędki, która ma oznaczenie PE1.0. Wytrzymałość jest liniowa czy na węźle plecionki. Z tą informacją sobie poradzę i ogarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Nie da się odpowiedzieć na to pytanie bez uwzględniania efektów kwantowych (przy cienkich linkach) lub relatywistycznych (przy szybszym kołowrotku). Chcesz zmierzyć wytrzymałość każdej plecionki liniową i na węźle? A jeśli na jednym węźle będzie miała 98% liniowej a na drugim 72% i wejdzie blisko liniowej wytrzymałości PE o jedno oczko niżej? I już się nie da łowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Podawałem przykład. Siglon ma PE1.0 ma 16lb to znaczy, że wędka ma 16lb, czy miej z racji węzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Linka ma mniej i nie chodzi o węzeł, tak samo wędka ma mniej. Spróbuj podnieść 7,2kg na swojej lince a później na wędce to się przekonasz Natomiast jeśli chcesz zwyczajnie oszczędzać linkę zrywając przypon na zaczepach to przy lince 16lb użyj FC 12lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Linka ma mniej i nie chodzi o węzeł, tak samo wędka ma mniej. Spróbuj podnieść 7,2kg na swojej lince a później na wędce to się przekonasz Natomiast jeśli chcesz zwyczajnie oszczędzać linkę zrywając przypon na zaczepach to przy lince 16lb użyj FC 12lb. Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Linka ma mniej i nie chodzi o węzeł, tak samo wędka ma mniej. Spróbuj podnieść 7,2kg na swojej lince a później na wędce to się przekonasz Co prowadzi do zaskakującego wniosku, że do wędki oznaczonej pe 1,0 najlepiej założyć max pe 1,0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Co nie znaczy , że takiej wędki nie złamiemy na PE 0.8 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Jak pisał Kuba, źle traktując złamiesz nawet na cieńszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Cześć Czy ktoś używa traweli tej firmy może się podzielić doświadczeniami? Najbardziej interesujące (subiektywnie) dla mnie są Early 84 i Whizy 810. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Whizy to jeszcze nikt nie użytkował Sam czekam, może we wrześniu się pojawi w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Są dostępne u pana Ogawy, więc myślałem, że już zostały sprowadzone do kraju kwitnącego kartofla i wypróbowane na żywej rybie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Są dostępne u pana OgawyJasne, są... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Się czepiasz. Dostępne są, kupić możesz już. Połowisz w październiku w najlepszym sezonie, jak dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Orzeł wylądował, kij bardzo zbliżony do Mebius-a 88L, odrobinę od niego mocniejszy ale nieco słabszy od 93TZ nano AR. W mojej ocenie do 18g. Bardzo uniwersalna, rzeczna plujka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Ciekawy kijek.Ja szukam czegoś o ogromnym zasięgu na Wisłę pod bolenia - woblery bezsterowe, może nie raz małe cykadki i sterówki.Znalazłem Yamage BC 100 Beta for Surf - napisałbyś coś o tym kijku - na filmach widzę że rzuca baardzo daleko - tylko właśnie ma moc 1.0 PE (ile to LB ? ) - czy da rade bezproblemowo holować rybę w Wiślanym nurcie ? Nie będzie się giął po sam dolnik i czy szczyt nie będzie się zbytnio giął podczas prowadzenia przynęty ?Na filmie widać że bardzo się gnie pod rybą około 1-1.5 kg ale też widać że rybę tę łowiący podnosi na kiju dosyć wysoko - ja bym się tak bał - dlatego mam tutaj wątpliwości czy da radę w Wiślanym nurcie ?Czy może wybrać 93 TZ ?Jak Gucio możesz to doradź coś - z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września EARLY 93M for Seabass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Wolałbym coś lżejszego A możesz coś napisać o tym BC 100 Beta ?To ma być kij głownie pod bezstery - mała cykadka to tak okazjonalnie pod cykady mam inny kij Chce lekki kijek a nie 147 gr Early Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Ja nie lubię doradzać wędkarzom łowiącym w środkowej i dolnej Wiśle. Nie lubię bo w mojej ocenie, łowią oni sprzętem zbyt mocnym. Nie rozumiem też pojęcia klękania w nurcie itp. Wędka jest po to aby się uginała i nie widzę w tym niczego dziwnego. Znam Wisłę a łowiłem też w grubszych wodach i nigdy do łowienia boleni nie musiałem używać kija mocniejszego niż 12lb. Sam łowię zwykle na kije 6-10lb i ryby wyciągam bardzo szybko. Może dla zobrazowania, realase ryby z dzisiejszego testu Wizy. Beta to nie jest kij sztywny więc w nurcie będzie się głęboko uginał co Tobie będzie przeszkadzało. https://vm.tiktok.com/ZNdGSxBom/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Kuba - to nie tak. Kij nie może być przesadnie delikatny. Księgowy nie zawsze jest naszym przyjacielem, nawet jeśli jest japan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Sławku, ja używam i sobię chwalę, używam codzienne i jestem zadowolony. Jeśli ktoś lubi ciężkie wędki to mi nic do tego, absolutnie się tym nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Nie upieram się, ani nie twierdzę, że są to kije kiepskie. Są w świecie rozmaite koncepcje konstrukcyjne, używa się też w produkcji różnych technologii.Od dawien dawna, jest dostępna na globalnym rynku odmiana długich kijów, używanych jako kije spinningowe, potocznie zwanych - głównie na rynku amerykańskim - jako float. Taki pojęciowy kompromis. Są dużo lżejsze i elastyczniejsze od kijów przeznaczonych do spinningowej albo castingowej młocki. W USA wzmocniono te delikatne konstrukcje i w ten sposób pojawił się kij noodle. Nie do złamania.. Jak porównuję dawnego i bardzo kultowego w Polsce Diaflasha, z równie dawnym Shogunem - różnica aż kłuje w oczy Dla każdego coś miłego. Choć przy wyborze, bardziej decydujący wydaje się być najwłaściwszy typ kija, niż na kraj pochodzenia. Mojej starej osobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Gucio - miałeś może do czynienia z 93 TZ i tym BC 100 Beta - jesli tak to napisz pare zdań bo jakoś ciągnie mnie do zakupu któregoś z nich - mocniejsze kije mam do innego łowienia.Chodzi mi głównie o właściwości rzutowe i ile mocy LB ma każdy z nich.Ja nie rozumiem oznaczeń w przypadku kijków takich jak 0.8 PE, 1.0 PE, 1.5 PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września Mam obie wędki i pisałem o nich. Moim zdaniem dla Ciebie, sporo lepsza będzie TZ93 12lb. Rzutowo najlepsze wyniki uzyskuję na modelu Callista 11lb. Jeśli chcesz wędkę naprawdę lekką i jednocześnie sztywną, szybką do animacji i poppingu to nie szukaj w Yamaga blanks tylko kup Sobie Evergreen-a SPRS-93MH-T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekSzulc Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października Nie chcę sztywnego i suchego kija Oglądałem filmiki o tym Evergreenie - autor twierdzi że jest suchy, ale bardzo czuły itp- używa go pod sandacze i sumy.Pod sandacza być może też kupie kiedyś Evergreena - podobają mi się.W ogóle te japońskie kijki wizualnie są kosmos.Więc na razie na 1 miejscu jest 93TZ.Ogólnje ostateczne moje preferencje: woblery bezsterowe do 20 gr i lekko pracujące nieduże sterówkiA mógłbyś napisać parę słów o tym BC 100 Beta ? Co to za kij, jak się tym łowi: rzuca i holuje ryby - jakim zakresem wagowym przynęt (woblerów) najlepiej rzuca. jaki jest zasięg rzutów i czy mocy w dolniku mu nie brakuje?A jaki model tej Callisty masz - bo u japońców nie pisze nigdzie mocy w LB.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi