jR303 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego (edytowane) Bluecurrent III 74 i III 76. Łowi mi się nimi kapitalnie przy pomocy różnych przynęt, no i paradoksalnie nie mam standardowej polskiej obsesji "szybkości i zapasu mocy" (tak jak te pojęcia są najczęściej rozumiane czyli chyba błędnie) w wędkach. Choć jak celnie zauważyli koledzy Guciolucky I S.N. to są bardzo responsywne kije, w droższych seriach Yamagi jest pewnie pod tym względem jeszcze lepiej Edytowane 17 Lutego przez Warcisław 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Dobry wieczór Zapytam raz jeszcze, może jednak ktoś zna odpowiedź, tylko w wirwarze postów mój umknął Mam pytanie do użytkowników wędki Blue Current lll 78. Czy wędka ma wystarczająco dużo kręgosłupa aby podawać, prowadzić i animować małe woblery, powiedzmy klasyczne 4-5 cm z Czarnego, w wartkim nurcie rzeki o górskim charakterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Dobry wieczór Zapytam raz jeszcze, może jednak ktoś zna odpowiedź, tylko w wirwarze postów mój umknął https://youtu.be/olfD-r0vxcg?si=XRjyHKFWWKSvwMCj Raczej bez najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Mam kupiony ten 78, według mnie powinien sobie poradzić. Ja będę go stosować pod smużaki, oraz sieki bzyki,ukleje, czy też jakieś bezstery gdyby jakiś ślepy bolek zdradził swą obecność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jR303 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Mam pytanie do użytkowników wędki Blue Current lll 78. Czy wędka ma wystarczająco dużo kręgosłupa aby podawać, prowadzić i animować małe woblery, powiedzmy klasyczne 4-5 cm z Czarnego, w wartkim nurcie rzeki o górskim charakterze? 76 sobie radzi w takich warunkach, także można pospekulować, że oczko mocniejszy 78 nie powinien nawet pisnąć. Zresztą to kije zaprojektowane do łowienia w morzu gdzie prądów przecież nie brakuje. Ogólnie warto odwiedzić stronę producenta gdzie całkiem nieźle i rzeczowo jest wyjaśnione co z czym i do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego A jak cw w Yamagach,dolne i górne cw dobrze opisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego W tych, które w rękach trzymałem ja bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Po zapytaniach Sławka i Maćka po zamieszczeniu chwaliposta w dziale Cafe odpowiadam w stosownym wątku, bo dopiero teraz mogę coś sensownego napisać . Nadal uważam, że opis Kuby dotyczący modelu Mebius 88L jest absolutnie w punkt, jeśli zaś chodzi o odczucia moje, to są one absolutnie zbieżne i pełne zachwytu. Co do zastosowań, to warunki już określiłem tutaj https://jerkbait.pl/topic/62991-yamaga-blanks-blue-current-opinie/page-8#entry3262916 . Wędzisko jest zupełnie inne niż dotychczas użytkowany 9' Elixir Phenixa. Dużo wcześniej były to także inne w charakterze kije. Jest to bardzo operatywny i funkcjonalny sprzęt, bardzo precyzyjny nad wodą, pozwalający bez problemu stosować wszelkie formy rzutów nietypowych z dowolnych nieomal pozycji bez ograniczeń związanych z koniecznością zapewnienia sobie przestrzeni do załadowania kija przed samym rzutem. Przypomina dużą krótszą jigówkę, którą możemy ciskać w dowolny sposób w punkt. Szalenie precyzyjny sprzęt. Zastanawiałem się, czy nie wynika to po części z mniejszej długości wędziska od dotychczas używanych 9', ale to raczej kwestia całości konstrukcji. Te kilka centymetrów samo z siebie nie dałoby takiej różnicy. Zasięg rzutów niebywały. Będę głównie operował w dolnym zakresie cw i tutaj obawiałem się nieco o skuteczność, ale zupełnie bezpodstawnie. O ile bzyki latają super, to już oski L równie dobrze a jest to znacznie lżejszy wabik. Do tego najmniejsze KilleEggi jakich używam są obsługiwanie bez problemu. Małe gumki na 2 gramach to przy skupionej masie sama przyjemność podziwiania lotu pod drugi brzeg . Cięższych i większych wabików póki co nie używałem, ale te zdolności obsługiwania tak szerokiego spektrum obciążeń rzutowych są fantastyczne, choć musiałem się nieco nauczyć tego charakteru wędziska i tej dynamiki, którą reprezentuje ( wcześniej było bardziej dostojnie i "muchowo").Czułość kija to top. Z żyłką 0,16 mm czułem wszystko tak, jak na plecionce. Wabik obijający się o kamienie przy sprowadzaniu z nurtem sygnalizował mi wszystko to, czego potrzebowałem. Brania w cieniu nurtowym na stopie przy sprowadzaniu wachlarzem absolutnie dokładnie wyczuwalne, zacinane precyzyjnie w tempo. Na monofilu i sporym dystansie... Hol kleni w przedziale 40-50 w pełnej kontroli na mocno nurtowych odcinkach. Dzięki responsywności odczuwa się każdą reakcję ryby, targnięcie łba, zmianę kierunku... Ugięcie kija płynne i takie przyrastające w trakcie, dające poczucie zdolności podjęcia znacznie większych wyzwań ( oby tak było ). Estetyka i wykonanie jak dla mnie TOP. Stylistyka absolutnie pod moje gusta, sparowany z Vanquishem 19 wygląda jak zestaw wzorcowy z katalogu .Ogólnie inny kij niż dotychczas przeze mnie używany, bardzo mi przypadł do gustu i jeszcze raz dziękuję Kubie za rekomendację. Już myślę nad okoniową jigówką z tej stajni... Edytowane 13 Kwietnia przez malinabar 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Wymyslilem sobie, ze z braku laku i większych ryb w moich okolicach, kupie wedkę do lowienia jakichs mikro rybek na microjigiPytanie do uzytkownikow i tych, ktorzy markę znają, czy Blue Current 63 to bedzie dobra opcja do takich zastosowan ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 13 Kwietnia przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Od ilu dołem chcesz rzucać tą yamagą ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Tak sobie mysle o jakims 0,5 grama moze troszke lżej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia To raczej powinieneś szukać delikatniejszego kija bo rzucić rzucisz, ale tzw. komfortu nie będzie. Według mnie te 0,5 grama to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Wyciągnąlem wagę i sprawdziłem jakies stare, malutkie twisterki ze srucinami, zeby wiedzieć ile to jest pól grama, wyciągnąłem również z zapasów wedkarskich plecionkę 0.2 PE. To wszystko chyba nie jest na moje niezgrabne i mało precyzje łapska [emoji23]Ja tej plecionki prawie nie widzę…… Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Wymyslilem sobie, ze z braku laku i większych ryb w moich okolicach, kupie wedkę do lowienia jakichs mikro rybek na microjigi......Pytanie, czy wiesz, że chcesz i dasz radę.Ja spróbowałem raz jeden. I przyszedł wiaterek. Stwierdziłem, że jeśli już będę musiał, to sięgnę po muchówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Pytanie, czy wiesz, że chcesz i dasz radę.Ja spróbowałem raz jeden. I przyszedł wiaterek. Stwierdziłem, że jeśli już będę musiał, to sięgnę po muchówkę.Co do muchówki...Jak tym rzucać gdy nad głową i wokol krzaki?Są jakieś techniki rzutu na mało miejsca i dużo krzaków?Może bym spróbował łowić na suchą...Ale jak wyobrażam sobie odplatywanie tego wszystkiego z chaszczy to mi się odechciewa Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Poddaję się???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Metody oczywiście są tylko jak zwykle pozostaje kwestia klasy operatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Metody oczywiście są tylko jak zwykle pozostaje kwestia klasy operatora.Całkiem niedawno kolega dał mi do łapy jakiegoś wypasionego Sage, z jakąś malutką muszką imitującą jętkę, żebym zaprezentował swoje umiejętności [emoji23] Ale była komedia. Kompletnie tego nie ogarniam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Metody oczywiście są tylko jak zwykle pozostaje kwestia klasy operatora. Szukałem na yt i znalazłem jakiś 'merykański poradnik.Są jakieś side casty, roll casty, wystrzeliwanie samego przyponu z muchą.Każdy z wymienionych sposobów oprócz wystrzeliwania skończy się u mnie muchą w krzakach XD Nad głową niskie drzewa, z boku same krzaki + 1-1,5m przede mną z boku wystające nad wodę...Stanowiska są jak samemu się je zrobi...Do wody jak się wejdzie to po łowieniu, bo wali piachem jak na pustyni... Pomijając rynnę 2,5m pod nogami ale myślałem też łowić karasie i płocie na suchą.Ten sam problem - pierdzielone chaszcze nad głową z boku, w wodzie.Co ciekawe na tym stawie nie chciały ni hu hu nawet jiga na główce trójce.A na żwirowni normalnie waliły nawet w 0,5 grama w opadzie i 0,7g prowadzone szybciej w toni... choć zazwyczaj rzucałem 4,0-4,5-5,0mm Edytowane 14 Kwietnia przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Wyciągnąlem wagę i sprawdziłem jakies stare, malutkie twisterki ze srucinami, zeby wiedzieć ile to jest pól grama, wyciągnąłem również z zapasów wedkarskich plecionkę 0.2 PE. To wszystko chyba nie jest na moje niezgrabne i mało precyzje łapska [emoji23]Ja tej plecionki prawie nie widzę…… Ty nie masz problemu z łapami tylko z oczami PE0,4 już jest fest delikates. Edytowane 14 Kwietnia przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia To, że fly fishing nie jest dla wszystkich, jest jedną z całego szeregu jego zalet. Bo jest on, bezdyskusyjną koroną łowienia Dla pragmatyków efektywności, łatwości, skuteczności i produktywności, jest mało przydatny. Co więcej - równie niezrozumiały, jak inne niemniej trudne pojęcia typu; stowarzyszenie, homo sapiens, albo święta 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia Ty nie masz problemu z łapami tylko z oczami PE0,4 już jest fest delikates.Ojjj uwierz mi, że i z jednym i z drugim ;-) Oczy swoją droga i chyba czas udać się po mocniejsze szkiełka, ale moje łapy przy precyzyjnych robotach robią odchylenia o kilka centymetrów w nieprzewidywalnych kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia A ja mam pytanie do Kuby. Jaka jest różnica pomiędzy BLC3-82 a Mebius 88l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia To, że fly fishing nie jest dla wszystkich, jest jedną z całego szeregu jego zalet. Bo jest on, bezdyskusyjną koroną łowienia Dla pragmatyków efektywności, łatwości, skuteczności i produktywności, jest mało przydatny. Co więcej - równie niezrozumiały, jak inne niemniej trudne pojęcia typu; stowarzyszenie, homo sapiens, albo święta Zwłaszcza sucha mucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi