Skocz do zawartości
  • 0

Jak Powodz Wplynie na rybostan polskich rzek ??

dawid_

Pytanie

Nie jestem ichtiologiem, nie znam się za bardzo na tym, ale mogę Ci powiedzieć, jak było na Wisle w Krakowie po ostatniej powodzi. Było tak samo albo nawet i lepiej. Myśle ze tyle ryb ile poniesie niżej, tyle naniesie z górnych partii rzeki. Nie znosi ich tez chyba tak strasznie dużo, bo nawet na największej wodzie są miejsca z wolniejszym a nawet wstecznym nurtem co chyba stanowi ostoje dla ryb. Trzeba tez pamiętać, ze szczupaki żyją w Dunajcu czy górnej Nidzie, gdzie cały czas jest silny i rwacy nurt.

W mojej opinii większym zagrożeniem dla ryb jest i stan chemiczny wód oraz regulacje rzek niż okresowe powodzie, które przecież zdarzały sie od zawsze.

Pozdrawiam :D

Ps. Przepraszam za błędy, pisze z telefonu.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Byłem przed chwilą nad Wisłą zobaczyć jaka woda bo idzie kolejna fala. Spodziewałem się też zobaczyć jakieś ryby przytulające się do brzegu na przyborze. No i było sporo wylęgu. Jak wylęg sobie poradził z brudną wodą to reszta też nie padła, tylko je woda ostro potasuje. Co kto dostanie się okaże za miesić - lub dwa :wacko:

• 0

witam.jeśli chodzi o górny san tzn.odcinek zwierzyń-sanok to duża powodziowa woda niema wpływu na rybostan ryb łososiowatych tam gdzie były pstragi i lipienie przed powodzią tam są i po.a ztwierdzenia że ryba zchodzi w dół np z odcinka specjalnego można włożyć między bajki.

• 0

Masakra... Wczoraj z zalanych dziur na odrzańskich drogach wyłowiłem za pomocą butelki około 100+ małych sumów ... wszystkie około 1cm. Strach pomyśleć ile tegorocznego narybku zgineło.

Daniel, nieraz ratowalismy życie małym szczupaczkom odcietym w kałużach po zejściu dużej wody... ale największa załamka gdy zobaczyłem , ile narybku wyrzuca na brzeg Odrzańska fala po przejściu niemieckiego ścigacza z debilami na pokładzie... Czasami trzeba ustawiać pływadło dziobem co by nie zaliczyć dacha ;) :wacko: ...

• 0

Masakra... Wczoraj z zalanych dziur na odrzańskich drogach wyłowiłem za pomocą butelki około 100+ małych sumów ... wszystkie około 1cm. Strach pomyśleć ile tegorocznego narybku zgineło.

Gratuluję, ale powiedz mi w jaki sposób rozpoznałeś, że rybka o długości 1 cm, to sum?

• 0

Nie ta powódź co prawda. W 1997 na terenach zalanych po przerwaniu wałów z rowów do starorzecza przerzucaliśmy z 15 wiader narybku sandacza. Teraz nie byłem w takich miejscach ale na rozlewiskach trochę drobiazgu było już wyschniętego. z drugiej strony powódź ma wpływ na ryby dorosłe. Z pamięci nie przytoczę danych ale czytałem opracowanie że dany gatunek jest w stanie przetrzymać taką a nie inną prędkość nurtu. Przy długotrwałym działaniu silnego nurtu ryba zostaje przez niego zabrana, poobtłukiwana i często ginie. problem więc dotyczy nie tylko rozlewisk. Prędkość nurtu sporo wzrasta zwłaszcza tam gdzie mądry człek obudował ciasno rzekę wałami.

• 0

Zrób fotkę koniecznie bo to ciekawe. U nas nie było termicznych warunków do tarła suma więc teoretycznie nie powinny się wytrzeć. Wczoraj jechałem rowerem po terenach zalanych i na resztkach rozlewisk widziałem sporo mew. To może być zły znak.

• 0

Nie panikujmy Panowie!Powodzie były zanim na świecie pojawił się drapieżnik-człowiek.Powódź jest bardzo naturalnym i potrzebnym procesem,ja bym sobie życzył częściej takich zjawisk,natomiast do meliorantów i urzędasów wydających pozwolenia na budowy na terenach zalewowych strzelać z ostrej amunicji!

• 0

Z przodu jak kijanki ale z boku 100% sumy. One niestety mają zwyczaj się pakować we wszelkiego rodzaju zakamarki. Kiedyś hodowca pokazywał mi taka mokrą breje, przez którą mu zwiała większość narybku suma. Ogólnie to straty są bardzo dużej u tego gatunku bo rodzą się późno i byle co je bierze za pokarm.

kamiloniemy, Twoje dywagacje miały by sens jak by nasze wody nie jechały na niedobitkach a wszelkie luki w populacjach były natychmiast wypełniane. Przy takim wyrybieniu każda strata jest poważna i na pewno ją odczujemy.

• 0

@Danielu,

Dzięki za zdjęcia. Moje pytanie było powodowane tym, że dr Paweł Oglęcki z SGGW, twierdził swego czasu, iż do wymiaru 5 cm, w ogóle nie można rozpoznać gatunku narybku. Mogłem jednak cos pokręcić :( Być może chodziło o pewne wybrane gatunki np. płoć vs jaź lub ukleja vs boleń albo krąp vs leszcz.

Poztaram się to wyjasnić.

Zdjęcia przedstawiają moim zdaniem sumy :D nie ma to tamto :D

• 0

Miałem kiedyś w akwarium zaoczkowana ikrę szczupaka i obserwowałem jak się wylęgają. Bez problemu było widać, że to szczupaki, nie do pomylenia jest ten kaczy ryjek. Na dafnie polowały też w charakterystyczny sposób z krótkiego doskoku. Jak miały po 2 cm już można było wyselekcjonować kandydatów na okazy. Jak tylko chmura dafni rzedła to połykały mniejszych braci.