Bujo Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego W jakims sensie szukam powoli podobnej wedki, nie FX do zastąpienia tylko Gatti 9' do 14 gram. Fajna opcja wydaje sie Favorite Black Swan 9' do 10 gram. Zastosowanie orginalnie podobne do Yamag. Inna kwestia co nawijasz na kolowrotek. Jak tylko w necie ogladam filmy z owymi jamagami czy favoritami to wydaja sie idealne do cienkich, mocnych zylek w realiach nizinnej rzeki.Morski light game to ryby z twardymi pyskami wymagajace odpowiedniego zaciecia. Klenie, brzany czy jazie to cos innego i podobnie jak z salmon & steelhead sa adoptowane do naszych potrzeb, raz lepiej, raz gorzej. @guciolucky- myslisz ze Yamagi jakimi lowisz i polecasz nadadza sie na bolki 80+ w realiach duzej rzeki z silnym uciagiem? Niby myslalem nad beta tuned for surf 3m do 30 ale to jakas limitowana seria I wymagala loteri wiec srednio doatepna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 93TZN będzie zbyt mocny, odpowiedni będzie Mebius 88L. Kuba, Bartek odwiedzi mnie, zrobi testy terenowe i oceni. Uważam, że lepiej mieć nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Mam FX-y i całą resztę, testów zrobiłem tyle, że mi ścięgna w rękach popękały ale ... zrobicie po swojemu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego @Bujo do warunków o jakich wspominasz polecił bym modele Ballistick 95MH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego (edytowane) W jakims sensie szukam powoli podobnej wedki, nie FX do zastąpienia tylko Gatti 9' do 14 gram. Fajna opcja wydaje sie Favorite Black Swan 9' do 10 gram. Zastosowanie orginalnie podobne do Yamag. Inna kwestia co nawijasz na kolowrotek. Jak tylko w necie ogladam filmy z owymi jamagami czy favoritami to wydaja sie idealne do cienkich, mocnych zylek w realiach nizinnej rzeki.Morski light game to ryby z twardymi pyskami wymagajace odpowiedniego zaciecia. Klenie, brzany czy jazie to cos innego i podobnie jak z salmon & steelhead sa adoptowane do naszych potrzeb, raz lepiej, raz gorzej. @guciolucky- myslisz ze Yamagi jakimi lowisz i polecasz nadadza sie na bolki 80+ w realiach duzej rzeki z silnym uciagiem? Niby myslalem nad beta tuned for surf 3m do 30 ale to jakas limitowana seria I wymagala loteri wiec srednio doatepna Beta TUNED Surf jest teraz na OLX, sam się zastanawiam czy nie zgarnąć. Nie po drodze mi do Wawy obecnie a chętnie przed zakupem bym pomacał. Tak tylko pod klenie do małych wobków i nieloty 83 Nano Flex, miałem dwie sprzedałem i żałuję. Edytowane 14 Lutego przez Valo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Kuba, Bartek odwiedzi mnie, zrobi testy terenowe i oceni. Uważam, że lepiej mieć nadmiar. W tej kwestii jestem absolutnym minimalistą - tyle , ile naprawdę potrzebuję . A sprzętowe doświadczenie Kuby w zakresie wędki/kołowrotki/przynęty na rzeczne ( i nie tylko ) stworzenia onieśmiela . Ale odwiedziny jak najbardziej wskazane . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Doświadczeniu nie można zaprzeczyć. Sam go nieraz podpytywałem. Problem w tym, że każdy ma inne upodobania i preferencje. Każdy czuje inaczej. I łowi w innych warunkach.Ktoś lubi mieć zapas, a mnie zapas wręcz drażni, podobnie zresztą, jak za głęboka (dla mnie) praca BC III. Wiec ponieważ nasze oczekiwania sie mocno zawężają i kazdy ma dodatkowo inne, nie ma innej drogi niż próbować samemu. Warto popytać i co ważne rożnych opinii, a potem niestety doświadczenia własne i las wędek oraz kołowrotków. Dla przykładu: Kuba widzi sporą różnice miedzy Vańkiem 19 i 23 a ja … żadnej. Oczywiście poza nawojem, który ma i wady i zalety.Jemu pasują Yamagi a mi evergreen że o tańszym sky dreamie nie wspomnę. Jedni muszą mieć Stellę a inni Pennami zawojowują świat. I to w sumie … jest przecież niezaprzeczalnie piękne. Edytowane 15 Lutego przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Beta TUNED Surf jest teraz na OLX, sam się zastanawiam czy nie zgarnąć. Nie po drodze mi do Wawy obecnie a chętnie przed zakupem bym pomacał. "Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego "Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać . Może sporadycznie łowiona w fotelu ale nigdy nie zabrana na ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego (edytowane) Albo gościu tyrał tym sporadyczne 4 wypady 2 tygodniowe w wartkim nurcie a nie używana na rybach bo nic nie złowił. JA bym z OLX pomacać jechał. Co innego tu. Można kupić od kogoś co wiadomo co pisze, jak używa, co jaki czas sprzęt zmienia. OLX pełen Januszy biznesu jest. Nie mówię, ze tam nie można kupić okazyjnie i od uczciwego człowieka ale ryzyko jednak większe. Np kupić kradzione. Jak ktoś do obejrzenia chce się umawiać na stacji a nie w domu to ja np. odpuszczam. Edytowane 15 Lutego przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Akurat olx teraz dobrze zabezpiecza kupującego. Jeżeli towar jest trefny zwracasz i pieniądze lecą z powrotem do Ciebie. Jeżeli ok to zamrożone pieniądze lecą do sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego (edytowane) "Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać . Dlatego pisałem o pomacaniu. Cena była by atrakcyjna jakby kosztowała 1000 czy 800zł, ale 1600 wcale jakies turbo atrakcyjne nie jest. Edytowane 15 Lutego przez Valo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Akurat olx teraz dobrze zabezpiecza kupującego. Jeżeli towar jest trefny zwracasz i pieniądze lecą z powrotem do Ciebie. Jeżeli ok to zamrożone pieniądze lecą do sprzedającego.Sprzedawałem kilka razy na olx z ich przesyłką i wszystko było ok. Zastanawiam się tylko co będzie w przypadku gdy wyślę towar zgodny z opisem i sprawny a kupujący po odbiorze zglosi,że coś jest nie tak i np. otrzymał towar inny niż był w ogłoszeniu. Co wtedy zrobi olx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Sprzedawałem kilka razy na olx z ich przesyłką i wszystko było ok. Zastanawiam się tylko co będzie w przypadku gdy wyślę towar zgodny z opisem i sprawny a kupujący po odbiorze zglosi,że coś jest nie tak i np. otrzymał towar inny niż był w ogłoszeniu. Co wtedy zrobi olx?Też mnie ten temat intryguje, bo polotu w społeczeństwie nie brakuje, a nawet, jeśli robisz zdjęcia przesyłki przed spakowaniem, to nie są one przecież żadnym “twardym” dowodem. Ja sprzedaje rzeczy tanie, aby w razie problemów strata nie była wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego Akurat olx teraz dobrze zabezpiecza kupującego. Jeżeli towar jest trefny zwracasz i pieniądze lecą z powrotem do Ciebie. Jeżeli ok to zamrożone pieniądze lecą do sprzedającego.To dobrze, ze się jorgnęli bo było sporo przekrętów na olx. Z rok temu jak kupowałem to nie musiałem nic potwierdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego To dobrze, ze się jorgnęli bo było sporo przekrętów na olx. Z rok temu jak kupowałem to nie musiałem nic potwierdzać.Po 24h samo się potwierdziło z automatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geniusloci Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Hej, czy ktoś z Państwa używa BlueCurrent III 76 Spin 229cm do 12gr.? W tej chwili łowię Diaflexem Spin do 10 gramów i niestety z małych haków niektóre większe oksy spadają, więc szukam czegoś, co ładnie się ugnie pod rybą 35 cm i jednocześnie będzie trochę wolniejsze (ale nie wolne!) od tradycyjnej na naszym rynku szpady xfast. Łowię głównie gumami na główkach / czebu do 8gramów - keitechy 3", tanty itp. Co jakiś czas założę woblera (max to Rapala Shad Rap 5cm, czasem Original 7 cm, ale on ma mniejsze opory) lub żelastwo obrotowe do 9 gramów. Alternatywnie rozglądam się za Black Swan do 10 gramów, ale Yamaga pomimo gorszego uzbrojenia bardziej do mnie gada. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jR303 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Przytoczony Bluecurrent to bardziej kij pod twarde przynęty i rzeka jest jego żywiołem, choć i jigować by się dało pewnie bez problemu, tyle, że nie do tego został zbudowany. Jednak mając porównanie np do Corto do 10g w wersji dla biednych ludzi, czyli UX, jeśli miałbym wybrać coś do pstrykania gumami, to przyjemniej mi się jigowało właśnie rzeczonym Corto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geniusloci Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Ten "biedny" Corto też jest na tapecie, chociaż nie wiem, czy nie będzie za szybki. W poniedziałek wybieram się do Zielonej Góry pomacać je wszystkie i mam nadzieję wyjść z badylem w ręku Dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Ten "biedny" Corto też jest na tapecie, chociaż nie wiem, czy nie będzie za szybki. W poniedziałek wybieram się do Zielonej Góry pomacać je wszystkie i mam nadzieję wyjść z badylem w ręku Dam znać To dobry pomysł, pan Tomek w Centrum Wędkarskim bardzo dobrze potrafi doradzić. Mnie wyleczył trochę z Yamagi, bo wydaje się być trochę za wolny do moich oczekiwań. Brałem pod uwagę właśnie tą Yamage i Corto UX. Łowię na Corto i jestem zadowolony. Edytowane 16 Lutego przez mav3rick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Zastanawiam się dlaczego ciągle mylicie pojęcia, szybkość vs sztywność? Mnie to nie przeszkadza ale zdecydowanie utrudnia prawidłowe opisywanie charakterystyki blanków. Yamagi są ultraszybkie choć w większości nie są sztywne, genialne konstrukcje, które jeszcze długo nie będą prawidłowo klasyfikowane w polskiej nomenklaturze, z dużą szkodą dla wędkarzy. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego No coś w tym jest co Guciolucky pisze bo np. taka yamaga blue current III W wersji 0.3 - 7 gram to jeden z szybciej gasnących lajtów jakie w ręku miałem i dołem te 0.5 grama poda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Przytoczony Bluecurrent to bardziej kij pod twarde przynęty i rzeka jest jego żywiołem, choć i jigować by się dało pewnie bez problemu, tyle, że nie do tego został zbudowany. Jednak mając porównanie np do Corto do 10g w wersji dla biednych ludzi, czyli UX, jeśli miałbym wybrać coś do pstrykania gumami, to przyjemniej mi się jigowało właśnie rzeczonym CortoZerknij na modele TZ Nano zmienisz zdanie. To też super wędki podbijania. Chociaż sam w okoniowym segmencie wolę TICT ew Graphiteleader. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jR303 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Zdaję sobie sprawę z szerokości oferty YB, to świetne kije, tyle, że nie mam zasobów (i właściwie też potrzeby), żeby to wszystko przetestować. Post odnosił się do dwóch konkretnych modeli wędzisk, które mam nieszczęście posiadać i ogólnych wrażeń z ich użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego (edytowane) Zdaję sobie sprawę z szerokości oferty YB, to świetne kije, tyle, że nie mam zasobów (i właściwie też potrzeby), żeby to wszystko przetestować. Post odnosił się do dwóch konkretnych modeli wędzisk, które mam nieszczęście posiadać i ogólnych wrażeń z ich użytkowania.Jakie masz modele? Też nie chce być ambasadorem marki, ja również mam takie które mniej lub bardziej mi siadły. To tylko wędki. Edytowane 17 Lutego przez Valo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi